دستور موقت چیست و شرایط دستور موقت در امور حقوقی و کیفری را بدانید

  دوشنبه، 25 دی 1402   زمان مطالعه 7 دقیقه
دستور موقت چیست و شرایط دستور موقت در امور حقوقی و کیفری را بدانید
در این مبحث از موضوعات حقوقی قصد داریم تا بیشتر با معنی و مفهوم دستور موقت آشنا شویم و متوجه شویم که در چه مواردی کاربرد دارد و استفاده از این دستور در مواردی اولویت دارد. برای آشنایی بیشتر با ساعدنیوز همراه باشید.

پیشگفتار


در عصر حاضر زمان یکی از مهمترین سرمایه‌های بشر است، قدیما برای بیان اهمیت زمان گفته‌اند: "وقت طلاست" و به راستی که گاهی با گذر زمان زیان‌هایی به افراد وارد می‌شود که امکان جبران آن وجود نخواهد داشت. متأسفانه یکی از معضلات جامعه حقوقی ایران طولانی بودن جریان دادرسی به دلیل حجم گسترده پرونده های مراجع قضائی می باشد، این امر موجب نگرانی‌های بیشمار برای مراجعه کنندگان به دستگاه قضا شده به خصوص در مواردی که اطاله دادرسی، موجب ضرر و زیان های جبران ناپذیری می‌شود. از این رو قانون گذار در ماده 310 قانون آیین دادرسی مدنی به طور مشخص از دستور موقت در امور حقوقی سخن گفته که بیان می‌دارد:

«در اموری که تعیین تکلیف آن فوریت دارد، دادگاه به درخواست ذی‌نفع با شرایطی دستور موقت صادر می‌نماید».

در امور کیفری اما وضع به صراحت قانون آیین دادرسی مدنی نیست و قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری به صراحت از دستور موقت کیفری یا دستور موقت در امور کیفری سخنی به میان نیاورده و صرفاً در تبصره 1 ماده 690 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375 در بحث ارتکاب جرائم تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت به دستور فوری اشاره کرده و مقرر داشته:

«مقام قضایی با تنظیم صورت‌مجلس دستور متوقف ماندن ‌عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد».

اما بحث دادرسی فوری و دستور موقت به درجه ای از اهمیت است که در نهادها و مراجع مختلف لحاظ شده است از جمله این که دستور موقت در دیوان عدالت اداری و حتی دستور موقت در دیوان بین‌المللی دادگستری نیز دیده شده است.

دستور موقت چیست؟


همانطور که بیان کردیم لزوم دادرسی فوری در برخی امور قانونگذار را بر آن داشت تا با تأسیس نهادی تحت عنوان دستور موقت گامی رو به جلو در راستای جلوگیری از تضییع حقوق بردارد. دستور موقت درواقع صدور دستوری فوری و بدون رعایت تشریفات قانونی می‌باشد و در اموری صادر می‌شود که فوریت داشته و تأخیر در آن موجب بروز ضرر و زیان جبران ناپذیری می‌گردد. البته دادرسی فوری تنها شامل صدور دستور موقت نمی‌شود و صدور قرار تأمین خواسته نیز از موارد دادرسی فوری می‌باشد اما ماهیتاً محدوده دستور موقت از تأمین خواسته بیشتر است؛ چرا که مستنداً به ماده 316 قانون آیین دادرسی مدنی جمهوری اسلامی ایران دستور موقت شامل توقیف مال، منع از انجام امری (ترک فعل) و انجام امری (فعل) می شود.

بررسی دستور موقت در امور کیفری و حقوقی

شرایط صدور دستور موقت چیست؟


از جمله شرایط اصلی صدور دستور موقت به حکم ماده 310 قانون آیین دادرسی مدنی، درخواست ذی‌نفع می‌باشد. پس اساساً ابتدا ذی‌نفع باید خواهان صدور چنین دستوری باشد و دادگاه راسا حق صدور دستور موقت را ندارد. همان‌طور که بیان شد دستور موقت مستلزم رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی نیست و بنابراین به صرف درخواست ولو شفاهی امکان صدور قرار وجود خواهد داشت که در این صورت دادگاه باید مراتب را در صورتمجلس قید نماید و به امضای درخواست کننده برساند.

شرط دیگر این است که صدور دستور موقت در اموری باشد که تعیین تکلیف آن فوریت دارد. در واقع فوریت داشتن امر از جمله شرایط صدور این دستور می‌باشد که مرجع صالح برای تشخیص فوریت یا عدم فوریت قاضی رسیدگی کننده خواهد بود. همچنین هزینه دادرسی آن اگر ضمن دعوی دیگری طرح نشده باشد، می بایست پرداخت شود که هزینه آن معادل دعاوی غیرمالی و ناچیز است.

نحوه اجرای دستور موقت و تودیع خسارت احتمالی


پس از درخواست ذینفع و احراز سایر شرایط اساسی، قاضی رسیدگی کننده بدون ورود در ماهیت دعوای مطروحه صرفاً دستوری برای جلوگیری از ورود ضرر صادر می‌کند و در مقام بیان محق یا نامحق بودن هیچ یک از طرفین نیست. بدین ترتیب هیچ ارتباطی بین صدور قرار دستور موقت توسط قاضی و رأی نهایی ایشان در ماهیت دعوی وجود نداشته و امکان دارد که این دو با یکدیگر هم سو باشند یا در دو جهت کاملاً متضاد قرار داشته باشند.
صدور دستور موقت مستلزم پرداخت خسارت احتمالی می‌باشد که به این عمل اصطلاحاً تودیع خسارت احتمالی در دستور موقت گفته می شود. در صورتی که پس از صدور دستور موقت حقی برای خواهان دستور موقت شناخته نشد و در پی اجرای این دستور حقی از خوانده ضایع گشت، این زیان از محل خسارت احتمالی که به صندوق دادگستری سپرده می‌شود، جبران می‌گردد. با دقت در ماده 319 می‌توان گفت ذکر کلمه مناسب پس از تأمین نشان می‌دهد که اساساً محدودیتی در نوع تأمین سپرده شده وجود ندارد و خسارت احتمالی می‌تواند وجه نقد یا اوراق تجاری یا مال منقول یا غیرمنقول باشد در حالی که در تأمین خواسته، تأمین محدود به وجه نقد ویا اوراق بهادار می باشد.

دراینجا ذکر یک نکته مهم به نظر می‌رسد، این‌که در برخی پرونده ها بنا به ماهیت پرونده امکان ورود خسارت وجود ندارد و بنابراین صدور دستور موقت بدون سپردن خسارت احتمالی امکان پذیر می‌باشد. از جمله این موارد دستور موقت حضانت فرزند می‌باشد. حضانت به معنای حق و تکلیف نگهداری از فرزند می‌باشد که این درخواست عموماً به هنگام دادخواست طلاق زوجین مطرح می‌شود اما به دلیل اطاله دادرسی در این موارد هر یک از زوجین می‌تواند قبل از شروع به رسیدگی به دعوای طلاق، دستور موقت جهت حضانت فرزند را بخواهند که این دستور موقت بدون سپردن خسارت احتمالی صورت می‌گیرد.

رفع اثر از دستور موقت


دستور موقت همان طوری که از نامش پیداست جنبه موقتی دارد. مطابق قانون از دستور موقت در مواردی رفع اثر می گردد:

  1. مطابق ماده 318 قانون آیین دادرسی مدنی، اگر پیش از صدور قرار دستور موقت، دعوی اصلی اقامه نشده باشد، درخواست کننده حداکثر 20 روز از تاریخ صدور دستور موقت زمان خواهد داشت تا به دادگاه صالح مراجعه نموده و دادخواست خود را تقدیم و گواهی آن را به دادگاه صادرکننده دستور موقت تقدیم نماید، در غیر این صورت به درخواست طرف، از دستور موقت رفع اثر خواهد شد.

  2. مستنداً به ماده 321 همان قانون، اگر طرف دعوی یا خوانده دستور موقت تأمینی متناسب با موضوع دستور موقت بسپارد، در صورت صلاحدید دادگاه از دستور موقت رفع اثر خواهد کرد.

  3. بر اساس ماده 322 قانون آیین دادرسی مدنی، اگر جهتی که موجب صدور دستور موقت شده است برطرف شود، دادگاه صادر کننده دستور موقت و اگر اصل دعوی در دادگاه مطرح باشد، دادگاه رسیدگی کننده، دستور را لغو خواهد کرد.

  4. در صورتی که درخواست کننده در دعوی اصلی محکوم به بی حقی شده یا قرار رد دعوی و عدم استماع صادر شود.

اعتراض به دستور موقت


اگر دادگاه درخواست دستور موقت شما را رد نماید شما نمی توانید نسبت به رد درخواست صادره و همینطور اگر قبول نماید طرف مقابل شما نمی تواند نسبت به قبول درخواست صادره تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی نماید، مگر اینکه نسبت به اصل رای اعتراض داشته باشید که در چنین شرایطی همراه با اصل خواسته می توانید نسبت به دستور موقتی که رد یا قبول شده تجدیدنظر خواهی کنید. البته دستور موقت در هیچ شرایطی قابل فرجام یعنی اعتراض در دیوان عالی کشور نخواهد بود.

بررسی اعتراض به دستور موقت

تفاوت دستور موقت و تامین خواسته


تفاوت دستور موقت و تامین خواسته شامل موارد زیر خواهد شد:

  1. برای اجرای دستور موقت باید موافقت رئیس قوه قضائیه اخذ شود اما اجرای تامین خواسته نیاز به اخذ موافقت از ایشان ندارد.

  2. خسارت احتمالی در تامین خواسته وجه نقد است اما در دستور موقت می تواند وجه نقد یا مال باشد.

  3. موضوع دستور موقت مال، انجام عمل یا عدم انجام عمل است اما موضوع تامین خواسته باید مال معلوم یا عین معین باشد.

  4. احراز فوریت در تامین خواسته نیاز نیست اما در دستور موقت لازم است.

  5. اگر تامین خواسته قبل از دعوای اصلی درخواست شود خواهان باید ظرف ده روز دعوای اصلی را مطرح نماید اما در دستور موقت این مدت بیست روز خواهد بود.

دستور موقت حضانت فرزند


از زمانی که دادخواست حضانت فرزند ارائه می شود تا زمانی که رأی قطعی و قابل اجرا صادر شود، زمان نسبتاً طولانی سپری می شود که این امر ممکن است بر خلاف مصلحت طفل باشد لذا می توان تقاضای قرار دستور موقت حضانت طفل را از دادگاه نمود. صدور دستور موقت حضانت طفل نیازمند پرداخت خسارت احتمالی نبوده و صرفاً می بایست فوریت موضوع برای دادگاه محرز شود. اگر درخواست دستور موقت پیش از طرح دعوی اصلی صورت پذیرد، می بایست ظرف مدت 20 روز دعوی اصلی حضانت طرح شود، در غیر این صورت از دستور موقت رفع اثر می‌شود.

دستور موقت دیوان عدالت اداری


به موجب ماده 34 قانون آیین دادرسی دیوان عدالت اداری اگر شاکی ضمن شکایت اصلی یا بعد از آن ادعا کند که از اجرای تصمیمات ممکن است خسارتی به او وارد شود که جبران آن امکان پذیر نباشد، می تواند تقاضای دستور موقت بدون پرداخت هزینه دادرسی در خصوص دعاوی که در صلاحیت دیوان عدالت است نماید. شعبه رسیدگی کننده در صورت احراز فوریت دستور موقت مبنی بر توقف اجرای اقدامات و تصمیمات صادر و به طرف دعوا ابلاغ می نماید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (429 نظر) (فیلم) در جلسه خبرگان با رهبر انقلاب کسی گریه نکرد! (265 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (253 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (179 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (98 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (88 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان برای معرفی شغلش در خواستگاری حماسه آفرید+ویدئو /هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (50 نظر) قاب نوستالژی؛ نگاهی به سرویس مدارس دهه شصتی که پر از خاطره است/ وقتی 20 نفری سوار پیکان میشدن😂 (43 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت!