همه چیز درباره کلاهبرداری در معامله!

  جمعه، 18 آذر 1401   زمان مطالعه 9 دقیقه
همه چیز درباره کلاهبرداری در معامله!
یکی از انواع کلاهبرداری، کلاهبرداری در معامله می باشد که متاسفانه، بخش زیادی از پرونده های دادگاه ها و دادسرا ها، به این نوع از کلاهبرداری، اختصاص یافته است. با توجه به اینکه جرم کلاهبرداری در معامله، ارکان ویژه ای داشته، متضررین از این جرم، جهت احقاق حق خود، باید از قواعد و ارکان این جرم، آگاه بوده و بدانند که نحوه شکایت از این جرم چگونه است.

از جرایم قدیمی که در قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، مورد پیش بینی قانون گذار، قرار گرفته، جرم کلاهبرداری می باشد که متاسفانه، ارتکاب به این جرم، امروزه، با پیشرفت تکنولوژی، دیگر، منحصر به کلاهبرداری سنتی، نبوده و شکل های جدیدی از آن، نظیر کلاهبرداری از طریق دستگاه اسکیمر، کلاهبرداری از طریق پیامک و مواردی از این دست نیز به وجود آمده اند و قانون گذار نیز آن ها را جرم انگاری کرده است. از این رو، در این محتوا، قصد داریم، بگوییم که حکم کلاهبرداری در معامله چیست و شرایط تحقق آن، چه می باشد و پس از صحبت در خصوص آثار آن، درباره نحوه شکایت و مراحل رسیدگی به این جرم، توضیح دهیم.

پوستر پرداخت پول در مقابل خرید خانه

حکم کلاهبرداری در معامله چیست؟

کلاهبرداری در معامله، یعنی کسی، در انواع و اقسام معامله و قراردادها، نظیر اجاره، خرید و فروش و یا صلح ملک، ماشین، زمین و هر مال منقول یا غیر منقولی، به قصد بردن مال دیگری، به مانورهای متقلبانه، متوسل شده و بدین ترتیب، مال شخص را ببرد. برای اینکه بتوانیم بگوییم، حکم کلاهبرداری در معامله چیست و نحوه شکایت از آن، چگونه می باشد؟ ابتدا باید، جرم کلاهبرداری را تعریف کرده؛ سپس، به این پرسش که حکم کلاهبرداری در معامله چیست؟ پاسخ دهیم.

  • با مراجعه به قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری و همچنین، قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، تعریف کلاهبرداری را پیدا می کنیم. کلاهبرداری، در ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، تعریف شده است. این ماده، در تعریف جرم کلاهبرداری، مقرر می دارد:
  • "هر کس از راه حیله و تقلب، مردم را به وجود شرکت ها یا تجارت خانه ها یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی، فریب دهد یا به امور غیر واقع، امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع، بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول، اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر، وجوه و یا اموال یا اسناد یا حواله جات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آن ها تحصیل کرده و از این راه، مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب ... می شود."
  • بر اساس این ماده، در تعریف جرم کلاهبرداری، می توان گفت، کلاهبرداری، عبارت است از فریب دادن دیگری و بردن مال وی، با رضایت صاحب مال، با توسل به فریب و مانورهای متقلبانه و دادن امیدهای واهی و استفاده کردن از اسناد جعلی و مواردی از این دست.
  • در واقع، رکن اصلی کلاهبرداری، بردن مال دیگری، با رضایت صاحب مال، با توسل به مانورهای متقلبانه است و بدون وجود مانور متقلبانه و فریب، باید، جرم رخ داده را در عناوین مجرمانه دیگر، نظیر تحصیل مال از طریق نامشروع، جست و جو کرد و اقدام به شکایت از آن عنوان مجرمانه نمود.
  • کلاهبرداری در معامله نیز یعنی، در عقد بیع یا صلح یا اجاره و یا سایر قراردادها، یکی از طرفین عقد، با توسل به مانورهای متقلبانه، صاحب مال را فریب داده و با رضایت او، اقدام به بردن مال وی کند. در این صورت، متضرر از جرم، می تواند، با شکایت از جرم رخ داده، خواهان صدور حکم کلاهبرداری در معامله شود. یکی از پرسش های رایج در خصوص این جرم، این است که حکم کلاهبرداری در معامله چیست؟
  • مجازات کلاهبرداری، در انتهای ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبردای و تبصره های آن، پیش بینی شده است و حکم کلاهبرداری در معامله نیز با استناد به این ماده، توسط قاضی، تعیین خواهد شد. بنابراین، برای اینکه بتوانیم بگوییم، حکم کلاهبرداری در معامله چیست، باید، به این ماده، مراجعه کنیم.
  • البته، با توجه به تغییراتی که در خصوص مجازات حبس های تعزیری، به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، به ویژه ماده 11 آن، ایجاد شده است، در بررسی اینکه مجازات جرم کلاهبرداری در معامله چیست، باید، این قانون و ماده 11 آن را نیز به همراه تبصره اش، مد نظر قرار داد.
  • انتهای ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبردای، در این خصوص که حکم کلاهبرداری در معامله چیست، مقرر می دارد: کلاهبردار، "... علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم می شود" و "مستخدمان دولتی، علاوه بر مجازات مذکور... به انفصال دائم از خدمات دولتی و .... یا انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند."
  • ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری نیز مقرر می دارد: "... جرایم انتقال مال غير و کلاهبرداری موضوع ماده (1) قانون تشديد مجازات مرتكبين ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری...، به شرطی كه مبلغ آن از نصاب مقرر در ماده(36)" قانون مجازات اسلامی، یعنی، 100 میلیون تومان، بيشتر نباشد " " قابل گذشت خواهند بود. تبصره این ماده نیز مقرر می دارد: " حداقل و حداكثر مجازات های حبس تعزيری درجه چهار تا درجه هشت مقرر در قانون، براي جرایم قابل گذشت، به نصف، تقليل می يابد"
  • بنابراین، با در نظر گرفتن تبصره ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، همچنین ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، در خصوص حکم کلاهبرداری در معامله باید گفت، حکم کلاهبرداری در معامله، رد مال، 7 سال حبس و پرداخت جای نقدی به دولت، معادل با مالی که کلاهبرداری شده می باشد؛ اما حبس این جرم، در صورتی که کلاهبرداری تا 100 میلیون تومان باشد، به نصف تقلیل می یابد. همچنین، برای ماموران و مستخدمین دولت، مجازات انفصال دائم و یا موقت نیز وجود دارد.

شرایط کلاهبرداری در معامله

برای توضیح شرایط جرم کلاهبرداری در معامله، باید، ارکان تحقق این جرم را با در نظر گرفتن ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری، بررسی کرد. بر اساس ماده 1 قانون فوق الذکر، شرایط کلاهبرداری در معامله یا به عبارتی، ارکانی که سبب تحقق این جرم می شوند، عبارتند از:

  • وجود مانور متقلبانه و فریب و امید به امور واهی و یا استفاده از اسناد مجعول، در راستای فریب دیگران، برای بردن مال آن ها
  • داشتن سوء قصد
  • بردن مال
  • تسلیم مال با رضایت به کلاهبردار، توسط صاحب مال یا فریب خورده از مانور متقلبانه

شایان ذکر است که صرف دروغ گفتن و بردن مال دیگری با دروغ، بدون مانور متقلبانه، کلاهبرداری نبوده و بر اساس قانون، عنوان مجرمانه دیگری، به جرم رخ داده، تعلق خواهد گرفت.

آثار حکم کلاهبرداری در معامله

اعمال مجازات جرم کلاهبرداری در معامله، بر مرتکب آن، آثاری را برای وی، به همراه خواهد داشت؛ به طوری که در مواقعی، فرد کلاهبردار، باید باقی عمر، تاوان سنگینی را که ناشی از حکم کلاهبرداری در معامله است، بپردازد. از این رو، در این بخش از مقاله، قصد داریم، در خصوص آثار حکم کلاهبرداری در معامله، صحبت کرده و بگوییم که آثار آن چیست. آثار این جرم، با در نظر گرفتن مواد مرتبط با جرم کلاهبرداری، در قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ارتشا و کلاهبرداری، عبارت است از:

  • قرار گرفتن در معرض مجازات
  • درج جرم رخ داده، در سوء پیشینه کیفری فرد، بسته به میزان حبس، به مدت دو یا سه سال و محرومیت از برخی، حقوق اجتماعی
  • باطل شدن معامله منعقد شده

نحوه شکایت از کلاهبرداری در معامله

پس از صحبت از اینکه حکم کلاهبرداری در معامله چیست و آثار و شرایط آن، چه می باشد، در این بخش از مقاله، قصد دایم، درباره نحوه شکایت از این جرم، صحبت کرده و بگوییم که شاکی یا همان متضررین این جرم، چگونه باید، اقدام به شکایت از کلاهبردار نمایند. نحوه شکایت از کلاهبرداری در معامله، تا حد زیادی، از حیث مراحل ابتدایی و کلیت امر، همانند نحوه شکایت از کلاهبرداری اینترنتی، بوده و شاکی باشد، با تنظیم شکواییه کلاهبرداری در معامله و ذخیره فایل آن، در یک فایل ورد یا سی دی، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و شکواییه خود را ثبت و به دادگاه، ارسال کند. شایان ذکر است، شاکی می تواند، برای شکایت از کلاهبرداری در معامله، از وکیل نیز کمک گیرد. از آنجا که داشتن حساب کاربری سامانه ثنا نیز از ضروریات اطلاع از جلسات رسیدگی و رای های صادره در خصوص پرونده شکایت از کلاهبرداری در معامله می باشد، چنانچه شاکی، از حساب کاربری این سامانه و نام کاربری و رمز عبور آن، برخوردار نبوده، باید، در مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت نام سامانه ثنا کند یا در صورت دسترسی به اینترنت، با مراجعه به آدرس sana.adliran.ir، به صورت اینترنتی و شخصا، اقدام به ایجاد حساب کاربری نماید.

نحوه رسیدگی به کلاهبرداری در معامله

نحوه رسیدگی به کلاهبرداری در معامله، بدین صورت می باشد که پس از ثبت شکواییه این جرم، توسط شاکی و ارسال آن به دادگاه، توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، پرونده جرم واقع شده، در دادسرا، تشکیل می گردد و مراحل رسیدگی به پرونده و جرم در دادسرا، آغاز می شود. ابتدا، مسئول تحقیق، تحقیقات مقدماتی را آغاز کرده و به بررسی ادله اثبات ارائه شده، توسط شاکی، برای وقوع جرم می پردازد و در صورتی که ادله را برای انتساب اتهام، به متهم کلاهبرداری در معامله، کافی نداند، منع تعقیب و در غیر این حالت، قرار جلب به دادرسی را صادر کرده و پرونده را جهت صدور کیفر خواست، نزد دادستان، ارسال می کند و دادستان، ظرف سه روز، باید، با بررسی پرونده، در صورت موافقت، کیفر خواست را صادر کند. پس از صدور کیفر خواست، توسط دادستان، پروند از دادسرا، به دادگاه کیفری دو، فرستاده خواهد شد تا قاضی پرونده، به دلایل شاکی و اتهام وارده، رسیدگی کرده و حکم کلاهبرداری در معامله را صادر نماید. شایان ذکر است، علاوه بر مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا، در این مرحله نیز متهم می تواند، از خود، دفاع کند و ادله ای، مبنی بر بی گناهی خود ارائه نماید تا حکم بر برائت او صادر گردد.

بنابراین حکم کلاهبرداری در معامله، حبس، رد مال، جزای نقدی، معادل مال کلاهبرداری شده و در مواردی، انفصال دائم یا موقت از خدمت به دولت، می باشد و این موارد، از آثار این جرم، برای متهم هستند. نحوه شکایت از جرم کلاهبرداری در معامله، برای صدور حکم مجازات آن، تنظیم شکواییه کلاهبرداری و ارسال آن، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، به دادگاه بوده و پس از آن، مراحل رسیدگی به این جرم، از دادسرا آغاز خواهد شد. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (524 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (257 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (231 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (103 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (83 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (49 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (46 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (47 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (42 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (34 نظر) هانده ارچل؟ مرسی ما خودمون نرگس محمدی داریم/ نگاهی به استایل پوشیده نرگس محمدی در پاییز و زمستان (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
از ارزهای دیجیتال چه خبر؟ | قیمت بیت کوین، اتریوم و ارزهای پرطرفدار امروز یکشنبه 4 آذر 1403 + جدول
یک شب زباله‌گردی؛ درآمد خالص یک زباله‌گرد چقدر است؟ / قیمت کدام ضایعات بالاتر است؟
مدارک لازم برای انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث اعلام شد +جزئیات
زیدآبادی: رسایی آرزوی این را دارد که آمریکایی ها او را "مای شیخ حمید" صدا بزنند
ارزان‌ترین گوشی چینی در ایران چند؟
افزایش تصادفات با قطعی برق؛ ایمنی چهارراه‌ها چگونه برمیگردد؟
ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: من با مشکلات مالی دست و پنجه نرم کردم! کدام یک از شما حاضر هستید نه غذا و چایی بخورید نه دستشویی توالت بروید تازه بعدشم به خاطر فرح به فحش های مردم گوش بدید؟
جایگاه طارمی در اینتر به خطر افتاد/ کوره‌آ مهاجم سوم می‌شود؟
رونالدو باز هم رکورد شکست ؛ ابر ستاره فوتبال دست بردار نیست
چگونه از ایران درآمد دلاری کسب کنیم؟؛ معرفی 8 روش تضمینی
وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش!
نکات مهم و اصول صحیح رانندگی در برف و بوران که حتما باید بدانید!
ارزانترین ورژن آیفون 13 را با چقدر بودجه میتوان خرید؟
اهدای تندیس،حکم و نشان صلح به استاندار آذربایجان شرقی
ظریف برای ماندن در دولت تابعیت فرزندش را لغو کند
منتخب روز   
وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی 50 میلیون تومان پاداش نقدی دولت در انتظار افرادی که این دستگاه‌ها را شناسایی کنند! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود