به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، زایمان در آب یکی از روشهای جدید برای حمل وضع میباشد که نظر بسیاری از زنان باردار را به خود جلب کرده است. خانمهایی که قبلا از این روش برای به دنیا آوردن فرزند خود استفاده کردهاند ابراز میدارند که این روش فشار روحی و درد کمتری به همراه دارد و خاطره شیرینتری از زایمان را در ذهن آنها باقی گذاشته است. ما در ادامه این مطلب مزایای زایمان در آب و عوارض زایمان در آب را برای شما بیان خواهیم کرد.
فواید زایمان در آب
فواید برای مادر
- آب گرم برای مادر آرام بخش است و در دردهای مرحله ی آخر زایمان، به افزایش انرژی مادر کمک می کند.
- به دلیل شناور بودن در آب، وزن مادر کم می شود و جابه جایی او آسان تر صورت می گیرد.
- شناور بودن موجب بهتر شدن انقباضات رحم می شود و گردش خون را آسان می کند. در نتیجه به شیوه بهتری به ماهیچه های رحم اکسیژن رسانی می شود، درد مادر کاهش می یابد و اکسیژن بیشتری برای نوزاد فراهم می شود.
- غوطه ور شدن در آب باعث کاهش فشار خون عصبی می شود، از هورمون هایی که منشأ آنها استرس است می کاهد و باعث تولید اندورفین در بدن مادر می شود. اندورفین، درد مادر را کاهش می دهد.
- آب به کشسانی و انعطاف پذیری میان دوراه (ناحیه ی میان مقعد و اندام تناسلی) کمک می کند و احتمال پارگی و جراحی این ناحیه را کاهش می دهد.
- هرچه مادر از لحاظ جسمی آرامش بیشتری داشته باشد، بهتر می تواند از لحاظ روانی هم به آرامش برسد و روی زایمان تمرکز داشته باشد.
- چون آب نوعی حریم برای مادر به وجود می آورد، می تواند در کاهش خجالت، کاهش اضطراب و ترس مادر مؤثر باشد.
فواید برای نوزاد
- محیطی شبیه به کیسه ی آمیونتیک به وجود می آورد.
- فشار تولد را کمتر می کند؛ در نتیجه امنیت زایمان را افزایش می دهد.
زایمان در آب چه خطراتی برای مادر و نوزاد دارد؟
در طول سی سال گذشته، علی رغم افزایش محبوبیت زایمان در آب، بررسی های اندکی بر روی خطرات ناشی از این نوع زایمان صورت گرفته است. برخی از پژوهش های انجام شده نشان می دهد، میزان مرگ پیرازایشی (مرگ جنین یا نوزاد) در زایمان به شیوه معمول و زایمان در آب یکسان است.
براساس مقاله ی منتشرشده توسط پزشکان متخصص زنان و زایمان Royal College، به لحاظ نظری احتمال به وجود آمدن آمبولی آب (ورود آب به جریان خون مادر) وجود دارد. اگرچه مجله ی British Medical Journal، امنیت این روش را در حدود ۹۵ درصد می داند، اما احتمال آسپیراسیون (ورود آب به ریه ی نوزاد) وجود دارد. اگر جنین در مجرای زایمان تحت فشار باشد یا بند ناف پیچ بخورد و جنین مجبور شود با دهان نفس بکشد، این احتمال وجود دارد که مقداری آب همراه هوا به درون بدن نوزاد وارد شود. چنین اتفاقی به ندرت می افتد، چون جنین تا درمعرض هوا قرار نگیرد، عمل دم را انجام نمی دهد و تا هنگامی که بند ناف جدا نشود، نوزاد اکسیژن موردنیاز خود را از بند ناف می گیرد. خطر دیگری این است که هنگام آورده شدن نوزاد به سطح آب، بند ناف جدا شود. اگر در بلند کردن نوزاد احتیاط شود، از بروز این اتفاق جلوگیری می شود.
چه شرایطی برای زایمان در آب ایده آل نیست؟
- هرپس: اگر مبتلا به هرپس هستید، هرپس به راحتی در آب منتقل می شود.
- وقتی جنین وارونه است: با اینکه با وضعیت وارونه ی جنین، همچنان زایمان در آب امکان پذیر است اما بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر مشکلات زیر را دارید: خون ریزی شدید و عفونت های بارداری.
- چندقلو دارید: اگرچه زایمان در آب برای چندقلوها با موفقیت انجام شده است، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر دردهای زودهنگام زایمان دارید: اگر ممکن است زایمان زودرس داشته باشید (دو یا چند هفته زودتر) زایمان در آب توصیه نمی شود.
- اگر میزان مکونیوم (مدفوع اولیه نوزاد) زیاد باشد: اگر میزان مکنیوم زیاد نباشد، مشکلی به وجود نمی آورد. اگر مکنیوم به سطح آب برسد، پرستار آن را از سطح آب برمی دارد و یا مادر از وان خارج شود. هنگامی که نوزاد زیر آب است، مکونیوم از روی صورت، بینی و دهان او شسته می شود. اگر آب آلوده شده باشد و هنگام زایمان برسد، بایستی مادر برای زایمان نوزاد، لگن خود را از آب بیرون بیاورد.
- اگر دچار توکسمی یا پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی یا فشارخون حاملگی) هستید: پزشک شما باید این مشکل را بررسی کند.
آیا وان آب داغ در دوران بارداری خطرناک نیست؟
خطر وان آب گرم به دمای آب بستگی دارد. اگر آب داغ باشد، گرمای زیاد و از دست دادن آب بدن خطرات احتمالی آن است. در طول زایمان نباید بدن دچار کم آبی شود و دمای آب باید در حدود ۳۶ درجه سانتی گراد باشد. وان های مخصوصی برای زایمان طوری طراحی شده اند که از این مشکل جلوگیری کنند.