به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، استارت خودرو یک موتور الکتریکی می باشد که نیروی الکتریسیته را به مکانیکی تبدیل می کند. در یک استارت خودرو ، برق از باتری گرفته شده و در طی عبور از سیم پیچ درون استارت، باعث چرخاندن چرخ دنده های استارت می گردد که این عمل باعث می شود، چرخ دهنده های استارت با چرخ دنده های موتور خودرو درگیر شده و آن را نیز بچرخاند.
برای روشن شدن موتور خودرو، نیاز است که دور موتور به حداقل دور راه اندازی لازم در خودرو برسد. این دور موتور حداقلی در موتور خودروها معمولا ۱۰۰ دور بر دقیقه می باشد. وظیفه استارت خودرو ، رساندن دور موتور خودرو به این میزان حداقلی برای راه اندازی خودرو می باشد. هنگامی که سوئیچ را می چرخانیم، انرژی الکتریکی از باتری به استارت ارسال شده و استارت با چرخاندن موتور، باعث روشن شدن خودرو می گردد.
استارتر خودرو از ۹ قطعه تشکیل شده است: پوسته، دنده، اتوماتیک استارت (سلونوئید)، کله گی، زغال، درپوش، آرمیچر، سیم پیچ و بالشتک ها. عملکرد مناسب این قطعات در کنار یکدیگر سبب کارکرد صحیح آن می شود.
انواع سیستم استارت
استارت با درگیری لخت: منظور از درگیری لخت، چالش فیزیکی خشنی است که دنده استارت با دنده فلایویل دارد. این نوع در خودروهای قدیمی تر استفاده می شد. شیوه عملکرد استارتر با درگیری لخت، طوری بود که دنده استارت و دنده فلایول، در دور بالای موتور نیز با هم ارتباط تنگاتنگی داشتند و درگیر می شدند.
ساییده شدن هر دو دنده، شکستن آن ها و گریپاژ کردن دنده استارت، از جمله مشکلاتی بود که در خودروهای دارای استارتر با درگیری لخت به وجود می آمد. به طور کلی در همه خودروها، دنده استارت و دنده فلایویل، فقط در مراحل اولیه دور گرفتن موتور باید با هم درگیر باشند.
استارت از پیش درگیر: در حال حاضر، بیشتر خودروها استارتی از این نوع دارند. در این نوع، تا زمانی که دنده استارتر با فلایویل درگیر باشد، از چرخش موتور استارتر با دور بالا جلوگیری می شود. در واقع، این سیستم، اجازه نمی دهد که چرخ دنده ها زودتر از زمان مشخص از درگیری با فلایول خارج شوند و به این ترتیب، شرایطی استانداردتر بر آن حاکم است. استارتر از پیش درگیر، انواع متفاوتی دارد، اما اصول کار همه آن ها شبیه به هم است.
استارت بدون سوئیچ
استارت زدن خودرو بدون کلید سوئیچ، از جمله آپشن های پر طرفدار سال های اخیر است. در سیستم استارتر دکمه ای، راننده به جای سوئیچ، یک کارت هوشمند یا ریموت به همراه خود دارد و این کارت، جواز ورود به خودرو و فشردن دکمه استارتر است. بر اساس طراحی بسیاری از خودروهایی که از سیستم استارتر دکمه ای بهره می برند، حرکت بدون کارت هوشمند تنها تا چند دقیقه امکان پذیر است و پس از طی مسیری کوتاه، خودرو به لحاظ مسائل امنیتی، به صورت اتوماتیک خاموش می شود. برای روشن و خاموش کردن خودرو، باید فشردن دکمه استارتر هم زمان با گرفتن پدال ترمز باشد.
بر خلاف تصور بسیاری از افراد که این امکان را آپشنی بدون اشکال می دانند، باید بگوییم که این تکنولوژی دارای مشکلاتی است که به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم:
یک ریموت الکتریکی قطعاً آسیب پذیرتر از یک سوئیچ فلزی ساده است.
مفقود شدن یا آسیب دیدن کارت هوشمند یا ریموت خودروهایی که استارتر دکمه ای دارند، بدین معنی است که حتی راننده خودرو هم تا زمان آماده شدن کارت جدید، اجازه ورود به خودرو را نخواهد داشت؛ به علاوه اینکه فرآیند ساخت کارت های رمزدار این خودروها بسیار پیچیده است و معمولاً باید به نمایندگی ها مراجعه کرد.
هزینه تعمیر و نگه داری خودروهایی که سیستم احتراقشان بدون سوئیچ روشن می شود، بسیار بالاست.
عیب یابی استارت
پیش تر، مقاله ای در مورد مشکلات مربوط به استارت زدن و روشن نشدن خودرو نوشتیم و در آن به عوامل و دلایلی پرداختیم که به روشن نشدن خودرو می انجامد. اکنون باید بگوییم زمانی که مشکلات به وجود آمده، مربوط به استارتر یا اتصالات آن است، چراغ های پشت آمپر، ضعیف یا خاموش نمی شوند و فقط صداهای غیر طبیعی به گوش می رسد.
در مورد سایر قطعات و اتصالات مربوط به استارتر هم باید بدانید که معمولاً دچار خوردگی و قطعی می شوند. با کمک دستگاه دیاگ و باز کردن سوئیچ می توان به راحتی متوجه مشکلات مربوط به این قسمت شد. عمده ترین دلایل خرابی این قطعه، موارد زیر است:
خرابی موتور استارت
خرابی اتومات استارت
خرابی دنده های استارت
قطعی در اتصالات باتری به استارت
تمام شدن زغال ها و جرم گرفتن آن ها
بروز مشکل در قطب های مثبت و منفی
بعد از قطع صدای پمپ بنزین، استارت بزنید!
شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده است که چرا باید برای استارت زدن، منتظر بمانیم تا صدای پمپ بنزین قطع شود؟ منظور از صدای پمپ بنزین، همان صدای ویبره مانندی است که بعد از باز کردن سوئیچ، از سمت پمپ بنزین به گوش می رسد و بعد از چند ثانیه قطع می شود.
اولین دلیل این توصیه کارشناسان، این است که اگر چراغ های پشت آمپر، علامت اخطاری دادند، خودرو در حالت سرد بودن و قبل از روشن کردن، بررسی شود؛ مثلاً چک کردن روغن خودرو باید زمانی باشد که خودروی شما چند ساعتی ثابت و خاموش بوده است. احتمالاً شما هم می دانید که به محض استارت خوردن، قسمت های مختلف خودرو درگیر می شوند و شروع به فعالیت می کنند.
دلیل بعدی، مربوط به عملکرد پمپ بنزین است. با باز شدن سوئیچ خودرو، انژکتورها فعالیت خود را در جهت فراهم کردن فشار اولیه برای پاشیدن سوخت آغاز می کنند. به این ترتیب، مسیرهای سوخت، پُر از بنزین شده و با اولین استارت خوردو روشن می شود.
بعد از باز شدن سوئیچ، کار پردازش توسط کامپیوتر خودرو (ECU)، آغاز می شود. چند ثانیه تأمل قبل از روشن کردن خودرو، باعث می شود که کامپیوتر، وقت کافی برای بررسی قطعات و سنسورها داشته باشد و خطایی برای تداخل کار با سایر قسمت ها بروز نکند. بهتر است بدانید که بروز هر گونه خطایی از سوی سیستم کامپیوتر خودرو، در افت شتاب، افزایش مصرف سوخت و عملکرد نامناسب سایر سنسورهای خودرو تأثیر دارد.
به کسانی که فکر می کنند با استارت زدن بلافاصله پس از باز کردن سوئیچ هم هیچ مشکلی پیش نمی آید، باید این نکته را متذکر شویم که اثرات بد ناشی از این کار در بلند مدت، آشکار خواهد شد.