به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،سونوگرافی بیوفیزیکال یا BPP یک آزمایش است که در اواخر باداری با استفاده از دستگاه سونوگرافی برای نظارت بر جنین انجام می شود. سونوگرافی بیوفیزیکال به عنوان روشی برای نظارت بر جنین در پایان بارداری کاربرد دارد.
در سونوگرافی بیوفیزیکال چه چیز مشخص می شود؟
در طول آزمایش جنین در 5 مورد نمره 0 و 2 میگیرد که نمره صفر به معنای غیرطبیعی است و نمره 2 عادی تلقی می شود. 5 موردی که در سونوگرافی بیوفیزیکال مورد بررسی قرار می گیرد عبارت است از:
تون عضلانی
حرکات بدن
حرکات تنفسی
سطح مایع آمنیوتیک
ضربان قلب
دلایل انجام سونوگرافی بیوفیزیکال چیست؟
این آزمایش معمولا در صورت افزایش خطر از دست رفتن بارداری و همچنین تشخیص میزان کمبود اکسیژن در جنین انجام می شود تا جنین را بتوان هرچه زودتر نجات داد. البته پزشک دلایلی برای انجام سونوگرافی بیوفیزیکال دارد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بارداری از 40 هفتگی گذشته باشد
بارداری دوقلویی یا بیشتر باشد
سابقه یک بارداری از دست رفته وجود داشته باشد
مشکلاتی در مایع آمنیوتیک وجود داشته باشد
مادر مبتلا به دیابت بارداری باشد
در دوران بارداری مبتلا به پره اکلامپسی یا اختلال فشار خون بالا باشد
جنین محدودیت رشد داخل رحمی داشته باشد
این ممکن است آزمایشی باشد که شما یک بار در دوران بارداری انجام دهید یا یک بار در ماه یا به طور منظم آن را انجام دهید. می توانید در مورد آنچه پزشک به شما می گوید با او مشورت کنید.
سونوگرافی بیوفیزیکال چه زمانی انجام می شود؟
به طور معمول آزمایش بعد از هفته ۳۲ بارداری انجام می شود اما میتوان آن را از هفته ۲۴ بارداری نیز انجام داد. در برخی موارد ممکن است زایمان زودرس یا فوری توصیه شود. این سونوگرافی یک آزمایش غیرتهاجمی است که خطرات جسمی برای شما یا کودک ایجاد نمی کند. با وجود این همیشه مشخص نیست که این آزمایش نتایج بارداری را بهبود می بخشد.
خطرات انجام سونوگرافی بیوفیزیکال چیست؟
سونوگرافی بیوفیزیکال یک سونوگرافی غیرتهاجمی است که خطر جسمی برای مادر و جنین به همراه ندارد. هرچند می تواند باعث اضطراب شود و البته یک مشکلی که وجود دارد را تشخیص ندهد یا حتی آزمایش به غلط نشان دهد که مشکلی وجود دارد. در نهایت اینکه باید به خاطر داشته باشید که همیشه مشخص نیست که این آزمایش می تواند نتایج بارداری را بهبود ببخشد.
سونوگرافی بیوفیزیکال چطور انجام می شود؟
این سونوگرافی در مطب یا بیمارستان انجام می شود و معمولا ۳۰ دقیقه طول می کشد. در طول سونوگرافی روی تخت معاینه دراز کشید و یک کمربند در قسمت شکم قرار داده می شود. کمربند حاوی سنسوری است که ضربان قلب جنین را اندازه گیری می کند. ضربان قلب توسط یک دستگاه ثبت می شود. اگر جنین خواب باشد ممکن است لازم باشد منتظر بمانید تا او بیدار شود و نتایج دقیقا کسب شود. در برخی موارد ارائه دهنده خدمات درمانی ممکن است سعی کند جنین را با ایجاد صدا روی شکم بیدار کند. برای انجام سونوگرافی مقداری ژل روی شکم پخش می شود و سپس یک دستگاه کوچک به نام مبدل روی پوست می چرخد. مبدل پالس های امواج صوتی را منتشر می کند که به الگویی از مناطق تاریک ترجمه می شود. بعد از این حرکات تنفس کودک، حرکت بدن، عضلات و سطح مایع آمنیوتیک ارزیابی می شود. بعد از انجام سونوگرافی هم نتایج اغلب در همان زمان ارائه می شود.
نتایج سونوگرافی بیوفیزیکال
بسته به اینکه ملاک خاصی در این سونوگرافی مطرح باشد نتایج به صورت زیر است:
نظارت بر ضربان قلب جنین: نتایج این بخش از آزمون به عنوان واکنشی یا غیرواکنشی تعبیر می شود. اگر ضربان قلب جنین در مدت زمان 20 دقیقهه دو بار یا بیشتر از این مقدار شتاب بگیرد نتایج واکنشی در نظر گرفته شده و امتیاز 2 داده می شود. در صورت عدم شتاب کافی در یک دوره 40 دقیقه ای نتایج غیرواکنشی بوده و امتیاز 0 داده می شود. به خاطر داشته باشید که ممکن است نتایج غیرواکنشی رخ دهد اما جنین خواب باشد.
تنفس جنین: اگر جنین در مدت 30 دقیقه حداقل یک قسمت از تنفس ریتمیک را به مدت 30 ثانیه یا بیشتر داشته باشد امتیاز 2 میگیرد و اگر معیار لازم را نداشته باشد امتیاز 0 خواهد داشت.
حرکت جنین: اگر جنین ظرف 30 دقیقه بدن یا اندام خود را سه بار یا بیشتر حرکت دهد امتیاز 2 می گیرد اگر حرکات جنین معیارهای لازم را برآورده نکند امتیاز 0 خواهد بود.
تون عضلات جنین: اگر جنین یک اندام را از حالت خمیده به حالت صاف قرار دهد و به سرعت به حالت خم برگردد امتیاز 2 میگیرد اگر این کار را نکند امتیاز 0 خواهد داشت.
سطح مایع آمنیوتیک: تکنسین سونوگرافی به دنبال بیشتر میزان قابل مشاهده مایع آمنیوتیک است که در صورت مشاهده امتیاز 2 دارد و اگر معیارهای لازم را نداشته باشد امتیازش 0 خواهد بود.
در نهایت نمره 8 تا 10 اطمینان بخش است. اگر نمره 6 باشد پزشک احتمالا طی 24 ساعت آزمایش را تکرار می کند و اگر در پایان بارداری باشید احتمالا توصیه به زایمان می کند. اگر نمره 4 یا پایین تر باشد به این معنی است که آزمایش بیشتری لازم است.