به عقیده کارشناسان برای یافتن راه های صرفه جویی در مصرف سوخت ابتدا باید موثرترین عوامل بر مصرف سوخت را شناسایی کرد.
این عوامل شامل عوامل محیطی، نحوه رانندگی، خودرو و موتور خودرو است. کارشناسان تاثیر عوامل محیطی بر مصرف سوخت را اجتناب ناپذیر می دانند، مانند دمای هوا، گازهای موجود در هوا و ارتفاع از سطح دریا که می تواند میزان مصرف سوخت را کاهش یا افزایش دهد.
نحوه رانندگی نیز از دیگر عواملی است که در مصرف سوخت خودرو بسیار اثرگذار است. براساس بررسی های انجام شده گاه تا ۳۰ درصد اختلاف بین مصرف سوخت در بهترین و بدترین نحوه رانندگی مشاهده می شود.
کارشناسان توصیه می کنند برای کاهش مصرف سوخت خودروی خود بهتر است به ترافیک و ساعات اوج آن توجه داشته باشید و مسیرهایتان را با توجه به دوری از ترافیک و خیابان های شلوغ انتخاب کنید.
چه نکاتی را باید موقع زدن بنزین خودرو رعایت کنیم؟
هنگام تخلیه بنزین درون مخزن جایگاه سوخت رسانی، بنزین نزنید
شاید شما هم سوخت گیری پمپ بنزین توسط تانکر های حمل سوخت را دیده باشید. در این هنگام بنزین نزنید، زیرا درون مخازن پمپ بنزین ذرات آلوده ای وجود دارند که ته نشین شده اند و به دلیل فشار بالای ورود بنزین به درون مخزن پمپ بنزین این آلودگی ها با کل حجم بنزین موجود ترکیب می شود. در صورت بنزین زدن در چنین شرایطی ذرات آلوده می توانند برای اتومبیل شما مشکل ساز شوند.
در زمانی که هوا سرد یا خنک است، بنزین بزنید
در هنگام صبح یا در زمانی که هوا خنک تر است بنزین بزنید. بنزین در هوای خنک حالت منقبض و در شرایط گرم منبسط می شود. این موضوع باعث می شود تا بنزین در هوای گرم به بخار تبدیل شود و بنزینی که شما وارد باک اتومبیل خود می کنید، همراه با بخار زیادی باشد.
سعی کنید بنزین زدن را به صبح موکول کنید.
صبح ها بنزین بزنید زیرا در صبح ها حرارت زمین هنوز در پایین ترین سطح خود قرار دارد. حتما این نکته را می دانید که در تمام پمپ بنزین ها مخزن سوخت در زیر زمین قرار گرفته است و هرچه زمین سردتر باشد بنزین غلیظ تر و متراکم تر خواهد بود. وقتی هوا گرم تر می شود بنزین منبسط می گردد.
سعی کنید با باک نیمه خالی بنزین بزنید.
وقتی باک اتومبیل نصفه است، اقدام به بنزین زدن بکنید. دلیلش این است که هرچه بنزین بیشتری در داخل باک باشد هوای کمتری فضای خالی را در بر می گیرد. مخازن ذخیره ی بنزین دارای سقف داخلی شناوری هستند. این سقف به عنوان نقطه ی صفر بین بنزین و جو عمل می کند تا تبخیر را به حداقل برساند. بنزین سریعتر از آنچه که تصور می کنید تبخیر می شود.
دستگیره ی نازل بنزین را تا آخر فشار ندهید.
اگر به دستگیره ی نازل نگاه کنید، می بینید که دارای سه حد تند ، متوسط و کند است. در حالت کند میزان تبخیر بنزین که در اثر پمپ شدن آن حاصل می شود به حداقل می رسد. اگر با حالت تند به بنزین زدن بپردازید، مایع دیگری که وارد مخزن بنزین می شود بخار است و در واقع میزان بنزینی که شما وارد اتومبیل خود کرده اید کمتر است و به میزانی که دستگاه نشان می دهد نیست. چون همه ی شیلنگ ها دارای محل بازگشت بخار نیز هستند.
اگر تانکر بنزین در حال تخلیه بنزین است شما اقدام به بنزین زدن نکنید.
چون تخلیه ی بنزین سبب می گردد که بنزینی که در داخل مخزن زیرزمینی وجود دارد به هم خورده و مواد ته نشین شود و آلودگی که در ته مخزن وجود داشته بالا بیاید، اگر آن موقع اقدام به سوختگیری کنید مقداری از این آلودگی ها به همراه بنزین وارد باک اتومبیل شما خواهد شد.
همیشه باک خود را موقع بنزین زدن تا انتها پر کنید.
زیرا با این کارهم درزمان و هم در هزینه صرفه جویی کرده اید. چون که بنزین فرّار است و خیلی سریع تبدیل به گاز می شود. هرچقدر که فضای خالی در باک کمتر باشد بنزین کمتری از دست می رود برای اینکه بدانید باک اتومبیل تان چقدر ظرفیت دارد، می توانید به دفترچه راهنمای ماشین مراجعه کنید و خودتان هم بعد از چند بار بنزین زدن به این مسئله پی می برید.
چند نکته که نباید موقع بنزین زدن انجام دهید
- هیچگاه نگذارید چراغ هشدار بنزین روشن شود و بعد اقدام به بنزین زدن بکنید. زیرا این کار احتمال آسیب رسیدن به مجموعه ی قسمت سوخت رسانی ماشین را به دنبال خواهد داشت.
- در اوج ساعات ترافیک سوخت گیری نکنید و باعث هدر رفتن زمان نیز نشوید.
- برای جلوگیری از آزار و اذیت راننده ی ماشین جلویی چراغ های خودرو را خاموش کنید.
- چون باید هنگام بنزین زدن به صف بایستید،پس همیشه نوبت را رعایت کنید.
- چون در هوای داغ چگالی بنزین کمتر می شود، پس وقتی هوا خنک است سوخت گیری کنید تا بنزین بیشتری داشته باشید.
- هیچگاه با سیگار روشن خود وارد پمپ بنزین نشوید.