امروز پنجم آذر، روز بسیج مستضعفین "یادگار بزرگ و درخشان امام راحل" است. امام خمینی بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در 5 آذر 1358 فرمان تشکیل نهاد مقدس بسیج مستضعفین را صادر کردند. این نهاد مقدس، در طول تاریخ پر فراز و نشیب انقلاب اسلامی اعم از روزهای پر التهاب جنگ، سازندگی و فتنه و پایداری، همیشه در کنار امام و مقام معظم رهبری، پاسدار آرمان های مقدس انقلاب اسلامی و خون شهیدان بوده است. بسیج و تفکر بسیجی در بسیاری از بزنگاه های تاریخ معاصر کشور اسلامی مان فریادرس ایران بوده است. بسیج به تعبیر ولی امر مسلمین جهان و نایب بر حق امام زمان (روحی لتراب مقدمه الفدا)، "مظهر اقتدار ملی، و نمایشگاه صفا و اخلاص و بصیرت و مجاهدت" است. بسیجی، با اخلاص، بصیرت و مجاهدتش، در راستای آرمان های انقلاب و رهبری حرکت می کند و گوش به فرمان سید و سالار خود است. بسیجی، مقهور استکبار و فتنه نمی شود و راه خود را در تاریکی ها با تأسی به نور ولایت پیدا می کند. دکتر میکائیل جمالپور که سابقه حضور جبهه های دفاع مقدس، مسئولیت دانشگاه امام حسین تبریز، مدیر کل اموزش و پژوهش استانداری، مسئول بسیج اساتید استان و هئیت علمی گروه فلسفه ذانشگاه پیام نور را در کارنامه دارد در حال حاضر مسئول مجمع عالی بسیج استان آذربایجان شرقی است. به مناسبت روز مقدس بسیج مستضعفین ساعد نیوز مصاحبه ای اختصاصی را با دکتر میکائیل جمال پور انجام داده است که توجه تان را به آن جلب می کنیم:
ساعد نیوز: حضرت آقا، در دیدار با سران قوا در جلسه شورای عالی اقتصادی کشور، از "لزوم بی اثر کردن تحریم ها با تکیه بر منابع کشور" سخن به میان آوردند. تفکر بسیجی برای عملی کردن این نکته مد نظر مقام معظم رهبری، چه نقشی را ایفا می کند؟
دکتر میکائیل جمالپور: هفته بسیج، یادآور تدبیر الهی حضرت امام است و ما امیدوار هستیم که این تدبیر الهی بیشتر از پیش مورد توجه بگیرد. بسیج، نهادی است که هدف آن، تشکیل یک سازمان ده ها میلیونی در سراسر کشور و همه کشورها برای برافراشته نگه داشتن پرچم اسلام در برابر خدعه ها و نیرنگ های استکبار جهانی است. حقیقت امر این است که همه کشورها برای حل و فصل مشکلات و معضلات داخلی شان از یک مدل و فرمول خاصی پیروی می کنند. به طور مثال، کشور عربستان، به منابع نفتی خودش اتکاء دارد و با استفاده از این منابع، طرح های خودش را در جهان و کشورش پیش می برد. کشور انگلستان ترجیح می دهد این کار را از طریق فتنه و نفوذ انجام دهد و ایالات متحده آمریکا بیشتر با حمله نظامی یا کودتا سلطه خودش را در جهان گسترش می دهد. در این میان، فرمول جمهوری اسلامی ایران هم فرمول بسیج و تفکر بسیجی است. ما اگر به این فرمول توجه کافی بکنیم می توانیم تمام مشکلات، معضلات و بحران ها را در تمامی عرصه ها حل کنیم. با توجه به آرمان های مقدس انقلاب اسلامی و درگیری های آرمانی جمهوری اسلامی ایران با جبهه استکبار، آمریکا در دهه های اخیر به صورتی متمرکز برنامه هایی را برای حذف جمهوری اسلامی طراحی کرده است. تحریم های همه جانبه و فشار اقتصادی یکی از ابزارهای اصلی آمریکا برای اجرایی کردن طرح اصلی خودش یعنی حذف جمهوری اسلامی ایران است. رئیس جمهور اسبق آمریکا، باراک اوباما، با گرفتن مشورت های لازم از مشاوران و اندیشکده های مختلف وابسته به کاخ سفید به این نتیجه رسید که می شود جمهوری اسلامی ایران را با فشار تحریم به میز مذاکره کشاند و زمینه را برای فروپاشی انقلاب اسلامی مهیا ساخت. ترامپ که دیگر از او باید با عنوان "رئیس جمهور اسبق آمریکا" یاد کنیم و در حال انتقال قدرت به جو بایدن است، نیز همین خط و مشی اوبامان را پی گرفت. تحریم ها در حوزه های مختلف اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی و سیاسی ضرباتی را به ما وارد کرده است. به تعبیر مقام معظم رهبری، تحریم جنایت است، چرا که کشور را با مشکلات عدیده ای مواجه ساخته است. حال چه باید بکنیم؟ نسخه اصلی، به تعبیر مقام معظم رهبری، امیدواری به منابع داخلی است نه امیدواری به دشمن. ما نباید امیدوار باشیم که فلان رئیس جمهور با فلان سیاست کلان خارجی می آید و ما بهمان استراتژی را اتخاذ می کنیم. نباید منتظر دشمن بود. این یک امید کاذب است. امید به دشمن، بدترین شکل امید است. چرا که دشمن، پیشتر، دشمنی خودش را به کاملترین شیوه ممکن ثابت کرده است. نباید به دشمن، مهربانانه نگریست. امید به گشایش از سوی دشمن، یک سم مهلک است. در حالی که مقام معظم رهبری به خوبی این مدل و نسخه را بیان کردن. ما باید تحریم را خنثی کنیم. این خنثی کردن هم فقط از مجرای بسیج و تفکر بسیجی قابلیت اجرا دارد. یک نمونه اش، جهش تولید است. رفع موانع تولید است. حمایت از تولید. حمایت از کارآفرینان. اینها می تواند نقشی اساسی را در خنثی کردن تحریم ایفا کند. این تفکر بسیجی است که می تواند همه اینها را به واقعیت تبدیل کند.
ساعد نیوز: مقام معظم رهبری در پیامی که امروز به مناسبت 5 آذر، روز تشکیل بسیج مستضعفین صادر کردند، فرموده اند: "بسیج، ثروت بزرگ و ذخیره ی خداداد ملت ایران است". معنای این سخن معظم له چیست؟ بسیج در چه معنایی ثروت و ذخیره است؟
دکتر میکائیل جمالپور: وقتی ما سازمان های موجود در کشور و در کشورهای دیگر و مجامع بین المللی را مطالعه می کنیم، به این نتیجه می رسیم که هیچ سازمانی اعم از دولتی یا غیردولتی، وسعت و دامنه و شمول سازمان بسیج را ندارد. به یک معنا، بسیج پردامنه ترین سازمان جهان است. سازمان بسیج در حال حاضر 23 قشر مختلف جامعه اعم از دانش آموز، کارگر، معلم، استاد، کارمند، زنان، مردان و غیره را ذیل چتر خودش سامان داده است. اگر قبول کنیم که نیروی انسانی یک سرمایه ملی و سرمایه اجتماعی است، این نیروی انسانی عظیم موجود در سازمان بسیج می شود ثروت. هیچ وزارتخانه و سازمان دولتی یا مردم نهادی در کشور از ثروت فکری، هنری، تخصصی و فنی ای در مقیاس سازمان بسیج برخوردار نیست. نکته مهمتر این که تجربه های ارزشمند فرآوانی طی این چهار دهه فعالیت، توسط این ثروت انسانی، اندوخته شده است. این تجربه ها در زمینه های مختلف است. اگر دانش را به این تجربه اضافه کنیم به معادله دانش و تجربه ای می رسیم که در قالب گفتمان متعالی بسیج می تواند زمینه را برای حماسه آفرینی در عرصه های مختلف فراهم کند. ما میلیون ها بسیجی را در سطح کشور داریم که تجربه های آنها و دانش تخصصی شان با تعهد بسیجی می تواند گرهگشای کشور باشد. البته یک شرط در اینجا وجود دارد و آن شرط هم، توجه قوه مجریه به این دانش و تجربه و ظرفیت بسیار گرانبها است. تجربه ها، یافته ها، و ایده های بسیجیان باید توسط مجریان و قانونگذاران به کار گرفته شود. امرو قوه مجریه و قوه مقننه با مشکلات فرآوانی دست به گریبان هستند. ظرفیت عظیم انسانی بسیج می تواند کمک حال مجریان و قانونگذاران باشد.
ساعد نیوز: مقام معظم رهبری در پیام خودشان به "خدمات حیاتی بسیج با مقیاس گستره ی کشوری، در فعالیتهای پیشرو علمی و فناوریهای نوین" اشاره کرده اند. امروز ما با پاندمی کرونا مواجهیم. چه نکته ای در این حرف معظم له در رابطه با این بحران حوزه سلامتی وجود دارد؟
دکتر میکائیل جمالپور: مقام معظم رهبری فرموده اند که یک دانشمند بسیجی و یک دانشجو و پژوهشگر بسیجی نباید در متن علم باشد بلکه باید در مرز دانش حرکت کند. به بیان دیگر، این دانشمند و محقق بسیجی باید مرزهای جدید دانش را درنوردد. بسیجیان ما باید در زمینه دانش و فناوری سرآمد باشند و برای این بحران به وجود آمده راه حلی را باید پیدا کنند. درست است که کرونا محدودیت هایی را برای همه در جامعه به وجود آورده است. ولی باید از این فرصت قرنطینه برای مطالعه، پژوهش و آزمایشات بیشتر برای یافتن راه حلی کارآمد بهره ببریم. پیش از این، بخش قابل توجهی از اساتید ما در جلسات و رفت و آمد به مراکز دانشگاهی هدر می رفت. حالا می توانند با تمرکز در کتابخانه های شخصی و آزمایشگاه ها به صورت متمرکز با فراغ بال بیشتری برای حل این موضوع اندیشه کنند.