موزه محلی چابهار که با نام موزه چابهار نیز شناخته میشود، از جاهای دیدنی چابهار به شمار میرود و اکنون در ساختمان قدیمی فرمانداری چابهار که از دوران قاجار بهجا مانده، دایر است. برخی از بخشهای موزه شامل دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی، دوران معاصر، بخش مردمشناسی و کتابخانه میشود. علاوه بر اینها، در موزه میتوان تابلوهایی از گیاهان دریایی خلیج فارس و دریای عمان، پرندگان آبزی و کنارآبزی خلیج فارس و دریای عمان و تابلوهایی از دیگر جانوران آبزی منطقه را مشاهده کرد.
در حال حاضر از این مکان به عنوان موزه محلی چابهار استفاده می شود. وسعت این بنا حدود ششصد و پنجاه متر مربع می باشد که شامل سه درب ورودی، اتاق ها و راهرو ها و ... می باشد. و در دو طبقه احداث شده است. در طبقه همکف آن آثار مربوط به دوران پیش از تاریخ نگهداری می شود که شامل سفال های پر نقش و نگار، پیاله، خمره، کوزه، لیوان آجری و کاسه مرمری می باشند. دوران تاریخی که علاوه بر موارد مذکور در دوران پیش از تاریخ شامل سکه هاس ساسانی نیز می باشد. عصر معاصر در این بخش علاوه بر ظروف قدیمی تابلوهای نیز نگهداری می شوند که به زیبایی گیاهان و پرندگان و آبزیان خلیج فارس و دریای عمان را به تصویر کشیده اند.
ساختمان این موزه تاریخی، در دوران قاجاریه ساخته شده است و در گذشته از آن به عنوان ساختمان فرمانداری استفاده می کردند. در سال 1389 این ساختمان به موزه محلی تبدیل شد و افراد می توانند به راحتی از آن بازدید کنند.
بنای موزه محلی چابهار بر روی سکویی به ارتفاع 1 متر و نیم و به وسعت 650 متر مربع ساخته شده و دارای دو طبقه است. این بنا دارای سه درب ورودی، مجموعه اتاق ها، راهرو و قسمت های مختلف و قسمتی از آن به وسیله یک سکو با سقف چوبی و ستون آهنی احاطه شده است.طبقه همکف این ساختمان شامل اتاق های مربوط به آثار با ارزش کشف شده در چابهار است که آن را به سه قسمت دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و معاصر تقسیم کرده اند.
در قسمت مربوط به دوران پیش از تاریخ می توانید پیاله، سفال های نقاشی شده، کوزه های دسته دار زیبا، خمره، لیوان های آجری، دیگ مفرغی و کاسه های دیدنی مرمری که هر یک قدمتی بسیار کهن دارند را مشاهده کنید.
قسمت دیگر این موزه که مربوط به دوران تاریخی است نیز شامل سفال های گوناگون، لیوان های آجری، پیاله های آجری، قیف، سکه هایی قدیمی که مربوط به دوران ساسانی است و پوشش بام سفالی می شود.
شما می توانید در قسمت سوم یا همان قسمت مربوط به دوران معاصر، قیف منقوش، تاج سر درب ساختمان قدیم فرمانداری، سنجاق سر، گوشواره، تعویذ، مجسمه حیوانات، چوری، لیوان های دسته دار و خیلی چیز های با ارزش دیگر را مشاهده کنید.اگر شهر شما تا چابهار بسیار فاصله دارد، بهتر است بلیط هواپیما را برای خود تهیه کنید تا علاوه بر راحتی بیشتر، در کمترین زمان ممکن به آن جا برسید و به دیدن این موزه زیبا بروید. در قسمت دوران معاصر می توانید تابلو هایی مربوط به گیاهان دریایی، پرندگان کوچک و بزرگ آبزی، دو کفه ای ها، کوسه ماهی ها، لاک پشت ها، نهنگ ها و سپر ماهیان که همه مربوط به دریای عمان و خلیج فارس هستند را ببینید.
هنگامی که وارد موزه محلی چابهار میشوید، متوجه طبقاتی در دل آن میشوید که در ادامه قصد داریم این طبقات را شرح دهیم:
طبقه همکف موزه محلی چابهار : طبقه همکف موزه دارای سه بخش متمایز می باشد که یک بخش مختص به آثار کشف شده در پیش از تاریخ (مانند: لیوان آجری، پیاله، کوزه دسته دار و کاسه مرمری) بوده و دو بخش دیگر به آثار دوره های مختلف تاریخ (نظیر: سکه های ساسانی، پیاله های آجری، قیف) و دوره معاصر (شامل: قیف طراحی شده، سفال کلپورگان و تعویذ) اختصاص دارد.
طبقه اول موزه محلی چابهار : در این بخش ماکت های گوناگونی از اقشار مختلف بلوچ وجود دارد که گردشگران تور چابهار با تماشای آن ها می توانند با فرهنگ غنی این قوم آشنایی پیدا کنند. همچنین در این طبقه صنایع دستی زیبایی که توسط مردم بومی درست شده نیز به نمایش درآمده است.
این موزه محلی در روزهای شنبه تا 5 شنبه بین ساعات 8 صبح تا 12 ظهر و 4 بعدازظهر تا 8 شب پذیرای گردشگران تور داخلی می باشد. لازم به ذکر است که بگوییم موزه در صبح جمعه تعطیل است. آدرس دقیق و تلفن این موزه به شرح زیر می باشد:
آدرس: چابهار- خیابان دریا- ساختمان سابق فرمانداری
تلفن: 3335051 (کد: 0545)
موزه محلی چابهار یکی از جذاب ترین جاذبه های موجود در این شهر می باشد که در سال 1389 تاسیس شده و توجه گردشگران را به خود جلب کرده است. موزه محلی چابهار که در گذشته ساختمان فرمانداری محسوب این شهر به حساب می آمده وسعتی در حدود 650 متر مربع دارد.