موزه پرا به انگلیسی: (Pera Museum) نمایشگاهی است بسیار دیدنی واقع در ساختمانی باستانی متعلق به قرن نوزدهم میلادی که آثار هنری گرانبهایی را با محوریت خاورگرایی و نگارگری عثمانی در معرض بازدید شیفتگان و عاشقان هنر مشرق زمین قرار داده است. این موزه جذاب که در منطقه دیدنی و پرجاذبه بی اوغلو واقع شده، بدلیل موقعیت مکانی مطلوب خود و قرار گرفتن در نزدیکی بسیاری از جاهای دیدنی استانبول به مکانی پرگردشگر مبدل گردیده و هر ساله مورد بازدید بسیاری از گردشگرانی که بلیط هواپیما استانبول را برای تماشای زیبایی های توصیف ناپذیر این شهر خریداری می کنند، قرار گرفته است.
تاریخچه موزه پرا استانبول
بنایی که امروز موزه پرا نامیده می شود، در گذشته به هتل بریستول شهرت داشت. این هتل توسط دو تن از تاجران متمول ترکیه به نام های سونا و اینان کیراک خریداری شد و پس از بازسازی و طراحی مجدد، درب های خود را در سال ۲۰۰۵ روی بازدیدکنندگان گشود. گفتنی است که آثار ارزشمند این موزه که برخی از مشهورترین شاهکارهای هنری ترکیه را در خود جای داده اند، از کلکسیون شخصی سونا و اینان کیراک به این موزه منتقل گشته و در معرض بازدید عموم قرار گرفته اند.
بخش های موزه پرا
این موزه یکی از مکان های فعال فرهنگی و هنری شهر است. موزه پرا که توسط بنیاد سونا و اینان کیراچ در سال 2005 افتتاح شد، دارای چندین طبقه موزه است که در آن سه مجموعه ویژه متعلق به این بنیاد به نمایش گذاشته شده است.در این موزه چندین نمایشگاه چند منظوره، سالن نمایش، اتاق آموزش، آرت شاپ و کافه پرا است. این موزه در ساختمان باشکوه هتل بریستول قرار دارد که در ابتدا در سال 1893 ساخته شد. موزه پرا یک موزه خصوصی است که توسط بنیاد سونا و اینان کیراچ برای ارائه خدمات فرهنگی و هنری واجد شرایط و در مقیاس بزرگ ایجاد شده است.موزه پرا دارای مجموعه های دائمی و نمایشگاه های موقت است که ما به معرفی مجموعه های دائمی آن خواهیم پرداخت.
مجموعه شرق شناسی
مجموعه نقاشی های شرقی پرا یکی از برجسته ترین مجموعه های ترکیه است که آثار مهمی را مانند آثار شاخص هنرمندان اروپایی با الهام از دنیای عثمانی، جغرافیای ترکیه و همچنین آثار هنرمندان عثمانی و چگونگی تاثیر آن ها بر یکدیگر را از قرن ۱۷ تا اوایل قرن ۱۹ در بر می گیرد.
مجموعه عثمان حمدی بی
این مجموعه به بزرگداشت آثار و زندگی عثمان حمدی بی می پردازد. او که در زمینه های مختلف فرهنگی و هنری مانند نقاشی، باستان شناسی، موزه شناسی و آموزش هنر اقدامات شاخص و مهمی را به عرصه عمل رسانده است، علی رغم گذشت ۱۰۰ سال از مرگش، همچنان نظرها را به خود جلب می کند و موضوعاتی داغ را برای محافل فرهنگی به ارمغان می آورد.
پرتره های امپراتور
در طول قرن ها، دنیای شرق توجه جهان غرب را به خود جلب کرده بود و روشنفکران و هنرمندان اروپایی از همان ابتدا، مجذوب این دنیای مرموز و سربسته شده بودند. به همین دلیل، دور از ذهن نبود که در طول دوره های مختلف، هنرمندان بسیاری چه از طریق سفر شخصی به شرق و چه از طریق سفر درون تخیلات، سعی در کشف ماهیت شرق داشته اند و در آثار خود این موضوع را به نمایش گذاشته اند. این نمایش، می توانست به صورت نمایش شرق به آن صورت که هست یا نسخه شخصی برداشت هنرمندان از آن باشد.
جنبشی که با عنوان «شرق شناسی» در اروپا شناخته می شد و با جنبش رومانتیسم قرن ۱۹ هم بسته بود، روی شرق و به ویژه امپراتوری عثمانی تمرکز داشت. حتی مدت ها پیش از آنکه جنبش شرق شناسی در هنر اروپا آغاز شود، بسیاری از هنرمندن اروپا در اولین نگاه به شرق، مجذوب آن شدند و حتی تحت تاثیر پوشش ترک ها قرار گرفتند.
