چون فاکتور چنین عملیات هایی برای کاخ سفید ارسال می شود، داعش هم چنین اقدامی کرده تا از قافله عقب نماند.
ساعدنیوز: عملیات تروریستی دیشب در حرم مطهر شاه چراغ در شیراز 20 شهید و حدود 10 زخمی به همراه داشته است. داعش در پیامی مسئولیت این عملیات را برعهده گرفت و سازمان ملل متحد نیز این حادثه تروریستی را محکوم کرد. به نظر حضرتعالی این عملیات با چه اهدافی انجام گرفته است؟
دکتر سید جعفر قنادباشی: بسم الله الرحمن الرحیم؛ گروه تروریستی داعش مسئولیت این عملیات را برعهده گرفته است. این گروه یک گروه کاسبکار است که مثل بسیاری از گروهک های تروریستی دیگر، بعد از اعلام حمایت مالی از کارهای خرابکارانه در ایران، از سوی جو بایدن رئیس جمهور امریکا، فعال شده است. وقتی بودجه ای تخصیص داده می شود، همه این گروهک های تروریستی تلاش می کنند تا بیشترین سهم را از این بودجه صاحب شوند. چون فاکتور چنین عملیات هایی برای کاخ سفید ارسال می شود، داعش هم چنین اقدامی کرده تا از قافله عقب نماند. این یک وجه ماجرا است که انگیزه گروه تروریستی داعش را روشن می کند.
اما وجه دیگر این حادثه تروریستی، مربوط به ماهیت این عملیات است. در واقع، این عملیات تروریستی بخشی از جنگ ترکیبی ای است که غرب علیه ایران طراحی کرده است. وقتی در کف خیابان و از طریق اغتشاشات، نتایج مطلوب به دست نمی آید، آمریکا و متحدان تروریست اش مترصد عملیات تروریستی می شوند. این صحنه آرایی ای که در دو ماه گذشته در جریان بوده، نباید متوقف شود. از آنجایی که در کف خیابان عملاً با شکست مواجه شدند، خرابکاری و عملیات تروریستی در دستور کار قرار گرفته است.
آمریکا تلاش فرآوانی برای استفاده از ظرفیت های اشخاص آبرودار و نخبگان به عمل آورد، ولی به نتیجه نرسید؛ یک حرکت نازل را در کف خیابان با محوریت مطالبات سخیف به راه انداختند و عملاً هیچ نتیجه ای هم حاصل نشد. البته عملیات تروریستی اخیر در شاهچراغ آنها را رسواتر کرد. ولی چون هدف ارسال فاکتور به کاخ سفید است، تروریست ها از کنار این ماجرا هم به سادگی نگذشتند.
داعش رسماً مسئولیت این عملیات تروریستی را برعهده گرفته است. بسیاری از رسانه های جهان، بیانیه داعش را منتشر کردند و منابع سعودی و صهیونیستی نیز این موضوع را تأئید کردند.
ساعدنیوز: در کنار این حوادث تلخ و جانسوز، ما شاهد یک جنگ سنگین روایت ها درباره ماهیت این حادثه تروریستی هستیم. یکی از ترندهای فضای مجازی خصوصاً در توئیتر، متهم کردن جمهوری اسلامی به اجرای این عملیات خرابکارانه علیه شهروندان ایرانی برای منحرف ساختن افکار عمومی است. اصولاً چرا چنین سناریو و روایت کثیفی از ماجرا در فضای مجازی به ترند تبدیل می شود؟
دکتر سید جعفر قنادباشی: این دقیقاً همان وجه فرافکنی ماجراست. وقتی شما قطب بندی به وجود آوردید و اردوکشی کردید، دنبال برنده و بازنده هستید و وقتی تیم شما باخت باید این شکست را به گردن کسی جز خودتان بیندازید. نمی توانند بگویند که داعش با ماست! غرورشان اجازه چنین کاری را نمی دهد. بنابراین، باید به دنبال یک مقصر بگردند و فوراً جمهوری اسلامی متهم به انجام عملیات تروریستی در ایران بر علیه شهروندانش می شود! این روایت ساختگی در واقع واکنش روانی به احساس شکستی است که بر آشوبگران غلبه کرده است.
داعش رسماً مسئولیت این عملیات تروریستی را برعهده گرفته است. بسیاری از رسانه های جهان، بیانیه داعش را منتشر کردند و منابع سعودی و صهیونیستی نیز این موضوع را تأئید کردند. همان طور که گفتم، متهم کردن نظام به انجام این عملیات تروریستی، یک فرار به جلو برای توجیه شکست هایی است که در کف خیابان نصیب اغتشاشگران شده است.
من معتقدم، با وجود تعداد زیادی از مهاجرین و پناهجویان افغان در ایران، مدیریت امنیتی قابل قبول بوده و این حوادث در مقایسه با تعداد مهاجرین ناچیز است.
ساعدنیوز: متأسفانه عامل تروریستی حادثه شاه چراغ به مانند حادثه تروریستی حرم رضوی از شهروندان افغانستانی است. بسیاری بر این باورند که حضور افسارگسیخته پناهجویان افغان در ایران یک تهدید امنیتی جدی برای شهروندان ایرانی است. آیا به لحاظ دیپلماتیک و امنیتی ساز و کارها و ابتکار عمل هایی وجود داشت که می توانست از بروز چنین حوادث تروریستی توسط شهروندان افغانی در ایران پیشگیری کند؟
دکتر سید جعفر قنادباشی: حضور مهاجران یا آوارگان و پناهجویان در یک کشور مختص ایران نیست و در تمام دنیا این مسأله وجود دارد. در مورد مهاجران افغان نیز، به نظر من، علیرغم تعداد بالای شهروندان افغان حاضر در کشور، دستگاه های امنیتی در مقایسه با کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی بهترین عملکرد را داشته اند.
شما حملات تروریستی ای که در قلب اروپا در پاریس رخ می دهد، را در نظر بگیرید. وضعیت فوق العاده در پاریس اعلام می شود. نیروهای امنیتی اروپایی توان مدیریت آنها را ندارند. هرچند خود غربی ها از این عملیات های تروریستی بهره خودشان را می برند و تلاش می کنند تا از این طریق، پروژه اسلام هراسی را به نحو مؤثرتری به پیش ببرند.
به هر حال، ما در ایران تعداد زیادی از مهاجران افغان را داریم. این مهاجران بار بخشی از اقتصاد ایران را نیز به دوش می کشند. علاوه بر این، همفزایی ایران و افغانستان منافع بسیاری می تواند برای ما به لحاظ اقتصادی و سیاسی داشته باشد. افغانستان کشور پرآبی است، ما می توانیم کشت فرامرزی را در این کشور داشته باشیم و امنیت غذایی کشور را از این طریق تأمین کنیم.
آمریکا دو همسایه دارد؛ مکزیک و کانادا! ترامپ برای کنترل مهاجران غیرقانونی، دیوار بلندی در مرز این کشور ساخت و باز یک میلیون نفر مهاجر غیرقانونی وارد این کشور شد و توسط دولت آمریکا زندانی شدند! یا حملات تروریستی در پاریس که هزاران کیلومتر دورتر از افغانستان است!
بنابراین، من معتقدم، با وجود تعداد زیادی از مهاجرین و پناهجویان افغان در ایران، مدیریت امنیتی قابل قبول بوده و این حوادث در مقایسه با تعداد مهاجرین ناچیز است.