ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

همه چیز در مورد هزینه انتقال سند ملک

  شنبه، 05 شهریور 1401   زمان مطالعه 12 دقیقه
همه چیز در مورد هزینه انتقال سند ملک
هزینه انتقال سند ملک در هر سال ، بسته به ارزش معاملاتی ملک ، متفاوت است . برای نحوه محاسبه هزینه انتقال سند ملک ، علاوه بر حق التحریر و حق الثبت دفاتر اسناد رسمی ، هزینه هایی همچون مالیات بر ارزش افزوده و نیز ، هزینه صدور سند الکترونیکی نیز ، باید پرداخت شود که بسته به توافق ، به عهده خریدار ، فروشنده یا هر دو طرف است .

معاملات ملکی ، یکی از مهم ترین انواع معاملاتی هستند که به صورت روزمره و به نحو گسترده ، توسط افراد انجام می شوند که از جمله مهم ترین آنها می توان به فروش ملک ، رهن یا اجاره آن اشاره نمود . در هر صورت ، زمانی که معامله ای انجام می شود ، باید طبق تشریفات خاصی اقدام به ثبت معامله نمود تا از اختلافات بعدی در ارتباط با آن ، جلوگیری شود . در حال حاضر ، زمانی که فردی ، ملک خود را به دیگری فروخته و عقد بیع میان آنها منعقد می گردد ، می بایست از طریق مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی ، اقدام به انتقال سند ملک نماید تا به این ترتیب ، سند به خریدار منتقل شده و وی ، مالک جدید ملک شود . اما انتقال سند ملک ، نیازمند پرداخت هزینه هایی است که باید توسط طرفین پرداخت شوند . هر چند این هزینه ها ، گاها زیاد می شود ، اما مزیت تنظیم سند رسمی انتقال در این خصوص ، پر اهمیت است . لذا در این مقاله ، ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم که هزینه انتقال سند ملکی در دفترخانه به عهده کدام یک از خریدار و فروشنده است .

پوستر خرید ملک

هزینه انتقال سند ملک بر عهده چه کسی است؟

بر اساس قانون مدنی ، زمانی که فردی ، قصد دارد ملک خود را به دیگری بفروشد ، می بایست از طریق انعقاد عقد بیع ، اقدام به این امر نماید . عقد بیع ، همان خرید و فروش است و نه تنها در مورد املاک غیر منقول ، بلکه در مورد سایر اموال ، همچون خودرو نیز ، قابل انجام است . در هر صورت ، عقد بیع که میان طرفین منعقد می شود ، می بایست شرایط صحت معاملات ، از جمله قصد و رضایت ، اهلیت طرفین و مشروعیت جهت معامله را به صورت کامل ، داشته باشد و در غیر این صورت ، عقد صحیح نیست. علاوه بر وجود این شرایط قانونی ، امروزه طرفین ، پس از توافق در راستای انعقاد معامله و عقد بیع ، می بایست اقدام به انتقال سند نمایند تا از بروز مشکلات بعدی در ارتباط با معامله ، پیشگیری شود . بنابراین ، تنظیم مبایعه نامه ملک ، میان طرفین در دفتر املاک ، کافی نبوده و لازم است که فروشنده ملک ، با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی ، اقدام به انتقال سند ملک به نام خریدار نماید . اما انتقال سند ملک ، مانند سایر خدماتی که دفاتر اسناد رسمی ارائه می نمایند ، همچون هزینه تعهد محضری و یا هزینه گواهی امضا ، منوط به پرداخت هزینه هایی است. لذا ، نخستین سوالی که در این ارتباط مطرح می شود ، آن است که پرداخت هزینه انتقال سند ملک به عهده چه شخصی است و سپس ، این سوال نیز مطرح می شود که هزینه انتقال سند ملک در هر سال چقدر است ؟ پاسخ به این سوال ها ، از این جهت ، پر اهمیت است که گاها ، هزینه انتقال سند ملک با توجه به مبلغ ارزش ملک ، ممکن است گزاف به نظر برسد و به همین خاطر ، هر یک از خریدار و فروشنده ، تمایل دارند که طرف مقابل ، اقدام به پرداخت این هزینه ها نماید. در پاسخ به این سوال که هزینه انتقال سند ملک به عهده چه کسی است ، باید گفت که هزینه های انتقال سند ملک را می توان به شیوه های مختلفی پرداخت نمود . یکی از اولین و مهم ترین روش های پرداخت هزینه های انتقال دادن سند ملکی ، آن است که هر یک از خریدار و فروشنده ، به صورت بالمناصفه ( نصف نصف ) اقدام به پرداختن هزینه های انتقال سند در دفترخانه نمایند . البته ، در صورتی که طرفین در این خصوص توافقی کنند ، مبنی بر اینکه کدام یک از آنها هزینه ها را پرداخت کند ، همان توافق ، محترم و مورد قبول است. علاوه بر این ، در مواردی که عرف خاصی ، برای پرداخت هزینه انتقال سند ملکی وجود دارد ، می توان مطابق همان عرف عمل نمود . اما در صورتی که هیچ کدام از موارد مذکور وجود نداشته باشد ، می توان گفت که پرداخت هزینه حق الثبت انتقال سند ملکی در دفترخانه ، به عهده فروشنده ملک است و هزینه حق التحریر انتقال سند ملکی در دفترخانه ، به عهده خریدار می باشد و بعضا هم دفاتر اسناد رسمی ، کل هزینه های مربوط به انتقال سند ، اعم از حق الثبت و حق التحریر را از فروشنده ملک ، مطالبه می نمایند .

هزینه انتقال سند ملک در هر سال چقدر است؟

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که پس از انعقاد عقد بیع ، میان خریدار و فروشنده ، چه شخصی باید هزینه های مربوط به انتقال سند ملکی و درخواست صدور سند تک برگی را به دفترخانه پرداخت نماید . همانطور که اشاره شد ، در صورت نبود توافق میان طرفین یا عرف خاص ، اصولا ، فروشنده می بایست ، هزینه های انتقال سند ملکی را بپردازد و یا اینکه به صورت نصف نصف ، این هزینه ها پرداخت شود . اما ، سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که هزینه انتقال سند ملک چقدر است ؟ به ویژه ، پاسخ به این سوال که هزینه انتقال سند ملک درهر سال چقدر و نحوه محاسبه آن چگونه است ، حایز اهمیت می باشد . در پاسخ به این سوال که نحوه محاسبه انتقال سند ملکی در هر سال چگونه است ، باید گفت که هزینه انتقال سند ملکی در هر سال ، شامل موارد مختلفی می شود که بر اساس قانون ، می بایست توسط خریدار / فروشنده یا هر دوی آنها ، پرداخت گردد تا انتقال سند در محضر ، انجام شود . دسته اول ، هزینه هایی هستند که باید توسط فروشنده پرداخت شوند ؛ چرا که وی ، مالک ملک مورد انتقال بوده و از آن ، استفاده می کرده است . به عنوان نمونه ، می توان به عوارض دارایی و شهرداری ، همچون پرداخت هزینه مدیریت پسماند مسکونی ، نوسازی ، خلافی و مواردی از این قبیل اشاره نمود . مبلغ این هزینه ها که پرداختشان به عهده فروشنده است ، بسته به هر ملک ، ممکن است متفاوت باشد ؛ لذا نمی توان به صورت دقیق گفت که این هزینه ها چقدر هستند . همچنین ، بر اساس قانون مالیات های مستقیم ، فروشنده ملک ، به میزان 5 درصد از ارزش معامله را می بایست به عنوان مالیات نقل و انتقال ملک ، از طریق دفاتر اسناد رسمی ، پرداخت نماید . اما علاوه بر موارد ذکر شده ، انتقال سند در دفترخانه ، نیازمند پرداخت هزینه های دیگری همچون حق الثبت ، حق التحریر ، مالیات بر ارزش افزوده و هزینه صدور سند الکترونیک توسط دفترخانه نیز می باشد که بر اساس نرخ ها و تعرفه های مشخص شده ، محاسبه و قابل دریافت خواهند بود که در قسمت قبل ، این موضوع را توضیح دادیم که هزینه انتقال سند ملک بر عهده کیست . اما سوال مهم دیگری که در این خصوص مطرح می شود ، این است که هزینه انتقال سند ملک در هر سال چقدر است و نحوه محاسبه آن چگونه است . در پاسخ به این سوال که هزینه انتقال سند ملک در هر سال چقدر است و برای صدور شناسه یکتا سند مالکیت ، چه میزان هزینه باید به دفترخانه پرداخت نمود ، باید گفت که بخش عمده هزینه انتقال سند ملک در دفترخانه برای هر سال ( که شامل حق الثبت انتقال سند ملک است و بر اساس تعرفه مشخص شده برای دفاتر اسناد رسمی اخذ می گردد ) ، بستگی به ارزش معاملاتی ملک مورد معامله دارد و دفترخانه ها ، بر اساس آن ، اقدام به محاسبه هزینه مربوطه می نمایند که البته ، مبلغ ارزش معاملاتی ، از سوی سازمان امور مالیاتی کشور اعلام می شود . به عبارت دیگر ، مبلغ ارزش معاملاتی ، ارتباطی به مبلغ واقعی معامله که توسط طرفین انجام شده ، ندارد و معمولا هم کمتر از آن است . به همین دلیل ، همانطور که در قسمت بعد ، نحوه محاسبه هزینه انتقال سند ملکی را توضیح می دهیم ، بسته به ارزش معاملاتی ملک ، ممکن است که هزینه انتقال سند آن ، افزایش یا کاهش پیدا کند . لذا ، تعیین مبلغ نهایی انتقال سند در خصوص تمامی املاک ، امکان پذیر نیست و باید از طریق فرمول های خاص ، طبق حق التحریر دفاتر اسناد رسمی هر سال ، محاسبه گردد

نحوه محاسبه هزینه انتقال سند ملک

در قسمت های قبل ، به توضیح این مطلب که هزینه انتقال سند ملک به عهده کیست پرداخته و در ادامه ، مبلغ و میزان هزینه انتقال سند ملک در دفترخانه در هر سال را نیز ، مورد بررسی قرار دادیم . از آن جهت که گرفتن سند رسمی برای املاک ، امری لازم و ضروری محسوب می شود و از طرفی نیز ، پرداخت هزینه های انتقال سند ملک در دفترخانه به نسبت مبلغ زیادی می باشد ، گاهی افراد این سوال را مطرح می کنند که نحوه محاسبه هزینه انتقال سند ملک در هر سال به چه صورت است و مبلغ آن چقدر است ؟ در قسمت قبل ، به صورت مختصر به این سوال پاسخ دادیم که هزینه انتقال سند ملک در هر سال چقدر است و شامل چه مواردی می شود . اما ، برای تشریح بیشتر موضوع ، در این قسمت نیز ، نحوه محاسبه هزینه انتقال سند ملک در دفترخانه را مورد بررسی قرار می دهیم . به طور کلی ، محاسبه هزینه انتقال سند ملک ، بر اساس قوانین و مقررات موجود و نیز ، بر اساس نرخ تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی صورت می گیرد و طرفین ، برای انتقال سند ملک در دفترخانه ، ملزم به پرداخت مبلغی بیش از آن نمی باشند . نحوه محاسبه هزینه انتقال ملک در دفترخانه ، به این صورت است که هزینه های مربوطه ، شامل هزینه هایی ، همچون حق الثبت و حق التحریر دفاتر اسناد رسمی است . همچنین ، هزینه مالیات بر ارزش افزوده و صدور سند الکترونیک نیز ، به هزینه های مزبور ، اضافه می شود و فروشنده ، باید مالیات نقل و انتقال ملک را نیز ، بپردازد . به علاوه اینکه ، دفترخانه های اسناد رسمی ، در صورتی که تعداد خریداران و فروشندگان ، بیشتر از یک نفر باشند ، بر اساس قانون ، مجاز هستند که مطابق تعرفه اعلام شده ، هزینه های بیشتری محاسبه و دریافت کنند . به طور کلی ، همانطور که اشاره شد ، بر اساس تعرفه خدمات دفاتر اسناد رسمی ، تنظیم اسناد مربوط به معاملات غیر منقول ، همچون املاک تجاری و مسکونی ، بسته به مبلغ ملک ، هزینه های متفاوتی در بر دارد . البته ، منظور از مبلغ ، ارزش معاملاتی است که اداره دارایی تعیین می کند و نه مبلغی که طرفین ، در خصوص آن توافق کرده اند . معمولا ، ارزش گذاری دارایی بر املاک ، کمتر از مبلغی است که طرفین تعیین کرده اند . بر اساس آخرین بخشنامه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی ، می توان ملاحظه نمود که دفاتر اسناد رسمی ، برای دریافت هزینه های انتقال سند ملک در هر سال ، می توانند به شرح جدول زیر ، اقدام به محاسبه و دریافت هزینه های قانونی بابت حق التحریر و حق الثبت سند ملکی نمایند که به صورت زیر ، می باشد :

مبلغ سند

تعرفه

تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا

800 هزار ریال

تا مبلغ 50 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال

120در هزار

تا مبلغ 100 میلیون ریال نسبت به مازاد 50 میلیون ریال

40 در هزار

تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 100 میلیون ریال

20 در هزار

تا مبلغ 500 میلیون ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال

12در هزار

تا مبلغ 1 میلیارد ریال نسبت به مازاد 500 میلیون ریال

6 در هزار

بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال

3 در هزار

علاوه بر حق التحریر و حق الثبت دفاتر اسناد رسمی ، به میزان 9 درصد ارزش معاملاتی ملک مورد نظر ، مالیات بر ارزش افزوده نیز از طرفین ، قابل اخذ می باشد . همچنین ، گفتنی است که هزینه صدور سند الکترونیک مالکیت نیز ، به میزان 15 هزار تومان تعیین شده است که به موجب تعرفه ، قابل دریافت خواهد بود .

مبلغ مالیات بر ارزش افزوده در دفاتر ثبت اسناد رسمی چقدر است؟

احتمالا می دانید که میزان مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصد است. اما مبنای دریافت این ۹ درصد چیست؟ آیا ۹ درصد از ارزش معاملاتی ملکی به عنوان مالیات بر ارزش افزوده دریافت می شود؟ خیر. در واقع مالیات بر ارزش افزوده که در دفاتر ثبت اسناد رسمی دریافت می شود بر اساس مبلغ کل حق التحریر ملک است. در نتیجه برای ملکی که ارزش معاملاتی آن ۲۲۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است، حق التحریر بر اساس محاسبات انجام شده در قسمت های قبل ۲ میلیون و ۱۵۶ هزار و ۲۰۰ تومان است. بنابراین میزان مالیات بر ارزش افزوده برای این ملک معادل ۱۹۴٬۰۵۸ تومان (۱۹۴ هزار و ۵۸ تومان) است.

امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) قاب تاریخ روز؛ 11 دی/ از احساسی‌ترین عکسی که موجب خودکشی عکاسش شد تا تصویری از فرح و جیمی کارتر بازو به بازوی هم (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
بمب خبری نقل و انتقالات تراکتور؛ برگشت زوج طلایی به تبریز؟
معرفی کتاب / رمان طنز دایی جان ناپلئون اثر ایرج پزشک زاد
رونالدو فقط به یک شرط در النصر عربستان نمی‌ماند!
آغاز دور جدید فعالیت انجمن سواد رسانه ای ایران
بازنشسته ها در آستانه نوروز 1404 چقدر از دولت عیدی خواهند گرفت؟
گامی دیگر در خدمات شهری ؛ بهسازی آیلندهای ناحیه یک شوشتر
دیوار چین در لالی؛ خلاقیت باستانی در دل کوهستان‌های خوزستان
توضیح رنجبران درباره حاشیه سازی های اخیر در مورد حضور همسر دوم سید عباس عراقچی در یک نمایشگاه: کار غیرشرعی و غیراخلاقی تان را متوقف کنید
"فروپاشی اقتصادی، با ایجاد اعتراضات در داخل" فرمول دولت دوم ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره!
تاریخ دقیق دور جدید مذاکرات هسته ای با غرب مشخص شد
چرا مسی بعد از اخراج دوباره به بارسا برنگشت؟!
جولانی در تلاش برای جلب نظر اروپا؛ آیا تحریرالشام مسیر طالبان را می‌رود؟
چرا فضانوردان در فضا نمی‌توانند نان بخورند؟/ حقیقتی جالب که شاید نمی‌دانستید!
آماده باش پدافند هوایی در مراکز حساس کشور؛ استقرار سامانه‌های جدیدی که هیچ‌کس از آن‌ها خبر ندارد!
روز تولدتو بگو تا بگم فرشته نگهبان شما چه ویژگی هایی دارد / فرشته نگهبان شما کیست؟
منتخب روز   
انتقاد تند و تیز ویدا جوان از منتقدین و رسانه‌های رشوه‌گیر و بی‌وجدان/ چاه بر سر راهتون می‌کنید! (ویدئو) محمدرضا شریفی‌نیا و آیفون 16 جنجالی؛ ماجرای جایزه عجیب چیست؟ تصویرسازی میهمانی مجلل شاه هخامنشی براساس کتیبه ها و حکاکی ها/ چه غذاهایی! عجب چیدمانی! (ویدئو) کامنت احساسی نعیمه نظام‌دوست برای جدیدترین موزیک ویدئوی جذاب عمو پورنگ+ عکس (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد ترسناک شیر و اسب آبی/ هرگز تسلیم نشو! امروز 17 دی؛ صحنه عاشقانه ای از بارش برف سنگین در شمشک تهران / خیلی وقت بود منتظر همچین برفی بودیم؛ خدایا شکرت😍+ ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ مادر جان داری رخت میشوری یا بچه تربیت میکنی؟/ دلم کباب شد براش😔 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‌نواز شیده معاونی مجری محبوب دهه شصتی‌ها بعد از 31 سال در 52 سالگی مهم‌ترین عناوین ورزشی دوشنبه 17 دی 1403 در یک نگاه! / موسیمانه از تمدید تا تهدید (ویدئو) طلسم مرگبار عروسک مرموز بهرنگ علوی را به خانه ارواح کلاردشت کشاند/ فریاد کمک و رازهای پنهان در دل شب، چه بلایی سرشون اومد؟😱 شاخص آلودگی هوا امروز سه شنبه 17 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها قدیمی تریم غذای خاورمیانه/ طرز تهیه کوکوی نخود، خوشمزه و بدون گوشت
آخرین ویدیو ها