ماشین های ساخت داخل و برخی از خودرو های چینی در ماه های گرم سال دچار مشکلات متعددی می شوند. جوش آوردن رادیاتور ماشین یکی از همین مشکلات است که در روز های گرم سال گریبان گیر رانندگان ماشین های مدل های پایین می شود. حتماً تابه حال شاهد این اتفاق بوده اید که از زیر کاپوت ماشین بخار آب بیرون میزند. در این زمان بهترین کار متوقف کردن ماشین است. قبل از اینکه هرگونه اقدامی در این زمان انجام دهید بهتر است از علت جوش آوردن ماشین مطلع باشید. در ماشین به علت های مختلفی جوش می آورد. زمانی که در سیستم خنک کننده موتور اشکالی به وجود بیاید و انتقال گرما انجام نشود، آب داخل رادیات ماشین به جوش آمده و عملکرد ماشین با مشکل روبرو می شود. مسئله بسیار مهم در این موارد اقدام به موقع است. واکنش شما به جوش آوردن ماشین می تواند از بروز اشکالات فنی دیگر جلوگیری کند؛ در حالیکه اقدام نامناسب در برخی از موارد باعث می شود هزینه زیادی متحمل شوید.
دلایل جوش آوردن رادیاتور اتومبیل
عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن این مشکل می شود، از جمله:
- کمی آب رادیاتور اتومبیل
- بار و یا سربالایی زیاد
- سوراخ بودن رادیاتور
- گرفتگی شیارها و کثیف بودن رادیاتور
- استفاده زیاد از دنده های سنگین
- کثیف بودن فیلتر هواکش کاربراتور
- خرابی آب پخش کن واتر پمپ
- کار نکردن و یا سفت بودن سوپاپ ها
- سفت بودن چرخ ها
- نامیزانی دلکو و باد لاستیک
- خرابی ترموستات
- شکستن پره های پروانه
- خرابی درب رادیاتور اتومبیل
- کار نکردن پمپ آب
- گرفتگی اگزوز که عمل تخلیه به آسانی صورت نمی گیرد
- کثیفی بدنه موتور و نبود تبادل حرارتی مناسب
- تنظیم نبودن فاصله پلاتین
- شل بودن و یا پاره شدن تسمه پروانه
- گرفتن لوله خروج بخار آب در رادیاتور اتومبیل
- نامیزان بودن سوپاپ ها
اما نکته ای که باید به آن خیلی دقت کنید باز کردن درب رادیاتور در هنگام جوش آوردن رادیاتور اتومبیل است.
توصیه های ایمنی:
در صورت جوش آوردن آب رادیاتور، قبل از سرد شدن، مبادرت به باز کردن در رادیاتور نکنید؛ چون به دلیل وجود بخار تحت فشار با دمای بسیار بالا امکان دارد که در اثر پاشیده شدن آب داغ، آسیب جدی به دست و صورت وارد شود و سوختگی شدیدی به وقوع بپیوندد.
پس از جوش آوردن خودرو باید سریعا آن را متوقف کرده و خودرو را بدون خاموش کردن بگذارید چند لحظه ای در حالت درجا کار کند. در این راستا اولین اقدام پس از متوقف کردن خودرو، ریختن آب روی بدنه رادیاتور، برای کاهش دمای آن است. البته باید توجه کرد که آب باید روی بدنه رادیاتور ریخته شود، نه روی موتور؛ زیرا ریختن آب روی موتور ممکن است موجب ترک خوردگی بدنه آن شود. پس از خنک کردن بدنه رادیاتور باید درب رادیاتور را با دستمال نیم دور چرخاند تا در صورت وجود بخار داخل آن، به تدریج تخلیه شود. پس از آن می توان در رادیاتور را کامل باز کرده و آب به رادیاتور را اضافه کرد.
برای جلوگیری از مشکلات فوق این اقدامات را می توان انجام داد:
رسیدگی مرتب به رادیاتور و بررسی کامل اجزای آن و اطمینان از عدم هر گونه نشتی در سیستم، تعویض به موقع مایع سیستم خنک کننده (طبق دفترچه راهنمای خودرو – معمولا هر ۲ سال یکبار)، چک کردن میزان آب موجود در سیستم به صورت هفتگی، چک کردن وضعیت فن ها، اطمینان از پر بودن گاز کولر هنگام استفاده از آن (در صورت کمبود گاز در مدار کولر، فرمان روشن شدن فنها در حالت تند صادر نمی شود)، بررسی وضعیت در رادیاتور و تعویض آن در صورت نیاز، هواگیری صحیح و اصولی و تمیز کردن پره های رادیاتور سالی یکبار از مهمترین اقداماتی است که می توان انجام داد تا از بالارفتن دمای آب موتور پیشگیری شود.