ساعدنیوز
ساعدنیوز

اختلال روانی ترس از بیماری یا نوسوفوبیا

  یکشنبه، 25 اسفند 1398   زمان مطالعه 8 دقیقه
اختلال روانی ترس از بیماری یا نوسوفوبیا
خبر شیوع بیماری‌های مسری و واگیردار، عامل دیگری است که خطر ابتلا به اختلال ترس از بیماری را بیشتر می‌کند.مثلا ویروس کرونا به‌تازگی مردم کشور ما و بسیاری از نقاط جهان را هراسان کرده است.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،نگرانی شخص مبتلا به ترس از بیماری، حتی پس از دادن آزمایش و مطمئن شدن از منفی بودن جواب آن، تداوم پیدا می کند. این نگرانی می تواند او را برای معاینه یا آزمایش مجدد به مطب پزشک بکشاند و مدام فکرش را درگیر خواهد کرد.ترس و اضطراب شدید حتی می تواند منجر به بروز نشانه های جسمانی شود.

بعضی از این نشانه های احتمالی را در ادامه می توانید ببینید:
سرگیجه
حالت تهوع
تندشدن نبض
عرق کردن
تنفس سریع
مشکل در به خواب رفتن

یکی از دیگر نشانه های رفتاری شخص مبتلا به ترس از بیماری، اجتناب کردن است؛ به این معنا که ممکن است نخواهد در معرض هیچ اطلاعات دیگری راجع به بیماری قرار بگیرد.
اگر از اخبار تلویزیون یا دوست و آشنا چیزی راجع به بیماری بشنود، ممکن است مضطرب و پریشان شود.حتی ممکن است از سوار شدن به وسایل نقلیه عمومی و حضور در اماکن پررفت وآمد هم اجتناب کند.

اگر در خانواده چنین شخصی سابقه ابتلا به بیماری خاصی وجود داشته باشد، تمام هم ّوغمش بر پیشگیری از ابتلا به آن و دوری از عوامل تشدیدکننده خطر بروز بیماری خواهد بود.اما از سوی دیگر، برخی افراد مبتلا به این اختلال، ترجیح می دهند به هر طریقی شده اطلاعات بیشتری درباره بیماری های بخصوصی به دست آورند.

ممکن است ساعت ها وقت خود را صرف مطالعه درباره بیماری کنند یا مدام چشم و گوش شان به اخبار باشد و پیگیر وقایع تازه راجع به شیوع بیماری یا نظایر این اطلاعات باشند.

مقایسه نوسوفوبیا با هیپوکندریا و بررسی تفاوت هایشان


خیلی ها نوسوفوبیا را با هیپوکندریا (hypochondria / خود بیمار انگاری) اشتباه می گیرند؛ حال آنکه تفاوت هایی میانشان هست.نوسوفوبیا به ترس از ابتلا به بیماری بخصوصی مربوط می شود.

اما هیپوکندریا یا همان خودبیمارانگاری شامل نگرانی هایی کلی تر درباره بیماری ها و ابتلا به آن ها است و نه یک بیماری بخصوص.نشانه هایی جزئی نظیر سردرد یا گلودرد می توانند برای کسی که به خودبیمارانگاری مبتلا است، حاکی از بیماری مزمن و خطرناکی باشند و او را نگران و مضطرب کنند.اما کسی که دچار ترس از بیماری است، حتی بدون آنکه نشانه جسمانی خاصی داشته باشد.
دائم نگران این موضوع است که به بیماری بخصوصی، که بسیار هم مزمن و خطرناک است، مبتلا شده است (یا در آینده مبتلا خواهد شد).

این مثال به درک بهتر تفاوت میان این دو اختلال کمک کند:
در مورد اول، شخص ممکن است سردرد خود را نشانه تومور مغزی بداند،
اما در مورد دوم، یعنی برای کسی که از ترس از بیماری رنج می برد
نگرانی و اضطراب مداوم راجع به ایجاد تومور مغزی دیده می شود، حتی اگر هیچ نشانه ای هم نداشته باشد.


تفاوت دیگری هم میان رفتار اشخاص مبتلا به این دو اختلال وجود دارد:
کسانی که از خودبیمارانگاری رنج می برند، برای آنکه مطمئن شوند حالشان خوب است و مشکلی تهدیدشان نمی کند، ممکن است مسئله را با عزیزانشان در میان بگذارند یا به مراکز درمانی مراجعه کنند.
اما شخص مبتلا به نوسوفوبیا معمولا از فکرکردن به وضعیت سلامتی اش یا بیماری عامل نگرانی اش دوری می کند: همان اجتناب کردن که پیش تر توضیح دادیم (البته این رفتار لزوما در همه مبتلایان به اختلال رخ نمی دهد).
شخص مبتلا به هیپوکندریا نشانه هایی را تجربه می کند و ترس از اینکه بیماری مزمنی داشته باشد، آزارش می دهد.
حال آنکه شخص مبتلا به نوسوفوبیا، بدون آنکه نشانه ای داشته باشد، از مبتلاشدن به بیماری بخصوصی نگران و هراسان است. این مهم ترین تفاوت میان آن دو اختلال است.


علت اینکه همش حس میکنم مریض شدم چیست؟

چند عامل مهم وجود دارند که می توانند به ابتلای اشخاص به ترس از بیماری منجر شوند؛ البته در بسیاری از موارد، پیداکردن علت قطعی اختلال ممکن نیست؛ بنابراین علت هایی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم، فقط علل احتمالی بروز اختلال هستند.
ممکن است یکی از عزیزانمان به بیماری مزمنی مبتلا شده باشد و وضعیت سلامتی خوبی نداشته باشد.
در چنین شرایطی، ترس ما از ابتلا به همین بیماری، می تواند علت دچارشدنمان به اختلال باشد، به ویژه اگر خودمان از عزیزی که در بستر بیماری است مراقبت کنیم.

خبر شیوع بیماری های مسری و واگیردار، عامل دیگری است که خطر ابتلا به اختلال ترس از بیماری را بیشتر می کند.مثلا ویروس کرونا به تازگی مردم کشور ما و بسیاری از نقاط جهان را هراسان کرده است.


شنیدن اخبار مرتبط با بیماری های واگیرداری مانند کرونا

شخص مبتلا به هیپوکندریا نشانه هایی را تجربه می کند و ترس از اینکه بیماری مزمنی داشته باشد، آزارش می دهد؛ حال آنکه شخص مبتلا به نوسوفوبیا، بدون آنکه نشانه ای داشته باشد، از مبتلاشدن به بیماری بخصوصی نگران و هراسان است. این مهم ترین تفاوت میان آن دو اختلال است.
(از منابع خبری، دوستان، همکاران و…) می تواند به نگرانی و اضطراب دامن بزند.علت دیگری که، به باور صاحب نظران، خطر ابتلا به ترس از بیماری را بیشتر می کند، دسترسی آسان و بی دردسرِ اینترنتی به حجم زیادی از اطلاعات راجع به بیماری های مختلف است.
کافی است بیماری موردنظر را جست وجو کنیم تا به تمامی جزئیات راجع به نشانه ها و علل بروز آن دسترسی پیدا کنیم.
این علت آن قدر به ترس و اضطراب ناشی از ابتلای به بیماری ها دامن زده است که اصطلاح جداگانه ای برای آن ساخته اند: «سایبرکندریا» (cyberchondria) یا خودبیمارانگاری اینترنتی.
علت دیگری که می تواند خطر ابتلا به ترس از بیماری را بیشتر کند، داشتن پیش زمینه اختلال اضطراب یا سابقه بروز نوسوفوبیا در خانواده است (مسائل ژنتیکی).

سایر علل احتمالی
اختلال جسمانی سازی (روان تنی/ سوماتوفرم/ Somatoform disorder) می تواند سبب بروز نوسوفوبیا شود.
در اختلال جسمانی سازی، شخص فکر می کند نشانه های بیماری بخصوصی را تجربه می کند، اما در واقعیت امر چنین نیست و فقط خیال می کند که نشانه ها را تجربه کرده است.
ابتلا به بیماری های مزمن و خطرناک نظیر بیماری های قلبی ـ عروقی، سرطان و بیماری سل می تواند خطر ابتلا به ترس از بیماری را بیشتر کند.
کسانی که از اختلال های رفتاری نظیر اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، افسردگی بالینی یا وسواس فکری - عملی (obsessive compulsive disorders/ OCD) رنج می برند هم بیش از دیگران در معرض ترس از بیماری قرار دارند.


عوامل خطرساز ترس از بیماری

این طور به نظر می رسد که نوسوفوبیا در میان دانشجویان و محققانی که زمان زیادی را صرف تحقیق و مطالعه درباره بیماری بخصوصی می کنند.
شایع تر است؛ همچنین میان دانشجویان پزشکی که مدام با بیماری های مختلف و اطلاعات مرتبط با آن ها سروکار دارند (البته شواهد تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام گرفت قطعیت این نظریه را کمتر کرده است).
به همین خاطر است که از اصطلاح «بیماری/ سندرم دانشجویان پزشکی» هم برای اشاره به این اختلال استفاده می کنند.

سایر عوامل خطرساز نوسوفوبیا را در ادامه می توانید ببینید:
قرارگرفتن در معرض حجم زیادی از اطلاعات مطبوعاتی درباره بیماری و خطر ابتلا به بیماری ها؛
سابقه تجربه آسیب/ تروما (Trauma) در گذشته؛
نزدیکی مداوم با کسانی که به بیماری های مزمن مبتلا هستند.


روند تشخیص نوسوفوبیا

اگر نگرانی و اضطراب درباره ابتلا به بیماری، زندگی روزمره را دشوار کند یا بر آن تأثیر منفی بگذارد، تشخیص متخصص معمولا نوسوفوبیا خواهد بود.
اگر احساس می کنید اضطرابتان درباره بیماری ها از حد طبیعی گذشته و به فوبیا تبدیل شده است، با متخصص مشورت کنید. او شما را به کسانی ارجاع خواهد داد که تجربه تشخیص و درمان فوبیا را دارند.
روان درمانگران هم می توانند به تشخیص و بهبود ترس از بیماری کمک کنند. روان درمانگر به بیمار کمک می کند با ترس های خود روبه رو شود و با به کارگرفتن راهکار هایی بر آن ها غلبه کند (روان درمانی).


راهکار های درمانی نوسوفوبیا

بعضی از انواع فوبیا لزوما به درمان نیازی ندارند (تأثیر آن چنانی بر زندگی افراد نمی گذارند).
اما کسی که به ترس از بیماری مبتلاست، ممکن است از حضور در اماکنی که خطر ابتلا به بیماری بخصوصی در آن ها بیشتر است، خودداری کند.
در چنین شرایطی، رفتن به محل کار، مدرسه یا مکان های دیگر محدود می شود و زندگی او تحت تأثیر قرار می گیرد؛ به همین خاطر، درمان نوسوفوبیا در چنین شرایطی نه تن ها مفید، که ضروری است.
دو راهکار درمانی اصلی نوسوفوبیا درمان از راه مواجهه (مواجهه درمانی/ Exposure therapy) و CBT رفتار درمانی شناختی(Cognitive behavioral therapy) هستند.

ترس از مبتلاشدن به بیماری ها مسئله ای کاملا طبیعی است، به ویژه در شرایط خاصی مثل این روز ها که شیوع ویروس کرونا (covid ۱۹) بسیاری را نگران کرده است؛ بنابراین چنین احساساتی را باید به فال نیک بگیرید و فقط با مدنظر قراردادن اقدامات پیشگیرانه و ملاحظات دیگر از شدت ترس خود کم کنید.

اما اگر ترس از بیماری بخصوصی دارید و اضطراب و نگرانی ناشی از فکرکردن به آن زندگی روزمره تان را مختل کرده و سلامت روحی شما را تحت تأثیر قرار داده است.شاید زمان آن باشد که برای بهبود وضعیت سلامتی خود به متخصص مراجعه کنید. زندگی با ترس ولرز دائمی اصلا ساده نیست، اما باید بدانید که فوبیا ها قابل درمان هستند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (511 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (244 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (207 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (71 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (56 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
از بازار چه خبر؟ | بهترین گوشی موبایل تا 15 میلیون تومان در بازار آذر ماه 1403
10 روش برای کاهش هزینه‌های خانواده در شرایط فعلی اقتصادی
نظر رهبر انقلاب نسبت به قانونی که استفاده از ظریف را در دولت مانع می‌شود، چیست؟
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود
نخستین پیروزی تاریخ زنان پرسپولیس/مسیر سخت دختران قرمزپوش برای رسیدن به لیگ برتر
گلوریا هاردی: مشهد مرا یاد فرانسه می اندازد چون لهجه مشهدی ها عین فرانسوی ها است /فرانسوی ها هم تخت جمشید را خیلی دوست دارند
هر ایرانی در 13 سال اخیر 20 درصد فقیرتر شده است!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 2 – ستایش خرد / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
نیمکت‌نشینی بیرانوند به قیمت از دست دادن یک جام!/ عملکرد تراکتور در 10 فصل قبلی جام حذفی چگونه بود؟
بمب اتم چرا متولد شد و چه استفاده ای دارد؟
ماجرای کتک خوردن دانشجویان ایرانی در روسیه + فیلم / فقط کوفتگی در حاشیه چشم دارند!
ویدیو/ پیشنهاد وزیر بهداشت به دانشجویان در دومین دورۀ «پیشگامان رهایی»
وزیر علوم: من غیر سیاسی‌ترین انتصابات را دارم
ویدیو/ علاقۀ فیلسوفِ بزرگ، ژان ژاک روسو به زین‌الدین زیدان/ از لهجۀ شیرازی زبان فرانسوی آقوی همساده تا تاکید به سفر به خاطر امباپه
ویدیو/ فرزاد حسنی: 1 ماه طول میکشه تا دکتری نجوم بگیری اما...
منتخب روز   
می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند