اینکه خانه شما غرق در نور درخشان خورشید باشد بسیار دوست داشتنی است. چه نوری دلپذیر تر از نور آفتاب؟ اما خوب، نقاطی از خانه هستند که هیچگاه در معرض نور خورشید قرار نمی گیرند و یا شاید شما هم در داخل خانه نور کافی برای نگهداری از گیاهان را ندارید. البته می توان کمبود نور طبیعی را با استفاده از لامپ ها برطرف کرد، اما اکثر گیاهان فقط با نور خورشید رشد می کنند. یک راه ساده برای حل این مشکل این است که در چنین مکان هایی، از گیاهانی که به نور خورشید احتیاج ندارند استفاده کنید!
احتمالا هرگز نمی توانید حدس بزنید که گیاهان سرسبز بتوانند در سایه رشد کنند.اما واقعیت این است که گونه های مختلفی از گیاهان سایه دوست در دنیا وجود دارند که می توانند در محیط های کم نور به بقای خود ادامه بدهند.
نکته ای که هرگز نباید فراموش کنید این است که همه گیاهان برای ادامه حیات خود به نور احتیاج دارند. از لحاظ علمی دریافت نور در گیاهان به عمل فتوسنتز و تولید فولیکول منجر میشود.
یعنی همان فرایندی که سبز بودن گیاه را به همراه می آورد.پس منظور ما از گیاهان سایه پسند آن دسته از گیاهانی است که در نور کم ، غیر مستقیم یا منصوعی می توانند رشد کنند.
نکته مهم این است که گیاهان سایه دوست را خیلی آب ندهید.چون تبخیر سطحی و رشد آنها به دلیل نور کم مورد نیاز ، کم می باشد.به همین دلیل آب به مدت طولانی تری در گلدان آنها باقی می ماند.آبیاری زیاد فقط به ریشه آنها آسیب می زند.
شاید یک اتاقی در منزل شما هست که نور خورشید هیچگاه به آن نمی تابد، ولی شما دوست دارید که در آن اتاق گیاهان زیبایی را قرار دهید. در چنین شرایطی، بهترین راه انتخاب گیاهی است که به نور خورشید نیازی ندارد.
ما گیاهانی را که به نور کمتری برای رشد احتیاج دارند انتخاب کردیم و توضیحاتی دررابطه با آن ها دادیم تا شما از بین این گیاهان بتوانید با خیال راحت به خرید گیاهان مقاوم به نور کم بپردازید و یکی را انتخاب کنید. با ما همراه باشد.
1.برگ عبایی (Aspidistra elatior)
این گل با برگ های پهن و بزرگش نه فقط در سایه ماندگاری خوبی دارد که در برابر سرما و گرما هم حسابی مقاوم است و تقریبا هیچ وقت نمی توانید خراب شدنش را ببینید برای همین به آن گل فولادی هم می گویند. فقط یک ایرادی دارد که رشد چندانی ندارد و باید هفته ها خیره به برگ هایش بمانید تا اندک تغییری را احساس کنید. زمستان ها هفته ای یک بار آب می خواهد و تابستان ها هم هفته ای دوبار. این گل به غبارپاشی هم نیازی ندارد و هر سه تا چهار سال یک بار باید گلدانش عوض شود؛ پس با خیال راحت برایش جایی در آپارتمان بی نورتان باز کنید.
2.سانسوریا (Sansevieria)
گل مار یا گیاه سانسوریا، دوستدار سایه است اما اگر آفتابی هم در کار باشد رشدونمو خوبی خواهد داشت. اگر هم گوشه ای رهایش کنید فرقی ندارد. با سایه و تاریکی کنار می آید. فقط باید حواس تان به آب دادن آن باشد چراکه با آب زیاد خیلی زود ریشه هایش از بین می رود. دوره ای خاص برای آبیاری ندارد فقط باید بین فاصله دو آبیاری حتما خاک گل خشک شده باشد. نقطه ضعف گل مار سرماست. این گل به شدت به سرما حساس است و با اولین سوز زمستانی از بین می رود؛ پس بی خیال نگهداری آن در تراس و بالکن شوید.
3.گندمی (spider plant)
گل گندمی یا سجافی از گیاهان آپارتمانی پرطرفداری است که به صورت سبز و ابلق وجود دارد. این گیاه عجیب می تواند میزان متفاوتی از نور محیط را تحمل کند. تابش مستقیم نور خورشید را دوست ندارد. با تابش خورشید نوک برگ هایش می سوزند. در تابستان هفته ای دو تا سه بار آب می خواهد و زمستان ها یک بار آبیاری کفایت می کند. در صورت گرم بودن محیط غبارپاشی هم لازم می شود.
4.فیلودندرون اسکاندیس (Heartleaf Philodendron)
فیلودندرون ها خانواده بزرگی هستند با شکل و شمایلی شبیه به هم و با کمی تفاوت در قد و قامت. همه آنها به نور بسیار کمی برای رشد و نمو نیاز دارند. برگ قلبی ها که بیشتر در آپارتمان های ما نفوذ کرده اند حتی باید از تابش مستقیم آفتاب محفوظ بمانند. لبه پنجره یا لبه میز معمولا بهترین مکان برای نگهداری این گل رایج امروزی است. با هر شاخه اش هم می توان گلدان های زیادی از آن در خانه تکثیر کرد. فقط کافی است ساقه ای را جدا کنید و چند وقتی در آب قرار دهید؛ بعد از مدتی سر و کله ریشه ها پیدا می شود. این گل زمستان ها هفته ای یک بار آب می خواهد و تابستان ها دو تا سه بار در هفته. حواس تان باشد نگذارید شاخه های گل زیاد بلند شود. هرازگاهی آنها را کوتاه کنید و قلمه بزنید تا گل تان پربرگ تر شود.
5. دراسنا پرچمی (Dracaena marginata)
از گیاهان زیبای آپارتمانی که سایه را دوست دارد و به سایه مقاوم است ولی نباید همیشه در سایه بماند، و هر چند وقت آن را در نور مناسب قرار دهید ولی دراسنای پرچمی را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. این گیاه نسبت به رطوبت و آبیاری حساس است و در تابستان دوبار در هفته و در زمستان یکبار در هفته نیاز به آبیاری دارد. غبارپاشی را برای این گلدان باید در زمستان و تابستان انجام دهید.
6.شامادورا (Chamaedorea elegans)
گیاه شامادورا از گیاهان آپارتمانی تصفیه کننده هوا است. این گیاه نیاز نوری متوسط دارد و به سایه مقاوم است. شامادورا باید به دور از نور مستقیم خورشید قرار بگیرد زیرا باعث سوختگی نوک برگ ها و کمرنگ شدن برگ های جدید می شود. این گیاه آپارتمانی به آبیاری بیش از حد حساس است. زمانی که سطح خاک شامادورا نیمه مرطوب است آن را آبیاری کنید.
7.برگ انجیری (Monstera deliciosa)
گیاهی زیبا و پهن برگ که طرفداران زیادی دارد و جزو گیاهان مقاوم است. اگر در زمینه گل و گیاهان آپارتمانی مبتدی هستید می توانید این گیاه را تهیه و نگهداری کنید. این گیاه آپارتمانی نور غیرمستقیم و نیم سایه را ترجیح می دهد و اگر در مقابل نور مستقیم نورخورشید قرار بگیرد دچار سوختی برگ می شود. در نگهداری از برگ انجیری توجه کنید که در فاصله ی بین دو آبیاری خاک گلدان، تا عمق 2 الی 3 سانتیمتر از سطح خاک خشک شده باشد.
8.اسپاتی فیلوم (Spathiphyllum)
از کلمبیا آمده پس با این اوصاف گرمادوست است و از سرما بیزار؛ طوری که دمای زیر 13 درجه دیگر برایش قابل تحمل نیست. به رطوبت هوای بالا نیاز دارد و باید حداقل روزی یک بار غبارپاشی شود. زیر گلدانش هم باید همیشه پر از آب باشد ولی به آبیاری دستی نیازی ندارد. پس اگر از آن دسته آدم ها هستید که همیشه آب دادن به گل ها را فراموش می کنید اسپاتی فیلوم می تواند انتخاب خوبی برای شما باشد.
9.دیفن باخیا (Dieffenbachia)
در فارسی به آن سمبرگ می گویند چراکه برگ هایش سمی هستند و شیره ای ترشح می کنند که ممکن است باعث تحریک شدید اعضای حساس بدن شود. نور غیرمستقیم زمینه رشد و نمو آن را فراهم می کند اما در سایه هم ماندگاری بالایی دارد. با این تفاوت که در سایه رشد علفی می کند و بیش از اندازه دراز می شود. هر ماه باید برگ هایش با اسفنج تمیز شوند و هفته ای چند بار غبارپاشی شود. مهم ترین نیازش هر سال تعویض گلدان به اندازه دو برابر بزرگ تر است.
10. آگلونما (Aglaonema)
آنقدر شرایط نگهداری راحتی دارد که باغبان ها به آن گل مبتدی ها می گویند. درواقع هر کسی که بخواهد برای اولین بار دست به نگهداری گل ها بزند بهتر است از یک گلدان آگلونما شروع کند. این گل احتیاج چندانى به نور و روشنایى ندارد. در بهار و تابستان هر دو هفته یک بار نیاز به کود محلول دارد و سطح خاک هم باید همیشه نسبتا مرطوب نگه داشته شود و فقط آب فراوانی نباید نثارش کرد. آب زیاد نقطه ضعف این گل است و اینکه از خشکی هوا بیزار است. برگ هاى آگلونما نسبت به خشکى هوا حساس هستند و بهتر است در آپارتمان هاى گرم و خشک هر روز سطح برگ ها با آب اسپرى شود.
11.بامبو (Bambusoideae)
بامبو از گیاهان آپارتمانی است که در شرایط نوری مختلف رشد می کند، این گیاه به راحتی با شرایط فضای کم نور و سایه سازگار می شود. بامبو مانند بسیاری از گیاهان آپارتمانی سایه دوست دیگر نور مستقیم نور خورشید را دوست ندارد و در مقابل نور مستقیم آسیب می بیند، بهتر است آن را در فضایی با نور غیرمستقیم قرار دهید. یکی از ویژگی های خاص این گیاه توانایی رشد آن در خاک و آب است یعنی می تواند هم در خاک و هم در آب رشد کند.
12.زامیفولیا (Zamiifolia)
زامیفولیا از گیاهان آپارتمانی سایه دوست و با رشد کم است. رشد آهسته باعث می شود تا مدتها به تعویض گلدان نیاز نداشته باشد. این گیاه در نور فلورسنت قابلیت رشد دارد. گیاه زامیفولیا جزو گیاهان مقاوم و پرطرفدار است که آبیاری آن باید زمانی که خاک تا سانتیمتر خشک شد انجام شود و در زمستان هم حدود ده روز یکبار آبیاری می شود.
13. لیندا (Beaucarnea recurvata)
یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی تصفیه کننده هوا است که به راحتی می توانید در فضای سایه و کم نور نگهداری کنید. لیندا جزو گیاهان کم توقع و سازگار است. فقط باید حواستان باشد که زیاد آبیاری نکنید زیرا لیندا به آب زیاد حساس است و در صورت آبیاری زیاد برگ هایش زرد می شود. این گیاه مدتها می تواند بدون آبیاری زنده بماند.