ساعدنیوز
ساعدنیوز

فال حافظ و فلسفه تفأل به دیوان لسان الغیب شیرازی

  دوشنبه، 26 آبان 1399   زمان مطالعه 8 دقیقه
دکتر علی عباسعلی زاده : فال حافظ و فلسفه تفأل به دیوان لسان الغیب شیرازی
تفأل به دیوان خواجه حافظ لسان الغیب شیرازی یکی از سنن فرهنگی ایران زمین است. دیوان حافظ کلید درهای ناگشوده خوانده می شود و هر گرهی از کار فروبسته سعی می شود که با تفأل به فال حافظ گشوده شود. ولی نظر اهل فن به این منبع عظیم فرهنگی، عرفانی و فکری طور دیگری است. دکتر علی عباسعلی زاده عضو هیئت علمی دانشگاه فسا در شیراز وجه دیگری از فال حافظ را می کاود.

در یادداشت پیشین کوشش شد تا پاسخی کوتاه و مختصر در مورد درستی یا نادرستی فال حافظ داده شود، در آن نوشتار سعی کردیم با رویکردی کلی به روند شعر فارسی، جایگاه خاص حافظ در مسیر آن و بیان شگردهای شاعر، این مسأله را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم. بنابر آنچه در آخر آن مقاله گفته شد، قرار شد به بررسی این مسأله از دیدگاه یاکوبسن بر اساس نظریه ساخت استعاره بنیاد و ساخت مجاز بنیاد نیز پرداخته شود. اما تعریف ساخت استعاره بنیاد و ساخت مجاز بنیاد چیست؟ تفاوت و تمایز این دو ساخت چیست؟ و کدامیک از این ساختارها برای تفأل کارآمدتر هستند؟ دکتر علی عباسعلی زاده استادیار دانشگاه فسا در شیراز دیار لسان الغیب در یادداشتی اختصاصی برای ساعد نیوز در تلاش هستند تا این سؤالات را پاسخ دهند.

تصویر

برای تعریف و شناخت این ساختارها، بگذارید به عنوان نمونه، به مقایسه شعری از سعدی با حافظ بپردازیم، ناگفته پیداست که انتخاب غزل­ها آگاهانه انجام گرفته است.

سرو سیمینا به صحرا می روی نیک بدعهدی که بی ما می روی

کس بدین شوخی و رعنایی نرفت خود چنینی یا به عمدا می روی

روی پنهان دارد از مردم پری تو پری روی آشکارا می روی

گر تماشا می کنی در خود نگر یا به خوشتر زین تماشا می روی

می نوازی بنده را یا می کشی می نشینی یک نفس یا می روی

اندرونم با تو می آید ولیک خائفم گر دست غوغا می روی

ما خود اندر قید فرمان توایم تا کجا دیگر به یغما می روی

جان نخواهد بردن از تو هیچ دل شهر بگرفتی به صحرا می روی

گر قدم بر چشم من خواهی نهاد دیده بر ره می نهم تا می روی

ما به دشنام از تو راضی گشته ایم وز دعای ما به سودا می روی

گر چه آرام از دل ما می رود همچنین می رو که زیبا می روی

دیده سعدی و دل همراه توست تا نپنداری که تنها می روی

چنان که می­بینیم سعدی در تمام این غزل هدفش این است که خرامیدن، یا همان راه رفتن زیبای معشوقش را توصیف کند؛ حال در هر بیتی گوشه ­ای از این زیبایی را به تصویر می­کشد، در واقع در هر بیتی این مفهوم را توسعه می­دهد و تا آخر غزل این شیوه، ادامه پیدا می­کند؛ در بیت اول معشوق را به سروی سپید تشبیه می­کند که به سوی سبزه­ زار می­ رود، در بیت دوم راه سپردن او را شوخ و گستاخانه و زیبا بیان می­کند، به همین شکل در ادامه ابیات، او را به پری تشبیه می­کند که آشکار شده است و تا آخر غزل که سعدی به او یادآوری می­کند که در این مسیر دیده و دل ما نیز همراه تو و به دنبال تو به راه افتاده است، آری اگر کمی دقت کنیم، می­ یابیم که نقطه مرکزی این غزل، توصیف و توسعه مفهوم خرامیدنِ معشوق و بیانِ زیبایی­ های آن است و هر بیت گسترش دهنده ­ی این مفهوم و توصیف این زیبایی از زاویه ­ای دیگر است. حال بگذارید به غزلی از حافظ از این منظر نگاه کنیم.

