هر چیزی که باید درباره تابعیت مضاعف بدانید!

  سه شنبه، 05 دی 1402   زمان مطالعه 8 دقیقه
هر چیزی که باید درباره تابعیت مضاعف بدانید!
تابعیت مضاعف بدین معناست که فردی بصورت قانونی و با رعایت شرایط و ضوابط تابعیت کشور دیگری را اخذ میکند که دارای سیستم خاک و سرماگذاری با شرایطی نظیر ازدواج تولد فرزندتابع کشور دیگری باشد درادامه برای بهتر فهمیدن موضوع با ساعدنیوز همراه باشید.

تابعیت، یکی از مهم ترین مباحثی است که در حقوق هر کشوری، از جمله حقوق ایران، به آن پرداخته شده و در حقوق مدنی کشور ما، تاثیر بسیاری بر قواعد و ضوابط حاکم بر احوال شخصیه و حقوق ارثیه و تکالیفی که فرد در قبال دولت متبوع خود دارد، خواهد داشت، به ویژه زمانی که فردی، از تابعیت مضاعف یا دوگانه، بهره مند باشد.

Multiple citizenship یا تابعیت دوگانه که در اغلب کشورهای جهان، بحث آن، مطرح بوده و بسیاری از افراد خواهان آن هستند، شرایط دریافت و روش های دریافت مخصوص به خود، همچنین، مزایا و معایب بخصوصی دارد که هر فرد خواهان این امر، باید از آنها، آگاه باشد.

تابعیت مضاعف، به این معنا است که فردی، به صورت قانونی، با رعایت شرایط دریافت تابعیت دوگانه و استفاده از روش هایی نظیر ازدواج و تولد فرزند در کشورهای دارای سیستم خاک یا سرمایه گذاری، شهروند دو کشور باشد، از حقوق شهروندی، در هر دو کشور، برخوردار بوده و بتواند، هم زمان، از پاسپورت هر دو کشور، بهره مند گردد.

تابعیت مضاعف چیست؟


در پاسخ به این پرسش که تابعیت مضاعف چیست؟ لازم به توضیح است که در عالم حقوق داخلی و بین الملل، دو مفهوم تابعیت و ملیت، مطرح هستند؛ ملیت، به واسطه تولد شخص یا والدین او، در یک کشور خاص، به وی اختصاص می یابد، تا آخر عمر، همراه فرد بوده و قابل تغییر نیست.

اما مفهوم تابعیت، به رابطه معنوی، سیاسی و حقوقی ای اطلاق می گردد که سبب ارتباط شخص، به دولتی معین و مشخص شده و به سبب این ارتباط، حقوق و تکالیفی برای فرد و حقوق و تکالیفی برای دولت متبوع، ایجاد می گردد.

از لحاظ قانون داخلی اغلب کشورها و در قواعد حقوق بین الملل، امکان ترک تابعیت و اخذ تابعیت کشوری دیگر، همچنین، امکان حفظ تابعیت و درخواست تابعیت مضاعف یا دوگانه Multiple citizenship، به روش های مختلف، نظیر عقد نکاح و باقی مواردی که در تیتر بعدی خواهیم گفت، وجود دارد.

Multiple citizenship یا تابعیت دوگانه که در اغلب کشورهای جهان، بحث آن، مطرح بوده و بسیاری از افراد خواهان آن هستند، به این معنا است که فردی، هم زمان و به صورت قانونی، شهروند دو کشور باشد، از حقوق شهروندی، در هر دو کشور، برخوردار بوده و بتواند، هم زمان، پاسپورت هر دو کشور را داشته باشد که این امر، مزایا و معایب و روش ها شرایط دریافت مخصوص به خود، را دارد .

هرآنچه که باید درباره شرایط اخذ تابعیت مضاعف بدانید.

شرایط و روش های دریافت تابعیت مضاعف


شرایط و روش های دریافت تابعیت مضاعف، پرسش اغلب افرادی است که تمایل دارند، پاسپورت کشور دیگری را نیز داشته و به این واسطه، بسته به کشوری که پاسپورت آن را اخذ می کنند، از مزایا و حقوق شهروندی در آن کشور، بهره مند گردند. روش های دریافت و شرایط تابعیت دوگانه در هر کشور، قواعد مخصوص به خود را دارد.

برخی کشورها، به هیچ وجه به تابعیت مضاعف، اعتقادی نداشته و یا در خصوص آن، محدودیت و قواعد بخصوصی دارند و بعضی کشورها، آن را صرفا به اشخاص شهروند کشورهای خاص یا صرفا به اشخاصی با موقعیت های خاص، نظیر بازیگران یا سیاستمداران مشهور، اعطا می نمایند و نه به یک شخص عادی.

روش های و شرایط تابعیت دوگانه به طور کلی عبارتند از:

  • اقامت دائم و پذیرش تابعیت، توسط کشوری که فرد، در آن، اقامت دائم گرفته است: با این توضیح که در برخی کشورها، در صورتی که فردی، حق اقامت دائم در آن کشور را داشته باشد، پس از طی مدت زمانی مورد نظر آن کشور، به عنوان مثال، 4 سال در کانادا، می تواند واجد شرایط دریافت تابعیت دوگانه گردد و با طی کردن مراحلی، تابعیت مضاعف، اخذ کند.

  • ازدواج: نظیر اینکه یک زن خارجی معتقد به تابعیت مضاعف با یک مرد خارجی از کشور دیگر که در قانون خود، به تابعیت مضاعف اعتقاد دارد، ازدواج نمایند و قواعد ازدواج با اتباع بیگانه، رعایت گردد.

  • تولد فرزند در خاک یک کشور: مقصود، تبعیت از سیستم تابعیت خاک است. به عنوان مثال، فرض کنیم که سیستم تابعیت آلبانی، سیستم خون و سیستم تابعیت ایالات متحده، سیستم خاک است، حال، چنانچه شخصی که پدر وی، متولد آلبانی است، در ایالات متحده و خارج از آلبانی به دنیا بیاید، دارای تابعیت مضاعف و دوگانه آلبانی (اروپایی)، آمریکایی خواهد بود.

  • خرید ملک: خرید یک ملک، با حداقل ارزشی که کشور هدف برای اخذ تابعیت، تعیین می کند، از دیگر راه های اخذ و دریافت تابعیت دوگانه است.

  • سرمایه گذاری: با این توضیح که فرد، به میزان و مبلغی که کشور هدف برای اخذ تابعیت، تعیین می کند، در آن کشور، سرمایه گذاری کرده و بدین ترتیب، موفق به اخذ تابعیت آن کشور، به عنوان تابعیت مضاعف می گردد. این امر، بیشتر به دلیل رونق اقتصادی دولت ها، توسط اشخاص خارجی، صورت می پذیرد.

مزایا و معایب تابعیت دوگانه


پس از توضیح چیستی، روش ها و شرایط تابعیت دوگانه، با توجه به اینکه داشتن پاسپورت و تابعیت دوگانه کشوری دیگر، توامان، از مزایا و معایب ویژه ای بر خوردار است، در این بخش از مقاله، قصد داریم، در خصوص مزایا و معایب تابعیت دوگانه، توضیح دهیم.

البته، در خصوص مزایا و معایب تابعیت مضاعف، باید این امر را در نظر داشت که در زیر، به طور اجمالی و صرف نظر از کشورها به طور خاص، به این مزایا و معایب، اشاره خواهد شد و باید مد نظر قرار داد که در هر کشور، بسته به قوانین آن، فرد ممکن است با مزایا و معایب متفاوتی مواجه گردد که اطلاع از آن ها، با کمک گرفتن از یک وکیل مهاجرت یا متخصص این امر، میسر می باشد.مزایا و معایب تابعیت دوگانه، عبارتند از:

مزایا :

  • استفاده از امکانات و خدمات آموزشی بیشتر، همانند شهروندان آن کشور، به صورت رایگان (در صورتی که شهروندان نیز برای آن خدمات، هزینه نپردازند)

  • بهره مندی از امکانات پزشکی و بهداشتی هر دو کشوری که فرد، تابعیت آن ها را دارد، همانند سایر شهروندان با همان هزینه و بسته به نوع بیمه فرد

  • مشمول قواعد مالکیت هر دو کشور بودن

  • اخذ پاسپورت کشور دوم و بهره مندی از مزایایی نظیر سفر به نقاطی که با پاسپورت تابعیت اولیه، نیاز به اخذ ویزا داشت

  • امکان بهره مندی از خدمات شغلی و استخدام، بدون اینکه برای این امر، نیاز به دریافت ویزای کاری باشد.

معایب:

  • در صورت تعارض قوانین کشورهایی که فرد، تابعیت آن ها را دارد، مواردی نظیر احوال شخصیه و حقوق ارثیه، افراد دارای تابعیت دوگانه، دچار مشکل خواهند شد.

  • در مبحث مالیات، فرد باید، در هر دو کشور اقدام به پرداخت مالیات نماید.

  • در مواردی که خدمت سربازی، در هر دو کشور، الزامی و اجباری باشد، این امر، فرد را با مشقت و سختی انجام این کار، برای دو مرتبه، مواجه خواهد کرد.

  • عدم امکان اشتغال فرد، به برخی از مشاغل امنیتی و سیاسی.

  • در نظر داشتن قوانین هر دو کشور، در تمامی اعمال و رفتارهایی که از فرد، سر می زند.

  • تابعیت فرزندان مادر ایرانی و دریافت شناسنامه ایرانی با این دلیل، قواعد و ضوابط مخصوص به خود را دارد.

شرایط اخذ تابعیت دوم و مضاعف

تابعیت مضاعف در حقوق ایران و حقوق بین الملل


در بررسی وضعیت و شرایط دریافت تابعیت مضاعف در حقوق ایران و حقوق بین الملل، باید به این نکته توجه داشت که از منظر حقوق بین الملل، ایجاد تابعیت مضاعف، به علت خلا قانونی بین المللی و عدم وجود وحدت رویه کشورهای مختلف در این باره و همچنین، وجود نداشتن یک سازمانی بین المللی، برای سر و سامان دادن به مسئله تابعیت مضاعف، شکل گرفته است.

همین امر، سبب شده که در عالم حقوق بین الملل، نظریاتی نظیر نظریه عدم مسئولیت، اعمال اولین تابعیت، ترجیح تابعیت، تابعیت موثر یا فعال و... شکل بگیرد و در نهایت، در حال حاضر، آنچه از رویه قضایی بین المللی استنباط می شود این امر است که؛

حل و فصل دعاوی مربوط به تابعیت مضاعف، در اکثر موارد به دیوان های داوری سپرده می شود و در اغلب پرونده ها، راه حلی که دیوان های داوری انتخاب کرده اند، اینگونه بوده که از میان تئوری ها، بیشتر تئوری تابعیت موثر یا فعال و در برخی موارد، عدم مسئولیت، در مقام حل و فصل اختلافات، مورد استناد قرار گرفته است.

تئوری عدم مسئولیت، معتقد است که داشتن تابعیت مضاعف، می تواند سبب محرومیت فرد، از حمایت های سیاسی و حکومتی شود، چرا که با توجه به ماده 4 کنوانسیون 1930 ژنو،"هیچ دولتی نمی تواند به نفع یکی از اتباعاش در مقابل دولت دیگری که وی نیز آن شخص را تبعه خود می داند، مبادرت به حمایت سیاسی کند؛ به عبارت دیگر، هیچ کس را نمی توان در مقابل دولت متبوع او حمایت کرد."

نکته مهم و قابل توجه اینکه، در حقوق ایران، بر اساس اصل 41 قانون اساسی که مقرر می دارد"تابعیت کشور ایران، حق مسلم هر فرد ایرانی و دولت نمی‌ تواند از هیچ ایرانی سلب تابعیت کند، مگر به درخواست خود او یا در صورتی که به تابعیت کشور دیگری درآید." تابعیت مضاعف، پذیرفته شده نیست.

در واقع، کشور ایران، در خصوص اتباع خود، به تابعیت مضاعف، اعتقادی ندارد و در صورتی که شخص، تابعیت کشوری دیگر را اخذ نماید، تابعیت ایرانی را از دست خواهد داد، هر چند در عمل، بسیاری از افراد، به تابعیت کشورهای دیگر درآمده ولیکن، تابعیت ایرانی خود را از دست نداده اند. مستفاد از ماده 988 قانون مدنی، هیئت وزرا، باید خروج از تابعیت افراد متقاضی این امر را اجازه دهد.

ماده 976 قانون مدنی، در خصوص اشخاص و به طور غیر مستقیم روش هایی که به واسطه آن ها، فردی را تبعه ایران می داند، تعیین تکلیف می نماید. مستفاد از این ماده، هر شخصی که پدر او ایرانی باشد، صرف نظر اینکه در خارج یا در داخل ایران متولد شده باشد؛ هر شخصی که در ایران متولد، اما، والدین او نامعلوم هستند؛ هر شخصی که در ایران، از والدینی که یکی از آن ها ایرانی است، متولد شده باشد.

هر شخصی که پدر وی، دارای تابعیت خارجی بوده، لکن خود او، در ایران متولد شده باشد و بلافاصله بعد از اینکه به سن 18 سال رسید، حداقل یک سال تمام دیگر در ایران اقامت کند؛ هر زنی که شوهری ایرانی اختیار نماید و هر شخص ساکن ایرانی که تابعیت خارجی وی، مسلم نباشد، تبعه ایران خواهد بود.

سخن آخر

تابعیت مضاعف یکی از مسائل مهم وحقوق بین الملل و حقوق مدنی در ایران است که بسیار در اولویت قرار دارد. دلیل انتخاب تابعیت دوم یا تابعیت مضاعف از سوی افراد شرایط اقتصادی، ازدواج در کشور دیگر و یا تولد فرزند و مهم ترین و اصلی ترین عامل سرمایه گذاری در کشور دیگر است.اخذ تابعیت مضاعف و تابعیت دوم باید از شرایط قانونی انجام شود در غیر اینصورت تابعیت دوم مورد تایید نخواهد بود. برای اخذ تابعیت دوم یا مضاعف باید از طریق وکیل مهاجرت و یا متخصص در این زمینه کمک بگیریدتا بتوانید کار خود را به انجام برسانید. امیدواریم این مطلب برای کسانی که قصد اخذ تابعیت مضاعف و تابعیت دوم را دارند، مفید و موثر واقع شود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (489 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (189 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (40 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
ویدئو| نگاهی به آمار و ارقام میلیاردی ریخت‌وپاش‌های سلطنتی جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی؛ خزانه‌ای که به بهانه‌ی عیش و نوش تاراج شد
بازی فکری؛ اگه هوشت بیداد میکنه و چشای عقاب رو داری زیر 4 ثانیه «دزد رژ لب» رو پیدا کن
داداش من تتو کار سلطانم ؛ شلوار شش جیبتو عشق است/ چرا بلاگرهای شرارت در اینستاگرام طرفدار دارند!
ویدئو| یادگیری زبان انگلیسی با انیمیشن سیندرلا و تایم ناهار | همراه با زیرنویس فارسی چسبیده
منتخب روز   
استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو