هواساز چیست ؟

  یکشنبه، 20 فروردین 1402
هواساز چیست ؟
هواساز یا هوارسان (Air Handling Unit)یکی از دستگاههای تهویه مطبوع است، که همانطور که از نامش پیداست، هوای مطبوع را جهت ارسال به محیطهای مختلف فراهم می کند. برای شناخت بیشتر این دستگاه جهت انتخاب هوارسان مناسب با ما همراه باشید.

هواساز چیست ؟

هواساز یا هوارسان (Air Handling Unit)یکی از دستگاههای تهویه مطبوع است، که همانطور که از نامش پیداست، هوای مطبوع را جهت ارسال به محیطهای مختلف فراهم می کند. هواسازها معمولا دارای حجم هوا و فشار پرتاب باد زیاد، جهت اتصال به کانال کشی هستند. این دستگاهها کاملا سفارشی بوده و قابلیت اضافه و یا کم کردن بخشهای مختلف هوارسان وجود دارد.هواساز یا هوارسان

برای شناخت بیشتر این دستگاه جهت انتخاب هوارسان مناسب با ما همراه باشید.

هواساز از چه بخش­هایی تشکیل شده است؟

همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد، هواسازها می توانند کاملا با یکدیگر متفاوت باشند. هر هواساز بسته به محیطی که قرار است در آن قرار داده شود، می بایست ویژگی های متفاوتی داشته باشد، به این منظور بخش ها و قسمت های مختلف تشکیل دهنده آن ،متفاوت از یکدیگر است. اما در همه هواسازها اصولا یکسری بخش ها به صورت ثابت وجود داد که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم:

اجزای تشکیل دهنده هواساز

بدنه هواساز

بدنه اصلی هواساز، در واقع استراکچر اصلی دستگاه است که تمامی تجهیزات درون این قسمت قرار داده می شوند. برای مثال، کویلهای سرد و گرم، فن ها، موتورها، فیلترها، هیت ریکاوری همگی داخل بدنه هواساز قرار داده می شوند. این بدنه خود می تواند از جنسهای متفاوت مانند گالوانیزه و یا استیل و ضخامت های ورق متفاوت ساخته شود.

پروانه :

فن ها وظیفه ایجاد و پرتاب هوا را بر عهده دارند. در یک هواساز ممکن است یک یا دو فن وجود داشته باشد. در برخی هواسازها فن برگشت نیز جهت جمع آوری بخشی از هوای برگشتی و اگزاست بخشی از هوا به بیرون هم وجود دارد. نوع فن ها در هواساز می تواند از انواع پلاگ، فوروارد و یا بکوارد باشد.

جعبه اختلاط هوا:

در بعضی مواقع نیاز است که هوای برگشتی از محیط با بخشی از هوای تازه مختلط شده و دوباره پس از عبور از بخش های مختلف هوارسان، به محیط ارسال گردد. این عملیات مستلزم وجود جعبه اختلاط هوا و یا Mixing Box می باشد که در بعضی از هواسازها موجود است.

کویل­ها:

کویلها از مهمترین بخشهای یک هواساز به شمار می روند که در یک هواساز ممکن است چندین کویل وجود داشته باشد. کویلهای سرمایی و گرمایی اصولا در هواسازها وجود دارد. تعداد ردیف تیوبها، فاصله پره های روی کویل و ابعاد آنها، نشانگر ظرفیت سرمایی و گرمایی کویلها است. اصولا کویلهای سرمایی دارای ردیف بیشتر و کویلهای گرمایی دارای ردیف کمتری هستند. همچنین ممکن است در یک هواساز کویل انبساط مستقیم یا DX وجود داشته باشد.

فیلترها:

فیلترها یکی از بخشهای جدایی ناپذیر موجود در هواسازها هستند. فیلترها همانطور که از نامشان پیداست، جهت غبارگیری و بعضا حذف بو و ذرات ریز هوا درون یک هواساز قرار داده می شوند. فیلترها در چند بستر درون یک هوارسان قرار داده می شوند. از جمله فیلترهای مورد استفاده در هواسازها، می توان از فیلترهای آلومینیومی، پیلیتد، کیسه ای، هپا و کربن اکتیو نام برد که بسته به کاربری فضا از هرکدام از این فیلترها می توان درون یک دستگاه استفاده کرد.

تجهیزات کنترلی و تابلو :

تابلو برق قدرت و کنترل جهت خاموش و روشن کردن و همچنین فرمانپذیری یک دستگاه هواساز می بایست وجود داشته باشند. البته تابلو کنترل می تواند در محلی دیگر و یا به صورت کنترل مرکزی BMS هواساز را کنترل کند. فرمان باز و بسته شدن دمپرها، میزان هوای درخواستی و فشار مورد نیاز از جمله وظایف تابلو کنترل یک هوارسان است.

هواساز چگونه کار می­کند؟

به طور ساده، هواساز، هوای محیط را گرفته، آن را فیلتر کرده، از روی کویلهای سرد و گرم عبور داده و پس از رسیدن دمای هوا به مقدار مطلوب، به وسیله فنهای قوی هوای آماده را به درون محیط بر می گرداند.

هواساز به تنهایی نمی تواند، تهویه هوای یک محیط را انجام دهد. به دلیل وجود کویلهای سرد و گرم در هواساز، می بایست این دستگاه به همراه چیلر و موتورخانه تشکیل یک سیستم تهویه مطبوع را بدهد. برای این کار می بایست، چیلر آب سرد تولید کند، به وسیله پمپ ها، این آب سرد درون کویل سرمایشی هواساز ارسال گردد و سپس هوای عبوری از روی کویل خنک خواهد بود و در زمستان نیز، آب گرم از طریق موتورخانه تامین شده و به درون کویلهای گرمایشی هواساز ارسال گردد تا هوای خروجی از روی کویل، هوای گرم باشد.

در بعضی موارد نیاز به رطوبت زنی و یا رطوبت گیری از هوای عبوری نیز می باشد که این تجهیزات نیز، قابلیت اضافه شدن به دستگاه هوارسان را دارند.

کاربردهای هواساز:

هواساز ها در بسیاری از محیطهای تجاری اداری بیمارستانی از جمله هتل، پاساز، دانشگاه، مساجد، سالن های ورزشی، هایپرمارکتها، سالن های تئاتر و سینما مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع هواسازها کدامند؟

از یک دیدگاه هواسازها به دو دسته هواسازهای معمولی و هایژنیک تقسیم می شوند. هواسازهای هایژنیک نوع پیشرفته تر و با خواص بیشتری از هواسازهای معمولی هستند. برای مثال در هواسازهای هایژنیک فیلتراسیون بسیار قوی تر به وسیله فیلتر هپا انجام می گیرد. همچنین هواسازهای هایژنیک دارای بدنه داخلی استیل هستند که زاویه های تند در ساختشان وجود ندارد. درون هواساز هایژنیک گوشه ها به صورت منحنی ساخته شده تا محل تجمع باکتری نباشد. همچنین وجود لامپهای UV و استفاده از عایق های پلی اورتان از ملزومات هواسازهای هایژنیک به حساب می آیند.

هوارسان هایژنیک جهت تهویه هوای محیطهای حساس از جمله اتاق عملها و داروسازی ها ساخته می شوند.

مزایا و معایب هواساز:

قابلیت کنترل دما و رطوبت هوا و همچنین حجم هوای خروجی به محیط را دارند.

ابعاد بزرگی دارند و می بایست محیط مناسبی جهت قرارگیری این دستگاه ها مدنظر باشد.

ظرفیت سرمایش و گرمایش بالایی دارند.

حجم هوای بسیار زیادی را از طریق کانال به قسمت های مختلف می رسانند.

کاملا سفارشی ساز و به درخواست نوع پروژه طراحی و ساخته می شوند و انطباق 100 درصدی با شرایط طراحی دارند.

بسته به نوع و تعداد تجهیزات به کار رفته در آن ها قیمت های کاملا متفاوتی در یک ظرفیت هوادهی یکسان دارند.

انتخاب درست و با کیفیت قطعات، در کارایی این دستگاهها بسیار تاثیر گذار است.

نیاز به مراقبت و تعمیر و نگه داری بیشتری دارند.

حجم بالای کانال کشی در آن ها از جمله معایبشان به شمار می رود.

جمع بندی

هواسازها از جمله دستگاههای تهویه مطبوع هستند که بخش مهمی از بازار تهویه مطبوع را در دست دارند. برخی مکانها نظیر بیمارستانها ملزم به استفاده از این دستگاهها هستند و نقش هوارسان ها در تهویه هوای این محیطها اجتناب ناپذیر است. این تجهیزات کاملا سفارشی و مطابق با شرایط پروژه ساخته می شوند.

همواره می توانید از مقالات آموزشی تهویه مطبوع سایت هواسنج به نشانی havasanj.ir نهایت استفاده را ببرید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر