قرارداد پرکیس چیست؟
قرارداد پرکیس یکی از انواع قرارداد های مشارکت مدنی است. قرارداد مشارکتی به قرارداد هایی گفته می شود که افراد مختلف برای سرمایه گذاری در یک موضوع خاص و یا انجام یک کار خاص مانند انواع کار های خدماتی، با یکدیگر قرارداد منعقد می کنند. یکی از معروف ترین قراردادهای مشارکتی که مشمول قانون کار می باشد، قرارداد پرکیس است که بین پزشکان و یا دندان پزشکان با مراکز درمانی و بیمارستان ها برای همکاری منعقد می شود.
در این قرارداد پزشک و یا دندان پزشک مربوط به استخدام مرکز درمانی و یا کلینیک و بیمارستان در نمی آید، و هر ماه بر اساس میزان کارکردی که داشته است، حقوق و مزایای او محاسبه شده و پس از کسر کسورات قانونی به پزشک و یا دندان پزشک پرداخت می شود.
در قرارداد پرکیس تامین محل و وسایل مورد نیاز بر عهده مرکزی درمانی است و همچنین بیمه پزشک و یا دندان پزشکی که طرف قرارداد پرکیس با بیمارستان و یا کلینیک است ، نیز بر عهده مرکز درمانی خواهد بود زیرا این قرارداد از جمله قرارداد های مشمول قانون کار است.
یکی از اصلی ترین، دغدغه های مدیران مراکز مختلف در همه حوزه ها، افزایش کارایی افراد مشغول به کار است. قرارداد پرکیس با توجه به شرایطی که دارد، در این راستا کمک های فراوانی به مدیران خواهد کرد.
تنظیم قرارداد پرکیس برای چه کسانی کاربرد دارد؟
همانطور که اشاره شد بیشترین کاربرد قرارداد پرکیس برای پزشکان و دندانپزشکان، در حوزه بهداشت و درمان است. درست است که این قرارداد در حال حاضر در این حوزه مورد توجه قرار گرفته است ولی اختصاص به قشر پزشک و یا دندان پزشکان ندارد و در هر حوزه خدماتی دیگری که شرایط لازم وجود داشته باشد، می توان با استفاده از این قرارداد، در افزایش کارایی افراد متخصص در حوزه های مختلف از آن استفاده کرد.
تأمین محل انجام فعالیت و تهیه وسایل مورد نیاز برعهده کدام طرف قرارداد است؟
در قرارداد پرکیس اصولاً تأمین محل انجام قرارداد یا وسایل و لوازم مورد نیاز برای ارائه خدمات به عهده مسئولین کلینیک و بیمارستان یا مالک بیمارستان و درمانگاه است ولی با در نظر گرفتن اصل حاکمیت اراده هر توافقی که از سوی طرفین برخلاف آن انجام شود معتبر و لازم الاجراست. نه تنها در قراردادهای پرکیس بلکه در هر قرارداد دیگری توافقاتی که خلاف اصل یا عرف شناخته می شوند لازم است به صور صریح، واضح و روشن درج گردند.
قرارداد پرکیس مشمول مالیات می شود؟
قرارداد پرکیس هم مانند سایر قراردادهای مشارکت مشمول مالیات هستند. در قرارداد پرکیس پزشک باید قرارداد خود را به سازمان امور مالیاتی تسلیم کند و درآمدها و هزینه های حاصل از اجرای قرارداد پرکیس را در اظهارنامه مالیاتی خود درج نماید ولی در قانون این وظیفه برای کلینیک ها و بیمارستان ها شناسایی نشده است و آنها ملزم به درج درآمدها و هزینه های حاصل از قرارداد پرکیس در صورت وضعیت مالیاتی خود نیستند و صرفاً مکلفند که قرارداد پرکیس را ارائه نمایند.
در این قرارداد از هر پرداختی به پزشک، مالیات مربوطه کسر و توسط مالک بیمارستان به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می گردد.
حق بیمه قرارداد پرکیس به چه صورت است؟
قرارداد پریکس نوعی قرارداد پورسانتی و درصدی است و مشمول قانون کار است و کارفرما ملزم به پرداخت حق بیمه برای ایشان است.
نقش پزشک در خصوص مدیریت هزینه ها به چه صورت است؟
در قرارداد فوق الزامی است که مشارکت یا عدم مشارکت پزشک در مورد هزینه های درمان یا تشخیص پزشکی مشخص گردد و توجه داشته باشید که سکوت در این مورد ممکن است شما را با مشکل و اختلاف در آینده روبرو کند. سکوت در این زمینه به این معنا خواهد بود که پزشکان و مسئولین کلینیک در باب هزینه نقش مساوی دارند.
وضعیت بیمه درمانگر در قرارداد پرکیس چگونه است؟
در اغلب قراردادهای پرکیس مثل سایر قراردادهای مشارکت توافقی در خصوص نوع خاصی از بیمه شخص درمان گر توسط کلینیک و بیمارستان صورت نمی پذیرد و چنانچه مبلغی تحت این عنوان از سهم پزشکان کسر شود و یا حتی اقدامی در این خصوص از سوی کلینیک صورت پذیرد قرارداد را از قالب مشارکت خارج ساخته و آن را به نوعی قرارداد استخدام به صورت ساعتی یا نظایر آن مبدل می سازد. استفاده از عنوان پرکیس نباید موجب شود تا نسبت به نادیده گرفتن مفاد قرارداد به شکل صحیح و منطبق با واقع و قانون غافل شویم.
نمونه قرارداد پرکیس پزشکان
قرارداد پرکیس پزشک به این صورت نوشته می شود:
- متن کاملی در خصوص آورده طرف اول (تامین کننده محل کار و تجهیزات)
- متن دقیقی در خصوص نوع فعالیت پزشک و ساعات حضور پزشک
- درج نحوه محاسبه و پرداخت سود حاصل از قرارداد، متن کامل و بدون ابهامی
- درج لزوم رعایت استانداردهای بین المللی و مقررات درمان و آموزش پزشکی
- لحاظ کردن لزوم رعایت انضباط کاری و نتیجه عدم حضور به موقع در محل کار
- درج شرایط فسخ قرارداد به صورت کامل و بدون ابهام