الماس،زمرد،یاقوت و انواع گوهرسنگ ها در گذشته در جواهرسازی و هنر به کار می رفته و به دلیل کمیاب بودن و قیمت زیاد آن فقط خانواده های ثروتمند و معروف از این جواهرات استفاده می کردند. از گوهرسنگ ها بیشتر در ترکیب آن با طلا و نقره در جواهرات ، ظروف و تاج پادشاهان به کار می رفت.امروزه به دلیل تنوع و اکتشافات گوهرسنگ ها و مستقل شدن گوهرسنگ ها در استفاده از جواهرات به عنوان ترکیبی از طلا و نقره و استفاده در صنایع مختلف قابلیت دسترسی آن برای تمام اعضای جامعه فراهم شده و در فروش آن اغلب به قیمتی که توسط کارشناسان مشخص شده است استفاده می شود.
دلایل استفاده از گوهر چیست ؟
با رنگ آمیزی چهره، مو، دست و گردن و استفاده از گوهرها کوشش کرده که از ویژگی های خیره کننده و چشمگیر اجسام برای زیباتر جلوه نمودن خویش استفاده نماید زیرا که زیبایی شناسی و زیبا دوستی در سرشت آدمی نهادینه شده است.بر هیج انسانی پوشیده نیست که دنیای طبیعت ، دنیایی سراسر زیبایی است که این زیبایی ها در بعضی موارد ، نمودی آشکارتر و جالب تر دارد و حس زیبا پرستی انسان، او را وامی دارد که به دنبال زیبایی ها بگردد و حتی الامکان هر چیزی را که به نوعی در این مقوله جای می گیرد تصاحب کند و شاید یک دلیل انکه علمی مثل گوهرشناسی جای خود را در میان سایر علوم باز کرد و به پیشرفت های بسیاری نیز نائل شد، همین امر باشد. گوهرشناسی ، علم گوهرها بوده و رشته ای تخصصی از شاخه قدیمی علم معدن شناسی میباشد که موارد زیر را شامل می شود:
جنبه های فنی سنگ جواهر و گوهر :
- خواص شیمیایی
- فیزیکی و نوری
- تکنیکهای مورد استفاده برای تولید
- گوهرهای مصنوعی
- صیقل دادن آنها
- ابزارهای به کار رفته در شناساییپ
- درجه بندی و ارزشیابی گوهر ها
انواع کانی های گوهری که برای تراش و صیغل استفاده می شود
- عناصر آزاد…… الماس
- سولفیدها…….. اسفالریت
- فسفات ها…….. فیروزه
- کربنات ها……. کلسیت ، مالاکیت
- اکسید ها……. کروندوم، اسپینل، روتیل
- سیلیکاتها…… اولیوین(زبرجد)، گارنت، زیرکن، توپاز، بریل، تورمالین، کوارتز، اوپال
چند رنگی در گوهر ها چیست؟
نوع دیگر تغییر در رنگ بدنه کریستالها چند رنگی میباشد که لغتی یونانیست به معنای در بر داشتن رنگهای زیاد.گوهرهای پلئوکلوریک از زوایای مختلف رنگهای مختلفی را نشان میدهند .برای مثال تورمالین سبز از انتها بسیار تیره و از کنار بسیار روشن به نظر میرسد.ب عضی از این نوع گوهرها دو رنگ شبیه به هم را دارند مثلا سبز و آبی سبز در زمرد که شما با چشم غیر مسلح نمیتوانید آن را تشخیص دهید.تانزانایت گوهر پلئوکروزیمیست که هر چشم غیر مسلحی هم جذب آن میشود.از جهات مختلف آبی بنفش و از جهاتی ارغوانی است.سنگ تراشان معمولا تانزانایت را طوری میتراشند که که بنفش به نظر اید ولی گاهی هم آبی.انتخاب بسته به کیفیت و جهت رشد بلوری تانزانایت دارد.تراشکاران به علت گرانتر شدن تانزانایت به رنگ ابی سعی در این نوع تراش دارند. با این حال گرانترین تراش تانزانایت هم کاملا آبی نمیشود. رنگ جذب کننده ارغوانی همیشه همراه سنگ زیبایی خود را دارد .
شیمی و ساختار گوهرها و تاثیر آنها بر رنگ
گوهرها نور را جذب و دفع میکند .ولی هر خانواده و گروه از گوهرها یک فرمول به خصوص شیمیایی و لذا هر کدام دارای ساختار بلورین خاصی میباشد. ساختار کریستالی و فرمول شیمیایی هر گوهر تاثیر بسزایی در جذب و بازگشت نور دارد. برای مثال یاقوت و صفایر هر دو گروههای مختلف از خانواده کروندوم هستند .ذرات کرومیم در یاقوت رنگ قرمز را بوجود میاورد . وجود آهن و تیتانیوم سبب رنگ آبی در صفایر میشود.