جرایم و پرونده های مربوط به پلیس آگاهی
پلیس آگاهی، همچون پلیس مهاجرت و گذرنامه، ازجمله ضابطین قضایی بوده که نقشی بسیار مهم را در تحقیقات مقدماتی، تعقیب متهم و کشف جرایم، ایفا می نماید. نیروهای پلیس آگاهی، باید، در دوره های آموزشی ویژه، شرکت کرده و تنها، پس از قبولی در آزمون و اخذ کارت ضابط قضایی، خواهند توانست، به عنوان نیروهای زیر مجموعه نیروی انتظامی، تحت عنوان ضابط قضایی اقدام به فعالیت نمایند. از جمله وظایف این پلیس، می توان به مواردی نظیر تحقیق پیرامون جرم رخ داده و کشف جرم؛ جمع آوری آثار و دلایل جرم و حفظ آن ها؛ جلوگیری کردن از فرار متهمین؛ بازداشت متهمین؛ اقدامات عملی مربوط به تشخیص هویت و صدور گواهی عدم سوء پیشینه برای متقاضیان، پس از بررسی سوابق کیفری آن ها، اشاره نمود. با توجه به پتانسیل و توان نیروهای این یگان ویژه از یگان های نیروی انتظامی، عمدتا، رسیدگی به جرایم و پرونده های بخصوصی، به این پلیس، ارجاع می گردد و در خصوص باقی جرایم، کلانتری ها، در کنار آن ها و به دستور دادستان، نسبت به تحقیقات مقدماتی، کشف جرم و تعقیب متهم، اقدام می کنند. سامانه سخا که زیر نظر نیروی انتظامی است، عنوان سامانه ای می باشد که اقدام به ارائه خدمات اینترنتی، در خصوص اموری نظیر گواهی نامه، نظام وظیفه و شماره گذاری وسایل نقلیه می نماید و استفاده از این خدمات، مستلزم مراجعه به آدرس اینترنتی آن و در مواردی، ثبت نام در سامانه است. جرایم و پرونده های مربوط به پلیس آگاهی، عمدتا، مربوط به جرایم جنایی بسیار مهم، نظیر قتل، تجاوز، سرقت های مسلحانه و آدم ربایی ها می باشد و در سرقت های خرد و جرایم کم اهمیت تر، همانگونه که اشاره شد، کلانتری ها، اقدام به تحقیقات مقدماتی، تعقیب و پیگیری متهم و کشف جرم می نمایند. شایان ذکر است که نیروی انتظامی، همچون سایر نهاد های دولتی، اقدام به راه اندازی یک سامانه اینترنتی به آدرس srvagahi.police.ir نموده و برخی خدمات، نظیر جست و جوی افراد گمشده و کشف خودروی سرقتی را از طریق آن، ارائه می نماید که در بخش آخر مقاله نحوه پیگیری پرونده از این سامانه را، توضیح خواهیم داد.
نحوه شکایت و تشکیل پرونده در پلیس آگاهی
در قسمت قبل، توضیح دادیم که پلیس آگاهی، به چه جرایمی رسیدگی می کند و گفتیم که این پلیس، یکی از ضابطین قضایی است که تحت لوای قانون و به دستور دادستان، در تحقیقات مقدماتی، کشف جرم و دستگیری متهم، انجام وظیفه می نماید. در این بخش از مقاله، قصد داریم در خصوص نحوه ثبت شکایت و مراحل تشکیل پرونده در پلیس آگاهی توضیح دهیم. در این خصوص، لازم به توضیح است که در هنگام وقوع یک جرم، عمدتا، برای ثبت شکایت، شاکی ابتدا، باید با در دست داشتن نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنای خود، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و نسبت به ثبت شکایت خود، از جرم رخ داده، اقدام نماید و پس از ارسال پرونده به دادسرا و صدور دستور قضایی، پرونده، حسب مورد، به کلانتری یا آگاهی مربوطه، برای انجام تحقیقات، ارجاع می گردد. اما، با استناد به ماده 37 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر می دارد:
- "ضابطان دادگستری، موظفند، شکایت کتبی یا شفاهی را همه وقت قبول نمایند. شکایت شفاهی، در صورتمجلس قید و به امضای شاکی می رسد، اگر شاکی نتواند امضاء کند یا سواد نداشته باشد، مراتب در صورتمجلس قید و انطباق شکایت شفاهی با مندرجات صورتمجلس تصدیق می شود. ضابطان دادگستری مکلفند پس از دریافت شکایت، به شاکی رسید تحویل دهند و به فوریت، پرونده را نزد دادستان ارسال کنند."
- می توان گفت، طرح شکایت در آگاهی نیز امکان پذیر است و مراتب خاصی و ویژه ای نداشته، کافی است شاکی، با در دست داشتن مدارک هویتی خود و در صورت امکان، مدارک مثبت ادعایش، در آگاهی، حاضر شده و نسبت به ثبت شکایت از جرم رخ داده، اقدام کند. شکایت فرد، در صورتمجلس قید شده و به امضای وی می رسد و پس از تحویل رسید ثبت شکایت به شاکی، پرونده، به قید فوریت، به دادسرا و نزد دادستان، ارسال می گردد.
نحوه پیگیری پرونده پلیس آگاهی
پیگیری پرونده در پلیس آگاهی، به دو صورت حضوری و اینترنتی، امکان پذیر می باشد و متقاضی می تواند، از هرکدام از روش ها که تمایل دارد، استفاده نماید. در ادامه، هر یک از دو شیوه را توضیح خواهیم داد و بررسی خواهیم کرد که برای انجام این امر، به چه مدارک و اطلاعاتی نیاز است: پلیس فتا، یکی از ضابطین قضایی است که به منظور کشف و پیگیری جرایم فضای مجازی، نظیر فحاشی و توهین از طریق اینستاگرام و سایر پلتفرم های اینترنتی، پیش بینی شده است.
- پیگیری پرونده به روش حضوری: برای پیگیری حضوری، متقاضی باید، با در دست داشتن شماره پرونده و مدارک هویتی، به پلیس آگاهی ای که در آن، مراحل تشکیل پرونده را انجام داده است، مراجعه نماید و پس از ارائه شماره پرونده و کد ملی، پلیس آگاهی، پرونده مورد نظر را برای وی، پیگیری خواهند نمود.
- پیگیری پرونده به روش اینترنتی: پیگیری پرونده به روش اینترنتی، در حال حاضر، صرفا منحصر به سه مورد کشف خودرو سرقتی، افراد گمشده و اموال مکشوفه می باشد که برای انجام آن، متقاضی باید، آدرس سامانه مخصوص پلیس آگاهی، یعنی، srvagahi.police.ir را جستجو نموده و گزینه پیگیری درخواست ها را انتخاب کند. سپس، باید، در کادرهای مربوطه، شماره ملی، شماره پرونده و شماره پیگیری درخواست را وارد نماید و پس از وارد کردن تصویر امنیتی، بر روی گزینه ارسال درخواست، کلیک کند. درگاه واحد خدمات اینترنتی نیروی انتظامی، در خصوص برخی امور مربوط به نظام وظیفه و پلیس راهور، به صورت غیر حضوری ارائه خدمت می دهد.
بنابراین پلیس آگاهی، در خصوص کشف و پیگیری جرایم مهمی نظیر قتل، تجاوز و سرقت های بزرگ، به دستور دادستان، فعالیت می کند و برخلاف مراحل تشکیل و پیگیری پرونده آگاهی که هم به صورت حضوری و هم اینترنتی، امکان پذیر بوده، نحوه ثبت شکایت و تشکیل پرونده در آن، صرفا با مراجعه حضوری به اداره پلیس آگاهی یا دفاتر خدمات قضایی، ممکن است. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .