کرفس یک سبزی متعلق به خانواده چتریان و بومی شمال آفریقا و منطقه مدیترانه است. امروز می توانید آن را در سراسر جهان پیدا کنید. معمولا می توان از کرفس در سالاد ها، سوپ ها و برخی غذاهای ملل مختلف استفاده کرد. کرفس همچنین یک میان وعده است که بسیاری می توانند از آن استفاده کنند، چراکه فاقد چربی است. مواد مغذی موجود در این سبزی برای سلامت شما در دوران بارداری فواید بسیاری دارد.کرفس یک سبزی محبوب است که بیشتر مردم آن را به سوپ ها و سالادهایشان اضافه می کنند و ممکن است در دوران بارداری ویار آن را بکنید. اما آیا خوردن آن در دوران بارداری بی خطر است و هیچ عوارض جانبی ندارد؟ یا این که در این دوران برای شما مفید است؟ بیایید این را سؤالات را پاسخ بدهیم. در این جا درباره اینکه مصرف کرفس در دوران بارداری چقدر بی خطر است و چه فوایدی برای سلامت شما دارد می گوییم.
مصرف کرفس در بارداری
با وجود این که برخی از منابع خوردن کرفس در بارداری را خطرناک و منجر به سقط جنین تلقی می کنند اما گاهی پزشکان تغذیه خوردن این سبزی پرخاصیت را در دوران بارداری برای حفظ سلامتی مفید و موثر می دانند که البته باید در خوردن آن افراطی صورت نگیرد چرا که مصرف بیش از حد باعث بروز عوارضی برای مادر و جنین خواهد شد، بنابراین توصیه می شود تا جایی که امکان دارد در مصرف آن احتیاط شود.خوردن این سبزی در زمان بارداری کاملا بی خطر بوده ولی باید قبل از مصرف آن را به طور کامل و خیلی خوب بشویید. کرفس نشسته امکان دارد که محتوی سموم دفع آفات و باکتری های مختلفی باشد که در نتیجه در دوران حاملگی فرد را به بیماری های خطرناک غذایی دچار کند. بنابراین بهتر است که قبل از مصرف این سبزی با پزشک خود مشورت نمایید.
خواص درمانی کرفس در دوران حاملگی
بسیاری از مادران باردار این تصور غلط را دارند که خوردن همه سبزیجات در دوران بارداری مفید است، اما باید بدانند مصرف بیش از حد کرفس چه در دوران لقاح و چه در دوران بارداری (سه ماه اول) مضر است. اگر کرفس را به مقدار متعادل در دوران بارداری مصرف کنید نه تنها ضرری برای شما نخواهد داشت، بلکه فواید بسیار زیادی را نیز برای شما و جنین در راهتان به ارمغان می آورد. در این جا به برخی از فواید خوردن کرفس در بارداری اشاره می کنیم:
تنظیم نمودن فشار خون
کرفس حاوی مواد شیمیایی مختلف و ارگانیک همچون فتالید می باشد که در کاهش هورمون استرس موثر می باشد. این سبزی در واقع رگ های خونی را باز کرده و به طریقی باعث بهبودی جریان گردش خون می شود و میزان فشار خون را کاهش می دهد و بدین ترتیب میزان خطر بیماری های مختلفی همچون ناراحتی های قلبی، تصلب شرایین و سکته را کاهش می دهد.
جلوگیری از ایجاد سرطان
کرفس غنی از مواد مختلفی همچون پلی استیلین ها، فتالیدها و فلاونویدها می باشد که در واقع باعث کمک به جلوگیری از خطر ابتلا به سرطان شده و همچنین به نوعی باعث سم زدایی مواد سرطان زا می گردد. ماده دیگری که در کرفس موجود می باشد کومارین بوده که کیفیت سیستم گلبول های سفید را بهبود می بخشد و خطر مبتلا شدن به سرطان را در دوران حاملگی به حداقل می رساند. از طرفی دیگر آنتی کسیدان های موجود در کرفس باعث خنثی شدن رادیکال های آزاد شده و نقش موثری در حفاظت از سلول ها و ارگان های بدن در برابر آسیب های احتمالی دارد.
کاهش میزان کلسترول
فتالیدهای موجود در کرفس نقش موثری در ترشح صفرا داشته که به این طریق در کاهش میزان کلسترول در دوران حاملگی کمک کننده می باشد. هنگامی که میزان کلسترول در سطح پایینی باشد از انباشته شدن پلاک در دیواره رگ ها ممانعت خواهد کرد. به همین دلیل کرفس برای تقویت و بهبود سلامتی قلب بسیار مفید می باشد. فیبر موجود در کرفس نیز در تنظیم کلسترول خون موثر بوده و موجب بهبودی اجابت مزاج می شود.
افزایش دفع ادرار
کرفس در واقع منبعی سرشار از مواد معدنی همچون سدیم و پتاسیم می باشد که تعادل مناسبی در میزان مایعات موجود در بدن در هنگام حاملگی ایجاد می کند. این سبزی یک نوع ادرار آور طبیعی بوده و موجب دفع آب اضافه موجود در بدن می شود و به طریقی باعث ممانعت از انباشته شدن آب در بدن فرد در زمان حاملگی می شود.
تقویت سیستم ایمنی
بهتر است بدانید که ویتامین C سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و خطر ابتلا به سرماخوردگی را در دوران حاملگی به حداقل می رساند. همینطور کرفس حاوی مقداری آنتی اکسیدان می باشد که باعث بالا رفتن میزان ایمنی بدن می شود و از این طریق باعث حفاظت فرد در مقابل بیماری های مختلفی می شود.
افزایش سلامت مفاصل
با توجه به این که کرفس دارای خاصیت ضد التهابی می باشد در نتیجه میزان درد و تورم مفاصل را در دوران بارداری کاهش می دهد. همچنین کرفس از تجمع کریستال های اسید اوریک در دور اطراف مفاصل ممانعت کرده و در نتیجه میزان درد و ناراحتی را به حداقل می رساند. کرفس حاوی مقدار زیادی کلسیم نیز می باشد که باعث مقاومت استخوان ها و سلامت آن ها می شود و همین طور در بازسازی بافت ها در مفاصلی که دچار التهاب شده اند تاثیر گذار می باشد.
اصول خوردن کرفس در بارداری
گرچه کرفس یک سبزی سرشار از مواد مغذی است، اما در دوران بارداری باید با احتیاط بیشتری از این ماده غذایی استفاده کنید. ترجیحا در سه ماه اول بارداری کرفس را در برنامه غذایی خود قرار ندهید. گرچه اگر به مقدار کم و نه بیش از اندازه از این سبزی پر فایده استفاده کنید، خطری شما را تهدید نمی کند؛ حتی خطر سقط که بسیاری از آن می ترسند. در برخی منابع آمده است که مصرف کرفس در بارداری باعث بروز عوارض جانبی در بدن مادر و فرزند می شود و ممکن است فرزند را در آینده به انواع بیماری ها از جمله بیماری صرع و تشنج های شدید مبتلا کند. اما در صحت این ادعا هنوز اماها و اگرهای زیادی وجود دارد. بنابراین بهتر است در وهله اول با پزشک خود در این باره مشورت کنید و در وهله دوم در خوردن این سبزی افراط نکنید. گفته می شود استفاده از کرفس در سه ماه دوم و سوم بارداری ایمن تر است. به عبارت دیگر مصرف به اندازه کرفس بعد از سه ماه اول بارداری فوایدی را به دنبال دارد.
چه شکلی از کرفس در بارداری متداول تر است؟
استفاده از آب کرفس در بارداری یا خورشت کرفس در بارداری و حتی ترشی کرفس در بارداری می تواند بلامانع باشد، در صورتی که مادر به خوردن هر یک از مواد غذایی تمایل داشته باشد، می تواند به مقدار مناسب و نرمال از آنها استفاده کند. در واقع نباید زیاده روی شود. بدیهی است که هر ماده غذایی اگر به مقدار زیاد و بیش از اندازه استفاده شود، عوارضی هم در پی خواهد داشت. عوارض خوردن کرفس در بارداری یا مضرات مصرف کرفس در بارداری در صورتی گریبان مادر را می گیرد که او بیشتر از حد اندازه از این ماده غذایی استفاده کرده باشد. هر قسمتی از کرفس از جمله ساقه کرفس در بارداری یا برگ کرفس در باردای می تواند استفاده شود، اما به مقدار کافی و اندازه و با هدف بهره بردن از فیبر بالای این سبزی پر فایده و نه فقط برای لاغری؛ در دوران بارداری با شرایط خاص می توانید از تاثیر کرفس در لاغری استفاده کنید.
عوارض جانبی مصرف بیش از اندازه کرفس در دوران حاملگی
با وجود این که استفاده از کرفس حساسیتی ندارد ولی در بعضی از مواقع خوردن آن همانند حساسیت به بادام زمینی موجب واکنش آلرژیک شدیدی می شود. چنانچه فردی که به کرفس آلرژی دارد در معرض روغن آن قرار گرفته شود احتمال دارد که خطرات جانبی مرگباری را برای او به همراه داشته باشد. تخم کرفس شامل بالاترین میزان حساسیت می باشد که در زمان پخت از بین نمی رود، بنابراین افرادی که از حساسیت غذایی برخوردار می باشند باید به طور کلی از خوردن کرفس خودداری کنند.
باید این نکته را در نظر داشته باشید که خوردن بیش از حد کرفس و آب کرفس احتمال دارد که موجب سقط شدن جنین شود ولی خوردن آن به میزان کمی در هفته به صورت غذا یا همراه با سالاد نگران کننده نخواهد بود. چرا که این مقدار از مصرف کرفس در دوران حاملگی قطعا زیانی ندارد و آسیبی به سلامت جنین وارد نخواهد کرد. ولی تا جایی که امکان دارد از خوردن بیش از اندازه کرفس و آب کرفس به ویژه در سه ماهه اول حاملگی پرهیز نمایید.
بنابراین نتیجه خواهیم گرفت که با وجود فواید زیادی که کرفس دارد اما شبهاتی در این زمینه وجود دارد که اظهار دارد مصرف بیش از حد کرفس موجب نقص عضو و سقط جنین در دوران حاملگی خواهد شد به همین دلیل توصیه می شود که تا جایی که امکان دارد در مصرف آن تعادل را رعایت نمایید و در مصرف بیش از حد آن پرهیز کنید.
آیا خوردن کرفس در بارداری منجر به سقط جنین می شود؟
مطالعات نشان داده است که مصرف بیش از اندازه کرفس و آب کرفس می تواند سبب سقط جنین شود. اما هرگز در مورد خوردن یک وعده خورشت کرفس در هفته و یا یک پیاله سالاد حاوی کرفس نباید نگران بود؛ زیرا این مقادیر هرگز نمی توانند بارداری و سلامت جنین راه تهدید کنند. یک بار دیگر یادآوری می کنیم که معمولا توصیه می شود از مصرف مقادیر زیاد کرفس و آب آن، خصوصا در سه ماهه اول بارداری خود داری شود.توجه داشته باشید همانطور که مصرف زیاد زعفران با به تعبیر بهتر مصرف چای غلیظ زعفران می تواند منجر به سقط جنین شود، در مورد کرفس هم همین طور است. اگر بیش از اندازه و نامتعارف مصرف شود، قطعا مضر خواهد بود و عواقبی را به دنبال خواهد داشت.