نگاهی به ضرب المثل کارو دست میکنه اما چشم میترسه
همان طور که در جملات بالا بیان کردم، ترس از کار یا انجام آن، مسئله ای است که پیر و جوان و کوچک و بزرگ، با آن دست به گریبان هستند.تنها مقدار آن در افراد مختلف متفاوت است و این مقدار متفاوت، باعث به دست آمدن موفقیت یا عدم موفقیت خواهد شد.اگر از چیزی میترسید، باید ابتدا متوجه آن شوید.ضرب المثلی هست که بیان میکند: آن که نداند، و نداند، که نداند، در جهل مرکب عبد الدهر بماند.و این مثل کاملاً درست است، کسی که از ترس و مشکل خود آگاهی نداشته باشد، اولین قدم این است که از ترسی که دارد آگاه شود.تا بعد بتواند آن مشکل را حل و فصل نماید.اما یک ضرب المثل دیگر نیز درباره ترس از انجام کارها وجود دارد با عنوان ضرب المثل کارو دست میکنه اما چشم میترسه که در ادامه با کاربرد آن آشنا میشوید.
کاربرد ضرب المثل کارو دست میکنه اما چشم میترسه
- یعنی گاهی تصور می کنیم برخی کارها خیلی زیاد و زمان بر هستند به همین دلیل می ترسیم و هرگز سمتش نمی رویم. به اصطلاح، چشممان از آن کار می ترسد درحالیکه وقتی شروع به انجام آن کار می کنیم خیلی زودتر به پایان می رسد.
- درواقع کار را به وسیله دستمان انجام دادیم و پایان رساندیم ولی چشممان از حجم زیاد کار ترسید و نمی خواست اجازه دهد انجامش دهیم!
- وقتی کسی از انجام کاری می ترسد یا فکر می کند زمان کافی برای انجام همه کارهایش ندارد، دیگران این ضرب المثل را برایش به کار می برند تا تشویق شود و دل به کار دهد.
- گاهی انجام ندادن کاری و عقب انداختن آن اضطراب آور است؛ بهتر است تمرین کنیم اگر تصمیم به انجام کاری گرفتیم، سریع خودمان را در دل آن کار بیندازیم و اجازه ندهیم ذهنمان از آن یک غول بزرگ و ترسناک بسازد.
ریشه قرآنی و حدیثی ضرب المثل کارو دست میکنه اما چشم میترسه
«...إِنَّما یخْشَی اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ...»از میان بندگان خدا، تنها دانشمندان از او می ترسند و خاشعند. ترس را می توان به سه قسم کلی، ترس از موهومات و امور ناخوشایند، ترس از مرگ و خوف از خداوند تقسیم نمود. ترس در امور ناخوشایند دنیوی از جمله رذایل محسوب می شود و منشأ آن ضعف نفس است.
قال علی علیه السلام: «احْذَرُوا الْجُبْنَ فَانَّهُ عارٌ وَ مَنْقَصَةٌ»از ترس برحذر باشید که آن موجب ننگ و باعث نقص است. و نیز فرموده است: «شِدَّةُ الْجُبْنِ مِنْ عَجْزِ النَّفْسِ وَضَعْفِ الْیقینِ» ترس زیاد از ناتوانی نفس و ضعف یقین است. دلیل دیگر ترس، خودباختگی است، آنکه هدف و فرهنگ اصیل خود را از دست داده باشد کانّه با خود نیست و لذا در حوادث و مخاطرات احساس وحشت و اضطراب می نماید.
ترسو، توان ورود در هیچ کار مهمی ندارد، مسائل کوچک برای او بزرگ جلوه می دهد و دیگران را نیز از حرکت باز می دارد.
قال علی علیه السلام: «لا تُشْرِکنَّ فی رَأْیک جَباناً یضْعِفُک عَنِ الْامْرِ وَیعَظِّمُ عَلَیک ما لَیسَ بِعَظیمٍ» در نظریات خود ترسو را شریک مکن، با ترسو مشاوره ننما که او تو را تضعیف می نماید و امور ساده را بزرگ جلوه می دهد.
همچنین امام علی علیه السلام در حدیث دیگری می فرمایند:
إذا هِبتَ أمراً فَقَع فیهِ فإنَّ شِدَّةَ تَوَقّیهِ أعظَمُ مِمّا تَخافُ مِنهُ.
هرگاه از کاری ترسیدی خود را در آن بینداز زیرا ترس از آن کار بزرگتر از خود آن کار است.
ترسو، در برابر دوستانش خود را قوی جلوه می دهد و از مخالفان می گریزد. از امام حسین علیه السلام پرسیدند، ترس چیست؟ حضرت فرمودند: «الْجُرْئَةُ عَلَی الصِّدیقِ وَالنُّکولُ عَنِ الْعَدُوِّ» خود را جلوه دادن و دلیر وانمود کردن در مقابل دوست و فرار از دشمن.
رسول خدا صلی الله علیه و آله دستور می فرمود در غزوات ترسوها وارد نشوند چراکه آنها موجبات هزیمت سپاه را با اضطراب و احیاناً فرار خود ایجاد می کنند. «مَنْ احَسَّ مِنْ نَفْسِه جُبْناً فَلا یغُزْ»کسی که خود را ترسو حس می کند به جنگ نرود.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. برای آگاهی بیشتر درباره این ضرب المثل ها با بخش ضرب المثل ساعدنیوز همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره مثل کارو دست میکنه اما چشم میترسه هستیم.