تصویر

زاهد ظاهرپرست از حال ما آگاه نیست در حق ما هر چه گوید جای هیچ اکراه نیست

در طریقت هر چه پیش سالک آید خیر اوست در صراط مستقیم ای دل کسی گمراه نیست

تا چه بازی رخ نماید بیدقی خواهیم راند عرصه شطرنج رندان را مجال شاه نیست

چیست این سقف بلند ساده بسیارنقش زین معما هیچ دانا در جهان آگاه نیست

این چه استغناست یا رب وین چه قادر حکمت است کاین همه زخم نهان هست و مجال آه نیست

صاحب دیوان ما گویی نمی داند حساب کاندر این طغرا نشان حسبة لله نیست

هر که خواهد گو بیا و هر چه خواهد گو بگو کبر و ناز و حاجب و دربان بدین درگاه نیست

بر در میخانه رفتن کار یکرنگان بود خودفروشان را به کوی می فروشان راه نیست

هر چه هست از قامت ناساز بی اندام ماست ور نه تشریف تو بر بالای کس کوتاه نیست

بنده پیر خراباتم که لطفش دایم است ور نه لطف شیخ و زاهد گاه هست و گاه نیست

حافظ ار بر صدر ننشیند ز عالی مشربیست عاشق دردی کش اندر بند مال و جاه نیست

اگر به شعر حافظ نگاه کنیم، به سادگی در می­ یابیم که حافظ در غزل یاد شده از چندین موضوع صحبت می­کند، غزل هیچگونه انسجام معنایی ندارد، گویی شاعر همچون مرغی خوش­ خوان، مدام از شاخه ­ای به شاخه­ ی دیگر پریده است، افق معنایی بیت یا در همان بیت و یا حداکثر تا دو یا سه بیت ادامه می ­یابد و بی­ درنگ افقی دیگر شروع می­شود. حافظ در بیت نخست، زاهد ریاکار و ظاهر پرست را ملامت می­کند و او را ناآگاه از حال درونی خود (حافظ) می­داند، در بیت بعد به سالکان وادی معرفت یادآوری می­کند که در راه عرفان، هر پیشامد و حادثه­ ای که برای سالک این راه اتفاق بیفتد به خیر و صلاح اوست، چرا که این راه، همان صراط مستقیم است. در بیت بعد، از اصطلاحات شطرنج بهره می ­برد، برای بیان اینکه، آدمی، در عرصه زندگیِ رندانه باید کوششی هر چند مختصر انجام دهد، در بیت چهارم، از زیبایی آسمان شگفت­ زده می­ شود و نادانی و عجز انسان از شناخت آسمان را بازگو می­کند، در بیت بعد تعریض و کنایه­ای به بی­سوادی صاحب دیوان می­زند و الی آخر... همانگونه که دیدید حافظ در این غزل هیچگونه وحدت موضوعی را رعایت نکرده است، حتی شگفت ­تر آنکه، ممکن است حتی در یک بیت چندین افق معنایی را پیش چشم خواننده به تصویر کشد، مثلا در همان بیت اول، از طرفی ریا و ریاکاری زاهد را نقد می­کند و از طرف دیگر بیان می­دارد که ما (عارفان) اهل باطن و درون هستیم و از طرف دیگر می ­گوید که ما توجه­ای به گفته ایشان نمی­کنیم. ببینید چگونه آگاهانه خود نیز معترف است که "نظم پریشان" را برای سرودن شعر انتخاب کرده است:

حافظ آن ساعت که این نظم پریشان می نوشت

طایر فکرش به دام اشتیاق افتاده بود

تمام مطالب گفته شده را می­توان چنین جمع­بندی کرد: شعر سعدی همچون شعر بسیاری دیگر از شاعران این سرزمین، تنها اطراف یک موضوع می­چرخد و هر بیت کامل کننده و توسعه دهنده ی بیت پیشین است، همه ­ی ابیات در خدمت موضوعی خاص سروده شده­ اند. به قول استادم، دکتر علی محمد حق شناس: افق در شعر سعدی غالبا یکسان می­ماند و با قبول عناصر تازه به اطراف گسترش می­یابد، به طوری که عناصر مزبور، در یک سطح و به طرز افقی با هم همنشین می­شوند و از آن رهگذر فضایی نظام یافته، روشن و عاری از ابهام در شعر پدید می ­آورند. اما چنان که دیدیم در شعر حافظ ماجرا چیز دیگری است؛ در شعر حافظ هر بیت برای خود دنیایی جداگانه است، مستقل و آزاد، گاه حتی همان تک بیت هم چنان که گفته شد لایه بر لایه و تو در تو است، علاوه بر تمام این موارد، استادیِ شگفت حافظ در استفاده از صنعت ایهام نیز، شعر او را پر رمز و رازتر و مبهم­تر می­کند.

تصویر

آنچه در شعر سعدی و شاید بتوان گفت در بیشتر شعرهای زبان فارسی اتفاق می ­افتد، همان مطلبی است که یاکوبسن از آن با عنوان "ساخت مجاز بنیاد"یاد می­کند، ساختاری که در آن تکیه اصلی بر محور همنشینی و همجواری است، به عبارت دیگر در این ساختار هر کلمه در کنار کلمات قبل و بعد خود، و هر بیت نیز در کنار ابیات دیگر معنا پیدا می­کند و یا معانی آنها را تکمیل می­کند. اگر بخواهم این مطلب را خلاصه­ تر و کامل­تر بیان کنم اینست که، در شعر بیشتر شاعران فارسی از جمله سعدی، تمام عناصر معنایی غزل ( از معنای تک تک کلمات و تشبیهات گرفته تا معنای کامل ابیات وکل غزل ) گویی همگی دست به دست یکدیگر داده­ اند تا مفهومی واحد را در اوج هنری خود بیان کنند، اما آنچه در شعر حافظ اتفاق می­افتد ساخت استعاره بنیاد است؛ بنا به گفته ­ی دکتر علی محمد حق شناس: در ساخت استعاره بنیاد تکیه اصلی بر محور جانشینی و اصل جایگزینی است. بدین معنی که در این ساخت می­توان هر عنصری را به اعتبار شباهتی که با عنصر دیگر دارد، جایگزین عنصر اخیر در محور جانشینی ساخت. به زبان دیگر، گویی اینکه تمامی عناصر معنایی غزل، چنان استقلالی دارند که هر لحظه آماده هستند خود را جانشین معنایی مشابه کنند! حال اگر به این تحلیل دقت کنیم به راحتی در می­یابیم که چرا ساخت استعاره بنیاد در هنگام تفأل کارایی بیشتری دارد و چرا درصد احتمال درستی آن در این ساخت بیشتر از شعرهایی است که ساختار آن مجاز بنیاد است. ناگفته پیداست که ذهن آدمی در هنگام تفأل، به دنبال "شباهت" می­گردد و مدام می­خواهد معنای شعر را با مقصود و هدف خود تطبیق دهد و این موضوع تنها و تنها در ساختار استعاره بنیاد وجود دارد. چنانچه مایلید این مطلب را به طور کامل­تر مطالعه فرمایید می­توانید به اینجا مراجعه کنید. به امید خدا در نوشتاری دیگر کوشش خواهیم کرد رمز و رازی دیگر از شعر حافظ را بیان کنیم.


14 دیدگاه


  دیدگاه ها
نسیبه
4 سال پیش

هر بار توی یکی از سایت ها تفعل می زنم به حافظ اشاره به آیه های قرآنی می کنه که سوره فلان و از این آیه تا او ن ایه بخون که فرجه جالب اینجاست خوندم گاهی دقیق بهم گفته که حافظ منظور از از تلاوت اون آیه ها چی بوده که اشاره کرده بخونم وقتی ترجمه فارسی شو خوندم متوجه اشاره حافظ به اون آیه ها شدم و دقیق با نیتم مطابقت داشته .خب فال حافظ خرافات باشه آیا قرآن هم خرافاته؟ 🤔🤔🤔
نسیبه
4 سال پیش

یه جاهایی خواستم کاری انجام بدم یا حتی راجع به کار یا ازدواج تفعل زدم به حضرت حافظ برام با دلیل و منطق توضیح داد که انجام بدم یا ندم بعد از چند روز که اگه خوب بوده انجام دادم قبلش نشونه هاشو پیش پام خدا گذاشته حتی اگه بد هم برام قرار بوده اتفاق بی افته . از اون روز ها به بعد به حافظ اعتقاد پیدا کردم . و برای هر کاری از ش مشورت می گیرم پس نمی تونم بگم خرافاته .
نسیبه
4 سال پیش

داده من بهش ایمان دارم . مگه گاهی فالی گرفتم با نیستم متفاوت بوده . ربطی نداشته .
نسیبه
4 سال پیش

خب اگه فال حافظ یا نفت و زدن خرافاته چرا توی سایت می گذارید . من به فال حافظ اعتقاد دارم و باورش دارم . چون خیلی وقتا یه روز هایی رو برام باز کرده و هزار برابر بهتر از فال تاروت و بقیه فال ها هست حداقل اگه درست از آب در نیاد به من امید واری میده که نسبت به چیزی که می خوام و درست و غلط بودنش و از خواجه شیراز خواستم تکلیف مو مشخص کرده که با فکر و تدبیر انجام بدم یا نه . ولی فال های دیگه همه شون چرتن مثل نوسترا داموس که آدم و بدبین می کنه و نامید . حافظ پاک و معصوم بوده که خدا اون و لسان الغیب نعمت
بازدیدکننده
4 سال پیش

به به استاد علیزاده گرامی.. خوشحال شدم استاد خوبمون.. باعث افتخارمه ک استاد دوره کارشناسیم شما بودین
شکوه
4 سال پیش

به نظر من خیلی جامع وکامل وساده بیان شده بود طوری که امثال من که در حوزه ادبیات فعالیتی نداریم هم متوجه توضیحات جنابعالی شدیم
حسین
4 سال پیش

مثل همیشه بسیار زیبا
بازدیدکننده
4 سال پیش

بسیار زیبا. عالی بود استاد
حسین ایزدی
4 سال پیش

باعرض سلام وخسته نباشیدخدمت شمااستادبزرگوار،نظرتون بسیاردرست،دقیق،ادبی،کامل وکارشناسانه بود،بنده به شخصه بی نهایت لذت بردم و نکاتی درمورداشعارواللخصوص فلسفه فال شاعر بلند آوازه جناب حافظ که سالیان درازی درذهنم به صورت معمایی لاینحل نقش بسته بودحل نمودید،ازدقت ،آگاهی،ونکته سنجی شماونیزمنشتان که به رایگان حاصل سالها تلاش وآموزشتان رادر اختیارخیل علاقه‌مندان ادبیات فارسی قرارداده ایدسپاسگذاربوده وکمال تشکررامینمایم.
کولی شبگرد
4 سال پیش

سلام بخاطر این حضرت سعدی با ریتم شعراش بوده چون در عالم وصل و بسط بوده ولی حضرت حافظ در عالم قبظ و گرفتگی بوده و از همه جا شکایت داره حتی از دوستان و شیخ خودش بخاطر اینه که نگاهش به همه بده شیخنا شب تا سحر مست و خراب از باده بود در خراباتِِِ مغان مست و خراب اُُُُُُُُُُفتاده بود با حریفان دغل نَََرد و قمار و جام می کرده بود و بُُُُرده بود و خورده بود و داده بود
مریم
4 سال پیش

خوب بودعالی
هادی
4 سال پیش

سلام استاد خسته نباشید زیبا بود
ایران
4 سال پیش

این نقد در خصوص استقلال ابیات حافظ در بسیاری از غزلیاتش درست است اما فراگیر نیست . و همین ذهن را به وهن می اندازد که این گفته متناسب شرح حال اوست . در واقع چیزی به نام تفال وجود خارجی ندارد .زندگی حافظ تجربه ی زندگی همگان است .
هانيه
4 سال پیش

سلام خسته نباشيد ،عالي عالي لذت برديم😍😍
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
محسن یگانه:اگر الان محسن چاووشی کنسرت بگذارد استقبال مردم وحشتناک خواهد بود! ترجیح می‌دهم طرفدارانم من را محسن صدا کنند، نه سلطان
علیرضا قربانی: خیلی از مواقع به جای ترانه قرآن گوش می دهم خصوصا قرائت قرآن مصری ها
قتل دلخراش یک زن هنرمند و پولدار مقابل کلانتری با ضربه‌های پی در پی چاقو
سرمربی اسبق پرسپولیس: همه بازیکنان امروز را در چرخ گوشت بریزیم از آن طرف یک علی پروین بیرون نمی‌آید!
ژیلا صادقی: پیشنهاد های خوبی برای بازیگری دارم/ تازه معنای مدافع حرم را میفهمم، نمیپذیرم حرم حضرت زینب(ع) یک آجرش خش بردارد
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی
روایت یک ایرانی هم بند با جولانی در زندان؛ از ایستادن در یک صف برای گرفتن جیره‌ی غذا و سیگار تا اسکن چشمهایشان در یک چادر
خداحافظی آخر گاریدو؛ سرمربی سابق پرسپولیس ایران را ترک کرد!
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل
چگونه شوهرم را متقاعد به کاری کنم؟ / 9 راهکار برای مطیع کردن همسر
علت اختلاف محمود احمدی ‌نژاد با برادرش بر سر چه بود؟/ تشبیه رابطه احمدی نژاد و مشایی به لیلی و مجنون توسط برادر مرحومش
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
منتخب روز   
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو