بسیاری از روابط عاطفی نزدیک، پس از مدتی با شکست مواجه می شوند و تلخی و تضاد به آنها راه پیدا می کند. براساس آمارهای عمومی تقریبا از هر ۱۰ زوج، تعداد ۳ نفر روابط خود را حفظ می کنند و در کنار هم می مانند. سوال اینجاست که چرا برخی از روابط به شکست می انجامد و زوج ها به بن بست می رسند؟ برای دانستن پاسخ این سوال در این مقاله ما را همراهی کنید.
1. برچسب زدن
نباید طرف دیگر رابطه را با عناوین منفی برچسب زد. وقتی دچار چنین موقعیتی می شوید، لحظه ای درنگ کنید، خود را به جای دیگری بگذارید و ببینید که آیا برای تان این عناوین منفی و زشت، خوشایند است؟ قطعا شما هم دوست دارید که طرف مقابل از بیان این گونه اهانت ها بپرهیزد و هنگام عصبانیت، صحبت کردن درباره ی مسائل را به وقتی دیگر موکول کند. زمانی که آرام تر می شوید بهتر می توانید درباره مشکلات و… صحبت کنید، از حالت تدافعی میان طرفین کاسته می شود و تنش در رابطه ازبین می رود.
2. ذهن خوانی
ما در طول روز، هزاران بار این کار را انجام می دهیم و بدون هیچ گونه شواهدی در ذهن مان برای خود داستان های دورودراز سرِهم می کنیم و بعد بدون اینکه قضیه ای را کاملا بررسی کنیم، درباره آنچه طرف مقابل در سرش دارد، نتیجه گیری می کنیم. مثلا نباید به طرف مقابل بگویید: «چون من تلفنم را گم کرده ام تو فکر می کنی که بی مسئولیت هستم». در عوض بهتر است از پیش فرض سازی در ذهن جلوگیری کنید و درصورتی که چیزی آزارتان می دهد، روشن صحبت حرف بزنید. مثلا: «چرا فکر می کنی که من بی مسئولیت هستم؟»
3. خواندن احساسات
بدون اینکه از طرف مقابل درباره ی احساساتش بپرسید، نظر و قضاوتی در ذهن نداشته باشید. اینجا هم مثل بخش قبلی نیازی به داستان ساختن و سناریونویسی نیست. مثلا به جای اینکه بگویید: «تو از دیر کردن من ناراحتی» به او بگویید: «چرا از دست من ناراحتی؟»
4. دستور دادن
هیچ وقت امری و دستوری با طرف مقابل تان صحبت نکنید. به هم حق انتخاب بدهید و احترام بگذارید. حتی اگر در جهت منافع دیگری کاری صورت می دهید باز هم او را در تصمیم گیری و… در جریان بگذارید. مثلا مدام نگویید: «فلان چیز را نخور برایت بد است، فلان چیز را بخور برایت خوب است» و… . درعوض بگویید: «دوست داری مرغ را برایت کبابی کنم یا آب پز… چون جدا نگران سلامتت هستم». اگر رفتارهای بالا ادامه داشته باشند، دیر یا زود رابطه از هم می پاشد. متخصصان معتقدند که ۴ رفتار، شدیدا باعث به بن بست رسیدن رابطه عاطفی می شود: انتقاد مداوم (حمله کردن به دیگری) که منجر به حالت تدافعی یا مقابله به مثل در فرد دیگر می شود و در مواردی باعث بی توجهی و نهایتا نفرت و تحقیر یکدیگر می شود.
5. مقصر دانستن
با نقد کردن مداوم دیگری و ایراد گرفتن از او، رابطه را آزاردهنده خواهید کرد. به جای اینکه بگویید: «تو فلان کار را می کنی»، «تو این جور هستی و آن جور هستی»، درباره ی احساس خود، زمانی که فرد کارهایی نامطلوب می کند، صحبت بفرمایید. مثلا با غُر زدن و عصبانیت نگویید: «تو همیشه ظرف ها را در ظرف شویی رها می کنی و می روی»، در عوض بگویید: «وقتی ظرف ها را در ظرف شویی رها می کنی و می روی، احساس می کنم برای خواسته های من ارزشی قائل نیستی».
چه باید کرد؟
ایجاد روابط بهتر و پرهیز از تضادها در رابطه عاطفی مقدور است. کافی است از آزارهای کلامی دوری کنید، مرزها و حدودی محترمانه نسبت به هم داشته باشید و نسبت به حرف زدن و تفسیر حرف های دیگری آگاهانه برخورد کنید. مطالعات هم نشان می دهد که ملاحظه، مهربانی و بخشش ازجمله مهم ترین موضوعات در ایجاد روابطی قوی و سالم هستند. هم دردی و همراهی باعث می شود تا اختلافات ازبین برود. خودتان را همیشه به جای دیگری بگذارید و سعی کنید موقتا نقطه نظرات خود، درباره ی هر چیز را کنار گذاشته، مهارت شنیدن را در خود افزایش بدهید، نسبت به عقاید و احساسات طرف مقابل بدون نیاز به قضاوت آگاهی بیشتری کسب کنید. شنیدن مؤثر مانع از اسارت در دام قضاوت ها می شود و نمی گذارد مدام در پی این باشید که چه کسی درست می گوید و چه کسی غلط. بنابراین تنش ها کاهش پیدا می کند و همکاری، همراهی و ارتباطی عاقلانه شکل خواهد گرفت.