ساعدنیوز
ساعدنیوز

یازده سال جشنواره مد و لباس برگزار کردیم؛ کو نتیجه‌اش؟ مسئولان از خواب زمستانی بیدار شوند

  چهارشنبه، 02 آذر 1401 ID  کد خبر 231489
یازده سال جشنواره مد و لباس برگزار کردیم؛ کو نتیجه‌اش؟ مسئولان از خواب زمستانی بیدار شوند
ساعدنیوز: در این گزارش قرار است کمی به عقب برگردیم. از ماجرای این روزها و التهاب و اتفاقات پیش آمده بگذریم. بر می‌گردیم به ماه‌ها و حتی سال‌های قبل. این گزارش قرار است به بررسی ریشه‌ای اتفاقات اخیر در حوزه‌ای خاص به نام پوشش بانوان بپردازد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز به نقل از فارس، در این گزارش قرار است کمی به عقب برگردیم. از ماجرای این روزها و التهاب و اتفاقات پیش آمده بگذریم. از تحلیل رفتار برخی نوجوان ها در اغتشاشات هم عبور می کنیم. اصلاً قرار نیست آشوب های اخیر، رفتار لیدرها و نقش رسانه های بیگانه و آتشی که در هیزم اغتشاشات ریختند را بررسی کنیم. می خواهیم از عقبه این آشوب ها بگوییم اما از عمکرد گشت ارشاد و نقدهایی که به رویکرد آنها وارد بود هم می گذریم. بر می گردیم به ماه ها و حتی سال های قبل. این گزارش قرار است به بررسی ریشه ای اتفاقات اخیر در حوزه ای خاص به نام پوشش بانوان بپردازد.در همین راستا نیز کمپینی با عنوان « ازهنرهای ایرانی در طراحی لباس ها استفاده کنیم» توسط مخاطبان فارس ثبت شده است.

*پوشش؛ جرقه همه اتفاقات اخیر

قطعاً خاطرتان هست که جرقه همه اتفاقات اخیر، «پوشش بانوان» بود، مدت ها بود در سطح جامعه با مشکل پوشش های نامتعارف و عجیب و غریب، معضل مانتوهای جلوباز و چالش های حوزه پوشاک در میان قشرنوجوان و جوان مواجه بوده و هنوز هم هستیم. در یک سال گذشته در همین سامانه فارس من، مردم مذهبی و بعضاً غیرمذهبی ده ها کمپین ثبت کرده بودند با این موضوع که ما مانتوی مناسب در فروشگاه ها پیدا نمی کنیم. چرا بر اوضاع پوشش و مانتوها نظارت نمی شود؟ چرا روز به روز بی حجابی بیشتر می شود. یک کاری کنید!

*وقتی همه خواب بودند

حرف زیاد است اما به نگاه بسیاری از جامعه شناسان و کارشناسان فرهنگی، اوضاع امروز نتیجه کم کاری ۲۳ نهادی است که در حوزه حجاب و عفاف و فرهنگ سازی برای حجاب و عفاف مسئولیت داشتند و مسئولیتشان را درست انجام ندادند.

اگر غربی ها یک روز با ضرب و زور رضا خان حجاب از سر زنان ایرانی می کشیدند، در سال های اخیر، با جنگ تبلیغی در همان مسیر حرکت کردند. اینجا یک امّای بزرگ وجود دارد؛ اینکه هر چقدر غربی ها در این حوزه با انگیزه و با صرف هزینه های گزاف وارد شدند، در داخل شاهد خواب خوش و غفلت و کم کاری خطرناک بسیاری از مسئولان و نهادهای مربوطه بودیم. این یک ادعا نیست. واقعیت دارد. نمونه واضح آن هم ناکامی متولیان حوزه مد و لباس در ایران است.

البته بد نیست یک پرانتز هم وسط این نقد وانتقادها باز شود تا بگوییم در این که عموم زنان ایرانی معتقد به حجاب هستند و همان طور که چکمه سربازان رضاخان نتوانست حجاب آنها را بگیرد هجمه فرهنگی امروز هم آنها را از حجاب دور نمی کند، شکی نیست، اما نباید از این واقعیت غافل شد که در سال های گذشته، طرف مقابل با جدیت از راه های مختلف مشغول تلاش برای ترویج بی حجابی و حیازدایی در جامعه بود.

* جماعتی غفلت کردند و گشت ارشاد را جلو انداختند

اگر به حوزه مُد و لباس در چند سال گذشته توجه کنید، می بینیم که تا همین چند ماه قبل هر روز یک مد جدید وارد بازار پوشاک می شد. یک روز مانتوی جلوباز، یک روز مانتوی حریر شیشه ای. یک روز شلوار پاره و زاپ دار، طوری که بسیاری از دخترخانم ها و حتی بانوان مانتویی که به پوشش متعارف تقید داشتند پس از مراجعه به فروشگاه های مختلف مانتو چاره ای جز انتخاب مانتوهای جلوباز نداشتند.

متولیان فرهنگی و مسئولان حوزه مد و لباس آن وقت که باید هوشیار می بودند و با سیاست های درست و دقیق، بازار مد و لباس را به دست می گرفتند، در خواب زمستانی بودند و وقتی مد جدید که کاملاً مغایر فرهنگ و ارزش های حاکم بر جامعه ما بود وارد بازار می شد و بر تن دختران می رفت، صدای همه در می آمد و ای وای و هی وای سر می دادند و گشت ارشاد را جلو می انداختند.

*مدهای جدید واردتی و مزون های زیرزمینی و مانکن های خیابانی

موضوع را با یک مثال برایتان روشن می کنیم. می دانید جدیدترین مدهای لباس چطور وارد بازار می شد و هنوز هم می شود؟ نتیجه بررسی ها، گزارش های میدانی و گفت و گو با مسئولان اتحادیه پوشاک مشخص می کند که در غفلت متولیان فرهنگی، شبکه های سازماندهی شده، طراحان لباس داخلی که سال ها مورد بی مهری مسئولان کارگروه مد و لباس وزارت ارشاد بودند را با چند واسطه به کار می گیرند. به آنها پول خوبی می دهند تا مانتوهای جدید را با نظر و ایده ای که خودشان به این افراد دیکته می کنند، طراحی کنند؛ این مانتوها دوخته می شود و قبل از تزریق عمومی به بازار، از طریق مزون های زیرزمینی آنچنانی و فضای مجازی، کم کم وارد بازار می شود. مانکن خیابانی هم استخدام می کنند برای پوشیدن مانتوهای طراحی شده در ملاعام و عادی سازی این نوع پوشش. مانتوهای جلوباز و شیشه ای هم با همین دست فرمان و رویکرد کم کم وارد بازار شد.

*تلاش بی وقفه و تدریجی برای ترویج بی حجابی

آیا متولیان فرهنگی می دانند در همین پایتخت مزون هایی داریم که منبع اصلی و اولیه ورود مدهای وارداتی به بازار هستند؟ می دانستید ورود به این مزون های لاکچری بدون معرف امکان پذیر نیست؟ این ادعای ما نیست. وجود مزون های لاکچری بدون مجوز که ورود به آنها برای عده ای خاص امکان پذیر است نتیجه بررسی ها و تحقیقات بازرسان اتحادیه پوشاک در چند سال گذشته است آنطور که رییس اتحادیه پوشاک می گوید برخی از این مزون ها شناسایی و پلمپ هم شده اند. اما در مقابل همه تلاش های بی وقفه کسانی که برنامه دراز مدت برای ترویج بی حجابی در جامعه ایرانی داشتند خروجی متولیان فرهنگی ما در حوزه مد و لباس در سال های گذشته چه بوده است؟

*یازده سال جشنواره مد و لباس برگزار کردیم، کو نتیجه اش؟

بدون شک خروجی متولیان فرهنگی کشور در حوزه مد و لباس، جشنواره مد و لباس وزارت ارشاد است که هر سال توسط کارگروه مد و لباس برگزار می شود. تیرماه امسال هم یازدهمین دوره آن در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد. یک دو دوتا چهارتای ساده نشان می دهد که جشنواره مد و لباس همان طور که از نامش پیداست نقطه عطف در صنعت مد و لباس هر کشوری به حساب می آید. مانتوها و لباس های طراحی و ارائه شده در این جشنواره باید طوری با سلیقه و ذائقه نسل جوان همراه باشد که بعد از پایان این رویداد، شاهد تجاری سازی و ورود همان مانتوها به بازار فروش باشیم. اما آیا در همه این سال ها در عمل چنین اتفاقی افتاده است؟

