ساعدنیوز
ساعدنیوز

حمام خرم سلطان کجاست؟

  جمعه، 29 مهر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
حمام خرم سلطان کجاست؟
حمام خرم سلطان، دیگر جاذبه معروف و باشکوه استانبول است. اگر از افرادی که تا به حال به این شهر سفر کرده‌اند، درباره جاهای دیدنی استانبول بپرسید، قطعا یکی از مهم‌ترین مکان‌هایی که نام می‌برند، حمام زیبای خرم سلطان است.این حمام تاریخی و دیدنی، در ایاصوفیه استانبول و در منطقه پر گردشگر فاتح قرار دارد.

حمام خرم سلطان، دیگر جاذبه معروف و باشکوه استانبول است. اگر از افرادی که تا به حال به این شهر سفر کرده اند، درباره جاهای دیدنی استانبول بپرسید، قطعا یکی از مهم ترین مکان هایی که نام می برند، حمام زیبای خرم سلطان است.

این حمام تاریخی و دیدنی، در ایاصوفیه استانبول و در منطقه پر گردشگر فاتح قرار دارد. قدمت حمام تاریخی خرم سلطان به قرن شانزدهم و زمان حکومت سلطان سلیمان، پادشاه عثمانی باز می گردد. جریان ساخت حمام به آنجا می رسد که خرم سلطان، ملکه پادشاه عثمانی، دستور می دهد تا برای مردم مذهبی شهر و در نزدیکی مسجد معروف استانبول، حمامی بسازند و به این صورت، پس از ساخت حمام، نام خرم سلطان را بر روی آن می گذارند.

حمام تاریخی استانبول در میان دو مسجد ایاصوفیه و مسجد آبی ساخته شد و کار معماری آن را، معمار سنان، هنرمند معروف به عهده گرفت. سبک معماری سنتی اوایل دوره عثمانی به خوبی در این حمام دیده می شود و نکته جالب تر درباره معماری آن، ظرافت و خلاقیت هنرمندانه و جدیدی است که به دست معمار سنان در آنجا صورت گرفته. از جالب ترین سبک های خلاق در ساخت حمام، شکل آیینه ای و قرینه قسمت زنانه و مردانه است که تا آن زمان، چندان رایج نبوده است.

حمام خرم سلطان

تاریخچه حمام خرم سلطان

خرم سلطان دختری اروپایی بود که در شهر روهاتین (شهری در اوکراین امروزی) و قلمرو پادشاهی لهستان زندگی می کرد. او که روکسلانا نام داشت، در سن ۱۴ سالگی در یکی از یورش های تاتارها به شهر روهاتین ربوده شد و تحت قیومیت و حمایت سرزمین خانات کریمه قرار گرفت؛ حکومتی از مردمان ترک زبان که از قرن پانزهم تا هجدهم از توابع امپراتوری عثمانی به شمار می آمدند. خرم سلطان در سال های بعد به حرم سرای دربار عثمانی راه یافت و با استفاده از هوش و ذکاوت خود به سلطان سلیمان نزدیک شد. او فرمان ساخت بناها و امکانات مختلفی با اهداف خیرخواهانه در استانبول را داد که مهم ترین آن ها، حمام خرم سلطان ایاصوفیه بود.

حمام خرم سلطان ایاصوفیه در مکان سابق حمام های باستانی زئوکسیپوس ساخته شده است. زئوکسیپوس، بناهایی هزار ساله و متعلق به امپراتوری روم شرقی و در واقع حمام های عمومی شهر قسطنطنیه بودند. به علاوه مکان فعلی حمام خرم سلطان روزی جایگاه معبد زئوس نیز بوده است. قدمت حمام خرم سلطان ایاصوفیه به قرن شانزدهم و زمان سلطان سلیمان، پادشاه معروف عثمانی می رسد. در آن زمان، خرم سلطان، ملکه امپراتور عثمانی، به معمار دربار، «سنان»، دستور داد تا حمامی را برای جمعیت مذهبی شهر و در نزدیکی مساجد معروف استانبول بسازد؛ معماری معروف و هنرمند که خالق بناهایی چون مسجد سلیمانیه، مسجد مهروماه و مسجد رستم پاشا بود.

در آن زمان، بسیاری از مردم شهر برای عبادت به سراغ یکی از این دو مکان مهم زیارتی شهر، یعنی ایاصوفیه و مسجد آبی می رفتند؛ به همین دلیل معمار سنان برای ساخت حمام خرم سلطان، مکانی میان ایاصوفیه و مسجد آبی را انتخاب کرد تا این حمام دسترسی مناسبی برای مردم داشته باشد. ساخت حمام خرم سلطان در سال ۱۵۵۶ میلادی آغاز و در همان سال درهای آن به روی عموم مردم باز شد.

حمام خرم سلطان پس از ساخت تا اوایل قرن بیستم مورد استفاده قرار می گرفت؛ اما در سال ۱۹۱۰ بسته و مدت ها به فراموشی سپرده شد. در طول سال های بعد، این حمام بارها به حال خود رها شد و در مواقع ضروری از آن استفاده های دیگری می کردند. به طور مثال، حمام خرم سلطان در بازه ای از تاریخ به عنوان مکانی برای اسکان زندانیان استانبول مورد استفاده بود. در آن زمان، زندان سلطان احمد در نزدیکی حمام خرم سلطان، دیگر ظرفیتی برای زندانیان و خلافکاران جدید نداشت؛ به همین دلیل، دولتمردان تصمیم گرفتند تا آن ها را در حمام متروکه به طور موقت اسکان دهند.

حمام خرم سلطان بعدها به عنوان انبار روغن و فلفل نیز مورد استفاده قرار گرفت. این وضعیت تا اواسط قرن بیستم ادامه داشت تا همه چیز در مورد این جاذبه گردشگری مهم استانبول تغییر کرد. پس از افتتاح این مجموعه، گردشگران از آن استقبال فراوانی کردند؛ به طوری که کاربران سایت تریپ ادوایزر در سه سال متوالی در سال های ۲۰۱۴، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ آن را به عنوان یکی از جاذبه های برتر شهر استانبول برگزیدند.

حمام خرم سلطان

اقدامات خرم سلطان

سفر به استانبول جذابیت های بیشماری را با خود به ارمغان می آورد، که دیدن ابنیه تاریخی و فرهنگی تنها بخشی از آن می باشد.
خرم سلطان همسر محبوب و سیاستمدار سلطان سلیمان پس از اینکه رسما عنوان ملکه عثمانی را کسب نمود، شروع به ساخت ساختمان ها و مکان های فرهنگی نمود تا از خود یاد و خاطره ای ارزشمند و قابل تقدیر به جای بگذارد.
او با تاسیس کتابخانه، حمام، کاروانسرا، بیمارستان و خیلی مکان های عام المنفعه قلب مردم را از آن خود نمود. از آن جا که این اقدامات در زمان عثمانی خیرات محسور می گردید، هر کسی اجازه انجام این ساخت و سازها را نداشت و تنها همسران رسمی پادشاهان قادر به صرف هزینه برای تاسیس اماکن خیریه بودند. به همین دلیل خرم سلطان پس از اعلام عقد رسمی توانست به کارهای خیر خود بپردازد. قرن 15 میلادی زمان بنا کردن حمامی بزرگ و مجزا با دو ساختمان باشکوه توسط خرم در جوار مسجد آبی در شهر استانبول بود. این حمام در دو بخش زنانه و مردانه با طراحی های ماهرانه توسط معماران سلطنتی بنا شد، و نام و شهرتی نیک را برای خرم سلطان به دنبال آورد.

حمام خرم سلطان

معماری و مشخصات حمام خرم سلطان

حمام خرم سلطان اولین بنایی عمومی بود که در دو بخش مجزا طراحی می شد، و زنان و مردان می توانستند در ساعات مختلف برای استحمام از آن استفاده کنند، همین ویژگی محبوبیت آن را دوچندان می نمود.
استفاده از پنجره های رنگی جلوه ای خاص به حمام می بخشید، و در ساعات روز با تابش نور خورشید به دریچه ها رنگین کمانی زیبا در قسمت خزانه ایجاد می گردید.
در قسمت غربی یا حمام خشک، به کار بردن سنگ های مرمر که بر تنورهای حمام قرار گرفته اند، مکانی مناسب برای ماساژ و دراز کشیدن به شمار می رود.
حمام خرم سلطان در یکی از محله های زیبای استانبول قرار دارد. ورودی حمام را به بوفه و ارائه نوشیدنی های گرم و سرد و میوه های گوارا اختصاص داده اند، که مشتریان در زمان استحمام بتوانند از آن بهره بگیرند. در جوار گرمخانه نیز رستورانی زیبا و شیک به سبک سنتی قرار دارد، که نمایی جالب را ایجاد می کند.
نکته جالب در مورد حمام ها این است که هنوز هم آن ها قابل استفاده بوده و برای مردم یا گردشگران از جذابیت بالایی برخوردار می باشند. میهمانان ویژه در کنار ماساژ، و ریلکسیشن، با کاسه های طلا شسته شده که حس اشرافی خاصی به هر فردی می بخشد. حوضچه های سنگی با شیرهای آبی که همچون مجسمه های انسانی هستند بعدها به حمام افزوده شده، که در جای خود زیبا و چشم نوازند. در یک برهه زمانی خاص و موقع حکومت سلطان احمد، تعداد مجرمانی را که به زندان می فرستادند ، بسیار زیاد بود، و به همین دلیل از حمام برای نگهداری بزهکاران بهره گرفتند، که آسیب های زیادی نیز به بنا وارد گردید. حمام خرم سلطان به سبک معماری سلطنتی برای عموم مردم تاسیس شد و برای اولین بار سالن های رختکن، ماساژ، گرمخانه، حمام سرد، کمدها، ورودی ، کافه و بوفه به صورت مجزا طراحی و ساختند. این تفاوت معماری موجی از شگفتی برای مردم و اعتراض برای اشراف زادگان را در پی داشت، اما از آن جا که توسط یکی از افراد محبوب سلطان در دست احداث بود اعتراضات راه به جایی نمی برد. حمام بزرگ و زیبا خرم سلطان از جمله بهترین جاذبه های ترکیه به شمار می رود، که بازدید از آن خالی از لطف نیست.

حمام خرم سلطان

حمام خرم سلطان کجاست؟

حمام خرم سلطان ایاصوفیه در بخش اروپایی استانبول، در میدان ایاصوفیه و در منطقه فاتح واقع شده است و در محله ای پر رفت و آمد و گردشگری، در کنار هتل ها، مراکز خرید و جاهای دیدنی شهر قرار دارد. مسجد ایاصوفیه، آب انبار باسیلیکا و موزه باستان شناسی، کاخ توپکاپی و مسجد سلطان احمد از معروف ترین همسایه های حمام خرم سلطان هستند.

فاصله حمام خرم سلطان ایاصوفیه تا تنگه بسفر، حدود ۵۲٫۷ کیلومتر (یک ساعت و ۲۰ دقیقه) و تا میدان تکسیم، حدود پنج کیلومتر (۲۳ دقیقه) است. این حمام با فرودگاه آتاتورک استانبول ۲۰ کیلومتر (۳۷ دقیقه) و فرودگاه صبیحه گوکچن استانبول، ۴۵٫۳ کیلومتر (یک ساعت و ۱۰ دقیقه) فاصله دارد.

  • ساعت های فعالیت: همه روزه از ساعت هشت صبح تا ۱۰ شب
  • تلفن: ۳۵۳۵ ۵۱۷ ۲۱۲ ۹۰+
  • آدرس: ترکیه، استانبول، منطقه فاتح، محله جانکورتاران، میدان ایاصوفیه

مسیر دسترسی حمام خرم سلطان

حمام تاریخی و باشکوه خرم سلطان درست در مرکز شهر قرار دارد و شما می توانید از هر نقطه ای از استانبول خود را به راحتی با اتوبوس، تاکسی، مترو و دیگر وسایل حمل و نقل شهری به آن برسانید. نزدیک ترین ایستگاه تراموا به حمام خرم سلطان ایاصوفیه، ایستگاه سلطان احمد است. برای استفاده از تراموا سوار خط T1 (بائجیلار.کاباتاش) شوید. شما همچنین می توانید از میدان تکسیم با استفاده از قطار کابلی به سمت کاباتاش و از آنجا با تراموا به ایستگاه سلطان احمد بروید. اگر در سلطان احمد اقامت دارید، به آسانی با پای پیاده به حمام خرم سلطان ایاصوفیه بروید.

حمام خرم سلطان

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (132 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (82 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (77 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (76 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (64 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (47 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (37 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (35 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (34 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (33 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (32 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اگر مستشار نظامی ایران در لبنان بچه دار شد، 10 سال دیگر نباید وزیر دفاع شود؟
پیش‌ثبت‌نام از داوطلبان نمایندگی میان‌دوره‌ای مجلس آغاز شد
ماجرای 5 حکم اعدام امروز که محکومان در آخرین لحظه از پای چوبه دار زنده به سلول خود برگشتند
تصادف اتوبوس و تریلی در جاده گرمسار به آرادان 20 نفر مصدوم بجا گذاشت
برای دریافت وام فرزندآوری چه مدارکی لازم داریم؟
فروش بیش از 514هزار سکه در40حراج/شنبه حراج بعدی برگزار میشود
جزئیات دستگیری گلشیفته فراهانی در حین ورودش با لباس مبدل و با پاسپورت جعلی به ایران!
چه خبر از سبد کالای 5 میلیونی کارگران؟
مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت
نیویورک تایمز: ره‌گیری موشک اورِشنیک روسیه محال است
تمام پرواز‌ها به «تل‌آویو» متوقف شد: وعده صادق 3 عملیاتی می شود؟
ریزش کوه در پی زلزله 4.2 ریشتری جم بوشهر
بازیگران طرد شده ای که در غربت مگس می پرانند! ترمز بریدن زهرا امیرابراهیمی، دستان خالی مهناز افشار، برزو ارجمند و احسان کرمی و...
پزشکیان سر‌سوزنی با گذشته اش فرق نکرده است
حمله روزنامه هم میهن به قالیباف: اگر متحد شما در جبهه انقلاب رئیس‌جمهور شده بود، تا حالا همه دوستان‌تان از کار برکنار شده بودند
منتخب روز   
آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است اجابت دعا/ دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟ زیباترین امکان تهران در پاییز/ جون میده واسه گرفتن عکس‌های هنری👌 مفاخر ورزشی ایران/ احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، از تولد تا بیماری تا رستوران داری و مدرسه فوتبال در آمریکا (ویدئو) تعطیلات فوق لاکچری و رمانتیک بهنوش بختیاری، بازیگر جوکر بانوان در کلبه جنگلی لوکسِ جکوزی دار/ این امکانات واسه خود خارجیام قفله!