قرارهای تامین که در قانون بیان شده است از سوی دادسرا صادر می شود ، بدین صورت که پس از شکایت شاکی دادسرا شروع به تحقیقات مقداماتی در خصوص جرم می کند و پس از رسیدن به نتیجه تصمیم خود را در قالب یکی از قرارهای بیان شده در قانون صادر می نماید. از جمله این قرارها قرار تامین می باشد که علی الاصول برای سهولت دسترسی به متهم صادر شده و به چند دسته تقسیم می گردد که مقام قضایی بنا بر تشخیص خود و با توجه به شرایط یکی از قرار ها را صادر می کند.
قرار تامین کیفری چیست ؟
برای پاسخ به این سوال که قرار تامین کیفری چیست باید گفت که به تصمیمات صادره از سوی دادسرا قرار می گویند که انواع مختلفی دارد مانند : قرار های تامین ، قرار بازداشت موقت ، قرار منع تعقیب و غیره قانونگذار در قانون قرارهای تامین را برای دسترسی به متهم قرار داده تا در صورتی که مقام قضایی نیاز به صدور قرار را لازم بداند صادر نماید که قرارهای تامین با توجه به نوع جرم و میزان اهمیت جرم و شرایط متهم و بزهدیده به چند دسته تقسیم می شوند که بنا بر تصمیم مقام قضایی قرار مقتضی صادر می گردد. قرار تامین در واقع قراری است که به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی ، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزهدیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در خصوص جرم صورت وجود دلایل کافی ، یکی از قرارهای تامین مقرر در قانون آیین دادرسی کیفری را صادر می نماید .
قرار التزام به حضور با قول شرف
قرار التزام به حضور با قول شرف یکی از انواع قرارهای تامین است و بر طبق ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری قرار های تامین کیفری که از سوی دادسرا صادر می شوند عبارتند از :
- التزام به حضور با قول شرف
- التزام به حضور با تعیین وجه التزام
- التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با قول شرف
- التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با تعیین وجه التزام
- التزام به معرفی نوبهای خود به صورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضائی یا انتظامی با تعیین وجه التزام
- التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام ، با موافقت متهم و پس از أخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط
- التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات
- أخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله و غیره
یکی از قرارهای تامین کیفری که از سوی مقام قضایی صادر می شود قرار التزام به حضور با قول شرف می باشد ، همانطور که از نام قرار مشخص است قرار التزام به حضور است یا قرار یا تصمیمی است که متهم را ملزم به حضور نزد مقام قضایی می نماید اما این التزام در کمترین حد خود با قول شرف انجام می شود. به عبارت دیگر متهم با قول شرف به حضور نزد مقام قضایی خود را ملزم می داند تا زمان احضار نزد مقام قضایی حاضر شود. قرار التزام به حضور بر طبق قانون اولین قرار تامین و کمترین و سبک ترین قرار تأمین کیفری است که در قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است . قرار التزام به قول شرف در مراجع قضایی علی الاصول به ندرت اعمال و صادر می شود.
به طور مثال : دادسرا پس از تحقیقات اولیه و برای اطمینان از حضور به موقع متهم قراری را صادر می کند که ممکن است کمترین قرار تامین یا قرار التزام به قول شرف باشد در این صورت متهم با دادن قول شرف نزد مقام قضایی خود را ملزم به حضور در زمان احضار می نماید .
التزام به حضور با تعیین وجه التزام
در این قرار مرجع صدور قرار از متهم می خواهد که در موقع لزوم حاضر شود و برای تضمین اجرای تعهد ضمانت اجرای مالی یعنی پرداخت مبلغ معینی وجه نقد تعیین می کند. متهم نیز با قبول این قرار، متعهد می شود که به موقع در مرجع مورد نظر حاضر شود و در صورت عدم حضور مبلغ تعیین شده را بپردازد. در هنگام انعقاد این توافق هیچ تضمینی برای اجرای آن از متهم اخذ نمی شود و تنها پس از نقض عهد و عدم حضور، دادستان برای اخذ وجه التزام به نفع صندوق دادگستری اقدام می کند. (ماده ۲۳۰ ق.آ.د.ک) نکته دیگر این است که اگر متهم حاضر به دادن چنین تعهدی نباشد به صراحت تبصره ماده ۲۱۷ ق.آ.د.ک تبدیل به قرار کفالت می شود و الزاماً باید کفیل معرفی کند.
التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف
تبصره ۱ ماده ۳ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری مقرر می دارد: حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان یا نقاط معینی از شهرهای بزرگ. لذا در این قرار متهم متعهد می شود که از حوزه قضایی خاصی که مرجع قضایی تعیین می کند خارج نشود. در این قرار متهم متعهد می شود که از حوزه قضایی خارج نشود و برای تضمین تعهد خود قول شرف یاد می کند. ضمانت اجرایی برای تخلف از مقررات این ماده وجود ندارد و مرجع قضایی در صورت مشاهده تخلف نهایتاً می تواند قرار مزبور را تشدید کند. اگر متهم حاضر به پذیرش این قرار تامین نباشد به صراحت تبصره ماده ۲۱۷ ق.آ.د.ک تبدیل به قرار کفالت می شود و الزاماً باید کفیل معرفی کند و به موجب تبصره ۲ ماده ۲۱۷ ق.آ.د.ک، امکان خروج متهم از حوزه قضایی با اجازه مقام قضایی ممکن است.
التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام
این قرار در نوعش با قرار پیشین تفاوتی ندارد و هدف از صدور آن عدم خروج متهم از حوزه قضایی است، اما در نوع ضمانت اجرایی باهم تفاوت دارند. در قرار قبلی، ضمانت اجرایی در صورت تخلف متهم از مفاد قرار پیش بینی نشده است، در حالی که متهم در این نوع قرار برای تضمین تعهد خود متعهد می گردد در صورت تخلف مبلغی را به عنوان وجه التزام پرداخت کند. حال اگر متهم حاضر به دادن چنین تعهدی نباشد به صراحت تبصره ماده ۲۱۷ ق.آ.د.ک تبدیل به قرار کفالت می شود و الزاماً باید کفیل معرفی کند و به موجب تبصره ۲ ماده ۲۱۷ق.آ.د.ک، در این مورد نیز امکان خروج متهم از حوزه قضایی با اجازه مقام قضایی ممکن است.
بنابراین یکی از قرارهای تامین کیفری که از سوی مقام قضایی صادر می شود قرار التزام به حضور با قول شرف می باشد ، همانطور که از نام قرار مشخص است قرار التزام به حضور است یا قرار یا تصمیمی است که متهم را ملزم به حضور نزد مقام قضایی می نماید اما این التزام در کمترین حد خود با قول شرف انجام می شود. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .