مجلس شورای اسلامی یکی از ارکان اصلی مردم سالاری دینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و نماد حکومت قانون در سایه قرآن و شریعت و ولایت است. دهم آذر روز مجلس یادآور نام بزرگمردی به پهنای تاریخ ایران است که به نام قانون، ملت و وطن به دست عنصری مستبد به نام رضا خان به شهادت رسید. سید حسن مدرس، روحانی روشنگر و روشنفکری که در مجلس شورای ملی تلاش می کرد جامعه را با تکیه بر قرآن و آئیین شریعت محمدی از استبداد رضاخانی برهاند. سید حسن مدرس یادآور شعار مقدس "دین ما عین سیاست ما و سیاست ما عین دیانت ما" است. سید حسن مدرس بر این باور بود که اگر سیاست قرار است، جامعه را به سوی سعادت ابدی رهنمون سازد، باید از مشکات قرآن و شریعت منور شده باشد. رضا خان با این تفکر مدرس مخالف بود و به همین دلیل دستور داد تا در دهم آذر سال 1316 سید حسن مدرس را به شهادت رساندند. سید حسن مدرس نماد تلاش در جهت احیای قانون در سایه شریعت است و به نظر می رسد که مجلس شورای اسلامی که خونبهای هزاران شهید گلگون کفن انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و شهدای دفاع از حریم و حرم و دانش و وطن است، باید این فکر را پاس بدارد و در همین مسیر گام بردارد. ساعد نیوز به مناسبت این روز مبارک، و در پاسداشت مقام مجلس و نمایندگان محترم ملت، مصاحبه ای اختصاصی را با دکتر الله وردی دهقانی نماینده محترم مردم شریف ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی انجام داده است. دکتر دهقانی که سابقه حضور در مجلس نهم را نیز در کارنامه دارد در حال حاضر عضو کمیسیون صنعت و معدن و دبیر کمیته معادن مجلس شورای اسلامی است.ایشان در دورهٔ نهم مجلس شورای اسلامی عضو و دبیر کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از حوزهٔ انتخابیهٔ ورزقان و خاروانا در استان آذربایجان شرقی بودند:
ساعد نیوز: دهم آذر به عنوان روز مجلس نامگذاری شده است. ما این روز را به حضرتعالی و همکارانتان در مجلس شورای اسلامی تبریک می گوییم. امام راحل فرمودند که "مجلس در رأس امور است". لطفاً نظر خودتان را درباره اهمیت حاکمیتی مجلس در نظام مردم سالاری دینی بفرمایید؟ و به نظرتان تا چه اندازه این سخن بنیانگذار کبیر نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تحقق یافته است؟
دکتر الله وردی دهقانی: بسم الله الرحمن الرحیم. بنده هم به نوبه خودم این روز را به تمام نمایندگان در خانه ملت تبریک میگویم و از شما تشکر می کنم. مجلس در واقع نماد حکومت مردم بر مردم است. به عبارت دیگر، سپردن سرنوشت مردم به دست خود مردم است. امام عزیز و بزرگوار فرمودند که "مجلس در رأس امور است". این دقیقاً معنای حاکمیت قانون است. طبعاً این اتفاق به صورت کامل می تواند رخ دهد. حقیقت امر این است که در حال حاضر در مجلس ما مشکل ساختاری داریم. مجلس دارای برخی نقش های حاکمیتی و قانونی است که به دلیل نقص ساختاری قابلیت اجرا ندارند. یعنی به دلیل نبود ساختار مورد نیاز، مجلس نمی تواند برخی وظایف اساسی اش را اجرا نماید. مثلاً استیضاح رئیس جمهور، حق نمایندگان مردم در خانه ملت است ولی به دلایلی و مصالحی این حق اعاده نمی شود. در حال حاضر، همه اعم از مردم و سران عالیرتبه کشور همه آگاه هستند که دولت، ناکارآمد است. ناکارآمدی دولت ضربه های