* اندر مصائب مانتوهای جشنواره که هیچ وقت به بازار نیامد

قرار نیست بی انصافی کنیم اما باید واقعیت ها را دید. واقعیت این است که جشنواره سالانه مد و لباس در همه این سال ها قدرت همراهی با ذائقه مخاطبانش را نداشته و وقتی مانتوهای جلوباز و شیشه ای و ده ها مانتوی نامتعارف با هدف از پیش تعیین شده، یکی یکی وارد بازار پوشاک می شد این جشنواره ساز خودش را کوک کرده است. عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک هم در این خصوص به نکات قابل توجهی اشاره می کند و می گوید: «در جشنواره مد و لباس یک سری طرح های عجیب و غریب ارائه می شود که هیچ کدام از آنها قابلیت تجاری سازی را ندارد. قبل از آغاز جشنواره به طراحان فراخوان می زنند که با ارائه مانتوهای طراحی شده در جشنواره شرکت کنند اما بروید ببینید که در ۱۰ سال گذشته کیفیت طراحی و دوخت چطور بوده است؟ فقط طراحی کردن مهم نیست. مهم این است که بتوانیم آن طرح را به افکار عمومی القاء کنیم. آیا این اتفاق افتاده است؟ ما چقدر توانسته ایم مانتوهای ارائه شده در جشنواره را تجاری سازی کنیم؟ چقدر توانستیم مانتویی طراحی کنیم که هم با ارزش های حاکم بر جامعه مان همخوان باشد هم با سلیقه جوانان و نوجوانان ما؟!»

*برای نیاز نسل نوجوان در صنعت مد و لباس کشور چه کردیم؟

صرف نظر از همه اتفاقات و التهابات این روزها، نیم نگاهی به پوشش تعداد قابل توجهی از نسل نوجوان نشان می دهد که در سال های گذشته متولیان فرهنگی و از همه مهم تر کارگروه مد و لباس وزارت ارشاد قدم های سازنده ای برای ساختن مد مطابق با ارزش های جامعه و منطبق با ذائقه و سلیقه نسل نوجوان برنداشته است. عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک هم در این خصوص حرف های زیادی برای گفتن دارد. «مهناز امیرمعزز» می گوید: «در حال حاضر مشکل پوشش جامعه ما بیش از نسل جوان، قشر نوجوان است. افراد سی، سی وپنج سال به بالا کمی منطقی تر لباس می پوشند. اما الان نوجوان ما در پوشش دچار چالش است. حالا شما بروید و عکس های جشنواره را مرور کنید. کدام یک از مدل های طراحی و عرضه شده در نمایشگاه را نوجوان ما حاضر است که به عنوان مانتو بپوشد؟»

مروری بر تصاویر جشنواره های مختلف مد و لباس در سال های گذشته فقط یک جواب را پیش روی ما می گذارد: هیچ کدام! اینطور می شود که ذائقه نسل نوجوان در خواب خوش زمستانی متولیان فرهنگی و تبلیغ و ورود مدهای نامتعارف از بستر فضای مجازی، تغییر پیدا می کند و خروجی اش، می شود پوشش این روزهای بسیاری از نوجوان هایمان که شاهدش هستیم.

*فارغ التحصیلانی که بیکار می مانند

البته ماجرا فقط این نیست. در حوزه مد و لباس، مشکل یکی دوتا نیست و خودمانی اش را بگوییم؛ خیلی کم گذاشته ایم. طراحی لباس، جزو رشته های دانشگاهی است که سال هاست در دانشگاه های هنر دانشجو می پذیرد و هر سال تعدادی فارغ التحصیل طراحی به جمع طراحان اضافه می شوند. اما چند درصد فارغ التحصیلان رشته طراحی لباس قادر به طراحی لباس ها و مانتوهایی هستند که قابلیت تجاری سازی را داشته باشد؟ عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک در این رابطه به نکات مهمی اشاره می کند و می گوید: «دغدغه آموزش در مراکز علمی ما چه دانشگاه چه هنرستان، با واقعیت های جامعه مان همخوانی ندارد. دانشگاه های ما آنطور که باید دغدغه ای برای پرورش یک طراح متخصص ندارند. دانشجوهای طراح با واقعیت بازار آشنا نیستند. فارغ التحصیل می شوند و بدون دانش و آگاهی در خصوص نیاز بازار وارد جامعه می شوند. طراحی می کنند، تولید کننده هم طرح هایشان را رد می کند و نمی پسندد. خود من در اتحادیه پوشاک بارها و بارها طراحان را به تولیدکننده ها معرفی کردم اما متاسفانه هیچ کدام، کار طراحان را نپسندیدند.»

*چطور مد ایرانی اسلامی بسازیم؟

اما چه می توان کرد و چه باید کرد؟ چطور می توان صنعت مد و لباس ایران را از این بلاتکلیفی نجات داد؟ چه باید کرد برای سد کردن مسیر ورود مدهای جدید وارداتی که گفتیم با چه نیتی به بازار پوشاک بانوان تزریق می شود و چه عواقبی را به جامعه مان تحمیل کرده اند! «ما می توانیم و باید مد ایرانی- اسلامی داشته باشیم.» این پاسخ عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک و از قضا پاسخ فردی است که به گفته خودش سال ها در این حوزه مطالعه کرده است. امیرمعزز می گوید: «این روزها همه کشورها در حال مدسازی در حوزه پوشاک هستند. در کشور ما اقوام مختلف با لباس های زیبای محلی وجود دارند که طراحان می توانند با ایده گرفتن از آن لباس ها و تلفیق آن با مد روز، مدایرانی بسازند؛ مانتوهایی که نوجوان و جوان ایرانی برای آن سردست بشکند. الان بسیاری از کشورها در حال مدسازی و local یا همان محلی کردن مدهای لباسشان هستند.»

*از خواب زمستانی بیدار شوید و به داد صنعت مد و لباس برسید

البته در الهام گرفتن و استفاده از لباس محلی در استایل مدرن به روز در میان طراحان لباس اختلاف نظرهایی هم وجود دارد. به هر حال زمان در حال گذر است و جامعه و زندگی اجتماعی هم تغییر می کند. پس عجیب نیست که لباس پوشیدن هم دست خوش تغییراتی شود و چه بهتر که ما در همین تغییرات، از لباس های محلی و ارزش های حاکم بر جامعه مان الهام بگیریم و با یک تیر چند نشان بزنیم.

این را هم بگوییم که تغییر ذائقه و روی آوردن به مد، فقط خاص کشور ما نیست.اما در بسیاری از کشورها برای آن چاره ای اندیشیده اند. بسیاری از فرهنگ ها در سراسر جهان لباس محلی دارند که به هزاران سال قبل بر می گردد و طراحانی هستند که از میراث قدیمی کشورهایشان الهام گرفتند. آسیه Asiya Bareeva یکی از این طراحان مدنوظهور در روسیه است که از آیین هایی مثل اسلام و لباس های محلی که از قدیم در کشورش وجود داشته الهام گرفته و در طراحی و کارهای خودش از گلدوزی ها و چاپ های خارق العاده استفاده می کند. لباس های طراحی شده این طراح خلاق، طرفداران بسیاری در میان قشر جوان کشورش دارد.

از این نمونه ها کم نیستند. Hwang Yi-seul یک طراح کره ای است که طراحی های خاصی روی لباس محلی کره ای ها انجام داده است. این طراح جوان که حسابی معروف شده، با ایجاد یک چرخش روی این لباس ها سعی کرد که آن ها را زنده نگه دارد. یک طراح ژاپنی هم کیمونو؛ لباس محلی و قدیمی ژاپن را با استفاده از رنگ های جسورانه و برش های خاص به روز می کند و حالا لباس هایی که توسط او طراحی و دوخته شده در کشور ژاپن با اقبال عمومی از نسل جوان همراه شده است.

با همه این تفاسیر امیدواریم اتفاقات این روزها بهانه ای شود برای آنکه مسئولان و متولیان حوزه مد و لباس کشور از خواب زمستانی بیدار شوند و با بهره از تجربه کشورهای دیگر به داد صنعت مد و لباس کشور برسند.


3 دیدگاه


  دیدگاه ها
M
2 سال پیش

در پاسخ به: احسنت به شما
😆😆😆😆😆👏👏👏
حسن
2 سال پیش

احسنت به شما
خدایا
2 سال پیش

درسته واقعا‌ ،،تاسف‌ باره
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (50 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (33 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (28 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (24 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (18 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
هدیه شرکت مرسدس بنز به کودکی که آرم آن را بوسید +عکس/ بوسه میلیاردی یک کودک خوش شانس... :/
گلوریا هاردی: تو ایران هم شناختی از تیم ها ندارم و ساعد بعضی وقت ها استقلالیه، بعضی وقت ها پرسپولیسی /من طرفدار تیم خاصی نیستم
کدام لژیونر های جوان به تهران می آیند؟
چرا روزبه چشمی مرد ویژه ی استقلال است؟!
کریم باقری سرمربیگری موقت پرسپولیس را قبول کرد!
خداحافظی فوری گاریدو و ژاوی از پرسپولیس!
جزئیات آخرین وضعیت تعطیلی مدارس فردا دوشنبه 3 دی/ کدام شهرها فردا هم تعطیل هستند؟
ایلان ماسک به مداخله در انتخابات آلمان متهم شد
حمله تروریستی در آلمان و تشدید تنش‌های سیاسی این کشور
افزایش 20 میلیون مترمکعبی مصرف گاز در یک روز
رئیس سازمان بهزیستی: 52 درصد سالمندان زنان هستند
چه خودروهایی شرایط فروش خارج از سامانه را دارند؟/ ضیغمی: مجوز وزارت صمت الزامی است
افتخار انتصاب اولین فرماندار زن در تاریخ مازندران به نام دولت پزشکیان ثبت شد
وزیر امور خارجه جدید سوریه فرمانده گروه تروریستی القاعده: الشیبانی از جنایت در کوچه پس کوچه های شام تا رسیدن به کت و شلوار و کراوات دیپلماتی
اسپانسر یک باشگاه دولتی با 270 میلیارد تومان کلاهبرداری متواری است / همسر موبایل موسوی دستگیر شد
منتخب روز   
شباهت حیرت‌انگیز و باورنکردنی بهنوش بختیاری و خواهرش در استایل قاجاری یلدایی/ به نظرتون کدوم بهنوشه؛ کدوم بهناز؟🤔 صحبتهای جالب و اشکبار مهران مدیری درباره عشق عمیق مادرانه/ خودش چه بغضی هم کرد! استوری احساسی احسان علیخانی به مناسبت روز مادر/ خدا به حضرت مادر نه نمیگه+ عکس جدول زمانبندی قطعی برق امروز دوشنبه 3 دی در تمامی استان ها منتشر شد + لینک پایتخت 7 مهمان ویژه نوروز رمضانی 1404/ رکوردزنی پایتخت بدون بهتاش و ارسطو با روح بابا پنجعلی ریمیکس خوانندگی زیبای مانی رهنما با صدای دلنشین همسرش صبا راد به بهانه شب یلدای 1403 /حافظ خوانی صبا راد ارزش هزار بار دیدن رو داره +فیلم کیک شکلاتی مخصوص روز مادر/ طرز تهیه کیک شکلاتی با گاناش با بافتی نرم و طعم بی نشیر به بهانه روز مادر نگاهی می‌اندازیم به تصویر خواننده‌های محبوب کشورمان در کنار مادرانشان/ از همایون شجریان و محسن چاوشی گرفته تا بهنام بانی و رضا صادقی شعر خوانی ترکی در وصف حضرت فاطمه زهرا (س) در حضور مقام معظم رهبری +ویدئو (ویدئو)عاشقانه‌های ناب دخترانه نعیمه نظام‌دوست برای مادر مهربانش به مناسبت روز مادر/ زحمت‌کش بی‌مزد، قربون اون دستای پینه‌بستت که همیشه رو به آسمونه بدترین پرسپولیس تاریخ ؛ پرسپولیس در مسیر سقوط؟/ از صدر تا قعر؛ کابوس قرمزها در زمستان با گاریدو ادامه دارد نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو