ساعدنیوز
ساعدنیوز

مزایا و نحوه ی عملکرد هایپرلوپ گونه جدیدی از ترابری تندرو

  سه شنبه، 09 آذر 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
مزایا و نحوه ی عملکرد هایپرلوپ گونه جدیدی از ترابری تندرو
هایپرلوپ (Hyperloop) نسل جدیدی از حمل و نقل پرسرعت است که ایلان ماسک، بنیانگذار و مغز متفکر شرکت های تسلا و اسپیس ایکس، با خریداری شرکت هایپرلوپ وان، در راس این طرح قرار گرفته است.

هایپرلوپ (اَبَرچنبر)، گونه جدیدی از ترابری تندرو است که توسط رابرت گودارد در سال ۱۹۰۴ بر پایه قطار مغناطیسی مطرح شد و توسط ایلان ماسک بنیانگذار شرکت هایی همچون تسلا موتورز، پی پل، و اسپیس اکس و نیز گروه ویرجین هایپرلوپ ریچارد برانسون به مراحل اجرایی نزدیک شده است. در هایپرلوپ مطرح شده توسط ایلان ماسک ، کپسول هایی در داخل لوله هایی که در آن شرایط خلأ حکم فرما است تا اصطکاکی در کار نباشد قرار می گیرند که سرعتی بالغ بر ۱٬۲۲۰ کیلومتر بر ساعت دارد. با این سرعت می شود ظرف تنها ۳۵ دقیقه از لس آنجلس به سان فرانسیسکو رفت. هایپر لوپ با استفاده از فشار هوایی که از عقب وسیله وارد و از خروجی های پائین آن به بیرون رانده می شود حرکت می کند. البته تا اجرایی شدن و بهره برداری از آن زمان بسیاری مانده است، چرا که هزینهٔ بهره برداری از آن در حال حاضر ۷۰ میلیارد دلار است که باید کاهش یابد و موانع زیست محیطی بسیاری در راه آن قرار دارد. برای مثال آلودگی صوتی آن در حال حاضر به قدری است که نمی توان آن را در نزدیکی مناطق مسکونی استفاده کرد. کار ساخت نخستین مسیر آزمایشی فناوری ترابری هایپرلوپ (HTT) به طول هشت کیلومتر از اواخر سال ۲۰۱۵ آغاز شد. طراحان این فناوری در نظر دارند ۱۰ میلیون نفر از این مسیر آزمایشی اولیه که در درهٔ کوی واقع است، استفاده کنند. ساخت این مسیر آزمایشی به بیشتر از ۲ سال زمان نیاز دارد.

هایپرلوپ 

هایپرلوپ ایده ای خلاقانه از ایلان ماسک

به واقع بلندپروازی های ایلان ماسک هیچ حد و مرزی ندارد و همواره در حال شگفت زده کردن همگان است! او که بنیان گذار شرکت های بزرگ تسلا، پی پال و اسپیس ایکس است در سال ۲۰۱۳ برای اولین بار ایده ای را مطرح کرد که با اجرایی شدن آن نه تنها در صنعت حمل و نقل و لجستیک بلکه در روزمرگی های انسان امروز، انقلابی عظیم به پا خواهد شد. او این ایده را با عنوان هایپرلوپ (Hyperloop) معرفی کرد و با اجرای آن سرعت جابه جایی بین نقاط جغرافیایی مختلف می تواند به شکل محسوسی افزایش پیدا کند.“اگر موضوعی به اندازه ی کافی مهم است، باید آن را امتحان کنید، حتی اگر نتیجه ی احتمالی شکست باشد.” وقتی این جمله معروف از ایلان ماسک را می شنوید، دیگر دور از انتظار نیست که با وجود انتقادهای زیاد، او همچنان سرسختانه روی این پروژه ی انقلابی کار کند. ماسک با هدف توسعه ی ایده هایی مشابه هایپرلوپ، شرکت بورینگ را تاسیس کرد تا به قول خودش رفت وآمد شهری را از شکل دوبعدی فعلی به تودرتویی سه بعدی تبدیل کند. او معتقد است شلوغی حاصل از رفت و آمد خودروها را می توان با حفر تونل های ویژه ای در شهرها به حداقل رساند.

هایپرلوپ چیست و چگونه کار می کند؟

قبل از هر چیزی بهتر است چیستی و چگونگی عملکرد هایپرلوپ را به صورت مختصر بررسی کنیم؛ هایپرلوپ انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر دریافت می کند. در این سیستم افراد داخل کپسول های مخصوصی می نشینند و با سرعت باورنکردنی ۹۶۲ تا ۱۲۲۰ کیلومتر بر ساعت جابه جا می شوند؛ تصور کنید در عرض چند دقیقه مثلا دیدن چند ویدئو در اینستاگرام، از تهران به تبریز بروید! سفری آرام، ارزان و امن؛ شما می توانید با نشستن در کپسول هایی که درون لوله هایی قرار دارند که داخل آن ها خلأ کامل است، به جهت عدم هرگونه اصطکاک، تا سرعت ۱۱۲۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کنید. بسیار دیوانه وار و هیجان انگیز به نظر می رسد! برای به حرکت درآوردن کپسول ها از نیروی محرکه بادی استفاده می شود و شتاب دهنده های مغناطیسی نیز برای سرعت بخشیدن به آن، در طول دالان تعبیه شده است. دالان ها فشار محیطی را تقریبا در حد خلأ کاهش داده و با فراهم کردن محفظه ای از هوا در اطراف کپسول ها، امنیت آن ها را در چنین سرعتی تضمین می کنند.

هرآنچه که درباره هایپرلوپ باید بدانید

تفاوت دیگر وسایل نقلیه با هایپرلوپ

اگر بخواهید بدانید که هایپرلوپ چیست شاید در نگاه اول چیزی شبیه به یک قطار باشد که درون لوله ای خلا در حرکت است، اما بین این فناوری و قطارهای ریلی دو تفاوت بزرگ وجود دارد.

  1. غلاف های حمل مسافر درون لوله یا تونل هایی که به منظور کاهش اصطکاک تا بیشترین حد ممکن از هوا خالی شده است، حرکت می کنند. این موضوع باعث می شود تا این غلاف ها امکان رسیدن به سرعت بالای ۱۲۰۰ کیلومتر بر ساعت را داشته باشد.
  2. کپسول های حمل مسافر یا همان غلاف ها (pods) به جای استفاده از چرخ به مانند قطار یا خودرو، به گونه ای طراحی شده اند که روی هوا اسکی کرده و سُر بخورند.

این تقریبا همان ایده اجرا شده در میزهای بازی ایرهاکی است. حرکت روی هوا یا جابجایی از طریق شناوری مغناطیسی به منظور کاهش اصطکاک انجام می گیرد. در حال حاضر تعدادی از شرکت های بزرگ دنیا در حال تلاش برای تبدیل این ایده به یک سیستم تجاری کارآمد هستند.

هایپیرلوپ و چالش های پیش روی آن

در سال ۲۰۱۷ به دلیل مشکلاتی که برای پیشه ور پیش آمد، او ریاست کمپانی را رها کرده و آن را به ریچارد برانسون سپرد. دیگر نیازی به گفتن نیست که در حال حاضر چه رقابت تنگاتنگی میان ایلان ماسک و ریچارد برانسون برای ساخت سیستم حمل و نقل جدید و تغییر آینده وجود دارد و هرکدام به نوعی در حال پیش برد اهداف خود هستند. البته کاملا مشهود است که اگر هر دوی این افراد مشغله ها ی زیادی در کسب و کارهای دیگرشان نداشتند و تمام تمرکزشان روی هایپرلوپ بود، این پروژه درعرض یکی دو سال به مرحله اجرا رسیده بود. سیستم هایپرلوپ در نگاه اول چندان پیچیده به نظر نمی رسد؛ به طور کلی این تکنولوژی از دو بخش تونل خلأ و کپسول برای جابه جایی مسافران تشکیل می شود. در تئوری، این کپسول ها قرار است که در این تونل خلا توسط آهنرباهای قوی حرکت کنند.

مزایای هایپرلوپ

  • سرعت بسیار بالای کپسول ها تا ۱۲۰۰ کیلومتر در ساعت که در تونل های خلأ حرکت می کند.
  • به گونه ای طراحی شده که به جای استفاده از چرخ مانند قطار یا خودرو، روی هوا اسکی کرده و سر می خورند.
  • ساخت و آماده سازی این تجهیزات هزینه بسیار پایینی حتی نسبت به سفرهای هوایی دارد؛ از طرفی هزینه حمل و نقل با هایپرلوپ نیز بسیار ارزان خواهد بود.
  • به جهت ویژگی های خاص این تکنولوژی آلودگی هوا بسیار کاهش می یابد.
  • هایپرلوپ فشار ترافیکی جاده ها را نیز کاهش می دهد که این امر باز آلودگی هوا و همچنین اتلاف وقت را کمتر می کند.

چه زمانی اولین سفر با هایپرلوپ انجام می شود

تکنولوژی هایپرلوپ هنوز در حال توسعه است، اما پشرفت های چشمگیری نیز تاکنون داشته است. احتمالا دبی صاحب نخستین سیستم هایپرلوپ جهان خواهد شد. حدود دو سال قبل شرکت هایپرلوپ وان (Hyperloop One) از نخستین مدل عملیاتی خود که شهر ابوظبی را به دبی متصل می کند، رونمایی کرد. اگر کار ساخت بر اساس برنامه ریزی های انجام شده پیش برود، هایپرلوپ دبی به احتمال بسیار زیاد تا اواخر سال ۲۰۲۰ یا اوایل ۲۰۲۱ میلادی در امارات متحده عربی افتتاح خواهد شد.

لوله هایپرلوپ چگونه کار می کند

ایده اصلی Hyperloop که چشم انداز کلی ایلان ماسک را نشان می دهد، یک غلاف یا کپسولی پر از مسافر است که از طریق یک لوله (تیوب) در زیر یا روی زمین جابجا می شود، اما لوله هایپرلوپ چگونه کار می کند؟ برای کاهش اصطکاک در اکثر مواقع -نه در همه اوقات- هوا توسط پمپ هایی مکنده از این لوله یا تیوب خارج می شود. یکی از مهمترین مسایل در مسافرت هایی با سرعت بالا، غلبه بر مقاومت هواست. هواپیماهای مسافربری به ارتفاع بالایی می روند تا با مقاومت هوای کمتری روبرو شوند. برای ایجاد یک اثر مشابه در سطح زمین، کپسول های مسافری در لوله هایی تقریبا خالی از هوا قرار می گیرند. این به طور موثری اجازه می دهد تا قطارها در مسافرت های زمینی به سرعت هواپیما برسند. در مدل ماسک، فشار هواوی درون لوله هایپرلوپ حدود یک ششم فشار جو در مریخ است. این بدان معناست که نیروی درگ یا پسار چیزی در حدود ۱۰۰۰ برابر نسبت به سطح دریاکاهش یافته باشد. این شرایط، معادل پرواز در ارتفاع بیش از ۴۵ هزار متر است و کپسول درون چنین شرایطی حرکت می کند.

لوله هایپرلوپ 

کپسول Hyperloop چگونه کار می کند

در مدل ماسک، کپسول هایپرلوپ در بالای سطح لوله و روی مجموعه ای از ۲۸ یاتاقان هوایی سُر می خورد. این درست به مانند میز بازی ایر هاکی است. سایر نسخه های هایپرلوپ برای شناور نگه داشتن غلاف یا کپسول مسافر از شناوری مغناطیسی استفاده می کنند. کپسول سرعت اولیه خود را از یک موتور خطی الکتریکی به دست می آورد که سرعت آن را تا نزدیکترین حد ممکن به سرعت صوت بالا می برد. غلاف در طول مسیر خود درون لوله ای نزدیک به خلا حرکت می کند. هر کپسول می تواند ۲۸ مسافر را جابجا کند. برخی مدل های هایپرلوپ ظرفیت حمل مسافر تا ۴۰ نفر را دارد و برخی از نسخه های آن برای حمل بار و چمدان طراحی شده اند. در مدل ماسک، هایپرلوپ قدرت خود را از پنل های خورشیدی به دست می آورد که روی لوله این سیستم حمل و نقل قرار گرفته است. به این ترتیب انرژی بیشتری برای کارهای عملیاتی تامین خواهد شد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (131 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (76 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (49 نظر) (ویدئو) ژاله صامتی: جوونیام وقتی وارد حرفه بازیگری شدم، اصلا خوشگل نبودم، میتونستم خونه‌نشین بشم/ از خانوادم به خاطر اعتمادبه‌نفسی که بهم دادن ممنونم (45 نظر) مات و مبهوت موندن رضا گلزار از دیدن همزاد خودش/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (37 نظر) عصبانیت علی دایی از سوال یک خبرنگار و ترک نشست خبری/ میگه:من بردم و میرم، تو اصلا در حد و عددی نیستی که بخوای اینجا شروع بکنی این حرف ها رو زدن (33 نظر) گلوریا هاردی: ساعد وقتی گرسنه هست اصلا تحمل نداره باید سریع غذا بخوره/ من غذاهای فرنگی بلدم اما الان بیشتر غذاهای ایرانی درست می کنم (31 نظر) نامه شکرگزاری و خوشحالی سیدمحمد خاتمی از خبر موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی رهبر معظم انقلاب+ عکس (29 نظر) اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد (26 نظر) نصرالله رادش: من هم خیلی زشتم هم معتادم میخوام همه بدونن ولی راحت میگم غلط کردم سیگار بهتر از هروئینه!+فیلم (26 نظر) نفیسه روشن: کل سال برق نداریم من نمیدونم لوازم خانگی ما بسوزه کی میخواد جواب بده (25 نظر) بهنوش بختیاری: من دیگر مادر نمیشوم و شانس این را ندارم که مادر شدن را تجربه کنم ولی من از همسر خیلی شانس آوردم ! (25 نظر) گلوریا هاردی: آرزوی من این هست که کشور ایران و فرانسه با هم دوست باشند و روز به روز روابط بهتر و نزدیک تری داشته باشند، همان طور که حالا هم خوب هستند (23 نظر) تیکه سنگین پژمان جمشیدی به فردوسی پور:آقا ولم کن من اصلا بازی ملی ندارم، هر دفعه من رو سکه پول میکنی جلو مردم!/همینجوری میرفتی حقتو از تلویزیون میگرفتی الان برگشته بودی! (22 نظر) هواداران زن پرسپولیس بعد از باخت / استقلال باخت، باخت، باخت هوادارا گفتن عیبی نداره ما استقلال نیستیماا، اینجا پرسپولیسه حواستون باشه بازیکنای عزیز (22 نظر)
تیتر امروز   
این فرمانده بلندپایه ارتش همراه رهبر معظم انقلاب به سوریه رفته بود
توصیه ویژه قلعه‌نویی به بازیکنان استقلال: زود ازدواج کنید و در خانه ظرف بشویید!
اعلام آمادگی دانشگاه تهران برای حل چالش‌های کلان کشور / غیبت دانشگاه‌ها در میدان عمل
کشف شگفت‌انگیز ردپای آب 4.45 میلیارد ساله در اعماق شهاب‌سنگ مریخی سقوط‌کرده به زمین
معاون وزیر علوم ساختمان مرکز مشاوره دانشگاه شیراز را افتتاح کرد
ماجرای کنسرت پرستو احمدی با بدنی نیمه عریان و در وسط یک کاروانسرا در یزد/ معاون هنری وزارت ارشاد این کنسرت را لایک کرد؟
ویدئو| رقص نور 5000 پهپاد در آسمان؛ شکستن رکورد گینس با نمایش خیره‌کننده‌ای از فناوری و هنر
سرنوشت تلخ و غم انگیز معلم جوان لرستانی
ویدئو| جدال هیجان‌انگیز Optimus با جاذبه زمین؛ تسلط بی‌نظیرش در حفظ تعادل که همه را میخکوب کرد
قیمت هر کیلو گوشت قرمز یک میلیون و 200 هزار تومان شد!؟
گزارش بارش 20 سانتی برف در جاده چالوس / تردد روان است
اردوغان؛ غوره‌ای که قرار بود انگور بشود ولی شراب شد!
داستان های طنز/ 10 حکایت کوتاه خنده‌دار از عبید زاکانی
عکسی خارق‌العاده و نایاب از تخت جمشید به روایت «ناصرالدین شاه»؛ سندی کم‌نظیر از گنجینه مخفی شاه قاجار
ویدئو| نگاهی به گوشه‌ای از زندگی خوابگاهی/وقتی یک موش کوچولو، سه دانشجوی 2 متری رو فراری داد!😂
منتخب روز   
پلوهای مخلوی/ روش تهیه زرشک پلو مجلسی با مرغ رولی گزارش بارش 20 سانتی برف در جاده چالوس / تردد روان است رونمایی سپیده بزمی‌پور از پدر جنتلمن و خوش‌تیپش در دونفره‌های پدر-دختریشون در بلژیک / چه پدر خانوم باکلاسی داره شاهرخ استخری سفر به عصر قاجار؛ افشای راز تابلوی چهره‌نگار ناصرالدین شاه / دو اثر تاریخی از یک عکس + عکس چالش کدوم خودرو بهتره/ صفر تا صد جدیدترین جانشین پژو 206، سوزوکی سوییفت، در برابر پژو 207i شش سرعته اتوماتیک/ از طراحی ظاهری تا ایمنی و آپشن‌های رفاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 2- پیر اگر باشم چه غم، عشقم جوان است ای پری!/ ماجرای نامه عاشقانه‌ی پری و روزی که استاد این شعر را سرود نگاهی به چیدمان شیک خونه دوبلکس شاهرخ استخری و همسرش در بلژیک/ سلیقه سپیده خانوم تو انتخاب فنجون‌ نعلبکی‌های عشق؛ غوغا کرده سرکرده فرقه چند همسری به حبس ابد محکوم شد (ویدئو) جشن تولد 58 سالگی مجلل و شاهانه مازیار لرستانی در بالن/ سومین سال تولد واقعی‌ام! پاسخ سرپرست تیم پزشکی رهبر معظم انقلاب به یک سوال پرطرفدار؛ آیا رهبری موبایل دارند؟+ویدیو نگاهی به ژست و استایل شیک پاییزی بازیگران سریال «کیمیا»/ از نیکی کریمی و مهراوه شریفی‌نیا گرفته تا مهدی پاکدل و امیرحسین آرمان و پوریا پورسرخ سفر به عصر قاجار؛ از اردوی همایونی در جاده چالوس و حاکمیت پسرش در کودکی تا عکاسی ناصرالدین شاه از زنان حرم سرایش + عکس