آیا تاکنون به این فکر کرده اید که معنی حروفی که روی دسته دنده گیربکس های اتوماتیک نوشته می شود مخفف چیست؟ خیلی ها این فکر به ذهنشان خطور می کند و اگر معنی آن ها را نمی دانید، قطعاً تنها نیستید. فقط در ایالات متحده آمریکا، سالانه ۱۰ میلیون دستگاه خودرو با گیربکس اتوماتیک فروخته می شود. گیربکس های اتوماتیک سیستم های هیدرولیکی هستند که قدرت موتور خودروی شما را به چرخ ها منتقل می کنند. هر حرف یا عدد نوشته شده روی دسته دنده گیربکس اتوماتیک معمولاً یک وظیفه خاص در گیربکس را بر عهده دارد که در این مطلب، می خواهیم شما را به طور دقیق با آن ها آشنا کنیم
معنی حروف در خودرو های دنده اتوماتیک
معمولا خودرو هایی که گیربکس های اتوماتیک دارند، بر روی دسته دنده های آن ها حروف های P – R – N – D – L وجود دارد. هر یک از این حروف ها معنای خاصی داشته و برای یک تنظیم خاص از گیربکس است.مهندسان و متخصصات صنعت خودرو سازی این حروف ها را به صورت تخصصی به اصطلاح Prindle می خوانند. البته ممکن است با توجه به نوع گیربکس و خودرو حروف های دیگری مانند M و یا عدد های 1 و 2 و 3 را هم ببینید.در ادامه سعی داریم هر یک از این حروف را برای شما به طور مفصل توضیح دهیم.
حرف P و دنده اتومات
حرف P روی گیربکس اتوماتیک به معنای پارک است. زمانی که دنده در حالت پارک قرار می گیرد، دنده های داخل گیربکس قفل می شوند و حرکت چرخ ها محدود می شود. همین دلیل بسیاری از رانندگان از این دنده به عنوان ترمز استفاده می کنند. اگرچه این دنده باعث قفل شدن دو چرخ خودرو می شود اما بهتر است برای اطمینان همیشه ترمز دستی را بکشید تا چرخ های عقب خودرو ترمز داشته باشد. کشیدن ترمز دستی سبب می شود تا فشاری که روی ضامن پارک است برداشته شود. در صورتی که دنده P تنظیم نباشد، ممکن است خودرو پس از روشن شدن در حالت دنده عقب قرار گیرد که در این صورت، ترمز دستی از حرکت خودرو جلوگیری می کند.
حرف N و دنده اتوماتیک
زمانی که دنده در حالت N یا NEUTRAL قرار می گیرد، گیربکس خودرو در حالت خلاص است. این دنده حالت عقب و جلو خودرو را آزاد کرده و اجازه می دهد که چرخ های خودرو بچرخند. این دنده و دنده پارک تنها دنده هایی هستند که از آنها برای استارت زدن خودرو و روشن شدن آن استفاده می شود. زمانی که در پشت چراغ قرمز قرار دارید و خودرو در دنده D قرار دارد آن را روی حالت خلاص قرار ندهید چراکه این کار سبب استهلاک گیربکس می شود.
حرف R و دنده اتومات
حرف R یا REVERSE برای دنده عقب است. زمانی که دنده را از حالت P روی R قرار می دهید، گیربکس از حالت پارک خارج شده و دنده عقب درگیر می شود. استارت زدن در حالت دنده عقب بسیار خطرناک است و در خودروهای اتوماتیک ممکن نیست.
مفهوم حرف D روی دنده اتوماتیک
حرف D به معنی DRIVE یا رانندگی است. در این حالت دنده برای حرکت رو به جلو فعال می شود. زمانی که پدال گاز را فشار می دهید، دنده درایو، قدرت را از موتور به چرخ ها منتقل کرده و با افزایش سرعت، دنده ها را رو به جلو تعویض می کند. به عبارتی با افزایش دور موتور، دنده ها بزرگتر می شوند و زمانی که سرعت خودرو کم می شود، گیربکس دنده ها را کوچکتر می کند. دنده D معمولا در بزرگراه ها و زمانی که خودرو در مسافت طولانی با دور موتور ثابت حرکت می کند مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که گیربکس خودرو شما بعد از حرف D اعدادی نیز دارد، این اعداد نشان دهنده تنظیم دنده های دستی است. عدد ۱ در اینجا دنده کوچک را نشان می دهد و هرچه عدد بزرگتر می شود، نشان دهنده دنده بزرگتر است. این دنده ها بیشتر در سربالایی و شیب های تند استفاده می شود.
D1 روی دنده اتوماتیک
دنده در این حالت زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که خودرو در مسیرهای سخت شن و گل قرار داشته باشد.
D2روی دنده اتوماتیک
این حالت از دنده در مسیرهای کوهستانی مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که دنده در حالت D2 قرار می گیرد، امکان افزایش لحظه ای قدرت موتور وجود دارد.
D3روی دنده اتوماتیک
این حالت ممکن است به صورت OD نیز نوشته شود. در این حالت خودرو با دور موتور بالا حرکت می کند و درگیری دنده به صورتی است که تایرها سریع تر از موتور خودرو حرکت می کنند.
مفهوم حرف L روی دنده اتوماتیک
حرف L در دنده اتوماتیک معمولا آخرین حرفی است که روی دنده نوشته می شود. این حالت دنده سنگین را نشان می دهد. گاهی اوقات به جای حرف L از حرف M استفاده می شود که به این معنی است که گیربکس در حالت تعویض دستی قرار دارد. در این حالت راننده می تواند به صورت دستی و با دنده شیفتر پشت فرمان دنده را تعویض کند. دنده L بیشتر برای مسیرهای صعب العبور ( گل و لای و برفی) استفاده می شود.در برخی خودرو ها ممکن است کلمه هایی چون L1 و L2 را نیز ببینید.
L1 روی دنده اتوماتیک
این حالت دنده ی سنگین خودرو های اتوماتیک است . معمولات در سراشیبی های طولانی مورد استفاده قرار می گیرد. در این حالت از حالت از موتور برای ترمز کردن استفاده می شود. یا به اصطلاح به آن ( ترمز موتور) نیز گفته می شود.زیرا ترمز کردن مکرر باعث گرم شدن لنت های ترمز و خود گرما عامل کاهش اصطحکاک می شود. و در نهایت در دمای بالا ترمز عمل نمی کند.در این حالت خودرو در دنده یک مانده و در سرعت های کم از این حالت استفاده می شود.
L2روی دنده اتوماتیک
این حالت نیز مانند L1 دنده سنگین است و در سراشیبی ها از آن استفاده می شود. اما تا دنده 2 نیز میتواند در این حالت حرکت کنند.
جمع بندی
خودروهای دنده اتومات می توانند با یکدیگر تفاوت داشته باشند و می توان خودروهایی پیدا کرد که حرف نوشته شده روی دنده آن متفاوت باشد و یا اعداد متفاوتی داشته باشد که برای پی بردن به آن می توان به دفترچه راهنمای خودرو رجوع کرد.