یکی از دسته بندی هایی که می توانیم برای عقد ها در نظر بگیریم عقد معین و عقد نا معین است، تفاوت عقد معین و نا معین در این می باشد که در عقود معین علاوه بر رعایت شرایط اساسی صحت قرارداردیکسری شرایط خاص دیگر را در که در قانون برای این عقد تعیین شده است، به طور مثال قانونگذار در قانون مدنی برای قرارداد های اجاره شرایطی را در نظر گرفته است که یکی از این شرایط این می باشد که قرارداد اجاره باید مدت دار باشدو قرار داد اجاره بدون مدت باطل است. در انواع قرارداد گفتیم که یکی از دسته بندی هایی که می توانیم برای قراردادها در نظر بگیریم تقسیم آنها به عقد معین و نامعین است . تفاوت عقد معین و نامعین در این است که در عقود معین علاوه بر شرایط اساسی صحت قرارداد ، یک سری شرایط به خصوص نیز برای عقد موردنظر در قانون تعیین شده است . مثلا قانون گذار در قانون مدنی قسمتی که مربوط به قرارداد اجاره است ، یک سری شرایط برای عقد اجاره در نظر گرفته است . یکی از این شرایط این است که قرارداد اجاره باید مدت داشته باشد و قرارداد اجاره بدون مدت باطل است . از این رو ما در این محتوا به بررسی انعقاد قرارداد اجاره بدون مدت و فسخ قرارداد اجاره بدون مدت می پردازیم.
عقد اجاره چیست؟
در لغت اجاره به معنایکرایه دادن است و مطابق با ماده ۴۶۶ قانون مدنی عقد اجاره عبارتند از: اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر مالک منافع عین مستاجره میشود. اجاره دهنده را موجر و اجاره کننده را مستاجر و مورد اجاره را عین مستاجره گویند. مطابق با این ماده در قرارداد اجاره یک طرف قرارداد در ازای اینکه مالی را برای استفاده دیگری در اختیارش می گذارد، اجرت دریافت می کند. در قرارداد اجاره به کسی که مالی را اجاره می دهد موجر یا اجاره دهنده می گویند و به کسی که مال را اجاره می کند تا از منافع آن استفاده کند مستاجر یا اجاره کننده می گویند و به بهایی که بابت اجاره توسط مستاجر به موجر پرداخت می شود اجاره بها می گویند و به مالی که مورد اجاره قرار میگیرد عین مستاجره یا مورد اجاره می گویند.
انعقاد قرارداد اجاره بدون مدت
همانطور که گفتیم یکی از مهمترین شرایط صحت قرارداد اجاره این است که در این قرارداد حتما مدت اجاره ذکر شود . این شرط در ماده 468 قانون مدنی به این ترتیب آمده است که : " در اجاره اشیا مدت اجاره باید معین شود وگرنه اجاره باطل است " . بنابراین می بینیم که طبق بیان صریح قانون در صورت عدم تعیین مدت در قرارداد اجاره ، عقد باطل خواهد بود . پس بهتر است در هنگام انعقاد قرارداد اجاره دقت داشته باشید که حتما مدتی برای آن در نظر بگیرید . ضمن اینکه باید دقت داشت عدم ذکر مدت با عدم بیان واضح آن متفاوت است مثلا اگر گفته شود برای هر ماه اجاره 200 هزار تومان بها باید پرداخت شود ، این یعنی اینکه قرارداد اجاره برای مدت یک ماه تعیین شده است . انعقاد قرارداد اجاره بدون شاهد ، به لحاظ قانونی صحیح و معتبر است ، اما از آن جهت که ممکن است مشکلاتی میان طرفین ایجاد شود ، بهتر است که ذیل قرارداد اجاره را دو نفر شاهد مرد امضا کنند .
فسخ قرارداد اجاره بدون تعیین مدت
بنابر آنچه گفته شد ، متوجه شدیم که اگر برای عقد اجاره مدت تعیین نشود ، این عقد باطل است . از این رو می توان نتیجه گرفت که فسخ قرارداد اجاره ای که در آن مدت تعیین نشده است یک موضوع منتفی است . زیرا چنین قراردادی اصلا اعتبار قانونی ندارد که ما درباره حق فسخ در آن بحث کنیم .
حکم قانون برای قرارداد اجاره ای که مدت ندارد، چیست؟
قانون گذار در ماده ۴۶۸ مقرر داشته که مدت اجاره باید معلوم باشد و اگر معلوم نشود، اجاره باطل است. زمان شروع اجاره وابسته به اراده ٔ طرفین در قرارداد اجاره است. طرفین می توانند در قرارداد روزی را برای شروع اجاره مشخص کنند. اگر بر این امر توافق نکنند، مدت اجاره از زمان انعقاد قرارداد، شروع می شود.
بر اساس ماده ۳ قانون روابط موجر و مستأجر مصوب سال۷۶ پس از انقضای مدت اجاره بنا به تقاضای موجر یا قائم مقام قانونی او تخلیه عین مستأجره، اگراجاره با تنظیم سند رسمی باشد، توسط دایره های اجرای ثبت ظرف یک هفته و اگر اجاره با تنظیم سند عادی باشد، ظرف یک هفته پس از تقدیم تقاضای تخلیه به دستور مقام قضایی در مرجع قضایی توسط ضابطین قوه قضاییه انجام خواهد گرفت.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .