جراحات وارده به افراد، ممکن است که در طی مدت زمانی، بهبود یافته و یا حتی منجر به صدمات بیشتر شوند. از همین روست که در رویه قضایی فعلی ممکن است که پزشکی قانونی ، مدت زمانی را که به اصطلاح ، به آن طول درمان گفته می شود، تعیین نمایند تا پس از آن ، قادر به تعیین میزان دیه یا ارش باشند. اما سوالی که مطرح می شود، آن است که میزان تاثیر طول درمان در مطالبه غرامت و دیه ، به چه صورت است ؟ برای پرداختن به این موضوع، در ادامه این، محتوا به بررسی این مفهوم که طول درمان چیست، پرداخته و سپس، شرایط و جراحت های نیازمند طول درمان را ذکر خواهیم کرد. در ادامه ، تاثیر طول درمان در میزان دیه را ذکر و آثار آن در مطالبه غرامت و خسارت را نیز ، شرح خواهیم داد .
بر اساس قانون مجازات اسلامی، هر کس که به دیگری ، آسیب جسمی وارد نماید، می بایست مجازات شود. این مجازات، ممکن است که به شکل قصاص بوده و یا اینکه حسب مورد، به مجنی علیه، دیه یا ارش تعلق گیرد. در هر حال، در موارد عدیده ای، ممکن است که شخصی، به دیگری، آسیب وارد کرده و نیاز به بررسی پرونده، در مراجع قضایی باشد.
به عنوان نمونه ، در تصادفات رانندگی و نیز ، در صورتی که دو یا چند نفر ، اقدام به دعوا کرده و در این بین ، ضرب و جرحی رخ می دهد ، نیاز است که پرونده ، در مراجع کیفری ، مورد رسیدگی قرار گیرد تا طبق قانون ، نوع مجازات فرد ، اعم از قصاص و یا پرداخت دیه و ارش ، تعیین شود .
با این حال ، در تمامی موارد ، می بایست ابتدائا ، پزشک قانونی ، جراحات وارده به مجنی علیه را معاینه کند تا میزان آسیب ، مشخص و بر مبنای آن ، مقدار دیه یا ارش ، معین شود . لکن در مواردی ، ممکن است که پزشک ، مدت زمانی را تحت عنوان طول درمان ، تعیین نماید . لذا اولین سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که طول درمان چیست ؟
در پاسخ به این سوال که طول درمان چیست ، باید گفت که طول درمان ، به مدت زمانی گفته می شود که پزشک ، تعیین می کند که در آن بازه زمانی ، مجنی علیه ، می بایست اقدامات لازم برای درمان و یا استراحت را انجام داده تا در پایان مدت زمان طول درمان ، مشخص شود که میزان آسیب وارده به فرد ، چقدر است .
در واقع ، طول درمان ، به مدت زمانی گفته می شود که در برخی شرایط ، می بایست پس از آسیب وارده به فرد ، طی شود تا پزشک ، با معاینه مجدد فرد ، قادر به تعیین پیامدها و آثار آسیب وارده به فرد بوده و بتوان بر اساس آن ، میزان دیه یا ارش را مشخص کرد که در ادامه ، شرایط دریافت و تاثیر طول درمان در مطالبه غرامت و دیه را شرح خواهیم داد.
در خصوص اینکه طول درمان چیست ، باید گفت که برخی از صدمات وارده بر افراد ، پیامدها و آثاری دارند که در طول زمان ، مشخص می شوند . به همین دلیل ، گاها پزشک قانونی ، برای تعیین میزان دقیق دیه و یا ارش، مدت زمانی را به عنوان طول درمان، مشخص می کند تا پس از گذشت آن مدت زمانی ، درمان کامل و یا معیوب ، مشخص شده و میزان دیه و یا ارش را بتوان به صورت قطعی، مشخص کرد.
اما مسئله ای که اهمیت دارد ، آن است که ممکن است در همه موارد ، نیازی به تعیین مدت طول درمان نباشد و صرفا در برخی شرایط خاص ، نیاز به تعیین طول درمان باشد . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم شرایط و جراحت های نیاز به طول درمان را ذکر نموده و بگوییم اصولا در چه شرایط و مواردی ، برای دریافت غرامت و دیه ، طول درمان مشخص می شود .
در شرایط و جراحت هایی که فرد ، به کما رفته است ، نیاز است که مدت زمانی تحت عنوان طول درمان ، تعیین شود تا در این صورت ، مشخص شود که آیا فرد ، به هوش آمده و دیه به کما رفتن به وی تعلق می گیرد یا اینکه فوت می کند .
در شرایطی که آسیب وارده به فرد ، منجر به قطع نخاع مجنی علیه می شود ، لازم است طول درمان مشخص شود تا معلوم گردد آیا آسیب وارده به فرد ، بهبود می یابد یا خیر و اینکه این آسیب ، چه آثاری بر باقی اعضای بدن دارد .
در شرایطی که جراحات وارده به مجنی علیه ، منجر به شکستگی ، ضرب دیدگی ، پارگی رباط و غیره شده باشد ، معمولا پزشک ، مدت طول درمان مشخص می کند تا در این دوران ، مشخص شود تکلیف آسیب های وارده به اعضای بدن فرد ، چقدر است و سپس ، میزان دقیق دیه شکستگی ، تعیین می گردد .
در صورتی که جراحات وارده به فرد ، منجر به خونریزی ، آسیب و یا پارگی اعضای بدن شود و طبق قانون ، به وی ارش تعلق گیرد ، پزشک ، طول درمان مشخص می کند تا پس از بهبود جراحت وارد ، بتوان میزان ارش را معین نمود .
در شرایطی که جراحات وارده به فرد ، نیازمند پرداخت دیه باشد که مقدار آن ، مشخص شده و لیکن ، میزان دیه عضو سالم با عضو ناسالم ، تفاوت داشته باشد ، پزشک ، مدت طول درمان را تعیین می کند تا پس از آن ، بتوان میزان دیه را مشخص کرد .
یکی از انواع مجازات هایی که در قانون مجازات اسلامی تعیین شده ، دیه می باشد که در تعریف دیه ، باید گفت که مقدار مشخص مالی است که در ازای آسیب به اعضای بدن دیگران و یا کشتن آنها ( در صورتی که قصاص انجام نشود ) ، می بایست پرداخت گردد . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که تاثیر طول درمان در میزان دیه چقدر است ؟
در پاسخ به این سوال که تاثیر طول درمان در میزان دیه چیست ، باید گفت که اصولا مدت زمان تعیین شده توسط پزشک قانونی برای درمان شدن فرد تاثیری در میزان دیه و میزان مطالبه غرامت و خسارات وارده ، نخواهد داشت . لذا اینگونه نیست که هر چقدر طول درمان تعیین شده برای افراد، بیشتر باشد ، میزان دیه اعضای بدن که به فرد تعلق می گیرد نیز ، بیشتر شود .
چرا که اصولا میزان خسارت و دیه ای که در جراحات وارده ، تعیین می گردد ، بر اساس قانون ، بسته به نوع آسیب وارده ، متفاوت می باشد و هر چقدر که آسیب وارده بیشتر و شدیدتر باشد ، دیه آن بیشتر است و این موضوع ، به طور مستقیم ، بستگی به مدت زمان طول درمان ، نخواهد داشت .
با این حال ، در ارتباط با تاثیر طول درمان در میزان دیه ، باید افزود که مبلغ دیه ، هر سال ، تغییر می کند و قوه قضاییه ، ابتدای هر سال ، نرخ دیه کامل انسان را تعیین نموده که نسبت به سال قبل ، افزایش خواهد یافت . بنابراین ، در صورتی که طول درمان ، منجر به تعیین مبلغ دیه در سال جدید شود ، سبب می شود که طول درمان ، دیه فرد را افزایش بدهد .
مدت زمان تعیین شده برای طول درمان ، معمولا به طور مستقیم ، تاثیری در میزان دیه و یا ارش ، نخواهد داشت . بلکه صرفا در صورتی که درمان ، به صورت معیوب انجام شود ، منجر به پرداخت مبلغی اضافه تر ( حدودا 2 درصد ) به شخص آسیب دیده خواهد گردید و یا اینکه بعضا ، طول درمان ، سبب پرداخت نرخ دیه در سال جدید خواهد شد. در کنار بحث از تاثیر طول درمان در میزان دیه که در قسمت قبل شرح دادیم ، گاها این سوال نیز مطرح می شود که تاثیر طول درمان در مطالبه غرامت و خسارت به چه صورت است ؟ به عبارت دیگر ، آیا طولانی تر شدن مدت زمان درمان ، آثاری بر مطالبه غرامت و خسارت خواهد داشت ؟ پاسخ به این سوال ، از آن جهت اهمیت دارد که طول درمان ، بعضا سبب کاهش قدرت فرد برای انجام کار و کسب درآمد بوده و مخارجی را به فرد ، تحمیل می نماید. در پاسخ به این سوال ، باید گفته که در شرایطی که پزشکی قانونی ، اقدام به تعیین مدت زمانی برای طول درمان فرد می نماید ، مبلغی به عنوان غرامت یا خسارت طول درمان را نمی توان مطالبه و دریافت نمود . با این حال ، ضمن شکایت از مقصر ، می توان هزینه انجام درمان و یا هزینه های مربوط به بیمه بیکاری را مطالبه نمود که در این خصوص ، قاضی ، حکم مقتضی را صادر خواهد کرد.
بنابراین در شرایط خاصی ، ممکن است پزشک ، مدت زمانی را بعنوان طول درمان ، مشخص کند تا پس از گذشت آن ، مشخص شود آسیب های وارده به چه صورت درمان شده اند و میزان دیه یا ارش آنها ، چقدر است. اصولا، کم یا زیاد بودن مدت طول درمان ، بطور مستقیم ، تاثیر در دیه و مطالبه غرامت نداشته و میزان آن ، بر اساس میزان جراحات وارده است. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .