در هفتۀ ششم بارداری متوجه تغییراتی در بدنتان خواهید شد. اگرچه دیگران هنوز نمی توانند این اتفاق را تشخیص دهند، اما رحم شما در حال رشد است. در این مطلب با تغییرات بدن و زندگی طی هفتۀ ششم بارداری، عوارض شایع، مراقبت پزشکی، خودمراقبتی ها و علائمی آشنا می شوید که در صورت وجود آنها باید با پزشک خود تماس بگیرید.
تغییرات بدن و زندگی شما در هفته ششم بارداری
رشد رحم ممکن است به مثانۀ شما فشار وارد کند و باعث شود تعداد دفعات بیشتری به دستشویی بروید. افزایش جریان خون در کلیه ها نیز منجر به تکرر ادرار بیشتر می شود. پستان های شما شروع به تورم می کند و ممکن است دردناک شود. حلقۀ رنگین دور نوک پستان ها نیز تیره تر و بزرگ تر می شود. ممکن است پروژسترون اضافی و سایر هورمون ها باعث شود که احساس خستگی، درد، حالت تهوع و بدخلقی کنید. صبور باشید و با این واقعیت های بدنتان مقابله نکنید.
این دوره ممکن است برای بسیاری زنان از نظر احساسی دورۀ خوشایندی باشد، زیرا واقعیت بارداری در حال تثبیت است. دورۀ قاعدگی شما چند هفته به تعویق افتاده و بارداری شما تأیید شده است، اما احتمال دارد همچنان هر بار که به دستشویی می روید قدری احساس نگرانی کنید یا هنوز هم امکان دارد نگران سقط جنین باشید. این یک نگرانی مشترک، به خصوص در ۱۲ هفتۀ اول یا سه ماهۀ اول بارداری است. شاید مشتاق باشید که این خبر را به همه اعلام کنید، اما به خاطر احتمال سقط تردید داشته باشید.با همسر خود در مورد زمان مناسب اعلام این خبر صحبت کنید. ترشح بیش از حد هورمون ها در دوران بارداری باعث می شود زود خسته شوید و عاطفی تر و حساس تر از حد معمول خواهید بود. برخی زنان نیز تغییرات احساسی چندان متفاوتی با حالت طبیعی ندارند. به خاطر داشته باشید که بسیاری از خانم ها در سه ماهۀ دوم بارداری احساس بهتری دارند.
در هفته ششم بارداری چه اتفاقی می افتد؟
در این هفته تغییرات بیشتری را در پستان های خود احساس می کنید. مثلا ممکن است پستان های شما در هنگام لمس کردن دردناک بوده یا به حرکت حساس باشند. بعضی از زنان متوجه افزایش اندازه و تغییرات آرئول (پوست تیره احاطه کننده نوک پستان) نیز می شوند. ممکن است در هفته ششم آرئول بزرگتر یا تیره تر شود. اینها تغییرات اندکی هستند که پستانتان را برای شیردهی آماده می کند. در این هفته از بارداری، حس بویایی شما نیز به شدت قوی می شود و ممکن است با بو کردن برخی مواد غذایی حالت تهوع شما تشدید شود.
حقایقی در مورد نوزاد شما در هفته ششم بارداری
- فرزند شما در این هفته به اندازه نخود است.
- از حاملگی تا تولد، وزن جنین 3000 میلیون بار افزایش می یابد.
- فرزند شما در حال حاضر حدود 1 سانتیمتر است.
- فرزند شما دارای "جوانه های بازو" کوچک است که شبیه دست و پنجه بسیار کوچک می باشد.
- در این زمان امواج مغزی فرزند شما به اندازه کافی قوی هستند تا ضبط شوند.
- جنین به سرعت در حال رشد است و حجم زیادی از شکم را پر می کند.
وضعیت جنین درهفته ششم بارداری
در این هفته نی نی شما به اندازه یک دانه نخود است!قلب کودکتان در این هفته تشکیل شده و خون را در بدن کوچکش به گردش در می آورد و در سونوگرافی قلب هنوز یک بر آمدگی در جلوی رحم شما میباشد که نهایتا به سمت حفره قفسه سینه حرکت می کند . در پایان هفته ششم قسمت های فوقانی و تحتانی اندام ها نیز شروع به رشد می کنند. در این زمان گوش داخلی و حنجره نوزاد شما در حال تکامل است.
علائم هفته ششم بارداری
هفته ششم در سه ماهه نخست بارداری جای دارد، بنابراین اگر در این هفته علائمی نسبتاً شدید و ناخوشایند را تجربه می کنید نباید چندان نگران باشید. در سه ماهه نخست بدن مادر تغییرات هورمونی شدیدی را تجربه می کند، بنابراین عملکرد بسیاری از اندام ها و ارگان های بدن نیز دچار نوسان و اختلال می شود.این هفته پر از شور و شوق خواهد بود. تغییرات هورمونی زیادی خواهد داشت و پر از هیجان و حالات عصبی خواهد بود. شما احساساتی جدید و عجیب را تجربه خواهد کرد. احتمالاً سندروم پیش از قاعدگی خواهید داشت. خستگی، سردرد، سینه درد، تورم سینه، تیره شدن اطراف نوک سینه، گرفتگی عضلات، نفخ شکم، تغییر خلق وخو و تکرر ادرار می توانند از علائم بارداری احتمالی باشند. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که شاید تمام یا یکی از آنان برای شما پیش بیاید اما در همه نیز عمومیت ندارد. شما در انتهای هفته ششم بارداری حالت تهوع را تجربه خواهد کرد.
شاید این علائم چندان خوشایند به نظر نرسند اما خبر خوش آن است که این علامت ها همگی نشان می دهند که بدن شما در زمان در حال ترشح هورمون های درستی است. هورمون هایی که موجب رشد و تکامل فرزند شما را فراهم می کنند. رحم شما در حال رشد است و این سبب ایجاد تکرر ادرار در شما خواهد شد.
لکه بینی در هفته ششم بارداری
یکی از مشکلات شایع در هفته ششم بارداری معمولاً لکه بینی است. البته گاهی اوقات این موضوع به دلیل مشکلات هورمونی بوده و هیچ خطری ندارد. اما خبر بد اینکه گاهی اوقات این لکه بینی خبر از سقط جنین می دهد. این هفته یکی از مهم ترین هفته های دوران بارداری خواهد بود. به همین دلیل بهتر است تمامی موارد و نکات در این هفته مورد بررسی دقیق قرار گیرند.
لکه بینی در هفته ششم یک اتفاق مهم است. البته تمامی این موارد که ذکر شد بستگی به نظر و تشخیص پزشک شما دارد. تصویری که شما از جنین در سونوگرافی می بینید می تواند بهترین راهنمای شما باشد. اما ما باز هم تأکید می کنیم که مادران باردار در صورت داشتن لکه بینی در هفته ششم، باید هرچه سریع تر به پزشک معالج خود مراجعه کنند.
تغذیه در هفته ششم بارداری
توصیه ما این است که در هفته ششم از مواد غذایی مقوی استفاده کنید. ادویه های گرم و مغزهایی مانند بادام، پسته، مویز، سیب شیرین، کشمش، به و خرما که همگی مقوی و موردنیاز بدن مادر هستند. در این هفته اندام های جنین در حال شکل گیری است پس بهتر است از خوردن هرگونه دارو بدون دستور پزشک پرهیز کنید.غذاهای حاوی فیبر بیشتر بخورید، چراکه در دوره بارداری مادران بیشتر مستعد یبوست هستند. بنابراین با مصرف غذاهایی همچون دانه ها، غلات کامل، نان سبوس دار، میوه ها، سبزیجات و آجیل از بروز یبوست جلوگیری کنید. ضمن اینکه این مواد غذایی ارزش غذایی بالایی دارند و در رشد جنین نیز تاثیرگذار هستند.
برای تأمین اسیدهای آمینه بدن تخم مرغ، لبنیات کم چرب و گوشت میل کنید. آهن موردنیاز بدن را می توانید با مصرف حبوبات تامین کنید، ضمن اینکه حبوبات پروتئین نیز دارند و نیاز بدن به پروتئین را نیز برطرف می کنند. برای افزایش حجم خون مصرف گوشت قرمز به شما توصیه می شود. برای اینکه از بروز نقص لوله عصبی جنین جلوگیری کنید، حتماً به اندازه کافی سبزیجات بخورید، چراکه سبزیجات حاوی مقدار زیادی فولیک اسید هستند.
چه زمانی با پزشک زنان تماس بگیریم؟
بسیاری از مواردی که احساس می کنید، کاملاً طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. اما در صورت بروز علائم زیر بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی واژینال
- نشت مایعات از واژن
- درد شدید شکم یا لگن
- تب بیشتر از 38 درجه سانتیگراد
- تاری دید
- سردرد شدید
- تورم شدید یا ناگهانی دست ها، صورت یا انگشتان
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن