ساعدنیوز
ساعدنیوز

فرت به چه قسمتی از گیتار گفته می شود؟

  سه شنبه، 14 اردیبهشت 1400   زمان مطالعه 10 دقیقه
فرت به چه قسمتی از گیتار گفته می شود؟
اگر بخواهید در هر حرفه ای پیشرفت داشته باشید بهتر است با اصطلاحات و ریزه کاری های آن نیز آشنا باشید.در مبحث موسیقی اصطلاحات بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام در طمینه خود مهم می باشند.یکی از این اصطلاحات فرت می باشد.در این مطلب با فرت گیتار بیشتر آشنا شوید.

فرت گیتار چیست؟

اگر حتی یکبار یک گیتار را از نزدیک دیده باشید متوجه میشوید که روی دسته گیتار مفتولهای فلزی جاگذاری شده است که تعداد انها بین ۱۸ تا ۲۲ عدد است .

این مفتول های فلزی فرت نام دارند و وظیفه آنها مشخص کردن محل دقیق نتهای موسیقی است که نوازنده هنگام نوازندگی باید با قرار دادن انگشت خود پشت فرت نت مورد نظر را اجرا کند . تعداد فرتها ممکن است با توجه به نوع ساز و یا ابعاد ساز روی دسته متغیر باشد . اما انچه حایز اهمیت است این است که وجود انها در هر گیتار احتناب ناپذیر بوده و بدون ان عملا ساز کاربردی ندارد.

شکل و ابعاد فرت:

فرتها معمولا بصورت یک قارچ میباشند همانطور که از تصویر زیر پیدا است مقطع فرت دارای یک پایه و یک تاج میباشد که شکل تاچ تقریبا یک نیم دایره بوده و ساق آن بصورت عمود بر تاج قرار دارد و روی ساق حتما خارهایی ایجاد شده است . دلیل این خارها این اسن که در جای خود فیت باشند و بمرو زمان و نوازندگی زیاد از جای خود بیرون نیاید.

فرت گیتار

فرت های ابتدایی کمی با فرت هایی که ما امروزه می شناسیم، متفاوت بودند. این فرت ها که به “bar fret” مشهور هستند، به شکل یک میله با سطح مقطع چهارگوش بودند که سطح رویی آن کمی گرد شده بود. برای کار گذاشتن آن ها در فینگربورد، می بایست شیارهایی به قطر فرت ها کنده می شد و فرت ها درون آن شیارها فرو می رفت.

این نوع فرت ها را می توان در گیتارهای آکوستیک وینتج، به ویژه گیتارهای مارتین خیلی قدیمی مشاهده کرد. مارتین، در دوره ای، فرت گیتارهایش را نیز خود تولید می کرد، ولی به تدریج، در دهه ی سی میلادی، bar fret را از دور خارج کرد.

بار فرت ها هنوز هم به منظور تعمیرات گیتارهای وینتج در بازار موجود هستند. حتی عده ای از نوازندگان، به دلیل ظاهر و حس وینتجی بار فرت ها، این نوع فرت را ترجیح می دهند و از آن ها در گیتارهای خود استفاده می کنند.

مشخصه فرت :

فرتها را معمولا بر اساس سه اندازه پهنا یا عرض فرت ، ارتفاع فرت ، و ضخامت ساق آن اندازه گذاری میکنند . در عکس زیر میتوانید مشاهده کنید که منظور از این اندازه ها دقیقا کدام قسمت از فرت میباشد.

