به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، از نظر علمی به گریه در هنگام رابطه جنسی افسردگی پساآمیزشی (PCT) گفته می شود. برای درک بهتر این پدیده، ابتدا باید بررسی کنیم که طی ارگاسم چه اتفاقی برای بدن می افتد.
هنگام تحریک جنسی چندین قسمت از مغز فعال می شود. این مراکز شامل ورودی حسی دستگاه تناسلی و نواحی دخیل در ترشح اکسی توسین (هورمون عشق) و دوپامین است که سبب لذت بردن فرد از رابطه می شود. این واکنش های شیمیایی پاسخ های عاطفی همراه با ارگاسم را تشدید می کنند.
رابطه جنسی و ارگاسم فقط واکنش های جسمی نیستند. ارتباط نزدیک با همسر احساسات قدرتمندی ایجاد می کند. فوران احساسات در رابطه جنسی باعث خنده یا گریه در زنان می شود. افسردگی پسا آمیزشی گاه با عصبانیت، غم، پرخاشگری، اضطراب و افسردگی همراه می شود.
تعداد دفعات گریه در هنگام رابطه جنسی در افراد متفاوت است. بین 20 تا 40 درصد از زنان و مردان گریه پساآمیزشی را تجربه می کنند ولی در مقایسه با مردان، دلایل زنان کمی پیچیده تر است. به هر حال، به هر روشی که بخواهید نگاه کنید، گریه کردن هنگام رابطه و پس از ارگاسم یک اتفاق کاملاً طبیعی است.
چرا بعد از ارضا شدن گریه می کنم؟ (۶ علت گریه بعد از ارضا)
علت گریه کردن پس از رابطه جنسی را می توان به موارد مختلفی نسبت داد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
۱. افسردگی
نتایج مطالعه ای که در سال ۲۰۱۹ انجام شده بود، نشان می داد که یک مشکل روانی زمینه ای می تواند علت گریه بعد از ارضا باشد. در این مطالعه افسردگی به عنوان شایع ترین اختلال روانی در میان شرکت کنندگان این مطالعه، نقش پررنگی را در بروز گریه بعد از رابطه بازی می کرد.
اگر فردی علائم افسردگی را مشاهده می کند، باید با یک رواندرمانگر در ارتباط باشد و در صورت لزوم درمان دارویی را هم شروع کند. این درمان ها در کنار هم می توانند به فرد کمک کنند تا مشکلاتی را که هنگام ارگاسم برایشان ایجاد می شود حل کرده و از گریه بعد از رابطه جنسی پیشگیری کنند.
۲. اضطراب
گریه کردن یک پاسخ طبیعی به اضطراب است و گریه بعد از رابطه را هم می توان پاسخی به آزاد شدن از تنش های فیزیکی یا اضطراب ناشی از عملکرد در سکس دانست.
مطالعات نشان داده است که عملکرد جنسی ۶ الی ۱۶ درصد خانم ها و ۹ الی ۲۵ درصد از آقایان را تحت تاثیر قرار می دهد. هنوز موثرترین درمان برای اضطراب پیدا نشده است. اما درمان شناختی-رفتاری (CBT) و تکنیک های مایندفولنس (ذهن آگاهی) می توانند موثر باشند. داروهای مخصوص رفع اضطراب هم می توانند به کاهش اضطراب کمک کنند.
۳. محرک های موثر در گریه بعد از ارضا (Triggers)
ارتباط جنسی و به طور خاص ارضا شدن بعد از آن می تواند باعث حساس شدن بیش از پیش افراد شود. این بدان معناست که فرد ممکن است نسبت به یادآوری خاطرات سخت یا آسیب های گذشته خود حساس تر شود.
فرد ممکن است به طور خودآگاه متوجه این خاطرات نباشد؛ تا زمانی که ذهن پاسخ احساسی نسبت به یادآوری آن ها می دهد که خود را به شکل گریه بعد از رابطه نشان می دهد.
افرادی که در گذشته به هر شکلی مورد سوءاستفاده جنسی قرار گرفته اند با مشورت با یک روانشناس خوب و کارآزموده، می توانند این مشکل را حل کنند.
۴. مقاربت دردناک
درد در حین رابطه جنسی هم می تواند باعث گریه کردن بعد از ارضا شود. مقاربت دردناک (Dyspareunia) حدود ۷/۵ درصد از خانم های شانزده تا هفتاد و چهار ساله را در حین رابطه جنسی واژینال درگیر می کند.
علل مختلفی که برای مقاربت دردناک وجود دارد عبارتند از:
- درد مزمن اطراف ناحیه تناسلی و بخش بیرونی واژن
- مشکلات مثانه
- اسپاسم عضلانی (گرفتگی)
- زخم ناحیه تناسلی
- بیماری التهابی لگن
- یائسگی
درمان مقاربت دردناک بسته به علت به وجود آمدن آن متفاوت است. برخی از راه حل ها عبارتند از:
- کرم های موضعی (برای جای زخم)
- تغییر رژیم غذایی و داروها (برای مشکلات مثانه)
- ماساژدرمانی و مدیتیشن (برای گرفتگی عضلات)
۵. هورمون ها
ارگاسم می تواند باعث افت هورمون های «دوپامین» (Dopamine) و «اکسی توسین» (Oxytocin) – که مسئول ایجاد حس خوشحالی و رضایت هستند – و در نهایت منجر به اندوه و گریه بعد از ارضا شود.
برخی داروهایی که توسط روانپزشکان تجویز می شوند، می توانند تاثیر ارگاسم را بر افت این هورمون ها کاهش دهند و از گریه پس از رابطه جنسی پیشگیری کنند.
۶. مشکلات زناشویی
گریه بعد از سکس لزوماً دلیل بر وجود مشکلات زناشویی نیست. اما مشکلات زناشویی را می توان یکی از عوامل بروز PCT دانست. در بسیاری از زوج ها صحبت کردن راه حل مناسبی برای حل این مشکل است.