موقعیت جغرافیایی غار علیصدر در ایران
غار علیصدر در محدودۀ استان همدان و در رشته کوه های زاگرس واقع شده است. این غار، با آب وهوای خنک خود، یکی از مقاصد پرطرفدار گردشگریِ تابستانی در این استان محسوب می شود. غار علیصدر در شهرستان کبودرآهنگ، جایی در ۷۳ کیلومتری شمال غربی شهر همدان و در نزدیکی روستایی هم نام خود قرار دارد.
این غار متعلق به ارتفاعات «ساری قیه» یا همان «صخره زرد» است. برای رفتن به این مکان می توانید از شهر همدان در جادۀ منتهی به بیجار، نزدیک به ۶۰ کیلومتر برانید و سپس وارد جادۀ علیصدر شوید. در نهایت، بعد از حدود ۱۳ کیلومتر راندن در جادۀ علیصدر، به غار خواهید رسید. این سفر از همدان در حدود ۷۰ دقیقه طول می کشد.
همچنین می توانید از کبودرآهنگ خود را به علیصدر برسانید. اگر از همدان به سمت این شهرستان راه بیفتید، بعد از ۶۰ کیلومتر راندن، به آن خواهید رسید. از این منطقه تا علیصدر نزدیک به ۵۰ کیلومتر راه پیش ِرو دارید. کل مسیر از شهر همدان تا مقصد، نزدیک به ۱ ساعت و ۴۰ دقیقه طول می کشد.
حال و هوای گردش و تفریح در غار علیصدر
از ورودی بزرگ غار عبور می کنیم وارد فضایی خنک و مرطوب می شویم. اختلاف دما با محیط بیرون اولین نکته ای ست که به ذهن می آید. به سمت پایین می رویم و چشم مان به جلوه های زیبایی که در تاریکی، دیواره ها و سقف غار را آراسته اند می افتد. به محل قایقرانی می رسیم. کمی منتظر می مانیم تا یکی از قایق های گشت به سمت جایگاه بیاید و ما را سوار کرده و به گردشی شگفت انگیز در دل تاریخی چند میلیون ساله ببرد. جلیقه های نجات را می پوشیم، سوار بر قایق می شویم و همراه با راهبر قایق به دل غار می زنیم.
راهروها و تالارهای غار شکلی از کوچه و خیابان دارند؛ برخی از آنها به بن بست می رسند و برخی در ارتباط با هم هستند. ویژگی جذاب و منحصر به فرد غار علیصدر از دیگر غارهای آبی دنیا، راحتی استفاده از کانال های آبی داخل آن است. این کانال ها به شکلی هستند که به راحتی می توان از میان آنها با قایق معمولی عبور کرد. تلاش کنید زمان قایق سواری با دقت بالایی به تماشای محیط اطراف بنشینید و با رازها و رمزهای این معجزه طبیعت بیشتر آشنا شوید. از تماشای زیر پای تان که دریاچه ای عمیق و زلال جاری ست تا اشکال مختلف استالاگمیتی و استالاکتیتی که هر یک به صورتی اعجاب انگیز درآمده اند و از گردشگران دلبری می کند، نهایت لذت را ببرید. هر گوشه از غار نیز به وسیله نورپردازی های رنگارنگ و جذابی رنگ آمیزی شده است تا گردشگران به راحتی بتوانند شکل های مختلف را تشخیص دهند و تجربه بهتری از گردش در علیصدر به دست آورند.
مسیر آبی که تمام می شود، مسیر کشف غار به صورت پیاده ادامه پیدا می کند. شگفتی ها همچنان ادامه دارد و در گوشه و کنار غار به اشکالی بر می خورید که به اشیایی مانند مروارید، اژدها و … شباهت هایی دارند. اگر کمی خلاقیت تان را به کار بیندازید شما هم می توانید شکل های تازه ای پیدا کنید. بعد از گذر از مسیر پیاده روی دوباره راه آبی پیش پای شما قرار می گیرد. اینجا کم کم راه تنگ می شود و سقف کوتاه. در آخر مسیر قایقران ها شما را به کناره ها می رسانند. اینجا دیگر باید پیاده شوید و با زیبایی های غار خداحافظی کنید.
این پدیده طبیعی خارق العاده در تاریخ 15 دی 1387 به عنوان بیست و سومین اثر طبیعی ملی در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
نام گذاری غار
این غار در گذشته به عنوان سد و مخزن توسط اهالی روستا استفاده می شده است. در اسناد تاریخی روستا، نام ده «علی سد» ذکر گردیده است و در شناسنامه اهالی کلمه «علی سرد» به چشم می خورد. وقتی در سال ۱۳۵۰ برای روستا جاده ارتباطی ای احداث شد، مجری طرح احداث جاده نام جاده را روی تابلوی راهنما «علیصدر» نوشت و همین کار باعث شد تا نام علیصدر برای روستا و غار مصطلح گردد. در حقیقت نام این غار به دلیل آب سردی که دارد «علی سرد» می باشد.
حقایقی خواندنی در مورد غار
- غار علیصدر همدان ۱۹۰ میلیون سال سن دارد و در زمره غارهای زنده قرار می گیرد. آن گونه که علم زمین شناسی بیان می کند تا زمانی که صدای چکه های آب در غار به گوش می رسد و تا هنگامی که ترک های دیواره غار با لایه های آهک پوشیده می شود غار زنده است و تغییر می کند؛ هر چند ممکن است دیدن این تغییرات به عمر کوتاه آدمی قد ندهد.
- غار علیصدر پدیده ای طبیعی ست و هیچ انسانی در ساخت آن دخالتی نداشته است.
- ورودی اصلی غار ۱۱۰ متر زیر سنگ های سطح زمین قرار دارد.
- با اینکه غار در زیرزمین قرار دارد هیچ گونه گاز سمی در آن دیده نمی شود.
- بیشترین ارتفاع غار، از عمق آب تا سقف به ۵۴ متر می رسد که این به اندازه ارتفاع یک برج ۱۸ طبقه است.
- با وجود اینکه غار در عمق زمین قرار دارد اما هیچ گونه تنگی نفسی در آن احساس نمی شود.
- به طور معمول سالانه یک میلیون نفر از این غار دیدن می کنند.
- از این غار در سال های گذشته به عنوان پناهگاه در زمان هجوم اشرار و سارقان و همچنین منبع ذخیره آب برای شرب و کشاورزی استفاده می کردند.
- در طبقه بندی غارها، علیصدر در میان غارهای دریاچه ای قرار می گیرد که در داخل پوسته زمین ایجاد می شود.
- املاح مختلف مانند آهن، منیزیم، روی، سرب، مس و … زیر پوست زمین به آب رنگ های مختلف زرد، قرمز، ارغوانی، قهوه ای، سبز و آبی را می دهد. این رنگ ها با چکیده ها و چکانده ها ترکیب می شود و رنگ های زیبایی به آن می دهد.
- سطح آب داخل غار بسیار بالاتر از نقطه های اطراف بیرونی آن ست.
- غار علیصدر دریچه های سلولی بسیاری دارد و به طور دایم در حال تنفس است. به همین دلیل بازدید هزاران گردشگر از این غار هوای آن را آلوده نمی کند. به طور کلی در حدود ۴۴۰ کیلومتر از مسیرهای مختلف غار نقشه برداری شده است و گردشگران از مسافت آبی ۲ کیلومتری آن دیدن می کنند.
اقامت غار علیصدر
برای اقامت در علیصدر می توانید از مجتمع های اقامتی نزدیک غار استفاده کنید. یک هتل، ۱۰ دستگاه ویلای چوبی یک خوابه و دو خوابه، شانزده دستگاه سوییت اقامتی و پنجاه دستگاه چادر صحرایی نیز برای اقامت مسافران در نزدیکی غار علیصدر در نظر گرفته شده است. داخل روستا هم خانه های محلی و سوئیت ها و اقامتگاه های مناسبی وجود دارد که می توانید در صورت پر بودن سوییت ها و ویلاهای غار علیصدر به آنها مراجعه کنید.
امکانات غار علیصدر همدان
در کنار امکانات اقامتی، امکانات رفاهی و تفریحی مانند رستوران های مختلف، بازارچه های صنایع دستی، شهربازی، رصدخانه، نمازخانه، سرویس بهداشتی و پارکینگ نیز در حوالی غار علیصدر برای پذیرایی از گردشگران ایجاد شده است.