علت و درمان حساسیت دندان به مواد ترش
وقتی که یک خوراکی ترش می خورید در دندان های خود چه حسی دارید؟ آیا دندان شما تیر می کشد؟ بسیار خب... خبر بد برای شما این است که دندان های شما به این مواد حساس شده اند و شاید باید قید خوردن ترشیجات را بزنید! اما سوال این است که اصلا علت حساسیت دندان به ترشی چیست؟ آیا درمانی برای آن وجود دارد؟
دندان درد، دردی است که در دندان یا اطراف آن حس می شود و ممکن است علل متفاوتی داشته باشد، از جمله پوسیدگی دندان، آبسه دندانی، شکستگی دندان، خالی شدن دندان پرشده و حرکات مکرری مانند جویدن یا ساییدن دندان ها به هم، دندان درد ممکن است حاد و تیر کشنده باشد یا به صورت دردی مبهم احساس شود.
این درد گاهی جویدن غذا، تمرکز، انجام کارهای روزمره و حتی خواب شب شما را مختل می کند. برخی مواقع درد دندان حاد و نافذ یا مداوم است. برخی افراد درد را فقط هنگامی که روی دندان فشار می آید، حس می کنند. گاهی تورم اطراف دندان، تب یا سردرد باعث دندان درد می شود. اگر دندان دچار عفونت شود، ترشحات بدبو ایجاد می کند. به غیر از این دندان درد معمول، ممکن است هنگام خوردن غذاهای سرد یا گرم در سطح دندان احساس درد و حساسیت کنید. اگر این حساسیت دندانی با علائم دیگری همراه نباشد، معمولاً ناشی از ساییدگی مینای دندان است.
- علت حساسیت دندان به ترشی
بر روی دندان شما یک لایه سخت و آهکی وجود دارد که به آن مینای دندان می گویند. این مینا بر روی عاج دندان قرار دارد، عاج هم روی قسمت تاج است و از آن محافظت می کند. درون دهان شما یک اسیدیته مناسب وجود دارد که توسط بزاق ایجاد می شود و مینای دندان با این اسیدیته خو گرفته است! یعنی با این اسیدیته هم دندان ها خراب نمی شوند هم باکتری ها کمتر فرصت رشد دارند.
زمانی که شما مدام خوراکی های ترش می خورید این اسیدیته را بهم می زنید و آب دهان شما اسیدی تر می شود. هر چقدر که بیشتر این اتفاق بیفتد دندان ها بیشتر در معرض این اسید ها قرار می گیرند. به عبارت دیگر اسید مواد خوراکی ترش و اسید بزاق دهان مدام در حال تحلیل بردن کلیسم دندان های شما هستند. حالا این تحلیل رفتن دندان اگر تا جایی پیش برود که به عاج دندان برسد دیگر دندان های شما حساس شده اند. چون عاج بافت زنده دندان است و مثل مینای دندان نیست که صدایش درنیاید.
عاج دندان شما وقتی حساس بشود ممکن است نسبت به محرک هایی از قبیل سرما، گرما، شوری، شیرین و خصوصا ترشی واکنش نشان دهد! این حساسیت می تواند خودش را به شکل تیر کشیدن دندان نشان بدهد، حسی که شاید از چند ثانیه تا چند ساعت طول بکشد.
- درمان پزشکی و خانگی حساسیت دندان به ترشی
برخی از روش های درمان خانگی و پزشکی این مشکل عبارتند از:
اگر حساسیت دندان شما به ترشی در مراحل اولیه باشد کافی است شما عادات غذایی خودتان را تغییر دهید. خوردن خوراکی های ترش مثل لواشک و ترشی، میوه های ترش مثل گوجه سبز، نوشیدنی های اسیدی مثل آبلیمو و آب میوه های ترش و... را متوقف کنید. در این صورت دندان های شما تا جایی که می توانند خودشان را ترمیم می کنند.
نکته مهم دیگری که باید در این باره بدانید این است که مسواک زدن آن هم درست بعد از مصرف مواد غذایی اسیدی و ترش دندان ها را بیشتر تحلیل می برد پس اگر چنین خوراکی هایی مصرف کردید تا دو ساعت بعد مسواک نزنید.
استفاده از خمیر دندان های ضد حساسیت که فلوراید هم دارند دندان شما را تقویت می کنند، اما اگر مینای دندان شما زیادی تحلیل رفته باشد صرفا نمی توان به این خمیر دندان ها اکتفا کرد و باید به سراغ درمان با مواد ترمیمی همرنگ دندان ها رفت. کاری که فقط از عهده دندان پزشک برمی آید.
درمان های خانگی حساسیت دندان هم می توانند حساسیت و درد شما را تسکین بدهند یا لثه های شما را تقویت کنند اما در مورد دندانی که با خوراکی اسیدی آسیب جدی دیده باید اقدامات پزشکی لازم است.
- سخن آخر
همانطور که مطالعه کردید علت حساسیت دندان به ترشی تحلیل رفتن مینای دندان است. به علاوه در اثر تحلیل مینای دندان ممکن است دندان ها نسبت به سرما و گرما نیز واکنش نشان دهند. از آنجا که منشا هر دو نوع حساسیت (حساسیت به ترشی و حساسیت به سرما و گرما) تحلیل رفتن مینا و حساس شدن عاج دندان است می توان گفت که درمان های پزشکی و خانگی یکسانی برای هر دو وجود دارد.