عرضه فرت

فرتها معمولا به دو صورت عمده شاخه ای و یا بصورت فله ای و رول تولید میشوند . معمولا فرتهای شاخه ای دارای ابعاد دقیقتر و استاندارد تری نسبت به فرتهای رول هستند و به همین دلیل دارای قیمت بالا تری نیز میباشند . فرتهای رول معمولا بر اساس وزن در بسته های ده کیلویی فروخته میشوندکه اما برخی شرکتها برای مصارف پاینتر انها را در بسته بندی های کوچک (به اندازه یک ساز ) برش داده و عرضه میکنن. اما فرتهای شاخه ای بصورت متری بسته بندی و فروخته میشوند . البته فرتهای رولی یک مزیت دیگری نیز دارند و ان داشتن قوس میباشد . همانطور که میدانید سطح دسته گیتار دارای یک قوس میباشد و به هیچ وجه کاملا تخت نیست . لذا وقتی از فرتهای رولی استفاده میکنیم فرتها پس از برش دارای یک قوس نزدیک به قوس دسته میباشند و این امر جاگذاری فرت را بسیار راحتر میکنند. اما در استفاده از فرتهای شاخه ای داشتن دستگاه خم کن فرت از ضروریات میباشد . با استفاده از این دستگاه میتوان قوس دلخواه متناسب با دسته را روی فرت ایجاد کرد . فروشگاه اینترنتی سازابزار تخصصی ترین فروشگاه لوازم جانبی و تجهیزات سازسازی انواع فرتها را در بسته بندی های مختلف با توجه به نیاز مشتریان عرضه میکند.

جاگذاری فرت گیتار روی دسته :

جاگذاری فرت گیتار روی دسته ساز هنگام ساخت ساز انجام میشود . اگر شما یک گیتار دارید و تعدادی از فرتهای ان از جای خود خارج شده اند باید این کار را به یک سازنده ساز بسپارید زیرا جاگذاری فرت که در اصطلاح سازسازی به ان فرت کوبی نیز میگویند یکی از مراحل مهم در ساخت گیتار بشمار میاید و انجام ان بدون داشتن تجربه کافی سبب اسیب رساندن به ساز میشود .

برای جاگذاری فرتها ابتدا توسط اره های نازی که ضخامت خط برش ان هم اندازه با ضخامت ساق فرت میباشد روی دسته در محل های مشخص شیار ایجاد میکنند و سپس فرتها را به اندازه عرض دسته برش میدهند و چنانچه فرت صاف باشد قوس مورد نظر را روی ان ایجاد کرده و بعد ساق فرت را درون شیار قرار داده و با یک چکش کائوچویی به ارامی روی فرت ضربه میزنند تا فرت در داخل شیار محکم شود . خارها و زایده های ایجاد شده روی ساق فرت سبب میشود فرت در جای خود محکم قرار گیرد و براحتی خارج نشود . سپس توسط انبر خاصی اضافه های فرت را که ممکن است از بغل دسته بیرون زده شود را قطع میکنند.

سایز فرت ها

به عنوان یک نوازنده، شما باید همواره یک نکته را در نظر داشته باشید؛ با وجود اینکه اکثر فرت های امروزی T-fret هستند، ولی همه آن ها با هم مشابه نیستند. قله یا Crown فرت ها با هم تفاوت دارد و این امر باعث ایجاد تفاوت در حس گیتار می شود. حتی برخی بر این عقیده اند که تفاوت شکل و اندازه ی Crown، در صدای ساز نیز تأثیرگذار است.

قله های بلند، باعث ایجاد حسی مشابه فینگربوردهای scalloped می شوند. در این حالت نوازنده می تواند انگشتان دست چپ خود را زیر سیم بیندازد و بِندهای دقیق تر و راحت تری انجام دهد. از طرفی این فرت ها می توانند مثل سرعت گیر خیابان های تهران عمل کنند. ضمناً اگر نوازنده بیش از حد روی سیم ها فشار وارد کند، ممکن است نت ها از کوک خارج شوند.

ازاین رو، فرت های بلند و پهن از فرت های بلند و باریک بهتر هستند و احساس سُر بودن بیشتری در دست چپ ایجاد می کنند. این مسئله یکی از دلایلی است که نوازندگان راک و شرِدِرها، فرت های بلند و پهن را ترجیح می دهند.

به صورت سنتی، فندر فرت های باریک تری از گیبسون در گیتارهایش کار می گذارد. ازاین رو وقتی شما از فروشندگان قطعات گیتار مثل Allparts UK یا Stewart-MacDonald خرید می کنید، در مورد سایز و ابعاد فرت ها توضیحاتی به شما ارائه می شود تا شما بسته به نوع و عادت های نوازندگی خود، دقیق ترین انتخاب را انجام دهید.

یک سری جنبه های فنی نیز در انتخاب فرت ها مهم هستند. مثلاً اندازه های tang یا تیغه فرت ها باید متناسب با اندازه عرض و عمق شیارهای روی فینگربورد باشد تا هنگام قرار دادن فرت ها، مشکلی ایجاد نشود. اگر قطر تیغه ها کمتر از شیارهای روی فینگربورد باشد، فرت ها داخل شیارها محکم نشده و به بیرون سُر می خورند و اگر قطر تیغه ها بیشتر از شیارها باشد، فرت ها به دسته گیتار فشار آورده و آن را به عقب خم می کند یا به اصطلاح، به دسته حالت backbow می دهند.

خصوصیت های صدایی

در دهه ۵۰ میلادی، نوازندگان جَز، فرت های بسیار کوتاه را ترجیح می دادند. در آن دوران که بِند کردن نت ها خیلی رواج نداشت، Les Paul Custom تحت عنوان تبلیغاتی “The Fretless Wonder” به بازار عرضه شد. بنابراین استفاده از فرت های کوتاه که تقریباً حسی نزدیک به Fretless ارائه می کردند، برای اجرای موسیقی آن دوران ایده ای منطقی به حساب می آمده است؛ ولی نوازندگی گیتار متحول می شود و گیتارهای وینتج با فرت های بسیار کوتاه، دیگر جوابگوی نوازندگی راک و بلوز نبودند. نگرش نوازندگان نسبت به فرت ها هم دچار تغییر می شود.

نقل شده که استیوی ری وان (Stevie Ray Vaughan) بر این عقیده بوده که فرت های چاق وچله، باعث تولید صدایی چاق وچله می شوند. حتی گفته می شود که وی فرت های گیتار بیس را جایگزین فرت های گیتارش کرده بوده است. در این که فرت های بزرگ تر ارائه کننده درگیری بیشتر انگشتان با سیم و در نتیجه کنترل بیشتر هستند شکی نیست، ولی آیا واقعاً فرت ها در صدای ساز هم تأثیرگذار هستند؟

با فرض این که همه فرت ها روی فینگربرد با یکدیگر از لحاظ ارتفاع مساوی شده باشند (Fret Leveling) و قله های آن ها به خوبی گرد شده باشد (Fret Crowning)، مساحت نقطه تماس سیم ها و فرت ها، بدون در نظر گرفتن عرض crown، یکسان خواهد بود. البته این امر در طول زمان و با ساییده شدن فرت ها تغییر خواهد کرد و به علت خورده شدن نوک فرت ها، سطح تماس فرت با سیم افزایش می یابد. این فرایند می تواند از طراوت و وضوح صدا بکاهد. به عبارت دیگر، صدای گیتار نرم تر می شود و از روشنی و شفافیت آن کاسته می شود.

عقیده دیگری هم هست که می گوید هرچه چگالی فرت ها زیادتر باشد، به چگالی دسته گیتار افزوده می شود؛ و خب، جرم بیشتر مساوی است با صدای حجیم تر. ولی این ها همه اختلافات صدایی بسیار ظریفی هستند که فقط بدون اتصال گیتار به امپ و به صورت آنپلاگد احتمال شنیده شدنشان می رود. به هرحال آنچه در انتخاب فرت ها در درجه اول بسیار مهم است، احساسی است که زیر انگشتان دست چپ حس می شود و نه تُن.

جنس فرت ها

گرچه در برخی موارد از فلز برنج برای ساخت فرت استفاده می شود، ولی به صورت معمول فرت ها از فلزی به نام نقره ی نیکلی (nickel silver یا German silver) ساخته می شوند. لازم به ذکر است که علی رغم اسم این فلز، در آن از ترکیب نقره خبری نیست. nickel silver یا German silver، در واقع آلیاژی است از ترکیب مس و نیکل. همین و بس.

میزان ترکیب این دو فلز، معمولاً توسط سازندگان فرت کمی بالا و پایین می شود، ولی در کل، درصد این ترکیب معمولاً حدود ۱۸ درصد نیکل برای دوام و استحکام و حدود ۸۰ درصد مس برای ایجاد نرمی و قابلیت پولیش شدن است. برای مثال مواد تشکیل دهنده ی فرت های Jescar NS، ترکیب ۶۲ درصد مس، ۱۸ درصد نیکل و ۲۰ درصد روی است.

برخی از نوازندگان، نسبت به نیکل آلرژی دارند؛ در این موارد، فرت های فولاد ضدزنگ (stainless steel) می توانند مد نظر قرار بگیرد. فولاد ضدزنگ، فلزی بسیار سخت است و ابزارهای کار، روی آن با کمی دشواری کار می کنند. ازاین رو عملیات یکسان سازی (Fret Leveling)، شکل دهی (Fret Crowning) و جلادهی (Fret Dressing) این فرت ها، کار فیزیکی بیشتری را می طلبد و به همین دلیل، ری فرت کردن با فرت های stainless steel، پر هزینه تر است.

نقاط قوت فرت های فولاد ضدزنگ، سطح تماس بسیار صیقلی و نرم برای بِند کردن سیم ها و حفظ جلا و درخشش به صورت نامحدود است. در ضمن، فولاد آن قدر مقاوم است که احتمالاً دیگر هرگز به عملیات تعویض فرت نیازی نیست.

ولی از طرفی هم به واسطه همین استحکام فولاد، این فلز می تواند سیم ها را زودتر فرسوده کند. برخی از نوازندگان هم بر این عقیده اند که فرت های stainless steel، کمی روشنی و شفافیت به صدا می افزاید.

یک انتخاب دیگر فرت های Jescar EVO gold است. این فرت ها از آلیاژی که برای اشخاص آلرژیک به نیکل ترکیب شده ساخته می شوند. گفته می شود که این آلیاژ از نیکل سخت تر است و طول عمر بالایی دارد، ولی کار روی آن ها به سختی فولاد ضدزنگ نیست.

مثل دیگر اجزاء تشکیل دهنده ی گیتار، انتخاب فرت ها هم یک امر سلیقه ای است؛ ولی وقتی که فرت مناسب با سایز مناسب و جنس مناسب را پیدا کنید، می تواند تأثیر به سزایی روی نوازندگی شما بگذارد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (519 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (257 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (245 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (230 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (102 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (76 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (44 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (44 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
با آیفون دیگه هنگام حرکت در ماشین، حالت تهوع نگیرید! / بررسی علل حالت تهوع و سرگیجه در ماشین هنگام استفاده از موبایل + معرفی اپلکیشن
سکانس جنجالی هک کردن پیامرسان آیفون در «زخم کاری» به دستور کامبیز دیرباز + ویدیو جالب و دیدنی
علی لاریجانی در لانگ شات؛ از سرشاخ شدن با روشنفکران تا پنجه در پنجه شدن با متحجران
اختلاف تصاویر/ فقط افرادی با هوش و استدلال منطقی بالا می‌توانند 3 تفاوت تصویر پیرمرد و سگ را در مزرعه در 4 ثانیه پیدا کنند
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز یکشنبه 4 آذر 1403
شوخی با تاریخ/ رقابت «رستم شاهنامه» با اینفلوئنسرهای فیتنس؛ شاهکار جذاب هوش مصنوعی + عکس
هشدار! طولانی چرت نزنید / این خطرات در کمین کسانی است که طولانی چرت می زنند!
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز یکشنبه 4 آذر 1403
پرینستون؛ پلی به سوی آینده‌ای درخشان در قلب دانشگاه‌های جهان
سکانس پربازدید از «قهوه پدری» در حسرت از دست رفتن فرهنگ کتاب‌خوانی / سام درخشانی: کتاب رو کیلویی میخرن؟ این کتاب‌ها، کلمه به کلمه خط به خط نوشته میشن؛ من کیلویی بفروشم؟
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه 4 آذر 1403 + جدول
(ویدئو) وقتی الناز حبیبی در دوپینگ استاد را مات کرد!/ غیرممکن‌ترین درخواست دانشجویی به حقیقت پیوست!/ فقط قیافه‌ی استاد و دانشجوها😂
فرزندان ظریف می توانستند شناسنامه آمریکایی نگیرند!
نگاهی به کیف های لاکچری و برند سحر دولتشاهی، ایده ای عالی برای یک استایل منحصربفرد+ عکس
حمایت اردوغان از تصمیم دادگاه بین‌المللی کیفری علیه نتانیاهو
منتخب روز   
50 میلیون تومان پاداش نقدی دولت در انتظار افرادی که این دستگاه‌ها را شناسایی کنند! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان