گفتاری درباره ویژگی های یک حکمران شایسته

  دوشنبه، 26 اردیبهشت 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
گفتاری درباره ویژگی های یک حکمران شایسته
قطع مجاری گفتگوی حکمران با مردم همیشه به سقوط انجامیده است. سخن گفتن با مردم و گوش سپردن به خواست ها و نصایح مردم با شرح صدر به نظر یکی از ویژگی های اساسی یک حکمران شایسته است. دکتر بهمن اکبری استاد دانشگاه و پژوهشگر روابط بین الملل فرهنگی در یادداشتی اختصاصی برای ساعدنیوز این مطلب مهم را می کاود.

واقعیت امر این است که ما در حال حاضر در نقطه بحرانی از جغرافیای فرهنگی-سیاسی-اقتصادی کشور قرار گرفته ایم. باید با توجه کامل به این موضوع رشد کنیم و جلو برویم و دقت کنیم. ما اولاً باید بدانیم که بهترین خدمت به دولت در معنای موسع آن - مطلق حکمرانی و شیوه حکومت کردن به ملت - "خیرخواهی" و "نصیحت و مشورت دادن" به آن است.

هر دولت و حکمرانی که بخواهد به موفقیت برسد، بدون توجه به مردم و نقش شهروندان و جایگاه واقعی مردم به جایی نخواهد رسید. ما باید قدرت مردم را بازخوانی کنیم و متوجه این موضوع باشیم که در حال حاضر، ساختار انقلابی کشور ما هنوز محتاج به اعتماد ملی و عمومی است. نباید از این سرمایه اجتماعی مهم خودمان را محروم کنیم. بنابراین، من معتقدم که خیرخواهی، نصیحت کردن، مشورت دادن و حتی اعتراض کردن به سیاست های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی از سوی مردم می تواند هدیه ای باشد به دولت به عنوان هشدار و بیدارباش!

حاکمان در مواجهه با اعتراضات، پیشنهادها و مشورت های مطرح شده از سوی مردم با سعه صدر رفتار کنند؛ چرا که امام علی (ع) می فرماید: " آلَةُ الرئاسةِ سَعَةُ الصَّدرِ"؛ سینه گشاده حکمران اولین و مهمترین شرط حکمرانی شایسته است؛ این در ادبیات دینی ما موج می زند. پیامبر اکرم مزین به شرح صدر بود؛ و این عطیه ای الهی به ایشان بود. "أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ/ وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ / الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ"؛

وقتی انسان شرح صدر پیدا می کند؛ وقتی حکمران گوشی برای شنیدن و سینه ای برای پذیرش دیگری دارد، به قدرت می رسد؛ مشکلاتش کاهش پیدا می کند؛ نامش بلند می شود؛ همان طور که قرآن کریم خطاب به پیامبر اسلام (ص) می فرماید: "وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ" و نامت را براى تو بلند گردانيديم!

بنابراین، بلند شدن نام و افتخارآفرین شدن یک حکمران و آسان شدن مشکلات بر او همه ریشه در شرح صدر دارد؛ شرح صدر یعنی ما بتوانیم با نصیحت ها، انتقادها، مشورتها و اعتراضها با روی گشاده مواجه شویم. بشنویم و توجه کنیم؛

در این موقعیت حساس باید به نکته دیگری هم اشاره کنم؛ ما انقلاب را "همه با هم" آغاز کردیم؛ اصطلاح "همه با هم" بزرگترین ابزار قدرت آفرین هژمونیک بود که امام (ره) به کار گرفت و مردم را گسیل کرد. امروز هم ما به این "همه با هم بودن" نیاز داریم. احترام به همه سلیقه ها و جناح های سیاسی و اجتماعی و گوش دادن به نظرات متفات آنهاست، بویژه نخبگان جامعه؛ چراکه این کشور انقلابی توسط همه مردم باید اداره شود؛ همانگونه که آغاز انقلاب و دفاع مقدس بر دوش آحاد مردم بود.

باید از خود حق پنداری و خودمحوری دست برداشته شود و گامی به سوی جلو برداشته شود؛ دیگران را سهیم کنیم؛ همه آحاد مردم با انتخاباتی آزاد؛ با انتخاباتی فراگیر که میتواند همه سلیقه ها را به میدان آورد؛ تنها با با یک وحدت و وفاق عمومی است که می توانیم کشتی کشور را به ساحل امن برسانیم.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها