توصیه می شود مصرف کافئین هنگام شیردهی را محدود کنید زیرا مقادیر کمی می تواند به شیر شما وارد شود که با گذشت زمان بر کودک شما تأثیر می گذارد. بیایید بیشتر بدانیم که چه مقدار کافئین می توانید با خیال راحت هنگام شیردهی مصرف کنید. مادران شیرده روزانه بین 200 تا 300 میلی گرم کافئین مصرف می کنند. 200 میلی گرم کافئین برابر با دو فنجان کوچک قهوه است. کافئین در قهوه، چای، نوشابه، نوشیدنی های ورزشی و انرژی زا، برخی از داروهای بدون نسخه و داروهای تجویز شده و غذاهای حاوی قهوه یا شکلات یافت می شود. در حقیقت فاکتورهایی وجود دارند که بر میزان کافئین تأثیر می گذارند از جمله نوع دانه های قهوه تفت دادن دانه ها (رست های سبک تر حاوی کافئین بیشتری هستند) و البته اندازه سرو.
کافئین موجود در مواد مختلف
قهوه تنها یکی از این مواد حاوی کافئین است. مقدار کافئین موجود در یک واحد قهوه به طور گسترده ای متفاوت است و به نوع دانۀ قهوه، روش بو دادن آن، روش دم کردن و حتی اندازۀ فنجان قهوۀ شما در ارتباط است. به عنوان مثال قهوۀ اسپرسو حاوی کافئین بیشتری است، اما معمولاً در یک فنجان کوچک سرو می شود، بنابراین یک فنجان پر از قهوۀ دم شده می تواند کافئین بیشتری داشته باشد.
برای کنترل مصرف کافئین لازم است از کافئین موجود در مواد و نوشیدنی های دیگر مانند چای، نوشابه، نوشیدنی های انرژی زا، شکلات و بستنی قهوه آگاه باشید. کافئین همچنین در محصولات گیاهی و داروهای شیمیایی بدون نسخه مثل برخی از داروهای سردرد، سرماخوردگی و آلرژی نیز وجود دارد، پس بهتر است برچسب دارو ها را با دقت بخوانید و آنها را بدون دستور پزشک مصرف نکنید.
میزان کافئین موجود در نوشیدنی و خوراکی های رایج
طبق گفتۀ کارشناسان، مصرف حداکثر تا ۳۰۰ میلی گرم کافئین برای مادران شیرده در روز زیاد ایرادی ندارد. این میزان معادل چهار تا پنج فنجان چای یا دو تا سه فنجان قهوه است اما نوشیدن آنها را خیلی ساده نگیرید، زیرا چای و قهوه جذب آهن را برای بدن شما سخت تر می کند و از آنجا که بدنتان در روزهای پس از زایمان برای تأمین انرژی به آهن نیاز دارد، به ویژه اگر دچار فقر آهن باشید، ممکن است مصرف زیاد چای هم برای شما کمی دردسرساز باشد. پس بهتر است مصرف چای و قهوۀ خود را به دو فنجان در شبانه روز محدود کنید. به طورکلی نیز میزان کافئین موجود در برخی از خوراکی ها و نوشیدنی ها به شرح زیر است:
- ۲۳۶ میلی لیتر چای سیاه دم کرده، حاوی ۴۷ میلی گرم کافئین
- ۲۳۶ میلی لیتر چای سبز دم کرده، حاوی ۲۵ میلی گرم کافئین
- ۲۳۶ میلی لیتر قهوۀ دم کرده، بین ۹۵ تا ۲۰۰ میلی گرم کافئین
- ۴۷۳ میلی لیتر لاته یا کاپوچینو، حاوی ۱۵۰ میلی گرم کافئین
- ۲۹ میلی لیتر اسپرسو، حاوی ۷۵ میلی گرم کافئین
- یک قاشق چای خوری نسکافه، حاوی ۳۱ میلی گرم کافئین
- ۳۵۵ میلی لیتر نوشابۀ کوکا، حاوی ۳۵ میلی گرم کافئین
- ۳۵۵ میلی لیتر نوشابۀ رژیمی، حاوی ۴۷ میلی گرم کافئین
- ۳۵۵ میلی لیتر سون آپ، حاوی صفر میلی گرم کافئین
- ۳۵۵ میلی لیتر اسپرایت، حاوی صفر میلی گرم کافئین
- ۲۴۵ میلی لیتر ردبول، حاوی ۷۷ میلی گرم کافئین
- ۲۳۶ میلی لیتر نوشابۀ انرژی زا، حاوی ۴۸ میلی گرم کافئین
- ۲۳۶ میلی لیتر هات چاکلت، حاوی ۸ تا ۱۲ میلی گرم کافئین
- ۲۸ گرم شکلات تلخ با ۷۰ تا ۸۵ درصد پودر کاکائو، حاوی ۲۳ میلی گرم کافئین
- ۴۴ گرم شکلات شیری، حاوی ۹ میلی گرم کافئین
- ۲۲۷ گرم بستنی قهوه یا ماست بستنی، حاوی ۲ میلی گرم کافئین
نوشیدن بیش از دو یا سه فنجان قهوه یا بیشتر از پنج فنجان چای و مصرف بیش از حد کافئین موجود در این مواد خوراکی ممکن است باعث تحریک پذیری، وحشت زدگی یا مضطرب شدن و بی خوابی مادر، نوزاد یا هر دو شود. با این حال، هر نوزادی با دیگری متفاوت است. اگر به نظر می رسد حتی هنگامی که شما مقدار کمی کافئین می خورید، کودکتان اذیت می شود، شاید بهتر باشد که برای مدتی آن را از رژیم غذایی خود کنار بگذارید.
چه میزان مصرف کافئین در دوران شیردهی ایمن است؟
اگرچه نوزادان نمی توانند کافئین را به سرعت بزرگسالان هضم کنند اما مادران شیرده مجاز هستند مقادیر متعادل کافئین استفاده کنند. شما می توانید با خاطری آسوده روزانه 300 میلی گرم کافئین، یعنی معادل دو یا سه فنجان (710 تا 470 میلی لیتر) قهوه میل کنید. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف کافئین در این حد توسط مادران شیرده، به نوزادان آنان آسیبی نمی رساند.تصور می شود نوزادان مادرانی که بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز مصرف می کنند ممکن است در خوابیدن دچار مشکل شوند. اما این تحقیقات محدود هستند.
در یک مطالعه روی 885 نوزاد، ارتباطی بین مصرف بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز توسط مادران و افزایش شیوع بیدار شدن از خواب شبانه نوزاد مشاهده شد، اما این ارتباط ناچیز بود.هنگامی که مادران شیرده بیش از 300 میلی گرم کافئین در روز مصرف کنند، شیرخواران آنها ممکن است علاوه بر اختلالات خواب دچار بی قراری و نا آرامی شوند.بعلاوه، مصرف زیاد کافئین می تواند بر روی خود مادران نیز تأثیر بگذارد و عوارضی از قبیل، اضطراب شدید، لرز، ضربان تند قلب، سرگیجه و بی خوابی ایجاد کند.سرانجام، ممکن است مادران نگران این باشند که کافئین تولید شیر مادر را کاهش دهد. اما برخی از تحقیقات حاکی از آن است که مصرف متعادل کافئین ممکن است باعث افزایش تولید شیر مادر شود.
آیا کافیین به شیر مادر منتقل می شود؟
تقریبا ۱ درصد از کل کافئینی که مصرف می کنید وارد شیر مادر می شود. یک مطالعه در ۱۵ مادر شیرده نشان داد که افرادی که نوشیدنی های حاوی حدود 36 تا 330 میلی گرم کافئین مصرف می کنند، 06/0 تا 5/1 درصد دوز کافئین در شیر آنان یافت شده است. در حالی که ممکن است این مقدار کم به نظر برسد، اما باید در نظر داشت که نوزادان نمی توانند به سرعت بزرگسالان کافئین را هضم کنند. زمانی که شما کافئین مصرف می کنید، از طریق روده جذب جریان خون می شود. سپس کبد آن را فرآوری کرده و به ترکیباتی که روی اندام های مختلف بدن و عملکردهای آن تأثیر می گذارند، تجزیه می کند. در یک فرد بالغ سالم، کافئین سه تا هفت ساعت در بدن می ماند. اما بدن نوزادان می تواند آن را به مدت 65 تا 130 ساعت در خود نگه دارد، زیرا کبد و کلیه آنان به طور کامل رشد نکرده است.
طبق گفته مرکز کنترل بیماری ها، نوزادان نارس و تازه متولد شده کافئین را با سرعت کمتری نسبت به نوزادان بزرگ تر تجزیه می کنند. بنابراین، حتی مقدار اندکی از کافئینی که به شیر مادر منتقل می شود می تواند به مرور زمان در بدن کودک شما، به ویژه در نوزادان ساخته شود. خلاصه تحقیقات نشان می دهد که تقریبا 1 درصد از کافئینی که مادر مصرف می کند وارد شیر او می شود. با این وجود، همین مقدار می تواند به مرور در بدن نوزاد افزایش یابد.
خطرات مصرف بیش از حد کافئین در دوران شیردهی چست؟
مصرف کافئین از سبک تا متوسط خطری برای شما یا کودک شما ایجاد نمی کند. با این حال هر نوزاد واکنش متفاوتی نسبت به کافئین دارد. برخی از نوزادان با کافئین سازگار نیستند و علائم ناراحتی را از خود نشان می دهند. از نشانه های کودک خود آگاه باشید تا بدانید آیا آنها به کافئین حساسیت دارند یا خیر. آنچه پیشنهاد می شود این است که از مصرف یک فنجان قهوه یا چای قبل از شیردهی یا پمپاژ خودداری کنید. از آنجا که با گذشت زمان مقدار کمی کافئین در شیر مادر جمع می شود دانستن مقدار کافی کافئین بسیار حیاتی است.
کودکی که به کافئین حساسیت دارد چه نشانه هایی دارد؟
این احتمال وجود دارد که در صورت مصرف بیش از حد کافئین کودک شما علائم تحریک کافئین را نشان دهد. یک مادر شیرده که 5 فنجان قهوه مصرف کرده دارای نوزادی است که با مصرف کافئین گیج می شود و خوب نمی خوابد. اگر تحریک کافئین برای کودک شما مشکل است، ممکن است چند روز تا یک هفته طول بکشد تا مادر کافئین کودک را از بین ببرد تا کودک کمتر کلافه شود .
آیا کافئین باعث کاهش شیر مادر می شود؟
خیر ، هیچ گونه پژوهشی در مورد کاهش شیر مادر با مصرف کافئین وجود ندارد. با این وجود، تحقیقات نشان می دهد که مصرف کافئین در دوران شیردهی میزان آهن موجود در شیر مادر را کاهش می دهد که ممکن است باعث کمبود آهن یا کمخونی در نوزادان شود.
چه زمانی باید مصرف کافئین را به طور کامل کنار گذاشت؟
اگر به بیماری رینود مبتلا هستید، باید به طور کامل مصرف کافئین را کنار بگذارید. این بیماری به دلیل انقباض رگ های خونی به وجود می آید که منجر به کاهش جریان خون می شود.
چگونه بر اعتیاد خود به قهوه غلبه کنید؟
اگر کودک شما به نوشیدن کم قهوه در دوران شیردهی عکس العمل منفی نشان نمی دهد، می توانید به نوشیدن آن ادامه دهید. البته توجه داشته باشید که در مصرف آن جانب احتیاط را نگه دارید. تا حد ممکن مصرف قهوه را کاهش دهید تا اطمینان حاصل کنید که فرزند شما در اثر قهوه نوشیدن شما دچار پرتحرکی یا بی قراری نمی شود. این مشکل را می شود با رعایت تعادل در نوشیدن قهوه به راحتی حل کرد.
از نوشیدن مداوم اسپرسو خودداری کنید، حتی اگر احساس می کنید تنها چیزی است که پس از تحمل چندین شب بی خوابی به شما کمک می کند تا بیدار بمانید. چنانچه میزان مصرف کافئین شما بسیار زیاد است، سعی کنید میزان مصرف آن را در چند هفته و به تدریج کاهش دهید.
روش هایی برای کاهش تحریک کافئین در دوران شیرهی
اگر علائمی مربوط به تحریک کافئین را در بدن خود یا مشاهده کردید، برای مدت 2 تا 3 هفته از مصرف کافئین پرهیز کنید و تفاوت را بررسی کنید. همچنین اگر مشاهده کردید که کودک تان بدخلقی می کند، مصرف کافئین را دوباره شروع کنید.
روش های کاهش تحریک کافئین
- محدود کردن مصرف کافئین در حین شیردهی
- پخش کردن دفعات مصرف کافئین در طول روز
- شیردهی یک ساعت قبل یا بعد از مصرف کافئین یا ذخیره کردن شیر سینه برای استفاده در مواقع مناسب
- نظارت بر واکنش نوزاد در زمان مصرف یا عدم مصرف کافئین
- مصرف چندین لیوان آب پس از مصرف کافئین برای تضعیف تاثیر آن در بدن
اگر در نظر دارید تا از مصرف کافئین برای آرام کردن کودک بی قرار تان دوری کنید، این کار را به تدریج انجام دهید. ترک ناگهانی مصرف کافئین می تواند باعث بروز سردرد، اضطراب، خستگی و افسردگی شود.
به جای نوشیدنی های کافئینی از چه چیزی می توانم استفاده کنم؟
مصرف محصولات بدون کافئین مانند قهوه بدون کافئین، چای سبز بدون کافئین یا دمنوش ها گزینه بسیار مناسبی می باشد. شما همچنین می توانید از آب های طعم دار همراه با یک برش لیمو، شیر نیمه چرب یا کم چربی و یا آب میوه های بدون قند استفاده نمایید. به جای مصرف نوشابه های کوکاکولا یا شکلات داغ که سرشار از کافئین می باشند، به سراغ نوشیدنی های گرم مالت بروید.
چنانچه تصمیم به کاهش مصرف کافئین گرفتید، همچنان مصمم بر تصمیم خود استوار باشید، حتی اگر علائمی همچون سردرد گریبان گیرتان شد. در صورتی که پس از کاهش مصرف هنوز در فرزند خود علائمی ناشی از مصرف بیش از اندازه کافئین موجود در رژیم غذایی خود مشاهده می کنید، در نظر داشته باشید که چند روز طول می کشد تا کودک شما رفتارش عادی شود. چراکه هنوز مقداری کافئین در سیستم گردش خون کودک شما موجود است.میزان کافئین موجود در قهوه بسته به نوع آن متفاوت است. بنابراین برای کاهش مصرف کافئین می توانید نوع قهوه خود را تغییر دهید. اگر صرفا از نوشیدن قهوه لذت می برید، بهتر است از قهوه های بدون کافئین استفاده کنید.