دریاچه گَهَر یک دریاچه کوهستانی در ایران است. این دریاچه در جنوب شرقی دورود و در منطقه حفاظتشده اشترانکوه در استان لرستان با ارتفاع 2360 متر از سطح دریا قرار گرفتهاست. این دریاچه که به «نگین اشترانکوه» نیز معروف است. دریاچه گهر از جاهای دیدنی لرستان است که همچون نگینی فیروزهای در میان رشته کوههای اشترانکوه میدرخشد و هر نگاهی را به خود خیره میکند. این دریاچه در ارتفاع 2,360 متری از سطح دریا قرار دارد و چنین به نظر میرسد که در اثر زمینلرزهای بزرگ به وجود آمده باشد؛ چراکه این دریاچه روی گسل اصلی زاگرس قرار گرفته و به احتمال قوی جنبش گسل و بسته شدن دره توسط یک سنگ ریزش عظیم، عامل شکلگیری آن شده است. دریاچه گهر شامل دو بخش گهر بزرگ و گهر کوچک میشود. دریاچه گهر بزرگ که عرض آن بین 400 تا 800 متر است و طولش به 1800 متر میرسد، هر ساله پذیرای جمعیت زیادی از گرشگران داخلی و خارجی است. بارش سالانه این منطقه اغلب بهشکل برف و حدود 500 تا 900 میلیمتر است که در فصول سرد سال، موجب یخزدی سطح دریاچه میشود و مناظر بدیعی را پیشکش طبیعتگردها و گردشگران میکند. دریاچه گهر کوچک با وسعت تقریبی پنج هکتار، حدود دو کیلومتر با گهر بزرگ فاصله دارد. عمق این دریاچه بهحدی کم است که با کمی دقت میتوانید ماهیهای کف آن را مشاهده کنید. آب دریاچه از طریق رودخانه تاپله تامین میشود که آب شفاف و بسیار خنک آن در ابتدا به دریاچه کوچک و در ادامه با طی مسافتی کوتاه به دریاچه گهر بزرگ میریزد. آب دریاچه نیز بسیار شفاف است؛ بهطوری که در برخی جاها امکان دیدن کف آب و حتی رفتوآمد ماهیها نیز وجود دارد. همین شفافیت باعث شده است که آب آن در بازتاب نور خورشید، به رنگ فیروزهای درآید. دریاچه گهر در ضلع غربی و شرقی دارای ساحل ماسهای است و در سایر نقاط ساحل صخرهای دارد. یکی از چشماندازهای خارقالعاده دریاچه رو به جنگلی انبوه است که در قسمت پایین و بالای دریاچه، جلوهای باشکوه به آن بخشیده است.
دریاچه گهر از اصلیترین زیستگاههای ماهی قزل آلای رنگینکمان و خال قرمز است و اگر به ماهیگیری علاقهمند هستید، باید با مراجعه به واحد محیط زیست در غرب دریاچه، مجوز صید ماهی با تک قلاب را بگیرید. در ضمن شنا در این دریاچه ممنوع است. قایقسواری با قایق بادی یکی از تفریحهای مفرح دریاچه گهر است. منطقه دریاچه گهر پوشش گیاهی متنوعی دارد و از بلوط و پسته وحشی و چنار گرفته تا انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، کنار کهور، گلهای لاله واژگون، شقایق و لاله وحشی تاج خروسی و... در آن به چشم میخورد. به همین دلیل پیادهروی در اطراف دریاچه و لذتبردن از این طبیعت دیدنی، قطعا برایتان دلچسب و بهیادماندنی خواهد بود. با توجه به قرارگیری دریاچه در منطقه کوهستانی اشترانکوه، اگر به کوهنوردی و طبیعتگردی علاقهمند هستید مسیر منتهی به دریاچه خود یک کوهنوردی چند ساعته را میطلبد.
دریاچه گهر از جاهای دیدنی دورود است و در منطقه حفاظتشده اشترانکوه و در جنوب شرق دورود در استان لرستان، به زیبایی هرچه تمامتر، خودنمایی میکند. دریاچه دائمی گهر در سمت غربی اشترانکوه، جنوب گردنه پنبه کال و تنگه تاپاله و شمال شرق کوه سرسبز واقع شده است. فاصله خرم آباد تا دریاچه گهر، 120 کیلومتر و فاصله دورود تا دریاچه، 35 کیلومتر است. در صورتی که از سمت الیگودرز راهی گهر شوید، ابتدا به گهر کوچک میرسید و در ادامه مسیر و با حدود 40 دقیقه پیادهروی با دریاچه گهر بزرگ در مرز شهرستان دورود مواجه خواهید شد؛ اما اگر از طرف دورود حرکت کنید، اول دریاچه گهر بزرگ را خواهید دید.
اواخر فصل بهار تا اواسط تابستان را میتوان بهترین زمان بازدید از دریاچه گهر دانست؛ هرچند که دریاچه شبهای سردی دارد. در واقع اوایل بهار هنوز روی قلههای اشترانکوه، برف وجود دارد و هوای سردی بر منطقه حاکم است؛ پس بهتر است فکر سفر در این زمان را از سرتان بیرون کنید یا حتما با تجهیزات زمستانی و آمادگی کامل عازم این منطقه شوید. از اواسط اردیبهشت، وضعیت آبوهوایی خیلی بهتر میشود؛ بهخصوص در اواخر اردیبهشت تا پایان خرداد که لالههای واژگون و شقایقهای رنگی زینتبخش این مسیر میشوند. تابستان با اینکه بهترین زمان برای بازدید از دریاچه گهر است؛ بسیار شلوغ میشود. با سردشدن هوا و بارش برف، دریاچه یخ میزند و عملا دسترسی به این محل برای افراد غیرحرفهای دشوار است و به همین دلیل کوهنوردان باتجربه اغلب در این فصل از سال، به دریاچه گهر میروند و از مناظر زیبای طبیعت سفیدپوش نهایت لذت میبرند.