رزومه چیست؟
امروزه در همه مشاغلی که میخواهید استخدام شوید و شروع به کار کنید باید برخی مهارت ها را کسب کنید که پیش نیاز آن شغل میباشد. امروزه کسب این مهارت ها دشواری چندانی ندارد و خوشبختانه برای آموزش همه نرم افزار ها و مهارت ها کلاس ها و دوره های تخصصی برگذار میگردد که کارجویان میتوانند با شرکت در این دوره ها مهارت های لازم را کسب کنند. کس همه مهات ها و استعداد ها برای وورد به یک شغل و حرفه کاملا ضروری است و دانشجو تا قبل از اینکه مهارت ها و ویژگی ها را کسب نکرده است قادر به یافتن شغل نخواهد بود. کارجو چنانچه در آگهی های استخدامی شرایط کاری مساعد و ایده آن خود را پیدا میکند قبل از مراجعه حضوری میتواند رزومه خود را ارسال کند. البته رزومه ای که کامل باشد و همه مهارت ها و دانستنی های فرد را در بربگیرد تهیه رزومه و نحوه نگارش رزومه دو مورد بسیار مهم میباشد که کارجو باید در نظر داشته باشد زیرا کارفرما فرصت کافی برای مطالعه همه رزومه را ندارد و ممکن است فقط بخشی از آنرا مطالعه کند بنابراین باید نقاط قوت رزومه را بشناسید و سعی کنید برحسب آن پیش بروید.
شناخت اطلاعات لازم برای رزومه و نحوه قرار گیری اطلاعات و شناخت دقیق مراحل رزومه نویسی بسیار مهم است و همچنین نکاتی از جمله فونت و سایز و علایم نگارشی نیز در تاثیر کیفیت رزومه حائز اهمیت میباشد. با توجه به افزایش روز افزون متقاضیان و گسترش زمینه های شغلی رزومه ها حالت تخصصی به خود گرفته اند و باید نویسنده رزومه سعی کند به صورت اصولی نگارش را پیش ببرد.
اگر بعنوان کارجو بدنبال کار هستید هوشیار باشید که ارائه رزومه فرصت مناسبی است برای عرضه و تبلیغ توانایی و مهارتهای شما به کارفرما. هدف نهایی رزومه اینست که ملاقات با کارفرما را برایتان تضمین نموده و در نهایت شما را به سوی میز مصاحبه هدایت نماید. به یاد داشته باشید که رزومه شما نماینده و معرف شما نزد کارفرمایی است که هنوز شما را ندیده و نمی شناسد. پس نحوه طراحی آن به گونه ای که معرف قابلیتها و شایستگی های شما باشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به یاد داشته باشید که همیشه و در هر ارتباطی اولین برخورد نقش کلیدی و مؤثری در ادامه و بقاء رابطه ایفاء می نماید و رزومه شما اولین برخورد شما (هر چند غیر حضوری) با کارفرما بوده که نمایانگر شناخت یا تعبیر وی از قابلیتهای شما خواهد بود. لذا دقت داشته باشید که نوع انتخاب کلمات و ساختار جمله بندی شما در ذهن کارفرما می تواند بیانگر سطح دانش، تحصیلات و تجربیات اجتماعی شما باشد. رزومه تان باید شما را فردی مشتاق و همچنین تجربیات کاریتان را مرتبط و جذاب نشان دهد.
رزومه شغلی حاوی چه اطلاعاتی می باشد؟
طبق تحقیقات و نظرسنجی هایی اکثر کارفرمایان به بخش های زیر در رزومه ها توجه بیشتری دارند:
۴۵% | تجربه های شغلی مرتبط |
۳۵% | توانمندی ها |
۲۵% | خوانا بودن |
۱۶% | موفقیت ها |
۱۴% | املا و نگارش |
۹% | تحصیلات |
۹% | ویژگی های شخصی |
۳% | اهداف روشن |
۲% | لغات کلیدی |
۱% | راه ارتباطی |
۱% | مهارت های رایانه |
هدف رزومه کاری چیست؟
ماهیت و هدف رزومه کاری به طور کامل با یک رزومه تحصیلی و آکادمیک متفاوت است. همان طور که یک تابلوی نئون فروشگاه مشتریان را به خود جلب می کند، روزمه ی شما نیز قرار است نظر کارفرما را به خود جلب کند.
ماموریت اصلی رزومه کاری این است، که برای شما مصاحبه کاری بیاورد و هر شرکتی که رزومه شما را می بیند، با شما تماس بگیرد و از شما برای حضور در جلسه مصاحبه کاری دعوت به عمل بیاورد.
مواردی که باید در رزومه کاری گنجانده شود
زمانی که صحبت از رزومه کاری می شود، سوال اساسی این است که چه مواردی باید در رزومه گنجانده شود. اگر جستجویی در سایت های مختلف نمایید به نمونه های متفاوتی از رزومه می رسید و این تنوع باعث سردرگمی می شود. برای شروع نگاهی می اندازیم به مواردی که باید در رزومه گنجانده شود:
اطلاعات شخصی
این بخش شامل اطلاعاتی راجع به وضعیت کلی شماست. پس با دقت و با صداقت آن را ارائه دهید. بسیار دیده شده است که عدم صداقت در این بخش خود باعث عدم موفقیت در مصاحبه ها شده است.
