ساعدنیوز
ساعدنیوز

یازده سال جشنواره مد و لباس برگزار کردیم؛ کو نتیجه‌اش؟ مسئولان از خواب زمستانی بیدار شوند

  چهارشنبه، 02 آذر 1401 ID  کد خبر 231489
یازده سال جشنواره مد و لباس برگزار کردیم؛ کو نتیجه‌اش؟ مسئولان از خواب زمستانی بیدار شوند
ساعدنیوز: در این گزارش قرار است کمی به عقب برگردیم. از ماجرای این روزها و التهاب و اتفاقات پیش آمده بگذریم. بر می‌گردیم به ماه‌ها و حتی سال‌های قبل. این گزارش قرار است به بررسی ریشه‌ای اتفاقات اخیر در حوزه‌ای خاص به نام پوشش بانوان بپردازد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز به نقل از فارس، در این گزارش قرار است کمی به عقب برگردیم. از ماجرای این روزها و التهاب و اتفاقات پیش آمده بگذریم. از تحلیل رفتار برخی نوجوان ها در اغتشاشات هم عبور می کنیم. اصلاً قرار نیست آشوب های اخیر، رفتار لیدرها و نقش رسانه های بیگانه و آتشی که در هیزم اغتشاشات ریختند را بررسی کنیم. می خواهیم از عقبه این آشوب ها بگوییم اما از عمکرد گشت ارشاد و نقدهایی که به رویکرد آنها وارد بود هم می گذریم. بر می گردیم به ماه ها و حتی سال های قبل. این گزارش قرار است به بررسی ریشه ای اتفاقات اخیر در حوزه ای خاص به نام پوشش بانوان بپردازد.در همین راستا نیز کمپینی با عنوان « ازهنرهای ایرانی در طراحی لباس ها استفاده کنیم» توسط مخاطبان فارس ثبت شده است.

*پوشش؛ جرقه همه اتفاقات اخیر

قطعاً خاطرتان هست که جرقه همه اتفاقات اخیر، «پوشش بانوان» بود، مدت ها بود در سطح جامعه با مشکل پوشش های نامتعارف و عجیب و غریب، معضل مانتوهای جلوباز و چالش های حوزه پوشاک در میان قشرنوجوان و جوان مواجه بوده و هنوز هم هستیم. در یک سال گذشته در همین سامانه فارس من، مردم مذهبی و بعضاً غیرمذهبی ده ها کمپین ثبت کرده بودند با این موضوع که ما مانتوی مناسب در فروشگاه ها پیدا نمی کنیم. چرا بر اوضاع پوشش و مانتوها نظارت نمی شود؟ چرا روز به روز بی حجابی بیشتر می شود. یک کاری کنید!

*وقتی همه خواب بودند

حرف زیاد است اما به نگاه بسیاری از جامعه شناسان و کارشناسان فرهنگی، اوضاع امروز نتیجه کم کاری ۲۳ نهادی است که در حوزه حجاب و عفاف و فرهنگ سازی برای حجاب و عفاف مسئولیت داشتند و مسئولیتشان را درست انجام ندادند.

اگر غربی ها یک روز با ضرب و زور رضا خان حجاب از سر زنان ایرانی می کشیدند، در سال های اخیر، با جنگ تبلیغی در همان مسیر حرکت کردند. اینجا یک امّای بزرگ وجود دارد؛ اینکه هر چقدر غربی ها در این حوزه با انگیزه و با صرف هزینه های گزاف وارد شدند، در داخل شاهد خواب خوش و غفلت و کم کاری خطرناک بسیاری از مسئولان و نهادهای مربوطه بودیم. این یک ادعا نیست. واقعیت دارد. نمونه واضح آن هم ناکامی متولیان حوزه مد و لباس در ایران است.

البته بد نیست یک پرانتز هم وسط این نقد وانتقادها باز شود تا بگوییم در این که عموم زنان ایرانی معتقد به حجاب هستند و همان طور که چکمه سربازان رضاخان نتوانست حجاب آنها را بگیرد هجمه فرهنگی امروز هم آنها را از حجاب دور نمی کند، شکی نیست، اما نباید از این واقعیت غافل شد که در سال های گذشته، طرف مقابل با جدیت از راه های مختلف مشغول تلاش برای ترویج بی حجابی و حیازدایی در جامعه بود.

* جماعتی غفلت کردند و گشت ارشاد را جلو انداختند

اگر به حوزه مُد و لباس در چند سال گذشته توجه کنید، می بینیم که تا همین چند ماه قبل هر روز یک مد جدید وارد بازار پوشاک می شد. یک روز مانتوی جلوباز، یک روز مانتوی حریر شیشه ای. یک روز شلوار پاره و زاپ دار، طوری که بسیاری از دخترخانم ها و حتی بانوان مانتویی که به پوشش متعارف تقید داشتند پس از مراجعه به فروشگاه های مختلف مانتو چاره ای جز انتخاب مانتوهای جلوباز نداشتند.

متولیان فرهنگی و مسئولان حوزه مد و لباس آن وقت که باید هوشیار می بودند و با سیاست های درست و دقیق، بازار مد و لباس را به دست می گرفتند، در خواب زمستانی بودند و وقتی مد جدید که کاملاً مغایر فرهنگ و ارزش های حاکم بر جامعه ما بود وارد بازار می شد و بر تن دختران می رفت، صدای همه در می آمد و ای وای و هی وای سر می دادند و گشت ارشاد را جلو می انداختند.

*مدهای جدید واردتی و مزون های زیرزمینی و مانکن های خیابانی

موضوع را با یک مثال برایتان روشن می کنیم. می دانید جدیدترین مدهای لباس چطور وارد بازار می شد و هنوز هم می شود؟ نتیجه بررسی ها، گزارش های میدانی و گفت و گو با مسئولان اتحادیه پوشاک مشخص می کند که در غفلت متولیان فرهنگی، شبکه های سازماندهی شده، طراحان لباس داخلی که سال ها مورد بی مهری مسئولان کارگروه مد و لباس وزارت ارشاد بودند را با چند واسطه به کار می گیرند. به آنها پول خوبی می دهند تا مانتوهای جدید را با نظر و ایده ای که خودشان به این افراد دیکته می کنند، طراحی کنند؛ این مانتوها دوخته می شود و قبل از تزریق عمومی به بازار، از طریق مزون های زیرزمینی آنچنانی و فضای مجازی، کم کم وارد بازار می شود. مانکن خیابانی هم استخدام می کنند برای پوشیدن مانتوهای طراحی شده در ملاعام و عادی سازی این نوع پوشش. مانتوهای جلوباز و شیشه ای هم با همین دست فرمان و رویکرد کم کم وارد بازار شد.

*تلاش بی وقفه و تدریجی برای ترویج بی حجابی

آیا متولیان فرهنگی می دانند در همین پایتخت مزون هایی داریم که منبع اصلی و اولیه ورود مدهای وارداتی به بازار هستند؟ می دانستید ورود به این مزون های لاکچری بدون معرف امکان پذیر نیست؟ این ادعای ما نیست. وجود مزون های لاکچری بدون مجوز که ورود به آنها برای عده ای خاص امکان پذیر است نتیجه بررسی ها و تحقیقات بازرسان اتحادیه پوشاک در چند سال گذشته است آنطور که رییس اتحادیه پوشاک می گوید برخی از این مزون ها شناسایی و پلمپ هم شده اند. اما در مقابل همه تلاش های بی وقفه کسانی که برنامه دراز مدت برای ترویج بی حجابی در جامعه ایرانی داشتند خروجی متولیان فرهنگی ما در حوزه مد و لباس در سال های گذشته چه بوده است؟

*یازده سال جشنواره مد و لباس برگزار کردیم، کو نتیجه اش؟

بدون شک خروجی متولیان فرهنگی کشور در حوزه مد و لباس، جشنواره مد و لباس وزارت ارشاد است که هر سال توسط کارگروه مد و لباس برگزار می شود. تیرماه امسال هم یازدهمین دوره آن در محل دائمی نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شد. یک دو دوتا چهارتای ساده نشان می دهد که جشنواره مد و لباس همان طور که از نامش پیداست نقطه عطف در صنعت مد و لباس هر کشوری به حساب می آید. مانتوها و لباس های طراحی و ارائه شده در این جشنواره باید طوری با سلیقه و ذائقه نسل جوان همراه باشد که بعد از پایان این رویداد، شاهد تجاری سازی و ورود همان مانتوها به بازار فروش باشیم. اما آیا در همه این سال ها در عمل چنین اتفاقی افتاده است؟

* اندر مصائب مانتوهای جشنواره که هیچ وقت به بازار نیامد

قرار نیست بی انصافی کنیم اما باید واقعیت ها را دید. واقعیت این است که جشنواره سالانه مد و لباس در همه این سال ها قدرت همراهی با ذائقه مخاطبانش را نداشته و وقتی مانتوهای جلوباز و شیشه ای و ده ها مانتوی نامتعارف با هدف از پیش تعیین شده، یکی یکی وارد بازار پوشاک می شد این جشنواره ساز خودش را کوک کرده است. عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک هم در این خصوص به نکات قابل توجهی اشاره می کند و می گوید: «در جشنواره مد و لباس یک سری طرح های عجیب و غریب ارائه می شود که هیچ کدام از آنها قابلیت تجاری سازی را ندارد. قبل از آغاز جشنواره به طراحان فراخوان می زنند که با ارائه مانتوهای طراحی شده در جشنواره شرکت کنند اما بروید ببینید که در ۱۰ سال گذشته کیفیت طراحی و دوخت چطور بوده است؟ فقط طراحی کردن مهم نیست. مهم این است که بتوانیم آن طرح را به افکار عمومی القاء کنیم. آیا این اتفاق افتاده است؟ ما چقدر توانسته ایم مانتوهای ارائه شده در جشنواره را تجاری سازی کنیم؟ چقدر توانستیم مانتویی طراحی کنیم که هم با ارزش های حاکم بر جامعه مان همخوان باشد هم با سلیقه جوانان و نوجوانان ما؟!»

*برای نیاز نسل نوجوان در صنعت مد و لباس کشور چه کردیم؟

صرف نظر از همه اتفاقات و التهابات این روزها، نیم نگاهی به پوشش تعداد قابل توجهی از نسل نوجوان نشان می دهد که در سال های گذشته متولیان فرهنگی و از همه مهم تر کارگروه مد و لباس وزارت ارشاد قدم های سازنده ای برای ساختن مد مطابق با ارزش های جامعه و منطبق با ذائقه و سلیقه نسل نوجوان برنداشته است. عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک هم در این خصوص حرف های زیادی برای گفتن دارد. «مهناز امیرمعزز» می گوید: «در حال حاضر مشکل پوشش جامعه ما بیش از نسل جوان، قشر نوجوان است. افراد سی، سی وپنج سال به بالا کمی منطقی تر لباس می پوشند. اما الان نوجوان ما در پوشش دچار چالش است. حالا شما بروید و عکس های جشنواره را مرور کنید. کدام یک از مدل های طراحی و عرضه شده در نمایشگاه را نوجوان ما حاضر است که به عنوان مانتو بپوشد؟»

مروری بر تصاویر جشنواره های مختلف مد و لباس در سال های گذشته فقط یک جواب را پیش روی ما می گذارد: هیچ کدام! اینطور می شود که ذائقه نسل نوجوان در خواب خوش زمستانی متولیان فرهنگی و تبلیغ و ورود مدهای نامتعارف از بستر فضای مجازی، تغییر پیدا می کند و خروجی اش، می شود پوشش این روزهای بسیاری از نوجوان هایمان که شاهدش هستیم.

*فارغ التحصیلانی که بیکار می مانند

البته ماجرا فقط این نیست. در حوزه مد و لباس، مشکل یکی دوتا نیست و خودمانی اش را بگوییم؛ خیلی کم گذاشته ایم. طراحی لباس، جزو رشته های دانشگاهی است که سال هاست در دانشگاه های هنر دانشجو می پذیرد و هر سال تعدادی فارغ التحصیل طراحی به جمع طراحان اضافه می شوند. اما چند درصد فارغ التحصیلان رشته طراحی لباس قادر به طراحی لباس ها و مانتوهایی هستند که قابلیت تجاری سازی را داشته باشد؟ عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک در این رابطه به نکات مهمی اشاره می کند و می گوید: «دغدغه آموزش در مراکز علمی ما چه دانشگاه چه هنرستان، با واقعیت های جامعه مان همخوانی ندارد. دانشگاه های ما آنطور که باید دغدغه ای برای پرورش یک طراح متخصص ندارند. دانشجوهای طراح با واقعیت بازار آشنا نیستند. فارغ التحصیل می شوند و بدون دانش و آگاهی در خصوص نیاز بازار وارد جامعه می شوند. طراحی می کنند، تولید کننده هم طرح هایشان را رد می کند و نمی پسندد. خود من در اتحادیه پوشاک بارها و بارها طراحان را به تولیدکننده ها معرفی کردم اما متاسفانه هیچ کدام، کار طراحان را نپسندیدند.»

*چطور مد ایرانی اسلامی بسازیم؟

اما چه می توان کرد و چه باید کرد؟ چطور می توان صنعت مد و لباس ایران را از این بلاتکلیفی نجات داد؟ چه باید کرد برای سد کردن مسیر ورود مدهای جدید وارداتی که گفتیم با چه نیتی به بازار پوشاک بانوان تزریق می شود و چه عواقبی را به جامعه مان تحمیل کرده اند! «ما می توانیم و باید مد ایرانی- اسلامی داشته باشیم.» این پاسخ عضو هیات مدیره اتحادیه پوشاک و از قضا پاسخ فردی است که به گفته خودش سال ها در این حوزه مطالعه کرده است. امیرمعزز می گوید: «این روزها همه کشورها در حال مدسازی در حوزه پوشاک هستند. در کشور ما اقوام مختلف با لباس های زیبای محلی وجود دارند که طراحان می توانند با ایده گرفتن از آن لباس ها و تلفیق آن با مد روز، مدایرانی بسازند؛ مانتوهایی که نوجوان و جوان ایرانی برای آن سردست بشکند. الان بسیاری از کشورها در حال مدسازی و local یا همان محلی کردن مدهای لباسشان هستند.»

*از خواب زمستانی بیدار شوید و به داد صنعت مد و لباس برسید

البته در الهام گرفتن و استفاده از لباس محلی در استایل مدرن به روز در میان طراحان لباس اختلاف نظرهایی هم وجود دارد. به هر حال زمان در حال گذر است و جامعه و زندگی اجتماعی هم تغییر می کند. پس عجیب نیست که لباس پوشیدن هم دست خوش تغییراتی شود و چه بهتر که ما در همین تغییرات، از لباس های محلی و ارزش های حاکم بر جامعه مان الهام بگیریم و با یک تیر چند نشان بزنیم.

این را هم بگوییم که تغییر ذائقه و روی آوردن به مد، فقط خاص کشور ما نیست.اما در بسیاری از کشورها برای آن چاره ای اندیشیده اند. بسیاری از فرهنگ ها در سراسر جهان لباس محلی دارند که به هزاران سال قبل بر می گردد و طراحانی هستند که از میراث قدیمی کشورهایشان الهام گرفتند. آسیه Asiya Bareeva یکی از این طراحان مدنوظهور در روسیه است که از آیین هایی مثل اسلام و لباس های محلی که از قدیم در کشورش وجود داشته الهام گرفته و در طراحی و کارهای خودش از گلدوزی ها و چاپ های خارق العاده استفاده می کند. لباس های طراحی شده این طراح خلاق، طرفداران بسیاری در میان قشر جوان کشورش دارد.

از این نمونه ها کم نیستند. Hwang Yi-seul یک طراح کره ای است که طراحی های خاصی روی لباس محلی کره ای ها انجام داده است. این طراح جوان که حسابی معروف شده، با ایجاد یک چرخش روی این لباس ها سعی کرد که آن ها را زنده نگه دارد. یک طراح ژاپنی هم کیمونو؛ لباس محلی و قدیمی ژاپن را با استفاده از رنگ های جسورانه و برش های خاص به روز می کند و حالا لباس هایی که توسط او طراحی و دوخته شده در کشور ژاپن با اقبال عمومی از نسل جوان همراه شده است.

با همه این تفاسیر امیدواریم اتفاقات این روزها بهانه ای شود برای آنکه مسئولان و متولیان حوزه مد و لباس کشور از خواب زمستانی بیدار شوند و با بهره از تجربه کشورهای دیگر به داد صنعت مد و لباس کشور برسند.


  دیدگاه ها
M
2 سال پیش

در پاسخ به: احسنت به شما
😆😆😆😆😆👏👏👏
حسن
2 سال پیش

احسنت به شما
خدایا
2 سال پیش

درسته واقعا‌ ،،تاسف‌ باره
پربحث های هفته   
الهام حمیدی: ما مستاجریم برعکس ستاره‌های کاخ‌نشین آن سوی آب‌ها، ما در حسرت یک خانه‌ایم که مال خودمان باشد! (333 نظر) مریم امیرجلالی: داماد و دخترم توی کانادا هر دوتاشون کارمند بانک هستند و تا 5 کار می‌کنند که بعدش نای حرکت ندارند؛ ایران همه چیز سر جای خودشه کارمندا تا 2 کار می‌کنند+ویدیو (297 نظر) بهاره رهنما: آدمی که بعد 30 سال کار کردن نتونه رفاه مالی داشته باشه آدم بی دست و پاییه! ما راننده تاکسی‌ها و پاکبان‌ها بابت بی دست و پایی‌مان از شما معذرت می‌خواهیم خانم بهاره رهنما+فیلم (230 نظر) سیدجواد هاشمی: آقای پزشکیان باسوادترین رئیس‌جمهور ایران بوده اما آیا باید ایشون رئیس‌جمهور بشه؟؛ چرا منو فقط به چشم شهید سینمای ایران می‌بینید+ویدیو (194 نظر) داریوش ارجمند: روزی که تندیس حاج قاسم را بوسیدم به من گفتند بت پرست! گفتم هستم 100 بار دیگر هم می بوسم+فیلم (174 نظر) مقام معظم رهبری: ما در خانه یک فرش دستبافت داریم که آن هم جزو جهیزیه‌ خانمم بوده که نخ‌نما شده ولی چون یادگاری است نگه داشتیم؛ والاّ همه‌ خانه‌ ما موکت هست (165 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: آیا شرکت در عروسی که در آن رقصیدن وجود دارد، اشکال شرعی دارد؟ (165 نظر) نگاهی به میز عزای ساده و بدون تجملات مراسم ترحیم آیت الله هاشمی رفسنجانی/ تزئین زیبا و اصیل با گل، خرما و شمع+عکس (147 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا برای طراحی و ساخت خانه 2 طبقه حماسه ساز شد+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (120 نظر) خلاقیت خنده دار پدران ایرانی برای ثبت نام دخترشان در ثبت احوال حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس+عکس (111 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا سیم کش برای طراحی پریز در توالت حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است وبس (107 نظر) مهرانه مهین ترابی: شاید خلاف مسیر زندگی باشم ولی از اینکه مادر نیستم خوشحالم+ویدئو (92 نظر) بهنوش طباطبایی: کشتن روباه و استفاده از پوست حیوان خیلی هم خوبه برای محیط زیست مفیده چطور گوشت از قصابی میخریم نمیگیم به قیمت کشته شدن حیوانه+فیلم (92 نظر) کیک تولد خاص و چند بعدی فاطمه دانش پژوه برای تولد سید احمد خمینی با طرح مورد علاقه اش / مبارکا باشه+عکس (87 نظر) رضا گلزار: هنوزم کسی باور نمیکنه من ازدواج کرده باشم/ دستپخت آیسان محشره برای همین فست فود خیلی کم میخورم+فیلم (86 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
آزیتا حاجیان: عاشق بچه بودم الان هم خیلی دلم می خواهد نوه دار شوم چون شیرینی های نوه برای مامان بزرگش است
حکایت های خواندنی ؛ داستان خنده دار دستگیری خر ها
روایت فرزند زن ایرانی شهید شده در لبنان از روز شهادت
آذربایجان‌شرقی، بزرگ‌ترین صادرکننده خرما در کشور بدون داشتن حتی یک نخل!
بریکس در آماده‌باش / پشت پرده سفر پزشکیان به روسیه
امروز 2 آبان روزی که عهد نامه گلستان بسته شد ؛ با این معاهده خاک ایران را به بیگانگان بخشیدند
پنیر الاغ کیلویی 25 میلیون تومان در فروشگاه‌های شمال تهران!
دختر 13 ساله دوست 9 ساله اش را کشت! / جسد در تپه های شهرک مسعودیه پیدا شد! + اعترافات
میلیاردر آمریکایی که به امید جوان شدن پلاسمای بدنش را تعویض کرد!
راه‌اندازی سامانۀ فروش آنلاین کتاب دانشگاه پیام‌نور برای دسترسی آسان دانشجویان به کتب درسی
افشای رازهای تاریک قتل داریوش مهرجویی و همسرش/ چه کسانی پشت این جنایت بودند؟
تست هوش انگلیسی /حتی افرادی با ضریب هوشی "انیشتین" نمی‌توانند 6 کلمه انگلیسی از جمله«Fish» و «Tree» را در 7 ثانیه پیدا کنند
کشف جدید محققان: ترس می تواند به سلامتی بدن شما کمک کند
ویدیو/ تذکر جدی حمید لولایی، سرباز هیتلر در جوکر به رامبد جوان، فرید سریال مسافران برای استفاده از کلمۀ لاتین سورپرایز/ فارسی را پاس بداریم😂
تست هوش ریاضی/ حتی افرادی با ضریب هوشی «ایزاک نیوتن» نمی‌توانند مقایسه مساحت دو شکل با عدد "پی" را در 3 ثانیه طلایی پیدا کنند
منتخب روز   
پذیرایی از مسعود پزشکیان در باند فرودگاه و پس از پیاده شدن از هواپیما با شیرینی های مخصوص و محلی در روسیه+عکس دختر 13 ساله دوست 9 ساله اش را کشت! / جسد در تپه های شهرک مسعودیه پیدا شد! + اعترافات افشای رازهای تاریک قتل داریوش مهرجویی و همسرش/ چه کسانی پشت این جنایت بودند؟ فردی که در فرودگاه امام خمینی مرتکب قتل شد: می‌خواستم کارفرما را بترسانم! مسعود پزشکیان: به حرفهایی که زدم پایبندم، روندی که درباره فیلترینگ انجام شده به نفع مملکت نیست و کار می‌کنیم که فیلترینگ برداشته شود+ویدیو از کشف 34 میلیاردی اموال مسروقه تا دستگیری تهدیدکننده به انتشار تصاویر خصوصی در مازندران! جزئیات افشاگری راز جنایت هولناک تازه عروس! خارج کردن سوزن از مجرای تنفسی کودک 9 ساله در بندرعباس! امسال مشروبات الکلی جان هزاران نفر را گرفت! این 4 جمله رو هیچ وقت به همسرت نگو! (فیلم) آتشکده زرتشتی آدریان در قلب تهران با آتشی که 106 سال روشن است! انواع سبزیجات برای لاغری