ضرب المثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است
ضرب المثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است درباره کسانی به کار می رود که خویشاوند نیازمند را رها کرده و به بیگانه خدمت می کنند؛ خانواده خود را در سختی و تنگی نگه داشته و خرج دوستان خود را متقبل شده اند؛ همسایه نیازمند خود را نادیده گرفته و برای تظاهر، به افراد ناشناس انفاق می کند.
داستان ضرب المثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است
بازرگانی نذر کرد برای روشنایی مسجدی که در همسایگی اوست، چهل شب شمع هدیه بدهد. همه شب خادم مسجد به سرای بازرگان می شتافت و شمع نذری را می گرفت. چهل شب پایان یافت، ولی او همچنان به مطالبه خود ادامه می داد و بر سَبیل ابرام امام، هر شب به در سرای وی (بازرگان) می رفت و به اصرار زیاد شمع نذری را مطالبه می کرد.
یک شب که بازرگان از ابرام خادم و امام به ستوه آمده بود، به وسیله خادم به امام پیام داد: دیر زمانی است که مدت آن شمع هر شبه به سر آمده است، اما شمع هر شبه دیگری دارم که اگر آن نیز به کار آید، بیا و بستان! خادم چون این خبر به امام باز گفت، وی برآشفت و پاسخ فرستاد: ای خواجه! ما را معذور دار که شمعی که به خانه رواست، به مسجد حرام است.
کاربرد ضرب المثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است
- یعنی در انفاق کردن و تامین نیازها، ابتدا باید از نزدیک ترین اشخاص که خانواده است شروع کرد.
- معمولا این ضرب المثل را استفاده می کنند تا بگویند اگر دیدی خانواده ات سختی می کشند، ابتدا به حال آنها رسیدگی کن سپس به دیگران.
- گاهی در جایی استفاده می شود که سرپرست خانواده بجای حل مشکلات خانه به مسائل دیگری می پردازد.
- یعنی اولویت با خانواده است.
آیا ضرب المثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است صحت دارد؟
باتوجه به توصیه های فراوان دین اسلام به حفظ نظام خانواده (در امور مختلف مانند منع کردن از عبادت بیش از حد و دور شدن از خانواده و بی اهمیتی به آنها) و تامین مایحتاج آنها، مشخص است که این مطلب درست است. اگر وسایل اصلی منزل تهیه نشود و به جای آن به بیرون از منزل توجه شود ممکن است اهل منزل محتاج دیگران شوند و عزت نفس خود را خدشه دار کنند.
اما برای آنان که روح بزرگی دارند، این ضرب المثل جواب نمی دهد! چرا که مسئله ایثار و از خودگذشتگی مطرح است و ایثار یعنی در عین محتاج بودن خودت، دیگری را بر خود مقدم بدانی.
چنین اشخاصی نه تنها در هنگام سختی ها نیز به دیگران می بخشند، بلکه خود نیز در همه حال عزت نفس خود را حفظ می کنند. قرآن کریم در وصف متقین می فرماید:
وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ ﴿١٣٣﴾
و به سوی آمرزشی از پروردگارتان و بهشتی که پهنایش [به وسعتِ] آسمان ها و زمین است بشتابید؛ بهشتی که برای پرهیزکاران آماده شده است؛
الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ ﴿١٣٤﴾
آنان که در گشایش و تنگ دستی انفاق می کنند، و خشم خود را فرو می برند، و از [خطاهایِ] مردم در می گذرند؛ و خدا نیکوکاران را دوست دارد.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. برای آگاهی بیشتر درباره این ضرب المثل ها با بخش ضرب المثل ساعدنیوز همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره مثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است هستیم.
12 ماه پیش
1 سال پیش