به گزارش سایت خبری ساعدنیوز، اگر از بیشتر رانندگان سؤال کنید که تهویه خودرو چیست احتمالاً پاسخی جز کولر یا بخاری نخواهید شنید! اما تهویه خودرو قابلیتی مجزا از کولر و بخاری دارد و آن حالت پنکه است. قابلیتی با عملکرد مشابه با پنکه هایی که در منازل خود داریم. در این حالت بدون درگیر شدن کولر یا بخاری هوای بیرون به داخل اتاقک وارد می شود.
در حقیقت پایین کشیدن شیشه خودرو در سرعت بالا و هوای آلوده یک اشتباه بزرگ است. این کار به جز ورود آلودگی و سر و صدا به داخل خودرو، بر هم خوردن آیرودینامیک بدنه و افزایش مصرف سوخت نتیجه ای ندارد. رانندگان به جای این کار می توانند از پنکه خودرو استفاده کنند تا هوا از حالت خفگی خارج شود.
پس از سوار شدن کولر را روشن نکنید
هنگام سوار در خودرو به ویژه در روزهای گرم سال بلافاصله کولر را روشن نکنید. این کار برای سلامت شما مضر است. به دلیل مواد مورد استفاده در داشبورد، روکش صندلی ها و مجاری تهویه در هوای گرم گاز بنزن منتشر می شود.
این گاز با بوی پلاستیک گرم شده برای همه ما آشناست. بنزن می تواند موجب بروز کم خونی، کاهش گلبول های قرمز و ابتلا به سرطان شود و خطر سقط جنین در خانم های باردار را افزایش دهد.
با این وصف هنگامی که سوار خودرو می شوید بهتر است کمی صبر کنید و شیشه ها را پایین بکشید تا هوای داخل خودرو عوض شد و سپس اقدام به روشن کردن کولر نمایید.
روشن کردن کولر خودرو
به منظور جلوگیری از آسیب کلاچ کمپرسور بهتر است کولر را در دور موتور پایین راه اندازی کنید. حتی اگر در سرعت بالا قصد روشن کردن خودرو را دارید بهتر است از سرعت خود بکاهید و با فشار دادن کلاچ خودرو دور موتور را پایین بیاورید. همچنین پس از روشن کردن به مدت چند ثانیه سرعت پنکه را زیاد کنید تا هوای گرم موجود در مجاری تهویه تخلیه شود.
مراقب مصرف سوخت خود باشید!
در خودروهای قدیمی سیستم تهویه فاقد ترموستات و حسگر دما بود. در واقع کمپرسور با روشن نمودن کولر به طور دائم با موتور درگیر می شد و دیگر فرقی نداشت که شما سرعت پنکه را چه مقداری تنظیم کرده اید.
استفاده این شیوه که در خودروهای دهه 70 امریکا رایج بود موجب افزایش سرسام آور مصرف بنزین می شد؛ اما در خودروهای امروزی به علت نصب ترموستات، کمپرسور با توجه به سرعتی که شما تنظیم کرده اید با موتور درگیری می شود.
هرچه سرعت پنکه بیشتر باشد گازی که اتاقک ماشین را خنک می کند سرمای خود را زودتر از دست می دهد و در نتیجه فرمان درگیری کمپرسور نیز زودتر صادر می شود.
خنک نکردن کولر ماشین و فشار گاز کولر
کاهش فشار گاز کولر خودرو به طور حتم یکی از اصلی ترین دلایل خنک نکردن کولر است.
اگر کمی با فیزیک آشنا باشید احتمالاً می دانید که آب پس از رسیدن به نقطه جوش یعنی 100 درجه سانتی گراد با سرعت بیشتری به بخار تبدیل می شود. در واقع هرچه دمای آب از صفر تا 100 درجه افزایش می یابد به معنای جذب بیشتر انرژی گرمایی از منابع دیگر است. نکته جالب اینکه آب در هنگام تبخیر (نقطه جوش) نسبت به 3 یا 4 درجه سانتی گراد پایین تر 5 برابر بیشتر گرمای اطراف را جذب می کند!
به طور معکوس نیز هنگامی که بخار آب به سطحی سرد برخورد کند، تقطیر شده و بلافاصله به آب تبدیل می شود. کولر خودرو نیز بر همین اساس کار می کند. در واقع اگر مایعی بیابیم که در دمای پایین (خیلی پایین تر از 100 درجه؛ مثلاً دمای محیط) تبخیر شود و آن را در یک سیستم بسته قرار دهیم می توانیم یک کولر خودرو بسازیم.
به بیان ساده کولر خودرو از یک سیستم بسته تشکیل شده که در دو انتهای آن تجهیزاتی شبیه به رادیاتور قرار دارد؛ یکی در داخل خودرو و دیگری بیرون خودرو و در معرض هوای آزاد. حال مایع مناسبی که از آن صحبت نمودیم اگر از رادیاتور داخل خودرو عبور کند با جذب گرمای محیط تبخیر می شود.
این گاز هنگامی که به رادیاتور دوم وارد می شود به علت دمای پایین هوای محیط بلافاصله تقطیر شده و به مایع تبدیل می گردد. مایعی که برای چرخش در فرآیند کولر خودرو استفاده می شود در دمای پایین تر از دمای اتاق خودرو تبخیر می گردد اما به همان میزان نیز در دمای پایین تری تقطیر می شود.
در نتیجه ممکن است در روزهای گرم سال فرآیند خنک کنندگی به علت تقطیر ناقص به خوبی صورت نگیرد؛ اما با افزایش فشار گاز کولر خودرو دمای تبخیر تا مقداری که به آن نیاز داریم افزایش می یابد و در مقابل دمای تقطیر نیز بالا می رود؛ بنابراین در هنگام بالا بودن فشار گاز کولر خودرو می توان اطمینان داشت که با انجام کامل تقطیر خودرو به خوبی خنک می شود.
با وجود دخیل بودن قطعات فراوان در عملکرد کولرخودرو، می توان با اطمینان گفت که کاهش فشار گاز کولر خودرو عمده ترین دلیل خنک نکردن کولر است.