در مراحل رشد یک نوزاد زمان دندان درآوردن به مرحله ای گفته می شود که دندان های او شروع به رویش کرده و از داخل لثه بیرون میزند. رویش دندان های شیری معمولا بین 6 تا 24 ماهگی کودک اتفاق می افتد و ممکن است تماما برای او درد آور بوده و رویش دندان را دشوار سازد. در این مدت، کودکان تمایل زیادی برای قرار دادن اجسام، داخل دهان خود دارند تا شاید درد و ناراحتی ناشی از تورم و حساس شدن لثه ها کاهش یابد.والدین برای تسکین درد نوزاد معمولا از روش هایی استفاده می کنند که یکی از آنها استفاده از ژل دندان نوزاد است . در این قسمت به بیان توضیحاتی درباره ژل دندان نوزاد میپردازیم.
علائم رشد دندان در کودکان و نوزادان نوپا
- تغییر در خلق و خو و بداخلاقی
- سوزش و ناراحتی لثه
- خواب پریشان و نا آرام
- جاری شدن بزاق دهان
- جوش اطراف دهان
- بی اشتهایی
- گاز گرفتن یا مکیدن شست یا انگشتان
- کاربرد ژل دندان نوزاد
علت درد و تب دندان درآوردن چیست؟
هنگامی که نوزاد دندان درمی آورد و دندان می خواهد از لثه بیرون بزند، لثه شکافته می شود . اگر نوزاد دست خود را در دهان خود ببرد آلودگی و میکروب ها را وارد دهان خود می کند و به بیماری های ویروسی و تب دچار می شود . اگر نوزاد شما دندان در می آورد و تب دارد ، به او شربت استامینوفن هر 6 ساعت یک قاشق مربا خوری بدهید.
ژل دندان درد نوزاد چیست؟
ژل دندان درد نوزاد ژلی موضعی است، که دارای مسکن بوده و برای کاهش درد دندان درآوردن نوزادان مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از متخصصان بر این باورند که استفاده از این ژل علاوه بر کاهش درد نوزادان می تواند تاثیر به سزایی بهبود روند رشد دندان نوزاد داشته باشد. وجود عناصر بی حس کننده مانند گیزیلوکائین در ترکیبات این محصول، موجب کاهش درد در قسمت های بیرونی لثه شده و در نهایت درد حاصل از شکاف لثه بر اثر درآمدن دندان را به طور چشم گیری کاهش می دهد.
کاهش درد و یا ناپدید شدن آن باعث از بین رفتن بی قراری نوزاد و در نتیحه بهبود خواب و تغذیه ی او خواهد شد. پس می توان نتیجه گرفت که والدین با تهیه ی ژل دندان درد نوزاد برای فرزند خویش با یک تیر چند نشان را هدف قرار داده و سلامت و آسایش کودک خود را از چند جهت تضمین خواهند کرد. بدین ترتیب خاطره ای خوش برای خود و اوقات بهتری برای فرزند خود رقم می زنند.
میزان مصرف ژل دندان نوزاد
برخی از متخصصان کودک عقیده دارند که ژل دندان نوزاد بی خطر است و می توان از آن به مقدار اندک استفاده کرد تا درد ناشی از دندان در آوردن نوزاد کاهش یابد .برای تسکین درد دندان در روز 2 تا 3 بار باید این ژل را به اندازه ی یک نخود بر روی محل رویش دندان قرار دهید اما قبل از قرار دادن ژل دندان کودک توجه کنید که دهان نوزاد کاملاً خشک باشد.
استفاده از دندانگیر به جای ژل دندان
برای تسکین درد دندان هنگام در آوردن دندان نوزاد می توان به جای استفاده از ژل های دندان از دندان گیر ها استفاده کرد. این نوع دندانی ها استاندارد را از داروخانه ها تهیه کنید و با یک بند به دور گردن نوزاد ببندید تا به زمین نیافتد و آلوده نشود . نکته ای که باید در تهیه این نوع دندانی ها در نظر بگیرید این است که آنها را از داروخانه ها ، لوازم بهداشتی فروشی ها تهیه کنید زیرا اگر این اجسام غیر بهداشتی باشند ، سبب عفونت لثه نوزاد خواهند شد.
عوارض ژل دندان نوزاد
ژل های بی حس کننده دندان نوزاد می توانند عوارضی به همراه داشته باشند.بهتر است از این ژل ها اکیدا برای کاهش درد و خارش لثه نوزادان استفاده نکنید زیرا هنگامی که کودک دندان در می آورد مصرف این نوع ژل ها به دلیل استفاده از ترکیبات بی حس کننده نظیر گیزیلوکائین قابلیت جذب بالایی در لثه دارد و ممکن است باعث ایجاد اثرات منفی بر روی لثه نوزاد شود.در برخی موارد نیز مشاهده شده است مصرف این ژل ها موجب تشنج کودک شده است.اگر نوزاد شما درد دارد نگران نباشید. نوزادان در سن های پنج ماهگی تا یک سالگی شروع به دندان در آوردن می کنند. در آوردن دندان با درد،خارش و کمی آب ریزش دهان همراه است.تا جایی که امکان دارد از ژل های کاهش درد برای نوزاد خود استفاده نکنید.استفاده از این ژل ها برای کودکان زیر دو سال اصلا توصیه نمی شود.
جایگزین برای ژل بی حس کننده دندان نوزاد
ترجیحا به جای استفاده از ژل بی حس کننده از دندان های پلاستیکی استفاده کنید.در سال های قبل که هنوز ژل بی حس کننده و امکاناتی وجود نداشت برای کاهش درد و خارش دندان کودک قند بر روی لثه وی می ساییدند.این کار غلط بود و موجب عفونت،زخم شدن و متورم شدن لثه می شد.عده دیگری هم گوشت را نیم پز می کردند و به دست نوزاد می دادند که به عنوان یک دندان پلاستیکی عمل کند.این کار نیز آلودگی های زیادی نیز با خود همراه داشت.
در برخی خانواده ها نیز دادن هویج مرسوم بود که خطر خفگی برای نوزاد به همراه داشت.دندان های پلاستیکی استاندارد بوده و می توان به راحتی آن را از داروخانه تهیه کرد.دندانی ها را با یک بند به دور گردن نوزاد ببندید تا از افتادن دندان به زمین و آلوده شدن آن جلوگیری کنید.
برخی از دندانی ها را نیز باید در یخچال قرار داد تا اثر بی حس کنندگی داشته باشد. این دندان گیرها برای کاهش خارش لثه کودک مناسب هستند اما این دندان گیرها باعث میشوند که دهان بی حس شود و کودک متوجه نشود چه چیزی داخل دهان است. و باعث افزایش خطر گاز گرفتگی هنگام غذا خوردن میشوند.برای تهیه جسم های پلاستیکی (دندان گیر) که به منظور کاهش خارش لثه نوزادان به کار می رود، حتماً به داروخانه ها و کسانی که لوازم بهداشتی می فروشند، مراجعه کنید، زیرا اگر این اجسام غیر بهداشتی باشد باعث عفونت لثه نوزاد می شوند.
اگر نوزاد شما زیاد گریه می کند ممکن است لثه وی عفونت کرده باشد بنابراین به متخصص اطفال مراجعه کنید تا از به وجود آمدن مشکل برای وی در آینده جلوگیری کنید.از بی حس کننده های سطحی می توان به شکل های ژل،مایع،پماد،اسپری فشار استفاده کرد.مزه مناسب و سریع اثر کردن مایع،ژل و پماد باعث می شود اکثر دندانپزشکان ترجیح دهند از آن استفاده کنند.این مواد به کمک وسیله ای با نوک پنبه ای، بر روی مخاط دهان به کار می روند و شامل انواع مختلفی بی حس کننده می شوند.