سنگینی را به کشور وارد کرده است ولی چون این استیضاح در حال حاضر تبعاتی دارد، به مصلحت کشور نیست که این استیضاح صورت بگیرد. ولی اگر قانون اساسی با مساعدت مقام معظم رهبری اصلاح شود و یک نظام نیمه پارلمانی جایگزین نظام حاکمیتی فعلی شود به طوری که مجلس هر زمان احساس کرد که دولت ناکارآمد است بتواند رئیس دولت را که پارلمان انتخاب می کند جابجا کند و طبیعتاً رئیس جمهور هم به جای خودش بماند ولی این جابجایی در مدیریت اجرایی کشور کمترین تبعات را برای نظام انتخاباتی کشور در پی داشته باشد. وقتی رئیس جمهوری با بیست و چهار میلیون رأی می آید نماینده مردم می شود خوب طبیعتاً جایگزین کردن وی تبعاتی را دارد ولی وقتی رئیس قوه مجریه کس دیگری می شود که مجلس انتخاب می کند، رئیس جمهور هم می تواند در جای خود باقی بماند و در عین حال اصلاحات اجرایی خوبی هم در صورت وجود نقص صورت بگیرد. در حال حاضر، متأسفانه به دلیل همین نقص ساختاری ما شاهد آن هستیم که مجلس علیرغم علم به ناکارآمدی دولت و کارهای بر زمین مانده فرآوان، نمیتواند قدرت خود را در زمینه استیضاح رئیس جمهور اعمال کند. چون طبیعتاً در حال حاضر ما دشمن خارجی قسم خورده ای داریم که اجازه بروز درگیری سیاسی در در داخل کشور نمی دهد و این مسأله استیضاح می تواند یکپارچگی و وحدت ما را خدشه دار کند. البته با اصلاح ساختاری و قانونی ما می توانیم شاهد تحقق کامل "مجلس در رأس امور است" باشیم.
ساعد نیوز: مجلس یازدهم در 6 ماه فعالیت خودش با توجه به شرایط سخت اقتصادی به دلیل مسأله تحریم ها و کرونا و نیز زیاده خواهی های جبهه استکبار، چه اقدامات برجسته ای را صورت داده است؟
دکتر الله وری دهقانی: حقیقتاً مجلس در این 6 ماه با توجه به شرایط دشوار ناشی از پاندمی کرونا بیشتر از مجلس قبل فعالیت داشته است. متأسفانه ما در مجلس پیشین شاهد تعطیلی 4 تا 5 ماهه بودیم. ولی الان با توجه به مشکلات عدیده ای که کشور درگیر آن است، مجلس پای کار است و کارها را پیش می برد. مجلس یازدهم در راستای احقاق حقوق ملت حتی تا استیضاح رئیس جمهور پیش رفت ولی به دلایلی که در پاسخ سؤال قبلی گفتم این مسأله تحقق پیدا نکرد. حقیقت این است که مجلس علاوه بر وظیفه قانونگذاری، یک وظیفه نظارتی هم دارد که باید آن را ایفا کند. اگر قانون اساسی با نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی اصلاح شود، این وظیفه ی نظارتی می تواند به صورت کامل و مؤثر به انجام برسد. مجلس می تواند دولت را به صورت نرم دستخوش تغییرات مدیریتی عالی کند در راستای تحقق اهداف مشخص شده در قانون. یعنی ما اگر یک نظام نیمه پارلمانی داشته باشیم که ریاست قوه مجریه بدون تغییر رئیس جمهور قابل تغییر باشد این یعنی نقش نظارتی مجلس به نحو احسن تحقق خواهد یافت. مجلس یازدهم با طرح قانون معیشت دولت را مکلف به برداشتن گام های مؤثر در راستای اصلاح وضعیت معیشتی مردم کرد که خوب دولت هم طرح هایی را در همین راستا ارائه کرده است. بحث ساماندهی مسکن، کنترل زنجیرهای فولاد و از این دست مسائل. حقیقت این است که هرجا مجلس احساس کرده است که مسئولیتی دارد، وارد می شود و مسیر دولت را اصلاح می کند. مجلس ایده های خوبی دارد. مجلس چشم بصیر و خبیر ملت است. انشالا در آینده بتوانیم این وظیفه نظارتی را به صورت کامل احیاء و اعمال کنیم.