برای دو سده که از قرن ۱۸ آغاز می شود، هنرمندانی که با نام نقاشان بسفری شناخته می شدند، به صورت مستمر در سرزمین های امپراتوری به نقاشی پرداختند و جنبه های متفاوتی از دنیای عثمانی را به تصویر می کشیدند. مجموعه پرتره امپراتور در موزه پرا به نقاشی های این بخش از تاریخ می پردازد.
جهان های موازی، سفیران و نقاشان
این مجموعه شامل پرتره های حامیان هنر و سفیران از قرن ۱۷ تا ۱۹ میلادی است. تا پیش از قرن ۱۹، سفیران بسیاری از کشورهای مختلف به عثمانی فرستاده می شدند که با آن ها به روش سنت های عثمانی رفتار می شد و آن ها در بازگشت، علاوه بر مستنداتی که از شهرها به ویژه استانبول، ساختارهای اجتماعی، آداب و رسوم و سازمان های اداری و ارتشی امپراتوری عثمانی به همراه داشتند، از مزایای هدایا و نقاشی هایی که به آن ها اهدا شده بود نیز بهره مند می شدند. این مجموعه نه تنها مخاطبان را با زیر و بم تاریخ دیپلماتیک از طریق هنر آشنا می کند، بلکه شخصیت های جذابی را نیز به ما معرفی می کند.
مجموعه استانبول، شهر رویاها
این مجموعه شامل صحنه هایی از زندگی روزمره در استانبول و دنیای عثمانی از قرن ۱۷ تا اوایل قرن ۱۹ است. از دوران قدیم، استانبول به عنوان پایتخت امپراتوری های بزرگ، مرکز توجه بوده است. به همین دلیل، از زمان رنسانس به بعد، هنرمندانی که در تلاش بودند تا شرق را به تصویر بکشند، از استانبول به دلایل مختلف دیدن و در نقاشی های خود، موقعیت و مردم این شهر را به مستندات تصویری تبدیل می کردند. در همین راستا و با توجه به موقعیت جغرافیایی این کشور در کنار وضعیت سیاسی، تجاری و روابط فرهنگی، پایتخت عثمانی نه تنها به عنوان شهر «شرقی» انتخاب شد که هنرمندان غربی اغلب آن را به تصویر می کشیدند، بلکه حتی به «پایتخت شرق» برای غربی ها نیز تبدیل شد.
این مجموعه که اغلب جهان عثمانی را از زاویه دید هنرمندان غربی نشان می دهد، سه بخش، «زندگی در خانه و فضای خصوصی» تا «فضای شهری» و «مناظر عمومی تر استانبول» را در بر می گیرد. به این ترتیب، وجوه مختلف زندگی در امپراتوری عثمانی در این مجموعه به نمایش گذاشته شده است و بازدیدکنندگان را به «سفری شرقی» دعوت می کند.
موزه پرا کجاست؟
موزه پرا از جاهای دیدنی استانبول است و در منطقه بی اوغلو، خیابان مشروطیت قرار دارد (مشاهده روی نقشه). برای دسترسی به این مکان می توانید از راه های زیر اقدام کنید:
- با استفاده از خط M2 (ینی کاپی-حاجی عثمان) به ایستگاه شیشانه بروید. در این ایستگاه، از خروجی خیابان مشروطیت خارج شوید. از این نقطه حدود ۱۰ دقیقه پیاده روی تا موزه فاصله است.
- نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس به موزه پرا، ایستگاه تپه باشی-بی اوغلو در بولوار تارلاباشی است. از این ایستگاه تا موزه حدود پنج دقیقه پیاده روی فاصله است.
- از میدان تکسیم، در خیابان استقلال پیش بروید. پیش از پایان خیابان، به سمت راست و درون خیابان آسمالی میسکت بپیچید. در این خیابان به چهارراهی خواهید رسید؛ به راست بپیچید و مسیر را پیش بروید تا به موزه پرا برسید.
ساعات بازدید موزه پرا در استانبول
موزه پرا به عنوان یکی از دیدنی های استانبول در تمامی روزهای هفته به غیر از دوشنبه ها باز است و علاقه مندان در روزهای سه شنبه تا شنبه می توانند از ساعت 10 صبح تا 7 عصر و روزهای یکشنبه از ساعت 12 الی 18 به این موزه مراجعه کنند . بلیط بازدید از این مجموعه برای بزرگسالان 20 لیر و برای مراجعه کنندگان زیر 12 سال و بالای 65 سال 12 لیر می باشد . توجه داشته باشید که بازدید از موزه پرا در روزهای جمعه از ساعت 18 الی 22 رایگان است و این مجموعه ارزشمند روز اول تعطیلات مذهبی و روز اول ژانویه تعطیل می باشد .