برخی تحقیقات انجام گرفته در مورد فواید دانه سویا برای مادران باردار و جنین نشان داده است که مصرف این ماده غذایی می تواند موجب سلامت قلب، درمان دیابت نوع ۲، از بین بردن چاقی و نیز سلامت استخوان ها شود، همچنین سویا در درمان گر گرفتگی زنان در هنگام یائسگی نیز مفید می باشد. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد خواص خوردن سویا در دوران حاملگی در اختیارتان قرار می دهیم.
مزایای خوردن سویا در بارداری
این ماده غذایی سرشار از مواد مغذی است. برخی از مزایای خوردن سویا در بارداری عبارتند از:
- منبع پروتئین:مصرف پروتئین برای زنان باردار ضروری است. اگر گیاهخوار هستید، چگونگی دریافت میزان مورد نیاز پروتئین روزانه برای شما به چالشی بزرگ تبدیل می شود. با این حال، سویا یک گزینه عالی برای برآورده شدن نیاز های پروتئینی در دوران بارداری است.
- سرشار از اسید های امگا ۳:امگا ۳ برای رشد جنین ضروری است. ماهی یکی از منابع سرشار از اسیدهای امگا ۳ است. اما اگر ماهی دوست ندارید یا گیاهخوار هستید، سویا می توانید امگا ۳ مورد نیاز بدن را تامین کند.
- مناسب برای افراد حساس به لاکتوز:در صورت داشتن حساسیت به لاکتوز، شیر سویا جایگزین ایده آلی برای شیر خواهد بود.
- کاهش سطح کلسترول:مصرف مقادیر کافی از سویا در رژیم غذایی موجب کاهش سطح کلسترول می شود.
- پیشگیری از چاقی:چاقی عامل اصلی بسیاری از بیماری هاست و در دوران بارداری نیز می تواند مشکل ساز باشد. خوردن سویا در بارداری موجب می شود که برای مدت بیشتری سیر بمانید و در نتیجه افزایش وزن خود را کنترل کنید.
- رساندن مواد مغذی به جنین:از آنجایی که سویا سرشار از پروتئین و مواد مغذی است؛ مصرف آن در دوران بارداری موجب رسیدن این مواد به جنین می شود.
- پیشگیری از بروز نقایص مادرزادی در جنین:سویا سرشار از فولات و روی است. این دو ماده معدنی در حفظ سلامتی جنین و پیشگیری از بروز نقایص مادرزادی نقش مهمی ایفا می کنند.
آیا با مصرف سویا در بارداری امکان آسیب به جنین وجود دارد؟
سویا یک ماده غذایی شگفت انگیز است. غنی از طیف گسترده ای از مواد مغذی، و یک منبع عالی پروتئین است. به عنوان یک ماده غذایی، سویا تقریبا در قابلیت انطباقش با هر طعم و بافتی، فوق العاده است. در نتیجه، سویا راه خود را به تعداد قابل توجهی از غذاهای ما بازی می کند. البته این شامل غذاهایی است که نام سویا در آن غذا قابل رویت است مثل آدامام (لوبیای سبز سویا)، سس سویا، توفو، شیر خشک حاوی سویا و شیر سویا.اما اگر به تعداد غذاهایی که یک ماده گیاهی در خود دارند با عباراتی مانند، طعم دهنده گیاهی، امولسیفایر، آدامس گیاهی، نشاسته گیاهی، وجود سویا را در حجم گسترده ای از غذاهای ما می بینید. اگر سویا تا این اندازه عالی است، پس مناقشه در مورد آن چیست؟ مناقشه و بحث در مورد سویا تنها به دلیل وجود یک ماده شیمیایی به نام فیتواستروژن در آن است. فیتواستروژن ها ملکول های موجود در گیاهان هستندکه شبیه به مولکول استروژن در انسان هستند.
همانطور که می دانید استروژن هورمون زنانه است و باعث شکل گیری پستان می شود و دوره قاعدگی را کنترل می کند و به حفظ بارداری و شیردهی کمک می کند. نگرانی این است که ترکیبات شبیه استروژن در لوبیای سویا در واقع تاثیرات استروژن را در بدن انسان دارد. این ماده تفاوت کمی در مولکول های هورمون بوجود می آورد که منجر به تفاوت های چشمگیر در عملکرد می شود. به عنوان مثال، استروژن وقتی کمی تغییر می کند، تبدیل به تستوسترون می شود که یک هورمون مردانه است. بنابراین می فهمیم که یک تغییر بسیار کوچک می تواند عملکرد را دستخوش تغییر بزرگی کند.بنابراین سوال این است، اگر شما فیتواستروژن را از طریق سویا مصرف می کنید، آیا اتفاقی رخ می دهد؟ تاکنون شواهد به شدت بر این پاسخ تاکید می کنند: نه. اگر این ماده در بدن انسان به عنوان استروژن عمل کند، ما باید رشد سینه را در کودکان ببینیم و شاهد بلوغ زودرس در دختران و تاخیر آن در پسران باشیم.
شواهدی مبنی بر ایجاد هیچکدام از عوارض در افرادی که محصولات سویا مصرف می کنند وجود ندارد. بعضی از تحقیقات در واقع احتمال زیادی را برای تاثیر فیتواستروژن ها بر کاهش بروز سرطان سینه و پروستات در بزرگسالان، نشان می دهند. اما اساسا هیچ اطلاعاتی در مورد هر گروهی از مردم که تفاوتی در زندگی آنان بر اثر مصرف سویا یا مصرف یا مصرف نکردن سویا ایجاد شده باشد، در دست نیست. اما مشاهده شده است که مادرانی که در دوران بارداری مقدار زیادی محصولات سویا مصرف می کنند، نوزادان پسر با نقایص اورولوژیک به دنیا می آورند.بنابراین فعلا تا پیدا کردن تاثیر واقعی سویا بر افراد، ما به مردم توصیه می کنیم که مصرف سویا برای ماردران باردار، نوزادان و همه مردم ایمن و بی ضرر است.
استفاده از روغن سویا در بارداری
دانه سویا غنی از اسید فیتیک است. این اسید از جذب فلزات سنگین در بدن مانند اورانیوم، سرب، جیوه و غیره، جلوگیری می کند و به حفظ سلامتی کمک می کند. از سویی دیگر ممکن است در جذب بسیاری از مواد معدنی مانند آهن، منیزیم، روی و کلسیم که برای رشد جنین مهم هستند نیز اختلال ایجاد کند.همچنین سویا سبب کاهش کلسترول می شود، اما کلسترول در دوران بارداری برای تولید هورمون های بارداری مانند پروژسترون، استروژن و همچنین ویتامین D لازم است. به همین دلیل بهتر است حد اعتدال را در مصرف روغن سویا رعایت کنید. استفاده از این روغن یک یا دو بار روز به میزان کم مشکلی ایجاد نمی کند.