به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، امروزه یکی از قطعاتی که در تمام خودروهایی که با سوخت کار می کنند وجود دارد، انژکتور یا سیستم پاشش سوخت می باشد. انژکتور خودرو قطعه ایست که در ورودی سیلندر خودرو قرار داشته و وظیفه آن تنظیم و پاشش سوخت به درون سیلندر بوده که نهایتا این سوخت طی فرایند احتراق به انرژی تبدیل و باعث به حرکت در آمدن خودرو می گردد. در حقیقت درست کار کردن انژکتور خودرو به معنای درست کار کردن کل موتور و سیستم احتراق خودرو می باشد. اگر انژکتور خودرو به درستی کار نکند یا به طور کلی از کار بیفتد، خودرو با مشکل مواجه شده و اصطلاحا ریپ می زند که این امر در نهایت منجر به خاموشی خودرو و از حرکت باز ایستادن آن خواهد شد. در ادامه قصد داریم اطلاعات کاملی را در خصوص انژکتور خودرو و نحوه کارکرد آن در اختیار علاقه مندان به بحث مکانیک خودرو قرار دهیم که می تواند در امر عیب یابی خودرو بسیار کارآمد باشد.
سیستم انژکتور چگونه کار می کند؟
ابتدا اجازه بدهید انژکتور را تعریف کنیم. (Injector) که نام دیگر آن افشانک است، قطعه ای است که از طریق آن، سوخت و اکسیژن، با فشار به درون سیلندر وارد می شود. انژکتور در زمره شیرهای سلونوئیدی است؛ شیرهای سلونوئیدی، شیرهای الکترومکانیکی هستند که از طریق انرژی الکتریکی که از لوله (سیم لوله هم نامیده می شود) عبور می کند، کنترل می شوند. این قطعه، اولین بار توسط رابرت بوش در کمپانی بزرگ بوش آلمان اختراع شد.
علت استفاده روزافزون از این سیستم به جای کاربراتور در خودروها، کاهش آلودگی مصرف است؛ همچنین نکاتی در مورد سیستم افشانک وجود دارد که آن را بر نمونه کاربراتوری برتری می دهد؛ اول آنکه دچار خفگی نمی شود و بیرون ریختن ذرات ریز سوخت، منجر به افزایش عملکرد در فرآیند سوخت رسانی می شود. این سیستم، مشکل روشن نشدن صبحگاهی خودرو را مانند سیستم کاربراتوری ندارد؛ همچنین تنظیم این سیستم به خاطر وجود انژکتورهای مختلف در هر سیلندر از طریق رایانه راحت تر است.
مهم ترین بخش این سیستم، سوپاپ انژکتور است. این سوپاپ به صورت الکترونیکی هدایت می شود و در ثانیه، بارها باز و بسته می شود. این سوپاپ از طریق قطعات دیگر مانند پمپ بنزین، سوخت را به محفظه احتراق انتقال می دهد. بنزین از سمت نازل سوپاپ به شکل قطره، با فشار در سیلندر پاشیده می شود. با ریز شدن قطرات سوخت، امکان احتراق کامل و کاهش آلایندگی فراهم می شود.
قطعات مهم انژکتور
این سیستم از قطعات مختلفی تشکیل شده است: ۱- کوئل دوبل ۲-انژکتور ۳- سنسور اکسیژن پیش از کاتالیست ۴-سنسور اکسیژن بعد از کاتالیست ۵-سنسور دمای آب ۶-سنسور دما و فشار هوا ۷-سنسور ضربه ۸- سنسور دور موتور ۹- سنسور فشار بنزین ۱۰- سنسور دریچه گاز
خود سیستم افشانک هم از اجزای ذیل تشکیل شده است:
۱- درپوش حفاظت کننده ۲- سوراخ خروج ۳- سوزن انژکتور ۴- سلونوئید ۵- محفظه افشانک ۶- فیلتر ورود ۷- اورینگ
در ادامه، اجزای مهم این قطعه را بررسی می کنیم. قبل از آن باید توضیح مختصری در مورد ECU بدهیم؛ ECU از قطعات مهم الکترونیکی است که در خودروهای انژکتوری، نقش راهبری و هدایت و پردازش اطلاعات را بر عهده دارد.
در بخش سیستم های کنترل که شامل یک ECU و تعدادی سنسور است، سه سنسور مهم وجود دارد: ۱- سنسور دریچه گاز که حجم ورود هوا به داخل موتور را کنترل می کند. ۲- سنسور اکسیژن، میزان اکسیژن خارج شده از موتور را به ECU می فرستد تا آن را پردازش کند. ۳- سنسور دور موتور، میزان گردش موتور را به ECU انتقال می دهد.
علائم خرابی سوزن انژکتور چیست؟
علائم خرابی این قطعه، شامل موارد زیر است:
۱- خودروی شما ریپ می زند یا هنگام روشن کردن خودرو و حرکت آن، دور موتور به کندی افزایش پیدا می کند.
۲- صدای افشانک که از احتراق نامنظم به وجود می آید.
۳- لرزش و ضربه ناشی از سوختن نامنظم سوخت
۴- کاهش عملکرد خودرو: احساس کندی یا سنگینی خودرو که نشانه نرسیدن سوخت کافی به موتور است.
۵- لرزیدن موتور در وضعیت ثابت
۶- مصرف سوخت در خودروی شما بالا می رود.
برای رفع بسیاری از مشکلات سوزن انژکتور، شستشوی این قطعه، راهکار بسیار مناسبی است. برای شستشو می توانید راه های مختلفی را امتحان کنید. در بسیاری از موارد هم باید این قطعه یا قطعات دیگر را تعویض کنید.
برای رفع مشکل این قطعه، راه حل آسان تر و در عین حال سریع تر، استفاده از مواد تمیز کننده یا اسپری های پاک کننده است، با این حال اگر می خواهید علائم خرابی این قطعه به صورت پایدار از بین برود، شستشو از طریق دستگاه شستشوی مخصوص توصیه می شود.
می توانید این سیستم را هنگام روشن بودن خودرو و به صورت ایستاده تمیز کنید. برای این کار، مواد پاک کننده مورد نظر را با دستگاه های ایجاد فشار به سوی ریل سوخت هدایت کنید. پمپ سوخت را فعال کنید و با نصب لوله نعلی، سوخت را به سمت باک برگردانید. توصیه می شود که برای عیب یابی و شستشوی بیرونی این قطعه به یک فرد متخصص مراجعه کنید. این کار باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می شود و معمولاً به شکل مستقیم به مشکل اصلی قطعه پی می برید.
انواع سیستم انژکتور
این سیستم که به آن افشانک هم می گویند، انواع مختلفی دارد:
سیستم انژکتوری مکانیکی: خصوصیت مهم این نوع سیستم، پاشیدن مداوم سوخت در سیلندر است.
سیستم انژکتوری الکترونیکی: این سیستم از طریق قطعات الکترومغناطیسی، روند پاشیدن مداوم سوخت را انجام می دهد.
سیستم انژکتوری الکترومکانیکی: با توجه به کنترل گسترده در این سیستم، اطلاعات بیشتری از قطعات مختلف افشانک پردازش می شود و عملکرد بهتری را می توانیم در این سیستم ها شاهد باشیم.
سیستم انژکتوری یک نقطه ای: این نوع افشانک از یک کنترل الکتریکی و یک انژکتور الکترومغناطیسی در بالای دریچه گاز استفاده می کند.
سیستم انژکتوری چند نقطه ای: در سیستم چند نقطه ای با توجه به تعداد سوپاپ ورودی، از افشانک برای پاشیدن سوخت استفاده می شود.