اطلاعاتی که باید در این بخش قید کنید شامل موارد زیر است:
- نام و نام خانوادگی
- سن ( تذکر: حتماً روز، ماه و سال تولد را ذکر کنید و از نوشتن عدد سن خودداری کنید.)
- وضعیت تاهل
- وضعیت نظام وظیفه (ویژه آقایان)
اطلاعات تماس
یکی از مهم ترین موارد که بسیاری آن را نادیده می گیرند و شاید شانس به دست آوردن شغل مناسبشان را از دست می دهند، نوشتن اطلاعات تماس می باشد. آن هم به صورت کامل!
موارد زیر برای رزومه کاری مناسب الزامی است:
- تلفن تماس
- آدرس ایمیل
- محل سکونت (نام شهر محل سکونت را حتماً بنویسید)
اطلاعات تحصیلی
بعد از معرفی اطلاعات شخصی نوبت به ارائه اطلاعات تحصیلی می رسد. کارفرمایان این بخش را به خوبی بررسی می کنند تا متوجه شوند که شخص در چه زمینه هایی دارای دانش و تخصص است. در مورد معدل می توان گفت که نگاه ها بسیار متفاوت و شخصی است، اما به طور کلی اکثر افرادی که به دنبال نیروی جدید برای شرکت خود هستند چندان به معدل اهمیتی نمی دهند. مواردی که حتماً باید در بخش اطلاعات تحصیلی قرار دهید از قرار زیر است:
- مقطع (در صورتی که مشغول به تحصیل هستید حتماً ذکر کنید)
- رشته تحصیلی
- دانشگاه
- معدل
پیشینه کاری
سابقه کار بخشی مهم در رزومه متقاضیان کار است. البته اگر دارای تجربه کاری زیادی نیستید نگران نباشید. می توانید با توجه به دیگر مهارت هایتان شانس خود را افزایش دهید. کارفرمایان با بررسی سابقه کار به دنبال میزان تجربه فرد، نوع کاری که در شرکت های گوناگون انجام داده است و مدت زمانی که از کاری به کار دیگر می رود، هستند.
- نام شرکت و سِمتی که در آن کار می کردید
- توضیح درباره شرکت قبلی
- مدت زمان (مدت زمان حضور در کار)
- دلیل تعویض یا خروج برای بسیاری از کارفرماها مهم است
مهارت ها و توانمندی ها
اگر دارای سابقه کار شاخصی نیستید این بخش می تواند به شما کمک نماید. در واقع برای تعداد زیادی از کارفرمایان داشتن مهارت در موضوعی خاص که کاربردی نیز باشد، بسیار با اهمیت تر از سایر بخش ها از جمله سابقه کار است. افرادی که دارای تخصص مناسب برای سِمتی خاص در شرکتی باشند به احتمال خیلی زیاد می توانند آن شغل را به دست بیاورند.
- تخصص و مهارت: سایر مهارت هایی که به دست آورده اید چه به صورت آکادمیک و چه به صورت خودآموزی می تواند به انتخاب شما کمک کند.
- ابزارها و نرم افزارها : نرم افزارهایی که با آنها آشنایی دارید را قید کنید. توجه کنید که میزان تسلط شما به این نرم افزارها هم برای کارفرمایان مهم است.
- زبان: یکی از گزینه های مهم و تاثیر گذار برای استخدام در بسیاری از شرکت ها آشنایی با زبانی غیر از زبان مادری می باشد. زبان انگلیسی رایج ترین زبان برای این بخش است.
- دوره ها و مدارک: اگر در دوره خاصی شرکت کرده اید حتماً نام دوره، مدت زمان دوره، و در صورتی که مدرکی از آن دارید در این بخش قید کنید.
علایق و فعالیت ها
در این بخش بهتر است که به نوع فعالیتی که در شرکت علاقه مند به انجام آن هستید بپردازید. بهتر است اگر علاقه مند یا تجربه در بخش های مختلف دارید را اعلام کنید.
شرح مختصری از خود
توجه به چند نکته کلیدی الزامی میباشد:
- بهتر است سایز فونت رزومه ی شما ۱۱، ۱۲ و یا حداکثر ۱۳ باشد. استفاده از فونت ۱۴ باعث می شود مسئول مربوطه فکر کند قصدتان صرفاً پر کردن صفحه بوده است. در متن رزومه از یک نوع فونت استفاده کنید. از فونت های فانتزی یا کمتر شناخته شده و غیر رسمی بپرهیزید و سعی کنید از فونت های رسمی و معمول نامه نگاری های اداری استفاده کنید.
- هیچگاه از رنگ های مختلف برای های لایت کردن بخش های خاصی از رزومه ی خود استفاده نکنید.
- از ذکر جزئیات خسته کننده، بیش از حد طولانی و غیر کاربردی بپرهیزید. شاید باور کردنی نباشد اما یکی از اشتباهات رایج افراد در نوشتن رزومه این است که فراموش می کنند نام خود را در آن ذکر کنند.
- نه ذکر جزئیاتِ بیش از اندازه خوب است و نه ذکر نکردن جزئيات ضروری. در این مورد تعادل را حفظ کنید.
- فرمت فایل ارسالی خود را به یکی از فرمت های کاملاً شناخته شده مثل وُرد یا ترجیحاً پی دی اف تغییر دهید.