تمام بحران ازدواج ریشه در تفاوت نگرش دارد. یعنی ممکن است که فردی به دلایل تربیتی نوع نگرش خاصی به یک رویداد داشته باشد در حالی که طرف دیگر باز به دلیل نوع تربیت خاص خود، نگرشی خلاف نگرش فرد اول به همان رویداد داشته باشد.
ساعدنیوز: یک ازدواج چه زمانی به عنوان یک ازدواج موفق توصیف می شود؟ چه فاکتورهایی موفق بودن یک ازدواج را تضمین می کند؟
دکتر سید محمود انوشه: بسم الله الرحمن الرحیم. عرض سلام و ادب دارم خدمت حضرتعالی، دوستان و سروران حاضر در این جلسه و همه مخاطبین فرهیخته و فرزانه پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز؛ ما یک اصطلاحی داریم به نام "تقاطع نگرش"؛ تمام بحران ازدواج ریشه در تفاوت نگرش دارد. یعنی ممکن است که فردی به دلایل تربیتی نوع نگرش خاصی به یک رویداد داشته باشد در حالی که طرف دیگر باز به دلیل نوع تربیت خاص خود، نگرشی خلاف نگرش فرد اول به همان رویداد داشته باشد. بنابراین، ما همواره به یک کارشناسی از هر دو طرف بین نیاز داریم. یک نگاهی که بتواند تعیین کند که چه زمانی نگرش فرد اول تحقق دارد و چه زمان نگرش خاص فرد دوم! این بحران ازدواج است. دو نظر بر هم عمود شده اند. من سؤالی از شما عزیزانم دارم؛ فرض کنید در یک روستا، کنارش یک ایستگاه قطار وجود دارد با دو خط ریل؛ یکی از این خطوط سالم و فعال است و روزی ده ها قطار از آن عبور می کند؛ و خط دیگر، علیرغم سالم بودن هنوز فعال نشده است. چهار کودک از این روستا می آیند روی خط ریل ها بازی کنند. یکی از این بچه ها می گوید که من روی خط ریل فعال بازی نمی کنم. چون قطار می آید؛ من روی خط غیرفعال بازی می کنم که قرار است، سه ماه دیگر افتتاح شود. سه بچه دیگر میگویند که ما روی ریل فعال بازی می کنیم. سوزن بان ایستگاه همه مکالمات را می شنود. دو ساعت بعد بچه ها خوابشان می برد. یک نفر روی ریل غیرفعال و آن سه بچه دیگر، روی ریل فعال! و قطار می آید؛ مأمور سوزن می بیند که چند ثانیه بیشتر فرصت ندارد! دو گزینه دارد یا قطار از روی 3 بچه ای که روی ریل فعال بازی کرده اند و خوابشان برده است بگذرد؛ یا خط را تغییر دهد و بچه ای که حاضر نبوده روی ریل فعال بازی کند و روی ریل غیرفعال خوابیده قربانی شود؟! سؤال من از مخاطبین است: شما چه تصمیمی می گیرید؟ می دانید منظور من از طرح این سؤال چه بود؟ ما 17 یا 18 سؤال داریم که بُردار جامعه را تعیین می کنند؛ سؤالی که طرح کردیم، یکی از همین سؤالات بنیادین است!
شما گاهی گیر می کنید؛ در دیدگاه ها؛ در نگرش ها؛ در اعمال قانون؛ در اعمال قواعد اخلاقی؛ چرا گیر می کنید؟ چون ما هر کدام مان منحصر بفرد هستیم! عین خدا یکی هستیم. یونیک هستیم. یک روزی می گفتند، اثر انگشت تو منحصر بفرد است! امروز می گویند که همه چیز تو منحصر بفرد است. دونه دونه عناصر وجودی تو منحصر بفرد است.
غالباً و قاعدتاً قانون و اخلاق بر هم منطبق اند و هارمونی دارند. غالباً قانون همان را می گوید که اخلاق می گوید و بالعکس غالباً اخلاق همان را می گوید که قانون می گوید؛ مگر در موارد خاص! این مورد خاص است که قانون بر اخلاق عمود شده است. قانون می گوید که قطار باید مسیر خودش را برود در حالی که اخلاق می گوید که باید اجازه دهیم که یک نفر از بین برود تا جان سه نفر را نجات دهیم. بعد در خود این اخلاق، این سؤال مطرح می شود که اگر این یک نفر فرزند تو بود، آن وقت چه؟ باز می گفتی که باید جان سه نفر نجات یابد؟ ما در خود اخلاق هم شبهات داریم. می خواهم بگویم که ازدواج همین صحنه است. شما گاهی گیر می کنید؛ در دیدگاه ها؛ در نگرش ها؛ در اعمال قانون؛ در اعمال قواعد اخلاقی؛ چرا گیر می کنید؟ چون ما هر کدام مان منحصر بفرد هستیم! عین خدا یکی هستیم. یونیک هستیم. یک روزی می گفتند، اثر انگشت تو منحصر بفرد است! امروز می گویند که همه چیز تو منحصر بفرد است. دونه دونه عناصر وجودی تو منحصر بفرد است. بنابراین، دو انسان منحصربفرد، ما قرار است این ها را در جریان مشترکی راهبرد بدهیم. اینها هر روزشان، هر هفته شان، هر سالشان هزار حرف و حدیث دارند. می خواهم این را عرض کنم. این موبایل را می بینید؟ این موبایل خراب شده که روزانه نقد میلیاردها ساعت از عمر نسل من و عصر من را می دزدد. این دستگاه یک خصلتی دارد. من می بینم که شما یک پیامی می دهید با این دستگاه، و من می پرسم که چه کار می کنید؟ می گوئید که دارم پیام می فرستم برای برادرم مثلاً در تورنتو یا در ونکوور! بعد می گویم که برادرت کی جواب می ده؟ شما می گوئید که همین حالا! ده ثانیه بعد جواب را دریافت میکنید. بعد می گویم: شما که با این دستگاه کار می کنید چیزی درباره مکانیسم داخلی و درونی این دستگاه می دانید؟ شما جواب می دهید: نه نمی دانم و تنها چیزی که می دانم این است که اسم این موبایل است و کارش همین برقراری ارتباط از راه دور است! بعد به شما می گویم که آیا به این دستگاه اعتماد دارید؟ جواب می دهید: صد در صد اعتماد دارم چون به نتیجه کارش ایمان دارم!
ما با کائناتی روبرو هستیم که هزاران میلیارد بار پیچیده تر از این دستگاه هستند. ولی بهش اعتماد نداریم! یعنی به اون صاحب کائنات ایمان نداریم! به این موبایل اعتماد کردیم ولی به کسی که این کائنات پیچیده را خلق کرده است؛ ایمان و اعتماد نداریم! زندگی را یک کلمه حل می کند؛ البته به اعتقاد من! آن هم توکل است! توکل!
خداوند همین بازی را در کائنات شروع کرده است. ما با کائناتی روبرو هستیم که هزاران میلیارد بار پیچیده تر از این دستگاه هستند. ولی بهش اعتماد نداریم! یعنی به اون صاحب کائنات ایمان نداریم! به این موبایل اعتماد کردیم ولی به کسی که این کائنات پیچیده را خلق کرده است؛ ایمان و اعتماد نداریم! زندگی را یک کلمه حل می کند؛ البته به اعتقاد من! آن هم توکل است! توکل! یعنی خالق همین کائنات پیچیده را به وکالت گرفتن و آوردن در زندگی! وی را شاهد قرار دادن! اگر از من کسی بخواهد بپرسد که شاه کلید ازدواج چیست؟ من بلافاصله می گویم که شاه کلید ازدواج، توکل است. اما بیائیم اجزاء یک زندگی موفق را بررسی کنیم. خانم ها و آقایان! یک رابطه موفق رابطه ای است که سه تا ویژگی دارد: 1- باید به نفع تو باشد؛ 2- به ضرر هیچ کس نباشد؛ و 3- مبتنی بر واقعیت باشد نه خیالپردازی! این سه عنصر یک زندگی موفق است. خانم ها و آقایان! رابطه زمانی از بین می رود و نابود می شود که سه چیز در آن رابطه حضور پیدا کند: 1- صمیمیت بیش از حد؛ 2- اعتماد بیش از حد؛ و 3- انتظار بیش از حد! خانم ها و آقایان! ما یک مثلثی داریم که مثلث زندگی است؛ بر مبنای این مثلث زندگی، چهار نوع خانواده ایجاد شده است: 1- خانواده متلاشی، 2- خانواده متزلزل، 3- خانواده متعادل، و 4- خانواده متعالی. خانواده متعادل کدام خانواده است؟ خانواده ای که این سه ضلع را دارند: اقتصاد، امنیت و آموزش! خانواده متلاشی، خانواده ای است تک ضلعی که دو ضلع دیگر را ندارد؛ خانواده متزلزل هم خانواده ای است که تناسبی میان اضلاع مثلث وجود ندارد. ضلع مربوط به اقتصاد به چه بزرگی است و ضلع امنیت و ایمان به چه کوچکی است! خانواده متعالی، خانواده ای که 4 ضلع اقتصاد، امنیت، آموزش و حمایت و هدایت را تؤامان دارد.
"برای ناخدایی که به بندر مقصد نمی اندیشد هیچ بادی موافق نیست!"
برای ورود ازدواج و زندگی موفق پنج شرط اصلی داریم؛ 1- انگیزه ازدواج، 2- تعهد ازدواج، 3- توانایی ازدواج (توانایی جسمی، جنسی، شناختی، ادراکی و عاطفی)، 4- امکانات ازدواج، 5- دانش ازدواج! برای ادامه ازدواج هم باز 5 شرط اصلی نیاز داریم: 1- شفاف سازی؛ 2- اعتمادسازی؛ 3- تصمیم سازی؛ 4- رفتارسازی؛ 5-مشارکت سازی یا اصطلاحاً مشارکت طلبی! باید زوج برای 3 ماه آینده تصمیم بسازند! خانواده بی هدف چه زود چه دیر در خدمت خانواده هدفمند قرار می گیرد. مِن تولی می گوید: "برای ناخدایی که به بندر مقصد نمی اندیشد هیچ بادی موافق نیست!" ملاک خود خانواده؛ درس آخرین اشتباه! "Your best teacher is your last mistake" بهترین معلم تو، آخرین اشتباه توست! این باید نظام مند یک خانواده باشد. در ساختار خود خانواده ها نه بیرون؛ نکته بعدی این است که ما معتقدیم به یک شعار Yahoo این شعار ما است برای خانواده؛ بعضی ها فکر می کنند این "یا هو" دراویش است؛ خیر؛ You always have other option؛ تو همیشه یک گزینه دیگر داری! توی شوهر؛ توی همسر؛ نباید در بن بست بمانی. یا باید راه را بیابی؛ یا باید راه را بسازی! تو همیشه یک گزینه دیگر داری! این باید شعار خانواده ایرانی باشی!