ساعد نیوز: شهادت استاد محسن فخری زاده یکی از افتخارهای بزرگ صنعت هسته ای و دفاعی کشور به دست کوردلان صهیونیست، سعودی و آمریکایی در مجلس چه واکنش هایی را در پی داشته است؟ و به نظر شما انقلاب اسلامی در چه مسیری حرکت خواهد کرد؟ به عنوان عضو کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی بفرمایید در مجلس چه تصمیمی در رابطه با آینده صنعت هسته ای کشور اتخاذ شده است؟
دکتر الله وردی دهقانی: متأسفانه دشمنان چندین بار به این نحو به ما ضربه زده اند. این یک نوع ضعف برای ما محسوب می شود خواه این ضعف، ضعف اطلاعاتی باشد یا ضعف مدیریتی باید اصلاح شود. بنده شهادت این بزرگوار را تبریک می گویم و فقدانشان را به جامعه هسته ای و دفاعی کشور تسلیت می گویم. این نوع مسائل متأسفانه باعث زیر سؤال رفتن اقتدار و هیمنه نظام مقدس جمهوری اسلامی می شود و باید پیشگیری شود. مجلس دیروز هم جلسه علنی داشت هم جلسه غیرعلنی. ما در خانه ملت تصمیم گرفتیم که اقدامی صورت بگیرد که بازدارنده باشد. ما باید سطح بازدارندگی را به حدی برسانیم که اقتدار نظام کاملاً به دشمنان دیکته شود. اگر بحث انتقام هست این انتقام باید آشکار و محکم باشد. انتقام حقیقتاً باید سختگیرانه باشد. والا با انفعال دولت و عدم مواجهه با این عوامل مخرب و اربابانشان، دشمن جسورتر می شود. فلسفه جمهوری اسلامی ایران در زمینه هسته ای کاملاً روشن است. مقام معظم رهبری به روشنی فتوایی را صادر کردند در زمینه حرام بودن ساخت و استفاده از تسلیحات هسته ای. ولی ما باید به این تکنولوژی روز دنیا دسترسی داشته باشیم، چون بحث هسته ای در زمینه تولید انرژی پاک و پایدار و تولید رادیودارو بسیار کاربرد دارد. هیچ محدودیتی نباید در این زمینه به خودمان تحمیل کنیم. هیچ کسی حق ندارد به ما محدودیتی تحمیل کند. متأسفانه برخی هنوز به خارج و اجنبی امیدوار هستند که ما بیاییم صنعت هسته ای مان را تعطیل کنیم اینها به ما موتور کشتی می دهند اینها به ما فلان تکنولوژی را می دهند. چنین چیزی واقعیت ندارد. باید تمام محدودیت های برجام برداشته شود و اگر دیدیم که امنیت ملی و تمایت ارضی ما در خطر است طبق طرح دوفوریتی که ما در مجلس دیروز تصویب کردیم طبیعتاً ایران از ان پی تی خارج خواهد شد و دیگر نیازی نیست که ما پروتکل الحاقی را اجرا کنیم.
ساعد نیوز: برای بهبود معیشت و وضعیت اقتصادی کشور مشخصاً طرحی را در مجلس در دستور کار دارید؟
دکتر الله وردی دهقانی: بنده به نوعی به این سؤال پاسخ دادم. مشکل اقتصادی کشور در حال حاضر نیازمند رفع یک سری مسائل ساختاری است تا به صورت ریشه ای حل شود. مجلس پای کار است و پیگیر. به دلیل مصالح سیاسی و استراتژیک کشور مجلس بسیار دست بسته عمل می کند. ما نیازمند تغییر کلان مدیریتی در بدنه اجرایی هستیم چون ناکارآمدی کاملاً واضح است و دیگری نیازی به توضیح واضحات نیست. باید یک تغییر صورت بگیرد که انشالا در وقت مقتضی انجام خواهد پذیرفت. در حال حاضر به دلیل وجود دشمن قسم خورده نمی توانیم جامعه را دو قطبی کنیم.
ساعد نیوز: به عنوان نماینده مردم شریف ورزقان و خاروانا بفرمایید چه اقداماتی در زمینه رفع مشکلات مدیریتی در زمینه معادن این منطقه و خصوصاً معدن طلای اندریان و مس سونگون انجام داده اید؟
دکتر الله وردی دهقانی: در این مورد، چندین نشست در استان و شهرستان داشته ایم. و امیدواریم وکه در روزهای آتی این مسائل حل و فصل بشود. این مشکل مدیریتی فقط خاص این منطقه نیست. کل کشور در حوزه معادن دچار ضعف مدیریتی است که باید با اصلاح قوانینی این مسأله به صورت ساختاری و به صورت کامل حل و فصل شود. بنده به عنوان رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس پیگیر این مطلب هستم و اگر این ضعف ساختاری و قانونی را بتوانیم رفع کنیم معادن می توانند در خدمت جهش تولید و اشتغال قرار بگیرند.