ازدواج فرد ایرانی با اتباع خارجی چه قوانینی دارد؟

  چهارشنبه، 19 شهریور 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
ازدواج فرد ایرانی با اتباع خارجی چه قوانینی دارد؟
طبق قانون ایران زن مسلمان ایرانی اجازه ازدواج با مرد غیرمسلمان را ندارد. اگر زن ایرانی قصد ازدواج با یک مرد غیر ایرانی مسلمان را دارد باید از دولت اجازه کتبی داشته باشد. به این اجازه نامه «صدور پروانه زناشویی» می‌گویند.

امکان ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی در قوانین ایران پیش بینی شده است. ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی در صورت نبود تحصیل اجازه از دولت، به لحاظ شرعی صحیح بوده و آثار نکاح بر آن مترتب است اما این ازدواج به ثبت رسمی نرسیده و قابل پیگرد خواهد بود و بر اساس ماده ۶۴۵ قانون مجازات اسلامی، مجازات خواهد شد.

طبق ماده ۹۸۷ قانون مدنی، زنان ایرانی که مجاز به ازدواج با اتباع خارجی هستند این امر تبعاتی برای آنان در پی دارد:

  1. تبدیل تابعیت زنان به تابعیت دولت همسر خارجی
  2. محدود شدن حق مالکیت در اموال

تصویر

ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی

برابر ماده 1060 قانون مدنی ازدواج تبعه خارجی درمواردی هم که مانع قانونی ندارد موکول به اجازه مخصوص از طرف دولت است این تاسیس از نظامات حکومتی بوده وفاقد جنبه فقهی است مراد از مواردی که منع قانونی ندارد . مفاد ماده مذکور در ماده 1059 قانون مدنی می باشد، بدین معنا که ازدواج مرد خارجی با زن ایرانی ، در ابتدای امر ، منوط به مسلمان شدن وی و سپس تحصیل اجازه مخصوص از طرف دولت می باشد. ازدواج مزبور در صورت عدم تحصیل اجازه از دولت به لحاظ شرعی صحیح بوده و آثار نکاح بر آن مترتب می باشد اما این اقدام طبق گفته قبلی مستوجب مسئولیت و قابل پیگرد خواهد بود.

مدارک قابل ارائه توسط مرد خارجی برای ازدواج با زن ایرانی

  1. گواهی سفارت دولت تابعه مبنی بر مجرد بودن و بلامانع بودن ازدواج با زن ایرانی (گواهی های فوق بصورت ترجمه رسمی به زبان فارسی و تائید وزارت امور خارجه قابل قبول می باشد.)
  2. اصل و کپی گذرنامه مرد خارجی از کلیه صفحاتی که دارای مندرجات می باشد.
  3. درخواست ازدواج طبق نمونه وزارت كشور
  4. اصل و کپی از کلیه صفحات عقدنامه شرعی یا صیغه نامه .(فقط اتباع عراقی و افغانی)
  5. گواهی سفارت دولت متبوع مرد مبنی بر مجرد بودن از سفارت يا كنسولگرى كشور خود. (مگر آنكه مرد خارجى متقاضى ازدواج پناهنده بوده و چون شخص پناهنده هيچگونه رابطه اى با سفارت كشور خود ندارد لذا ارائه گواهى تجرد و امثال آن در خصوص چنين شخصى منتفى است.)
  6. سند قانونى طلاق و يا فوت همسر اول در صورتی که قبلا ازدواج کرده باشد. مراجع صلاحيتدار ايرانى موظف هستند به جاى مدارك مذكور تعهدى از زوجه بگيرند كه استاندارى هيچ گونه مسؤوليتى در قبال عواقب بعدى اين ازدواج نخواهد داشت و در صورتى كه مرد متقاضى ازدواج با زن ايرانى كه پناهنده است، داراى همسر قبلى بوده باشد عواقب آن بر عهده زوجه ايرانى است كه اين ازدواج را پذيرفته است.
  7. ۷ قطعه عکس ۴×۳ پشت نویسی شده .
  8. گواهی نداشتن پیشینه بد و محکومیت کیفری از مراجع رسمی کشور متبوع؛ همچنین در صورت اقامت مرد در ایران گواهی عدم سوءپیشینه از مراجع ایران
  9. گواهی تشرف به دین اسلام از طرف مرد خارجی در صورت مسلمان نبودن مرد.
  10. گواهی توانایی مالی زوج از مراجع کشور متبوع، به همراه تعهدنامه ثبتی مرد درخصوص پرداخت هزینه ها و نفقه زن و اولاد و سایر حقوق زن
  11. فتوكپی شناسنامه و کارت ملی زوجه از كليه صفحات ۲ نسخه
  12. فتوكپی گذرنامه ويا دفترچه پناهندگی از كليه صفحات

قابل توجه بانوان ايرانی مزدوج با مردان خارجی

ازدواج مردان خارجی با بانوان ايرانی امتيازی برای اقامت و اشتغال مرد خارجی در ايران محسوب نمی گردد. تابعيت كشورهای افغانستان ،زولاند نو به زن تحميل می شود. تابعيت كشورهای اسپانيا ،ايتاليا ،بلژيك ،فرانسه، بحرين، سنگال ،عربستان سعودی ،قطر، ويتنام، يونان براساس شرايط آن كشور به زن تحميل می شود.

امکان بازگشت تابعیت

در صورت فوت شوهر یا جدایی، وی می تواند با داشتن شرایط ۳ گانه مقرر از طریق وزارت خارجه نسبت به بازگشت به تابعیت پیشین خود (تابعیت ایرانی) اقدام و بر اساس آن، کلیه حقوق و امتیازات متعلق به خود را مجدداً، به خویش تخصیص دهد.
این شروط عبارتند از:
۱. تابعیت ایرانی قبلی زن از نوع تابعیت های اصلی (و نه غیراکتسابی) باشد.
۲. عامل تغییر و تحمیل تابعیت دوم (تابعیت دولت متبوع شوهر)، یعنی عامل ازدواج به طریقی، از جمله جدایی فی مابین یا بر اثر درگذشت مشارالیه، از میان رفته باشد.
۳. سرانجام از سوی فرد از دولت ایران (وزارت امور خارجه) درخواست شده باشد.

مراحل انجام کار

پس از تهیه مدارک فوق زوجین تشکیل پرونده زناشویی داده و پس از بررسی پرونده توسط کارشناس مربوطه پرونده به واحد مصاحبه تکمیلی ارجاع داده می شود و در مدت زمان معین مجوز صدور پروانه زناشویی توسط مراجع مربوطه به این اداره کل ارسال می گردد و پس از صدور پروانه زناشویی توسط این اداره کل به دفتر جناب آقای استاندار جهت امضا ارسال می شود در نهایت زوجین پس از دریافت نسخه اصلی پروانه زناشویی به پلیس ناجا . اداره ثبت احوال امور خارجه و دفتر اسناد رسمی جهت صدور دفترچه رسمی ازدواج و ثبت مشخصات مرد خارجی در شناسنامه زن ایرانی هدایت می گردند.

نکات ضروری

حضور زوجین (خانم و آقا) در هنگام تشکیل پرونده .
در صورت بی سواد بودن زوجین ، حضور فردی از اقوام زوجین با داشتن مدرک حداقل دیپلم الزامی است.
داشتن ویزای ده روزه جهت زوج در صورت داشتن اقامت درخارج از کشور ایران .
صدور پروانه زناشوئی پس از دریافت مجوزهای لازم ( حداقل 2 ماه طول می کشد.)

ملاحظه : پس از دریافت مجوز و صدور پروانه زناشویی زوجین به پلیس مهاجرت، اتباع خارجه جهت اخذ پروانه اقامتی ازدواجی و ثبت ازدواج رسمی معرفی می گردند.

قوانین ازدواج با اتباع خارجی برای مردان ایرانی

یک مرد ایرانی برای ازدواج با اتباع خارجی نیازی به دریافت اجازه نامه کتبی از وزارت کشور ندارد و می تواند با هر زن مسلمان یا غیر مسلمان خارجی ازدواج کند. در ازدواج مرد ایرانی با یک زن خارجی پس از عقد تابعیت ایرانی به همسر او داده می شود. بنابراین طبق قوانین کشور ایران، هرگاه مرد ایرانی با زن خارجی ازدواج کند همسر او تبعه ایرانی است و ازدواج آن ها باید در دفتر خانه های ایران ثبت شود. بعد از ثبت سند ازدواج، تابعیت و محل اقامت همسر مرد ایرانی برای او محفوظ است اما نمی تواند با گذرنامه غیر ایرانی خود به ایران سفر کند.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها