حرف زدن کودک با خودش

  دوشنبه، 17 مرداد 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
حرف زدن کودک با خودش
شاید بارها با این صحنه مواجه شده اید که کودکتان در حین بازی یا انجام کارهای دیگر با خودش حرف می زند. بسیاری از والدین از حرف زدن کودک با خودش نگران شده و آن را غیر عادی تصور می‌کنند. البته با توجه به سن کودک حرف زدن کودکان با خودشان می‌تواند عادی یا نگران کننده باشد. در این مطلب به بررسی این موضوع می پردازیم.

یکی از رفتارهای رایجی که والدین در کودکان خود مشاهده می کنند حرف زدن کودک با خودش است. این مسئله در سنین 3 تا 5 سالگی کودک امری طبیعی است و راهی برای بیان عقاید و عواطف درونی کودک محسوب می شود. بسیاری از والدین از دیدن چنین صحنه و رفتارهایی از کودک خود دچار نگرانی و اضطراب می شوند. نکته ای که وجود دارد این است که رفتارهای این چنینی از جانب کودک را نمی توان یک بیماری در نظر گرفت بلکه این مسئله نشان دهنده قوه خیالپردازی و خلاقیت بالای کودک است که می تواند باعث اتفاقات مثبت و سازنده ای در آینده کودک شود. حرف زدن کودک با خودش فوایدی دارد که دانستن این نکات و شیوه برخورد صحیح والدین با این مسئله می تواند امری حائز اهمیت باشد.

حرف زدن کودک با خودش به چه شکل اتفاق می افتد؟

شیوه صحبت کردن با خود در دوران کودکی و بزرگسالی متفاوت است. بزرگسالان معمولاً با خودشان به صورت بی صدا صحبت می کنند، اما کودکان در ابتدا به صورت واضح تر و با صدای بلند با خودشان صحبت می کنند و سپس هرچه که بزرگ تر می شوند، گفتار درونی در آن ها شکل می گیرد.صحبت کردن کودک با خودش باعث می شود تا دنیای اطرافش را فراموش کند و وارد دنیای خیالی شود. به طور کلی می توان صحبت کردن کودک با خودش را در سه مرحله، صحبت های خصوصی درباره طرح ریزی یک فعالیت، فعالیت در حال انجام و نتیجه نهایی یک فعالیت در نظر گرفت. حرف زدن کودک با خودش باعث رشد و تکامل ویژگی های گفتاری و زبانی کودک می شود. به عبارتی حرف زدن کودک با خودش نشان دهنده رشد و تکامل او در جنبه های مختلف است.

تاثیر سن بر خودگویی های کودک

تحقیقات نشان داده کودکانی که در حین انجام دادن کارها با خودشان حرف می زنند از عملکرد بهتری برخوردارند. کودکان با گفتار خصوصی، دنیای درونی، تجربیات کسب شده، احساسات و افکار خود را آشکار می کنند. موضوع صحبت های کودکان 4 ساله محدودتر و و گزینشی تر از کودکان سه ساله است. با رسیدن به سن 6 و 7 سالگی در اغلب کودکان این صحبت ها تمام می شود و هنگام انجام فعالیت ها و مواجهه با چالش ها و مشکلات گفتار خصوصی و بلند حرف زدن کودک با خود، تبدیل به گفتار درونی می شود.

دلایل صحبت کردن کودک با خود

همان طور که اشاره کردیم، کودکان در سنین رشد گفتاری با خود صحبت می کنند. صحبت کردن کودک می تواند دلایل مختلف داشته باشد و حتما لازم است که شما بدانید چگونه با کودکان رفتار کنید و نگرانی الکی نداشته باشید.اما در حالت کلی صحبت کردن کودک با خودش می تواند بر اثر دلایل زیر باشد:

  • متناسب با سن کودک عموماً ۳ تا ۵ سالگی
  • خیال پردازی و صحبت با افراد خیالی
  • بیان فعالیت های روز در قالب بازی و حرف زدن با خود
  • پیدا کردن راه حل برای پرسش های خود به شکل حرف زدن
  • صحبت کردن کودک با خودش به علت تنهایی و عدم توجه به پدر و مادر به او
کودک در حال حرف زدن با خودش مقابل آینه

فواید حرف زدن با خود در کودکان

تحقیقات بسیاری نشان داده است که صحبت کردن کودک با خودش می تواند مزایای بسیاری برای آ ن ها داشته باشد. از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یکی از عوامل مهم در حرف زدن کودکان با خودشان، هوش است. تحقیقات نشان داده است کودکانی که با خودشان صحبت می کنند نسبت به آن هایی که این کار را انجام نمی دهند از هوش بالاتری برخور دارند. در واقع گفتگوی با خود یکی از علائم یک کودک باهــوش است.
  • این نوع حرف زدن نشان دهندۀ این است که کودک در حال رشد کردن است؛ زیرا هنگامی که کودکی با خودش صحبت می کند، خانواده و اطرافیان خود را از مفاهیم و موضوعاتی که دربارۀ آن ها یاد گرفته آگاه می کند.
  • کودکانی که بیشتر با خودشان حرف می زنند، خودکنترلی در حال رشدی دارند و کمتر تکانشی عمل می کنند.
  • گفتار خصوصی با استفاده از تصویرسازی ذهنی و قدرت تخیل و خیــال پردازی کودک به او کمک می کند تا بتوانند کارهای خلاقانه ای انجام دهند و بتوانند تجارب کسب شده خود را به شیوه­ای جدید ارائه دهند.
  • حرف زدن کودک با خودش منجر به تقویت قوه ی تخیل و پرورش خلاقیــت کودکان می شود. علاوه بر حرف زدن، هنر و نقاشی کشیدن از جمله مسائلی است که خلاقیت کودک را پرورش می دهد.

آیا باید نگران صحبت کردن کودک با خودش باشیم؟

همانطور که در قبل گفتیم، حرف زدن کودک با خود یا گفتار خود محور در حالت عادی امری طبیعی است و پس از آن که کودک به سن دبستان رسید، این مسئله کمرنگ شده و از بین می رود.در این شرایط کودک وارد مرحله گفتار درونی خواهد شد. اما اگر هنگامی که کودک با خودش صحبت می کند، حالات زیر را مشاهده کردید، بهتر است با مشاور مشورت کنید:

  • قطع ارتباط کودک با دنیای اطراف و واقعیت
  • عدم شناخت مرز واقعیت و خیال
  • بیان حرف های تکراری به شکل مداوم و زیاد
  • حرف زدن زیاد کودک با خودش پس از سن طبیعی آن

با توجه به موارد ذکر شده، اگر کودک بر اثر خیال پردازی از واقعیت دور شود و نتواند مرز رویا و واقعیت را تشخیص دهد و نیز برخی عبارات و کلمات را به صورت غیر عادی تکرار کند، ممکن است مبتلا به نوعی اختلال رشد فراگیر باشد.

اختلال رشد فراگیر و تاثیرات آن در حرف زدن و تعامل کودک

اختلال رشد فراگیر باعث بروز مشکلات زیر در کودک می شود:

  • عدم تعامل کودک با دیگران
  • عدم درک رفتارهای افراد یا کودکان دیگر
  • عدم حرف زدن و کاربرد زبان در ایجاد ارتباط با دیگر افراد خصوصاً در مکان های شلوغ
  • اشکال در طرز بیان و…

عموماً کودکان مبتلا به اختلال فراگیر رشدی، منزوی بوده و هنگام بازی هدف خاصی را دنبال نکرده و کارهای تکراری انجام می دهند.بیماری اوتیسم یکی از موارد اختلال فراگیر رشدی است و همانند بیماری اسکیزوفرنی در بزرگسالان می باشد. گرچه شدت بیماری در کودکان می تواند خفیف یا شدید باشد.نکته ای که باید اشاره کرد آن است که نشانه های وجود توهم صرفاً به معنای وجود بیماری نیست و والدین باید نحوه بیان و حرکات فیزیکی کودک را زیر نظر گرفته و با روانشناس و مشاور مشورت نمایند.

کودک تنها

رفتار والدین در برخورد با حرف زدن کودک با خودش

در صورتی که کودک در شرایط سنی ذکر شده و قبل از ورود به دبستان باشد و با خودش حرف بزند، طبیعی است و والدین نباید از آن نگران شوند.یکی از دلایل حرف زدن کودک با خودش می تواند احساس تنهایی و کمبود توجه باشد. بنابراین زمانی که متوجه می شوید کودکتان زیاد با خودش صحبت می کند به او توجه کنید و برایش ارزش قائل شوید. زمانی که از شما احساس ارزشمندی و توجه دریافت کند اعتماد به نفسش نیز افزایش پیدا می کند.

  • والدین باید با زیر نظر گرفتن کودک به حرف های او گوش داده و چنانچه صحبت های کودک با خودش بیانگر اتفاقات روز است و حالت تکراری و مداوم ندارد جای نگرانی نیز وجود نخواهد داشت.
  • همچنین والدین باید به صحبت های کودک خود توجه کرده و به حرف های او با دقت گوش دهند و با گذاشتن زمان کافی برای کودک از تنهایی او جلوگیری کرده و به او توجه کافی نمایند. البته توجه داشته باشید که توجه بیش از حد به حرف زدن کودک با خودش و دوستان خیالی اش منجر به تشویق او به این کار می شود و ممکن است باعث فاصله گرفتن کودک از جمع شود.
  • از کودک درباره دوست خیالی یا داستان بازی او سوال کنید تا بیشتر با تفکرات و احساسات کودک خود آشنا شوید. این سؤال ها باعث می شود با خلقیات و علائق او بیشتر آشنا شوید و علاوه بر این به رشد تکلم و رفع اخــتلال گفتاری احتمالی او نیز کمک می شود.
  • چنانچه کودک در سنین بالاتر بوده و به طور مداوم یا زیاد با خود حرف می زند و در خیال پردازی های خود به شکلی غرق می شود که مرز واقعیت و خیال را تشخیص نمی دهد، حتماً باید به روانپزشک مراجعه کنید.
  • والدین در صورت مشاهده کودک خود که حرف های تکراری با خود می زند و این عمل را پیوسته تکرار می کند نیز باید آن را جدی گرفته و با مشاور یا روان پزشک مشورت نمایند.

سخن پایانی

کودکان در مسیر رشد عصبی و ذهنی خود، فراز و نشیب های زیادی را پشت سر می گذارند که هر یک از آن ها می تواند در تکامل رشد کودک سهم بسزایی داشته باشد. اما در این میان باید به نکات غیر طبیعی در رفتار آن ها نیز توجه داشت. گاهی ممکن است اســترس در کودکان یا کمبود توجه و محبت، خود را به گونه ای از رفتارهای خاص نشان دهد. شناخت و تشخیص به موقع هر یک از این موارد می تواند ضامن سلامت روان کودکان باشد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (475 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (184 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (45 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) بهنوش بختیاری؛ به همسرم میگم تو اصلا به من نگو دوستت دارم فقط بگو واریز کردم برات، تمااام🤣 (38 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو