رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی) در دیدار تلویزیونی روز پنجشنبه ششم خرداد 1400 با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بعد از ارائه دیدگاه هایشان در خصوص اولویت های مجلس و توصیه های مهم به نمایندگان مردم در خصوص وظایف مجلس نکات بسیار مهمی را در خصوص انتخابات ریاست جمهوری بیان کردند. ایشان در ابتدا درباره ضرورت برگزاری یک انتخابات آبرومند به همت مردم صحبت کردند. " راجع به انتخابات؛ حدود سه هفته به انتخابات باقی است. بنده جدّاً امیدوارم که با همّت ملّت ایران این انتخابات بر خلاف خواسته ِی دشمن مایه ی آبروی ایران بشود. دشمنان ما از همه ی امکانات، استفاده میکنند؛ هم دشمنانمان، هم کسانی در داخل که دانسته یا ندانسته دنبال حرف آنها را میگیرند و تکرار میکنند، و تلاش میکنند که این انتخابات را مایه ی سرشکستگیِ ملّت قرار بدهند. بنده امیدوارم مردم همّت کنند و خدای متعال لطف کند و این انتخابات مایه ی سربلندی کشور، مایه ی عزّت کشور ان شاءالله باشد." ایشان فرمودند که تمام کسانی که به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری به وزارت کشور رفتند و ثبت نام کردند، این کار را از سر احساس مسئولیت کرده اند و از این بابت باید از ایشان تشکر و قدردانی کرد.
ایشان در خصوص افرادی که صلاحیت شان احراز نشده است فرمودند: "البتّه عدم احراز صلاحیّت به معنای بی صلاحیّتی نیست. معنای عدم احراز صلاحیّت این است که شورای نگهبان نتوانسته تشخیص بدهد که این آقا صلاحیّت دارد، نه اینکه تشخیص داده که صلاحیّت ندارد؛ نه، ممکن است صلاحیّت بالایی هم داشته باشد امّا حالا گزارشها، امکانات، آشنایی های شورای نگهبان نتوانسته این را تشخیص بدهد؛ بنابراین [عدم احراز صلاحیّت] دلیل بر بی صلاحیّتی نیست." رهبر معظم انقلاب در بخشی دیگر از سخنان خود به ضرورت توجه به جایگاه قانونی و شرعی شورای نگهبان اشاره کرده و افزودند که این شورا بدون هیچ ملاحظه ای و بر اساس منابع خود به احراز صلاحیت ها پرداخته است و نباید نقدهای سازنده زمینه را برای کسانی که با نفس شورای نگهبان مخالف اند فراهم سازد: "بعضی ها از این جهت به شورای نگهبان اعتراض میکنند که میگویند با این وضعیّت مشارکت کم میشود؛ دلسوزی میکنند برای مشارکت که من حالا یک نکته ای را بعداً در این مورد عرض خواهم کرد. بعضی ها این جور هستند. مسئله ی بعضی ها این است که یکی از نامزدها به نظرشان دارای صلاحیّت بوده و او احراز صلاحیّت نشده؛ ناراحتند که چرا آن کسی را که ما میدانیم صلاحیّت دارد، شورای نگهبان احراز صلاحیّت نکرده. به اینها هم به نظر من ایرادی نمیشود داشت، بالاخره گله مندند. البتّه اینها هم یک جور نیستند، چند نفر ممکن است زید را دارای صلاحیّت بدانند، عمرو را دارای صلاحیّت ندانند -که این زید و عمرو مثلاً احراز صلاحیّت نشدند- آن دیگری ممکن است بعکس، زید را دارای صلاحیّت نداند، عمرو را دارای صلاحیّت بداند؛ بنابراین نقطه ی مقابل هم هستند امّا در این جهت هر دو شریکند که از اینکه نامزد مورد نظرشان احراز صلاحیّت نشده ناراحتند. خب، این هم [مشکلی] نیست؛ لکن یک گروه دیگری هستند که با اصل شورای نگهبان مخالفند، این فرصت را مغتنم شمرده اند برای اینکه انتقام بگیرند از شورای نگهبان؛ اینها باید پیش خدا جواب بدهند. انسان میبیند؛ بنده، هم فضای مجازی را میبینم و مطّلعم، هم در بعضی از مطبوعات و رسانه ها انسان مشاهده میکند که میخواهند انتقام بگیرند از شورای نگهبان. شورای نگهبان دشمنانی دارد، دشمنان جدّی ای دارد، این حالا یک فرصتی شده که انتقام بگیرند. خدای متعال از این افراد نخواهد گذشت."
رهبر انقلاب به ضرورت مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و افزودند که این مشارکت تابعی از موضع این حزب و آن حزب یا این نام و آن نام درباره انتخابات نیست. " امّا در مورد مسئله ی مشارکت، که بعضی نگرانند مشارکت کم خواهد شد. بنده به نظرم این جور میرسد که در مشارکت مردم -حالا گروه های خاص را کار نداریم؛ یک گروه ممکن است دنبال فلان اسم یا فلان جناح یا فلان عنوان باشند؛ اینها را کار نداریم- عامّه ی مردم و عموم مردم دنبال اسم این و آن نیستند؛ عامّه ی مردم دنبال این هستند که ببینند چه کسی دارای یک مدیریّتی است، [دارای] یک قوّت عمل یا قوّت اراده ای است، [دارای] یک کارآمدی ای است که میتواند مشکلات کشور را از میان بردارد؛ دنبال این هستند. اینکه حالا چه کسی با چه نامی، با چه عنوانی و از چه جناحی وارد میدان بشود، برای عموم مردم مطرح نیست؛ برای گروه های خاص چرا، امّا برای عموم مردم نخیر. اگر نامزدهایی که امروز در صحنه اند بتوانند بیان کنند و به مردم نشان بدهند که دارای این کارآمدی هستند، مردم پای صندوقها هم میروند و مشارکت بالایی هم خواهد بود ان شاءالله به توفیق الهی. مهم این است که نامزدها بتوانند مردم را قانع کنند، مردم را به این نتیجه برسانند که این آقا یا این اشخاص میتوانند کشور را اداره کنند، مدیرند، مدبّرند، باصداقتند؛ باید صداقت افراد شناخته بشود و کسانی باشند که دردهای جامعه را بشناسند."
رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنان شان به ضرورت انتخاب مدیری کارآمد اشاره کردند که توانایی حل مشکلات مردم را دارد. ایشان فرمودند که مسأله کشور در مقطع کنونی اقتصاد، فقر و بیکاری است و مردم باید مدیری را انتخاب کنند که قادر به حل این مشکلات اساسی کشور است. رهبر انقلاب نامزدها را به تقوا و دوری از هر نوع تخریب فراخواندند و به آنها توصیه کردند که بدون شعار دادن در پی تبیین مواضع و برنامه هایشان برای ریاست جمهوری باشند. بخش آخر سخنان رهبری توصیه ایشان به مردم برای حضور در پای صندوق رأی بود: " امّا توصیه به عموم مردم. به مردم عزیزمان عرض میکنم ملّت عزیز ایران! انتخابات در یک روز انجام میگیرد امّا اثر آن در چند سال باقی میماند. در انتخابات شرکت کنید، انتخابات را متعلّق به خودتان بدانید -که متعلّق به شما است- و از خدا کمک بخواهید، هدایت بخواهید که شما را هدایت کند به آنچه درست و حق است و بروید پای صندوق رأی و به کسی که شایسته است رأی بدهید. به حرف این کسانی که ترویج میکنند -چه از داخل، چه از خارج- که «فایده ای ندارد، ما نمیرویم پای صندوق، نروید» اعتنا نکنید؛ اینها دلسوز مردم نیستند. اگر اسم مردم را هم می آورند، بیخود می آورند، دروغ میگویند، دلسوز مردم نیستند. کسی که دلسوز مردم است، مردم را از رفتن پای صندوق انتخابات منع نمیکند."
برای تبیین نکات کلیدی سخنان رهبر انقلاب اسلامی در دیدار تلویزیونی با نمایندگان مردم در مجلس یازدهم به سراغ دکتر علی وقفچی نماینده مردم شریف زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی رفته ایم. دکتر وقفچی سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس دهم و یکی از جدی ترین مخالفان سیاست های دولت یازدهم و دوازدهم در زمینه اقتصاد و خصوصاً در زمینه تولید داخلی است. توجه مخاطبین ساعد نیوز را به مطالعه این مصاحبه دعوت می کنیم:
ساعد نیوز: رهبر انقلاب اسلامی در دیدار تلویزیونی با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی بر ضرورت مشارکت در انتخابات تأکید کردند و فرمودند که مشارکت ارتباطی به این اسم و آن جناح ندارد. تحلیل حضرتعالی از این عبارت معظم له چیست؟
دکتر علی وقفچی: من معتقدم که مهلک ترین و سمی ترین عامل که عدم موفقیت و عدم پویایی یک کشور را در پی دارد عدم مشارکت مردم در فعالیت اجتماعی و مدنی است. خداوند در قرآن کریم فرموده است که ما قومی را تغییر نمی دهیم مگر آن که خود آن قوم تصمیم به تغییر گرفته باشد. چالش های بزرگی در کشور وجود دارد. ما باید در انتخابات پیش رو، یک انتخاب درست بر اساس شعور و عقل سلیم، همان طور که رهبری فرمودند، داشته باشیم. مردم ولایتمدار ایران در دفاع مقدس نشان دادند که برای سرنوشت کشورشان اهمیت قائل اند. در مورد انتخابات هم یقیناً حضور همه جانبه و پررنگ در صحنه می تواند زمینه را برای روی کار آمدن یک دولت کارآمد مهیا سازد.
ساعد نیوز: رهبر انقلاب به ضرورت انتخاب یک مدیر قوی و کارآمد اشاره کردند. به نظر حضرتعالی به عنوان کسی در سطح عالی مدیریت کشور در زمینه قانونگذاری تجربه دارید، یک مدیر کارآمد و قوی چه عناصری را باید در وجود خودش داشته باشد؟
دکتر علی وقفچی: به اعتقاد من ما در کشور یک مشکل اساسی در زمینه مدیریت داریم و آن هم، اکتفا به رزومه ای است که روی کاغذ یک نفر ارائه می دهد و ما او را در پست های مدیریتی مهم قرار می دهیم. نباید فقط به این رزومه کاغذی اکتفا شود. من معتقدم که یک مدیر کارآمد و قوی باید حائز سه شرط باشد: 1- تعهد، 2- تخصص و 3- تجربه. این سه شرط مکمل همدیگر هستند و حضور تؤامان آنها مهم است. در مورد اول یعنی تعهد، باید بگویم که اصلی ترین پدیده ای که می تواند حضور این عنصر را در یک مدیر اثبات کند، مردم داری است. یعنی باید ببینیم که یک مدیر، چقدر در اتاقش به روی مردم باز بوده تا مشکلات آنها را حل کند. تنها چیزی هم که می تواند محک این مسأله باشد، عشق است. یعنی یک مدیر عاشق فقط می تواند مردم دار باشد. هیچ چیزی به اندازه عشق به مردم نمی تواند در هدایت یک مدیر به سمت مردم داری و حل مشکلات آنها کارساز باشد. مدیری که برای مزایای مدیریت، مدیر می شود، نمی تواند حلال مشکلات مردم باشد. عنصر بعدی، عنصر تخصص است. این عنصر اهمیت بسیار حیاتی دارد. باید ببینیم که یک مدیر چقدر در گذشته موفق بوده است. تخصص، هزینه مدیریت را پائین می آورد. در کنار این دو عنصر، باید تجربه را هم اضافه کنیم که از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. پیامبر اسلام (صلوات الله علیه و آله) می فرماید که التجربه فوق العلم. این نکته بسیار مهمی است. این مدیر که می خواهد سمتی را در اختیار بگیرد، باید سابقه موفق در مدیریت داشته باشد. نکته بعدی این است که باید به مدیران جوان میدان داده شود. مدیران جوان ریسک پذیر هستند. هر اندازه سن بالا می رود انسان ریسک پذیری کمتری دارد و طبیعتاً بدون ریسک پذیری نمی شود کار بزرگ انجام داد.
ساعد نیوز: حضرت آقا فرمودند که مشکل اصلی کشور اقتصاد است. به نظر حضرتعالی، بهترین نسخه برای اقتصاد ما در مقطع کنونی که با مشکلات عدیده داخلی و خارجی مواجه است چیست؟
دکتر علی وقفچی: من معتقدم که اگر ما برخوردی که 1400 سال پیش امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) با برادرش عقیل کرد، را سرلوحه خودمان قرار دهیم، می توانیم همه مشکلات کشور را حل کنیم. مشکل ما این است که بیت المال در این مملکت به صورت مساوی و عادلانه میان مردم تقسیم نمی شود. اگر آمدیم این بیت المال را بر اساس سرانه جمعیت توزیع کردیم، آن وقت می توانیم یک اقتصاد قوی داشته باشیم. در این کشور، کسی که غنی تر است، به منابع و بیت المال بیشتر دسترسی دارد و آن کس که ضعیف و فقیر و کمتر برخوردار است، بیشتر از این منابع بی بهره می ماند. حقیقت امر این است که راه حل این موضوع فقط حذف یارانه ها به هر شکل و پرداخت مستقیم آنها به خود مردم است تا خود مردم حق خودشان را مدیریت کنند. راه حل ویژه خواری هم فقط دخالت مردم در اقتصاد است. یعنی وقتی شما بنگاه های دولتی را گرفتید دادید دست مردم و بخش خصوصی جایگزین شد، خود به خود، رانت و ویژه خواری حذف می شود. ارز دو نرخی فسادآور است. وقتی ارز به قیمت واقعی در بازار به وفور وجود داشت دیگر جایی برای فساد نیست و همه اینها بستگی به توزیع عادلانه ثروت، توانمند کردن مردم، و دخالت مستقیم بخش خصوصی در کل اقتصاد است.