غول رودس در یونان و جاذبه های آن!

  سه شنبه، 26 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 4 دقیقه
غول رودس در یونان و جاذبه های آن!
غول رودس نام تندیسی است از هلیوس (Helios) «خدای خورشید» که در ورودی بندر شهر رودس در یونان، قرار داشته و یکی از عجایب هفتگانه‌ی دنیای باستان بوده است. برای آشنایی بیشتر با این تندیس که علاوه بر عظمت و شکوه آن، نماد اتحاد مردم رودس به شمار می‌رفت.

غول رودس، تندیسی از هلیوس (Helios) «خدای خورشید» است که در ورودی بندر جزیره رودس در یونان، قرار داشته و با اینکه تنها 56 سال پابرجا بود، غربیان آن را یکی از عجایب هفتگانه نامیدند.

مسافرانی که به بندر نیویورک سیتی سفر می‌کنند، با منظره‌ی حیرت‌آوری روبه‌رو می‌شوند. در جزیره‌ای کوچک، مجسمه‌ای باشکوه و عظیم قراردارد، تندیس زنی رداپوش که کتابی در دست دارد و مشعلی را رو به آسمان نگه داشته است. ارتفاع این تندیس از سر تا انتهای تاج آن در حدود 37 متر است. این مجسمه که گاهی با عنوان «غول رودس مدرن» نیز شناخته می‌شود، مجسمه‌ آزادی نام دارد.

این تندیس باشکوه، هدیه‌ای از طرف فرانسه به آمریکا است و مردم سراسر دنیا آن را به خوبی می‌شناسند. البته بسیاری از بازدیدکنندگان این مجسمه، غول رودس را نمی‌شناسند. تندیسی که دوهزار سال پیش در ورودی یک بندر بزرگ و شلوغ دیگر در جزیره‌ی رودس قرار داشته است. درست مانند مجسمه‌ی آزادی، این تندیس نیز به منظور گرامی‌داشت آزادی ساخته شده است. تندیس غول رودس ارتفاعی برابر با ارتفاع مجسمه‌ی آزادی داشته و یکی از عجایب هفتگانه دنیای باستان بوده است.

غول رودس نام تندیسی است از هلیوس (Helios) ‐ خدای خورشید ‐ که به قولی در ورودی بندر شهر رودس در یونان، قرار داشته‌است و به همین دلیل به غول رودس معروف گشته‌است. این تندیس، علی‌رغم اینکه پس از ساخته شدن تنها 56 سال پابرجا بود، از سوی غربیان به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان اعلام شده‌است. بنا به گفته تاریخ نگاران این تندیس عظیم حتی در زمانی که بر روی زمین افتاده بود هم بسیار شگفت‌انگیز بود. این غول تنها یک تندیس عظیم نبود بلکه نماد اتحاد مردم رودس به‌شمار می‌رفت.

یونان باستان در بیشتر دوران تاریخی خود، شامل ایالاتی با قدرت محدود بوده‌است. جزیره رودس شامل سه ایالت یالیسوس (Ialysos)، کامیروس (Kamiros) و لیندوس (Lindos) بوده‌است. در 408 پیش از میلاد، این شهرها با هم متحد شده و یک قلمرو با پایتخت واحد به نام رودس، به وجود آوردند. این شهر از نظر اقتصادی بسیار پیشرفته بود و با مصر مراودات تجاری داشت. در سال 305 قبل از میلاد آنتیگونیهای مقدونیه، رودس را محاصره کرد تا این ارتباط تجاری را از بین ببرد.

غول رودس

آنها هرگز موفق نشدند به داخل شهر نفوذ کنند و پس از امضای قرارداد صلح در سال 304 قبل از میلاد، آنتیگونی‌ها محاصره را ترک کردند و مقدار هنگفتی جنگ‌افزارهای گرانبها برجا گذاشتند. اهالی رودس این غنایم را فروختند و به افتخار اتحاد خود، با پول آن تندیس عظیم را بنا کردند. ساختن این تندیس 12 سال طول کشید و در سال 282 قبل از میلاد به پایان رسید. سالها این تندیس در ورودی بندر پابرجا بود تا زمین‌لرزه شدیدی در سال 226 قبل از میلاد به شهر آسیب فراوان رساند و تندیس را از ضعیف‌ترین بخش آن (زانوهای غول) شکست.

امپراتور مصر هزینه تعمیر آن را به عهده گرفت اما یک پیشگو، عمل بازسازی را منحوس خواند و در نتیجه پیشنهاد امپراتور پذیرفته نشد. باقی‌ماندهٔ تندیس بیش از 800 سال بر خاک افتاده بود تا اینکه عربهای مسلمان به فرماندهی معاویه پسر ابوسفیان، در سال 654 پس از میلاد مسیح به رودس هجوم بردند. آنها بقایای تندیس را از هم باز کردند و به یک بازرگان یهودی اهل سوریه فروختند. گفته شده‌است که 900 شتر این بار عظیم را به سوریه حمل کردند.

غول رودس

عاقبت غول رودس

غول رودس به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان، نزدیک به 56 سال با اقتدار بر جزیره رودس استوار بود تا اینکه در سال 226 میلادی به دلیل سانحه طبیعی زلزله این تندیس از زانو شکست و داخل آب افتاد بنا به روایاتی که وجود دارد 800 سال این تندیس بر روی زمین باقی مانده بود تا اینکه اعراب به جزیره رودس حمله کردند و این جزیره را بخشی از قلمرو خود قرار دادند که این اتفاق سرگذشت تلخی را برای مجسمه رقم زد، اعراب غول رودس را تکه تکه کردند و به نرخ بسیار ناچیزی به یک بازرگان یهودی فروختند. اینگونه بود که ردپای این اثر ارزشمند از کشور یونان پاک شد و امروزه تنها حکایتی از آن به جای مانده است. مسافران تور یونان جالب است که بدانند فرضیه ای بر اینکه مجسمه آزادی آمریکا الهام گرفته از غول رودس می باشد وجود دارد که پلاک آویخته شده در پایین مجسمه آزادی که بر آن حک شده است غول جدید مهر تاییدی بر این فرضیه خواهد زد.

آیا امکان بازسازی غول رودس وجود دارد؟

در سال 2000 برخی از دانشمندان یونانی، انگلیسی، اسپانیایی و ایتالیایی طرح بازسازی غول رودس را مطرح کردند اما اینبار نه کاملا شبیه به نمونه قبلی بلکه با حدودا 51 متر ارتفاع و شمایلی متفاوت به گونه ای که مسافران تور یونان بتوانند در آن رفت و آمد کنند یا حتی سرو غذا در فوقانی ترین بخش از تندیس که منظره فوق العاده جزیره رودس لذت بازدید از آن را دوچندان خواهد کرد. بنا به گفته کارشناسان این بازسازی حدودا 283 میلیون دلار هزینه به دنبال خواهد داشت. متاسفانه این پیشنهاد تا به امروز در حال بررسی می باشد و ساخت این پروژه عظیم هنوز شروع نشده است.

خلاصه

در کوی اتصال سه قاره آفریقا، اروپا و آسیا کشوری با نام یونان به پایتختی شهر آتن قرار گرفته است که از آن به عنوان مهد فرهنگ غرب نیز یاد می شود. یونان دارای تاریخ منحصر به فرد و پر فراز و نشیبی می باشد که میراث فرهنگی غنی نیز مانند قلعه آکروپلیس یونان و معبد پارتنون را در خود جای داده است هم چنین حکایاتی از عجایب هفتگانه جهان که در تاریخ کشور یونان ثبت شده است می توان به غول رودس و تندیس زئوس در المپیا که آثاری بدیع در دنیای معماری و پیکر تراشی در جهان است اشاره کرد.غول رودس الهام گرفته از خدای خورشد یا همان هلیوس یکی از اسطوره های یونان باستان می باشد که پس از هر سپیده دم سوار بر ارابه چهار اسبه اش از سمت شرق حرکت می کرده و تا غروب خورشید در آسمان ها می تاخت از همین رو خدایان یونان و مردمان این کشور او را آگاه از تمام اتفاقات مختلف می دانستد.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر